Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού

Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Ένα κατσικίσιο ημίχλωρο λαδοτύρι από τη Μήλο, μια γραβιέρα Σύρου τρίμηνης παλαίωσης και μια μία ακόμη αιγοπρόβεια από την Κάσο, ένα ελαφρώς πικάντικο κασέρι Κοζάνης. Αυτά ήταν τα τυριά που δοκίμασε ο Δημήτρης Ψαραδάκης μέσα στην καραντίνα και πλέον τα σερβίρει στις παρέες που τα κρατάνε στο τραπέζι σαν τσίμπημα μέχρι να τελειώσει το βράδυ.

Τα τυριά αυτά αλλάζουν, έτσι που στο μικρό εστιατόριο της Πλαταιών μπορούμε να δοκιμάσουμε δουλειές μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. 

Έπειτα, ο σεφ είχε τον χρόνο να αφοσιωθεί στις ζύμες κι έτσι το προζυμένιο ψωμί του βγαίνει όλο και πιο γεμάτο σε γεύση. Όσο η εστίαση ήταν σε παύση στο Ρακόρ δημιούργησαν ποτά στη λογική της κουζίνας τους: sous vide cocktails, συνταγές με δικά τους bitters και σιρόπια, έφτιαξαν κι ένα vermouth από παντζάρι που θα χρησιμοποιούν για το negroni τους.

Το Ρακόρ είναι από αυτά τα μέρη που έχουν πιστούς θαμώνες. Γιατί δεν κάθεται σε ησυχία, γιατί βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση καλής πρώτης ύλης προκειμένου να προσφέρει διαρκώς νέα δημιουργικά πιάτα, επειδή δεν μας αφήνει να βαρεθούμε. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, δεν έχει τίποτα το στημένο. 

Το μαγαζί ανακαινίστηκε προκειμένου να αφήνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση του ανοιχτού χώρου. Κι όσο το άλλαζαν, εκείνοι που περνούσαν για να πάρουν πακέτο το φαγητό τους κοντοστέκοντουσαν να πουν με την ομάδα του δυο κουβέντες στο πόδι, «άντε να ανοίξετε να κάτσουμε να τα πούμε».

 Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Κάπως έτσι κυλούν οι μέρες στο Ρακόρ κι αυτό βγαίνει στο πιάτο μας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Είναι οι ίδιοι που φτάνοντας πλέον στο εστιατόριο θα ρωτήσουν «τι καλό έχουμε σήμερα;», που θα κοιτάξουν πρώτα το μικρό μενού με τα πιάτα ημέρας ξέροντας ότι όλο και κάποια καινούργια ιδέα θα βρουν να δοκιμάσουν. 

Το Ρακόρ είναι από αυτά τα μέρη που έχουν πιστούς θαμώνες. Γιατί δεν κάθεται σε ησυχία, γιατί βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση καλής πρώτης ύλης προκειμένου να προσφέρει διαρκώς νέα δημιουργικά πιάτα, επειδή δεν μας αφήνει να βαρεθούμε. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, δεν έχει τίποτα το στημένο. 

Ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που ασχολήθηκαν με τις σούπες, προσφέροντας κάθε μέρα κι από μία διαφορετική, όταν ακόμα η Αθήνα μπορούσε να βρει σούπα μόνο σε παλιά μαγειρεία.

Μια από αυτές τις ανυπόφορα ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η κουζίνα του είχε ετοιμάσει μια κρύα σούπα βελουτέ με ψητές πιπεριές, ανανά και φρέσκο κόλιανδρο κι άλλη μία με μοβ καρότο και περγαμόντο. 

 Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Μια από αυτές τις ανυπόφορα ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η κουζίνα του είχε ετοιμάσει κρύες σούπες βελουτέ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Τα κρέατά τους είναι από την Καρδίτσα, το Αγρίνιο, την Πίνδο και την Εύβοια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της μαναβικής τους έρχεται από το βιολογικό κτήμα Κόκαλα των Σερρών. Πρόσφατα δοκίμασα τις μπάμιες τους, που ο Δημήτρης Ψαραδάκης και ο sous chef του, Νίκος Παππάς, έβαλαν στη σχάρα καταφέρνοντας να αλλάξουν τη γνώμη ακόμα και σε εκείνους που ούτε τις πλησιάζουν σε άλλη περίπτωση.

Στη σχάρα έβαλαν και τα αμπελοφάσουλα που προμηθεύτηκαν από εκεί, τα έκαναν με καλαμποκίσιο κορκοτό, πουρέ μαϊντανόριζας με brown butter και λαδολέμονο μέντας.

Κάνοντας μια βόλτα στο Πήλιο και τα Τζουμέρκα, ο σεφ βρήκε μελισσόχορτο κι άρχισαν να πειραματίζονται με αυτό. Στα Ζαγοροχώρια βρήκε και γάλα για τις δοκιμές που κάνουν προκειμένου να βγάλουν το δικό τους τυρί και γιαούρτι.

Κάπως έτσι κυλούν οι μέρες στο Ρακόρ κι αυτό βγαίνει στο πιάτο μας. 

 Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Χούμους μαύρου ρεβιθιού αρωματισμένο με κέδρο, καπνιστές πιπεριές και λάδι μυρωδικών. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
 Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Φιλέτο κόκκινου τόνου στη σχάρα με βούτυρο φουντουκιού με λάιμ, πουρέ σελινόριζας, crumble φουντουκιού με φύκια wakame. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Τα πιάτα ημέρας μπορεί να είναι από τέσσερα έως οκτώ, αναλόγως με τα νέα προϊόντα που ανακαλύπτουν κι όσα δίνει η εποχή. Εκτός από τις σούπες, εμείς πετύχαμε ένα χούμους μαύρου ρεβιθιού αρωματισμένο με κέδρο, καπνιστές πιπεριές και λάδι μυρωδικών, ένα ριζότο με ρύζι carnaroli, πέστο αμπελόφυλλων με φουντούκια και καπνιστή φέτα Μυτιλήνης, κολοκυθάκια σχάρας με ημίλιαστες ντομάτες, καραμελωμένο και τραγανό γιαούρτι. 

Στον βασικό κατάλογο του εστιατορίου θα βρείτε συνταγές που δύσκολα θα φύγουν από αυτόν: η σαλάτα παντζάρι μαριναρισμένο με καρότο, με άγρια ρόκα, καβουρδισμένους ηλιόσπορους και dressing πορτοκαλιού με σουμάκ, το χούμους αρακά με ταχίνι, δυόσμο, φέτα Μυτιλήνης και zaatar, η σαρδέλα μαρινάτη με πουρέ λευκών φασολιών, κάρι και λαδολέμονο με αυγοτάραχο Αμβρακικού, το θράψαλο στη σχάρα με πουρέ ψητής μελιτζάνας, μέλι πορτοκαλιάς, κόκκινο miso, λευκό βαλσάμικο και chips καππάρης, το φιλέτο κόκκινου τόνου στη σχάρα με βούτυρο φουντουκιού με λάιμ, πουρέ σελινόριζας, crumble φουντουκιού με φύκια wakame, η κρεμέ μαύρης σοκολάτας με gel φρούτων του δάσους, καραμέλα χουρμά, τραγανή πραλίνα φουντουκιού και παγωτό καρύδας έχουν το δικό τους φανατικό κοινό.  

Με κινηματογραφικούς όρους, «ρακόρ» είναι η σύνδεση των επιμέρους πλάνων μιας σκηνής ώστε να επιτυγχάνεται η οπτική και ηχητική της συνέχεια. Αλλά το Ρακόρ του Κεραμεικού δεν έχει τις αναφορές του στην έβδομη τέχνη. Για σύμβολό του έχει αυτό το μεταλλικό εξάρτημα που σφίγγουμε για να ενώσουμε δύο σωλήνες. Αυτό το χρησιμοποιεί γιατί θέλει να μας ενώνει μέσω του φαγητού, να γίνεται το εξάρτημα που κρατάει τους συνδαιτυμόνες χαρούμενους.

Μέσα σε αυτήν τη δεκαετή πορεία του, το Ρακόρ έχει καταφέρει να γίνει η ιδανική απάντηση στην ερώτηση «πού να φάω σήμερα, να είναι χαλαρά και προσεγμένα;».  

 Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Κρεμέ μαύρης σοκολάτας με gel φρούτων του δάσους, καραμέλα χουρμά, τραγανή πραλίνα φουντουκιού και παγωτό καρύδας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
 Ρακόρ: Πέρασαν δέκα νόστιμα χρόνια απ’ όταν άνοιξε το μικρό εστιατόριο του Κεραμεικού Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ρακόρ, Πλαταιών 10, Κεραμεικός, 2117108877

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέκι του Ζήση

Γεύση / Στον Ζήση στην Καστέλλα για παϊδάκια και κοκορέτσι

Ο λόφος της Καστέλλας ήταν ανέκαθεν μια αγαπημένη συνοικία του Πειραιά. Για όσους ξέρουν καλύτερα και την επισκέπτονται από τα παλιά, ξέρουν πως είναι και ένα αγαπημένο σποτ των κρεατοφάγων. Ο λόγος είναι η ταβέρνα του Ζήση που βρίσκεται εκεί παραπάνω από σαράντα χρόνια.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Γεύση / Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Σε μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια κάποιοι έφτιαξαν τα πρώτα τους μαγαζιά, μπιστρό και νεο-καφενεία που κρατάνε τις τιμές χαμηλά και ρωτάνε τους πελάτες τους για να διαμορφώσουν το μενού τους. Γιατί σε αυτήν τη νέα πιάτσα «τα πράγματα είναι λαϊκά, απλά και οικονομικά».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Bocas meze ταραμοσαλάτα

Γεύση / Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Παντρεύοντας την παράδοση των βολιώτικων τσιπουράδικων με αυτήν των tapas, o Ελληνοϊσπανός σεφ έχει στήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέρνα μεζεδοπωλεία των τελευταίων ετών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ