Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο είναι γνωστός παγκοσμίως για τον λίγο «λοξό» τρόπο που ενσωματώνει τα κτίριά του στις πόλεις και στους χώρους.
Αυτήν τη φορά, στα βουνά της Ιαπωνίας δημιούργησε ένα πανεπιστήμιο όπου ο βασικός χώρος ζυμώσεων των σπουδαστών δεν είναι οι αίθουσες και οι κήποι, αλλά η τεράστια ταράτσα, μια έκταση χωρίς όρια που έχει θέα στη φύση. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Χίντα Τακαγιάμα, ένα νέο ακαδημαϊκό ινστιτούτο που βρίσκεται κρυμμένο σε μια μικρή αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας.
Το έργο στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών που συχνά παραβλέπονται, ειδικά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην αίσθηση της κοινότητας και την εκτίμηση του πλούσιου πολιτισμού που παρέχει η φύση.
Ο σχεδιασμός διαθέτει μια δομή οργανικού σχήματος εμπνευσμένη από το γύρω τοπίο και αυτή την προσβάσιμη οροφή. Το πανεπιστήμιο πρόκειται να ανοίξει το 2024 και θα ακολουθήσουν άλλα 11 περιφερειακά κέντρα εκμάθησης σε όλη τη χώρα.
Ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου ακολουθεί την έννοια του «ανοιχτού στο πέραν». Δεδομένου ότι η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους.
Καθώς η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους. Οι όγκοι είναι ανυψωμένοι σε ξύλινους πυλώνες, δημιουργώντας μια ροή κυκλοφορίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου και επιτρέποντας στο ορμητικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Η οροφή καλύπτει ολόκληρη την κύρια δομή και μοιάζει να είναι ρευστή.
Περιτριγυρισμένη από όμορφα βουνά, ολόκληρη η πόλη της Hida είναι μια από τις σπουδαίες περιοχές μάθησης όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και συζητούν. Το σχέδιο περιλαμβάνει και έναν ανοιχτό λόφο στο κέντρο, που δίνει ύψος και προοπτική χωρίς όρια.