Γερμανικό νούμερο

Γερμανικό νουμερό Facebook Twitter
H Γερμανία, κατ’ αναλογία ζορίζεται ακόμα περισσότερο από εμάς με τη νέα έξαρση κρουσμάτων, ενώ εμφανίζει κι αυτή μη ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμένων. Φωτ.: AP
0

ΚAI KAΛΑ, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ο Σερβετάλης, ο οποίος αν μη τι άλλο δεν έκανε κάτι ανακόλουθο με την κοσμοθεωρία που έχει αναπτύξει, ασχέτως της «θύελλας αντιδράσεων» που προκάλεσε η πολυσυζητημένη απόφασή του. Ήταν κάτι συνεπές και αναμενόμενο από κάποιον που έχει κάνει λάβαρο την προσωπική του λύτρωση και τώρα δέχεται ως οσιομάρτυς τη χλεύη και την οργή του πλήθους, περιορίζοντας οριστικά ίσως τον εαυτό του, ως άτομο και ως καλλιτέχνη, σ’ ένα «περιθωριακό» καθαρτήριο όπου συνωστίζονται οι ανυπότακτοι και οι ψέκες.

Υπάρχουν όμως ανάμεσά μας και οι «κρυφοί», οι «λαθραίοι» του εμβολίου, που αποτελούν από μόνοι τους μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία, ως σκιώδεις δεύτεροι ρόλοι αυτής της ιστορίας.

Και το πιο εντυπωσιακό με κάποιους από τους ανθρώπους που αρνούνται ή αναβάλλουν επ’ αόριστον να κάνουν το εμβόλιο, συγχρόνως όμως περιφέρονται ως εμβολιασμένοι (με ή χωρίς πλαστό πιστοποιητικό), καθώς δεν θέλουν επ’ ουδενί να δημοσιοποιήσουν αυτήν τους την απόφαση, η οποία πλέον συνιστά κοινωνικό στίγμα, είναι το ρίσκο που παίρνουν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη κολοσσιαίες ρόμπες, εμβληματικοί αγύρτες και αιώνιοι παρίες.

Είναι σαν να ζεις τη διπλή ζωή κατασκόπου, ελπίζοντας ότι θα έχει τελειώσει ο πόλεμος προτού σε ανακαλύψουν.

Είναι γεγονός, όσο χαιρέκακο κι αν μοιάζει, ότι προσφέρουν μια κάποια παρηγοριά σε μας τους παραδοσιακά ελλιπείς και προβληματικούς οι μπελάδες που αντιμετωπίζει και οι ήττες που τρώει με τη διαχείριση της πανδημίας μια χώρα τόσο καταπιεστικά συνδεδεμένη με την πειθαρχία, την αποδοτικότητα και τον αποτελεσματικό κοινωνικό προγραμματισμό.

Όπως ο προπονητής της Βέρντερ Βρέμης Μάρκους Άνφανγκ, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση ως ύποπτος χρήσης πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού και ακολούθως κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ φωτογραφίες που τον εξέθεσαν ακόμα περισσότερο, παρουσιάζοντάς τον να τελεί εν ευθυμία σε καρναβαλική εκδήλωση αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και όλα αυτά στη Γερμανία, που κατ’ αναλογία ζορίζεται ακόμα περισσότερο από εμάς με τη νέα έξαρση κρουσμάτων, ενώ εμφανίζει κι αυτή μη ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμένων.

Είναι γεγονός, όσο χαιρέκακο κι αν μοιάζει, ότι προσφέρουν μια κάποια παρηγοριά σε μας τους παραδοσιακά ελλιπείς και προβληματικούς οι μπελάδες που αντιμετωπίζει και οι ήττες που τρώει με τη διαχείριση της πανδημίας μια χώρα τόσο καταπιεστικά συνδεδεμένη με την πειθαρχία, την αποδοτικότητα και τον αποτελεσματικό κοινωνικό προγραμματισμό.

Ο κορωνοϊός, όμως, στο καταστροφικό πέρασμά του, έχει διαλύσει εκτός των άλλων και διάφορα εθνικά και «φυλετικά» στερεότυπα. Μπορούν τελικά να είναι και οι Γερμανοί χαβαλέδες και ανερμάτιστοι σαν κι εμάς, σκεφτόμαστε με ανακούφιση, ειδικά από τη στιγμή που το επιβεβαιώνει αυτό κάποιος σαν τον σύζυγο της Άνγκελα Μέρκελ και πρώην καθηγητή κβαντικής χημείας Γιοακίμ Σάουερ, ο οποίος, απηυδισμένος από το γεγονός ότι το ένα τρίτο των συμπατριωτών του παραμένουν ανεμβολίαστοι, δήλωσε χθες στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» ότι αυτό οφείλεται εν μέρει «στην τεμπελιά και στον εφησυχασμό των Γερμανών».

Μ’ αυτή την αφορμή θυμήθηκα κάτι που είχε πει στα πρώτα χρόνια της μακράς θητείας της ως Καγκελαρίου η σύζυγός του, την οποία παρά τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα ποτέ να αντιπαθήσω πραγματικά, ακόμα κι όταν έλεγε τα πιο τρομακτικά πράγματα. «Τι σας έρχεται ιδανικά στο μυαλό όταν σκέπτεστε τη Γερμανία;» την είχαν ρωτήσει τότε. «Σκέφτομαι όμορφα παράθυρα, καλά σφραγισμένα», ήταν η απάντηση.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ