«Τρίγωνο»: Ένας ουρανοξύστης 180 μέτρων θα αλλάξει τον ορίζοντα στο Παρίσι

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Ο Πύργος «Τρίγωνο», όπως ονομάζεται, θα είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που θα εμφανιστεί στον ορίζοντα του κεντρικού Παρισιού από το 1973.
0

Ο ουρανοξύστης Tour Triangle που σχεδιάστηκε από το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Παρίσι μετά από 15 χρόνια, εν μέσω μιας τελευταίας προσπάθειας να ματαιωθεί το έργο από τους επικριτές του.

Το κόστος του ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, το ύψος του θα είναι 180 μέτρα και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους και να ολοκληρωθούν το 2026 – 12 χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Πύργος «Τρίγωνο», όπως ονομάζεται, θα είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που θα εμφανιστεί στον ορίζοντα του κεντρικού Παρισιού από το 1973. Σχεδιασμένο για τη λεωφόρο Ernest-Renan, το κτίριο θα περιλαμβάνει γραφεία, ένα συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο.

Ο Philippe Goujon, ο δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος όπου θα χτιστεί το Τρίγωνο, είχε δεσμευτεί να κάνει έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να αναβάλει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο δεν είναι πλέον σχετικό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων στον απόηχο της πανδημίας Covid-19.

Με 42 ορόφους με 91.351 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, το Τρίγωνο θα γίνει το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού, μετά από τον Πύργο Μονπαρνάς και τον Πύργο του Άιφελ.

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Ο Philippe Goujon, ο δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος όπου θα χτιστεί το Τρίγωνο, είχε δεσμευτεί να κάνει έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να αναβάλει την ανάπτυξη. Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron

Εν τω μεταξύ η Le Parisien αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας έχει ξεκινήσει έρευνα για καταγγελίες για ευνοιοκρατία από την πλευρά του δημάρχου του Παρισιού προς τη Viparis, την εταιρεία που διαχειρίζεται την τοποθεσία του Τριγώνου και είναι θυγατρική του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Paris Ile -De-France.  

Η έρευνα θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω το έργο, το οποίο η URW ήλπιζε προηγουμένως ότι θα ήταν έτοιμο εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron ξεκίνησε να εργάζεται για πρώτη φορά πάνω στο πρότζεκτ το 2006 αλλά –με τις προτάσεις για ψηλά κτίρια να είναι πολύ αμφιλεγόμενες στο Παρίσι– το έργο καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά μακροχρόνιων σχεδιασμών και νομικών μαχών.

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Από το κέντρο του Παρισιού θα μοιάζει με λεπτό πύργο, αλλά από τα ανατολικά και τα δυτικά θα είναι ορατό όλο το πλάτος του. Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron

Με 42 ορόφους και 91.351 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, το Τρίγωνο θα γίνει το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού, μετά τον Πύργο Μονπαρνάς και τον Πύργο του Άιφελ. Από το κέντρο του Παρισιού θα μοιάζει με λεπτό πύργο, αλλά από τα ανατολικά και τα δυτικά θα είναι ορατό όλο το πλάτος του.

Οι Herzog & de Meuron είπαν ότι το σχήμα, το οποίο έχει συγκριθεί ποικιλοτρόπως με την πυραμίδα του Λούβρου, ένα κομμάτι σοκολάτα Toblerone και ένα τριγωνικό κομμάτι τυρί μπρι, προορίζεται να μεγιστοποιήσει τις γωνίες θέασης για όσους βρίσκονται μέσα, ενώ μειώνει το μέγεθος της σκιάς που πέφτει στα γειτονικά κτίρια.

«Σχεδιάσαμε το Τρίγωνο για το Παρίσι και τους Παριζιάνους. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε περισσότερο με αυτό το κτίριο είναι να είναι ανοιχτό σε όλους» δήλωσαν οι ιδρυτές του στούντιο. Οι Herzog & de Meuron είναι η εταιρεία πίσω από την επέκταση της γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο και του Ολυμπιακού σταδίου The Bird's Nest στο Πεκίνο.

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Το «Τρίγωνο» θα είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού. Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron
Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM