ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Φούντωσαν πάλι οι φήμες για εκλογές και ανασχηματισμό

Φούντωσαν πάλι οι φήμες για εκλογές και ανασχηματισμό Facebook Twitter
Επειδή πολλοί παρατηρούν ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ έχουν υποστεί μικρή φθορά ως τώρα και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, θεωρούν ότι δύσκολα ο πρωθυπουργός δεν θα υποκύψει στον πειρασμό να πάει σε εκλογές άμεσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, εξακολουθεί να το διαψεύδει και ο Αλέξης Τσίπρας να το φοβάται.
0

Η KYΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ θα κλείσει δύο χρόνια σε λίγο και εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορούν πάλι σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού. Στην Ελλάδα, βέβαια, αυτές οι συζητήσεις είναι σχεδόν καθημερινές, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης. Μετά τις πρώτες εκατό μέρες αρχίζουν τα σενάρια για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Αυτήν τη φορά υπάρχει και βάσιμη αιτία, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, όπως είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και πιθανότατα θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Με βάση τη λογική που έχουν συνήθως τα ελληνικά κόμματα εξουσίας, οι εκλογές γίνονται όταν βολεύει το κυβερνών κόμμα. Δηλαδή, όταν θεωρείται ιδανική η συγκυρία για το μάξιμουμ της απόδοσής τους. Επειδή πολλοί παρατηρούν ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ έχουν υποστεί μικρή φθορά ως τώρα και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, παρά τις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και όχι πάντα με τη μεγαλύτερη επιτυχία, θεωρούν ότι δύσκολα ο πρωθυπουργός δεν θα υποκύψει στον πειρασμό να πάει σε εκλογές άμεσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, εξακολουθεί να το διαψεύδει και ο Αλέξης Τσίπρας να το φοβάται.

Αμφότεροι, ωστόσο, χρειάζονται χρόνο. Ο πρωθυπουργός, για να φέρει τη χώρα στην περίφημη κανονικότητα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να βρει τι θα φουσκώσει πάλι την κοινωνική διαμαρτυρία ώστε να ανέβει ξανά στο κύμα που θα τον οδηγήσει στην εξουσία. 

Το γεγονός που αναμένει με ενδιαφέρον το Μαξίμου είναι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία μέχρι τώρα όχι απλώς δεν έχει μετακινηθεί χιλιοστό από τις διεκδικήσεις της, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία αντικειμενικά βρίσκεται, αλλά έχει αρχίσει πάλι τις απειλές και τις προκλήσεις. Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, περιμένουν στο Μαξίμου και τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, η οποία δεν θα καθορίσει μόνο τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αλλά και συνολικά την πορεία του Ερντογάν και τις επιλογές του το επόμενο διάστημα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι δεν θέλει εκλογές τώρα. Ξέρει ότι, αν χάσει, θα έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει, την ώρα που προσπαθεί να μετακινηθεί στο κέντρο και να αποκτήσει ένα πιο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ. Η παράδοση των αστικών κομμάτων εξουσίας, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, θέλει τον πρόεδρο που ηττάται να παραιτείται και να ανοίγει τη διαδικασία της διαδοχής του.

Η ΝΔ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν πολύ με τα εσωκομματικά τους τις προηγούμενες μέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την πραγματοποίηση του δέκατου τέταρτου συνεδρίου του κόμματος στο τέλος του χρόνου, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του τώρα είναι η ανάταξη της χώρας και η επόμενη μέρα στη μετά-Covid εποχή, και ισχυρίστηκε πως, όταν λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το εννοεί. Πρόσθεσε όμως, αφήνοντας χώρο στην αμφιβολία, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί απόλυτα στο κόμμα του, όπως συμβαίνει συνήθως με τον αρχηγό, όταν η ΝΔ είναι στην εξουσία. Ένα μικρό άγχος υπήρχε σε κάποιους για τον Αντώνη Σαμαρά, που εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη δεξιά πλευρά του κόμματος, εκεί όπου έχει ένα πρόβλημα η σημερινή ηγεσία, αλλά, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του ιδρύματός του, αρκετοί κατάλαβαν ‒σωστά ή όχι, θα δείξει‒ ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Οι καραμανλικοί είναι πολύ αδύναμοι εσωκομματικά και πολλοί νεοδημοκράτες ‒παρότι αυτά δεν τα λένε δημόσια‒ πιστεύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής, για δικούς του λόγους, τα προηγούμενα χρόνια στήριξε, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή δεν θεωρούν τυχαίο ότι κάποια στελέχη του, έστω και αν ορισμένα θεωρούνται σχεδόν γραφικά πολιτικώς, συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο.

Όλα αυτά τα πρόσωπα και οι κινήσεις τους, από τον Παπαγγελόπουλο και τον Παυλόπουλο μέχρι την Παπακώστα και τον Αντώναρο, έχουν χρεωθεί στον Κώστα Καραμανλή και αυτό έχει αποδυναμώσει την όποια επιρροή του. Από τους ελάχιστους του καραμανλικού επιτελείου που επιβιώνουν και χαίρουν εκτίμησης από την ηγεσία του κόμματος φαίνεται ότι είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (και για λόγους που σχετίζονται με τη στάση του στο θέμα αυτό). 

689
To εξώφυλλο του τεύχους που κυκλοφορεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προετοιμάζει το δικό του συνέδριο από την επόμενη μέρα της εκλογικής ήττας και διαρκώς αναβάλλεται, χωρίς να ξέρει ακόμα κανείς τι θα γίνει, θα πάει πιθανότατα, όπως λέγεται, σε μια πιο ασφαλή επιλογή για την ώρα, αυτήν της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, όπου η κατάσταση είναι γενικά πιο ελεγχόμενη, καθώς κυριαρχούν οι προεδρικοί και οι υποστηρικτές της κομματικής ηγεσίας.

Δύο χρόνια τώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πάψει οι φωνές που ζητάνε να γίνει ένας ουσιαστικός απολογισμός της περιόδου που κυβέρνησαν, ενώ πλέον προστίθενται οι φωνές που θέλουν απολογισμό και της αντιπολιτευτικής περιόδου των δύο τελευταίων ετών. Κάποιοι ασκούν κριτική για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, άλλοι γκρινιάζουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές κομματικές διαδικασίες και αρκετοί νιώθουν παραγκωνισμένοι, χάριν μιας μικρής ομάδας προεδρικών, με τους οποίους συζητά ο αρχηγός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι δεν θέλει εκλογές τώρα. Ξέρει ότι, αν χάσει, θα έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει, την ώρα που προσπαθεί να μετακινηθεί στο κέντρο και να αποκτήσει ένα πιο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ. Η παράδοση των αστικών κομμάτων εξουσίας, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, θέλει τον πρόεδρο που ηττάται να παραιτείται και να ανοίγει τη διαδικασία της διαδοχής του. Διαφορετικά, τα άλλα μοντέλα, των «αιωνόβιων» αρχηγών, παραπέμπουν σε κόμματα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τσίπρας, μετά την τριπλή ήττα του 2019, δεν παραιτήθηκε, όπως συνηθίζεται, και επιπλέον είναι ήδη ο πιο παλιός αρχηγός στη Βουλή, καθώς είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008. Σε περίπτωση νέας διπλής ήττας, θα βρεθεί αντικειμενικά σε δύσκολη θέση, ακόμα και αν δεν τολμήσει να τον αμφισβητήσει κανείς δημόσια. Το να είναι ξανά υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αντίπαλο δεν είναι κάτι που συμβαίνει στα δημοκρατικά κόμματα και αυτό είναι ένα θέμα που θα τον απασχολεί για καιρό μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ