Οι γονείς της Γεωργίας Κοντιζά κατάγονται από την Άνω Μερά της Μυκόνου, μεγάλωσαν στον τόπο. Το πατρικό της σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια.
Η διακριτική πολυτέλεια, ο μίνιμαλ σχεδιασμός, η έμφαση στη λεπτομέρεια, η αρμονική ένταξη του κτιρίου στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Μεράς είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Το βάφτισε «Κουκούμι», που στη ντοπιολαλιά είναι το απάνεμο, μπορεί να είναι κι ένα προστατευμένο μέρος για χουζούρι.
«Η ιδέα ήταν απλή: η δημιουργία ενός μέρους που θα συγκεντρώνει ανθρώπους οι οποίοι θα μοιράζονται τις ίδιες αξίες για μια ζωή με σεβασμό στις αρχές του βιγκανισμού, ενός χώρου φιλοξενίας και χαλάρωσης, ενός ειρηνικού καταφυγίου, μιας διαμονής που χαρακτηρίζεται από αρμονία και υγιεινές επιλογές. Φυσικά υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε κι εκείνους που θέλουν απλά να ζήσουν την εμπειρία που προσφέρουμε. Ίσως φεύγοντας να έχουν κατανοήσει πόσο απλό είναι, με μικρές καθημερινές επιλογές, να κάνουν τη διαφορά για τον πλανήτη και τον εαυτό τους. Στο Koukoumi, ένας vegan θα βρεθεί σε οικείο περιβάλλον αλλά και ο καθένας από εμάς θα δοκιμάσει έναν εναλλακτικό τρόπο ύπαρξης, ικανοποιώντας παράλληλα όλες του τις αισθήσεις. Την ίδια στιγμή, ως διεθνής προορισμός, η Μύκονος μπορεί να προσελκύσει ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που το νησί μας είναι τόσο γνωστό και αγαπητό».
«Καθώς όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια τα έχει φυσήξει το μελτέμι της, δεν ήθελα να κάνουμε ένα ακόμη κτίριο που θα πληγώνει το τοπίο της Μυκόνου, αλλά ένα που να εντάσσεται αρμονικά και με σεβασμό σε αυτό».
Όπως λέει, για την ίδια ήταν ένας στόχος και όνειρο ζωής να επιχειρήσει στο νησί, συνεισφέροντας σε αυτό που ονομάζουμε «περιβαλλοντική ηθική». «Καθώς όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια τα έχει φυσήξει το μελτέμι της, δεν ήθελα να κάνουμε ένα ακόμη κτίριο που θα πληγώνει το τοπίο της Μυκόνου, αλλά ένα που να εντάσσεται αρμονικά και με σεβασμό σε αυτό. Η vegan φιλοσοφία κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: την αγάπη και τον σεβασμό για τη φύση, τον άνθρωπο, και τα ζώα. Και το Koukoumi Hotel είναι ένα “σπίτι” όπου οι φιλοξενούμενοί μας θα μοιραζόνται μαζί μας το όραμα για μια ζωή χωρίς βία απέναντι στα ζώα και τη φύση».
Περιγράφει το ξενοδοχείο σαν μια «ατελείωτη λίστα από αποφάσεις». Εντός του δεν συναντάμε ούτε δέρμα, ούτε πούπουλο, ούτε γαλακτοκομικά και μέλι στο πρωινό. Οι συσκευασίες του είναι από ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, ενώ γίνεται συστηματική ανακύκλωσή τους. Διαθέτει βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, το νερό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα του κήπου και ζεσταίνεται από ηλιακά πάνελ. Τα απορρυπαντικά που απαιτούνται για τον καθαρισμό του ξενοδοχείου και τα λευκά είδη είναι πιστοποιημένα οικολογικά. Επίσης, ένα άλλο μέρος του νερού που χρησιμοποιεί φιλτράρεται με επεξεργασία αντίστροφης όσμωσης, ενώ η πισίνα του ξενοδοχείου είναι μαγνησίου. Στην κουζίνα του δεν μπαίνουν ζωικά προϊόντα, η λίστα κρασιών του είναι vegan.
Μελλοντικά, το ξενοδοχείο θα επενδύσει σε πράσινες στέγες οι οποίες εξοικονομούν ενέργεια και έχουν πολλά πλεονεκτήματα: λειτουργούν σαν μόνωση, μειώνοντας τα ενεργειακά κόστη, ενώ βελτιώνουν ποιοτικά τον αέρα γύρω από το κτίριο, ελαχιστοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα. Συμβάλλουν στη μείωση των εξωτερικών θορύβων ενώ παράλληλα απορροφούν τα όμβρια ύδατα. Είναι μια φυσική μορφή πυροπροστασίας, εφόσον τα φυτά κατακρατούν υγρασία. Οι πράσινες στέγες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού τα δομικά υλικά είναι προστατευμένα. Εκτός από την αισθητική τους, αποτελούν κατοικία για πολλά είδη πουλιών.
Επίσης, στο Koukoumi ακολουθούν τη βιώσιμη πρακτική της κομποστοποίησης. Τα περισσεύματα γευμάτων από την κουζίνα μαζί με φύλλα και χορτάρι από τον κήπο ανακυκλώνονται και συγκεντρώνονται όλα σε κάδο ειδικά σχεδιασμένο να επιταχύνει τη διαδικασία της αποσύνθεσης, με τη βοήθεια ευεργετικών μικροοργανισμών χωρίς έκλυση μεθανίου. Το κομπόστ μετατρέπεται σε ένα ήπιο φυσικό λίπασμα που δεν θα βλάψει τα φυτά όπως ένα χημικό λίπασμα. Το χώμα που επιστρέφει στο έδαφος, εμπλουτισμένο με οργανική ύλη και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, υποστηρίζοντας την υγεία και την καρποφορία τους.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Γεωργία Κοντιζά κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του πρώτου στο είδος του ξενοδοχείου για τη χώρα ήταν πολλές. «Vegan ξενοδοχείο σημαίνει να μην έχεις πουθενά ζωικά προϊόντα ή παράγωγα αυτών, ούτε όσα έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Σημαίνει επίσης να δουλεύεις με τοπικά προϊόντα, όπου και όσο μπορείς με ελληνικές εταιρείες για την ελαχιστοποίηση των μεταφορών.
Για παράδειγμα, ήταν δύσκολο να βρούμε στρώματα, και τελικά έγινε ειδική παραγγελία. Mας δυσκόλεψαν ακόμη τα είδη μπάνιου, τα προϊόντα του spa μας και οι κρέμες, όλα αυτά που θέλαμε να είναι vegan, πιστοποιημένα βιολογικά, με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Για την επιλογή όλων των αντικειμένων, από τον αναδευτήρα του κοκτέιλ και τον κεραμικό βραστήρα, μέχρι την οδοντόβουρτσα, το χαρτί υγείας και τα κεριά σόγιας, από την ξαπλώστρα από ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το βιοδιασπώμενο σκουφάκι για το ντους, για όλα αυτά απαιτήθηκαν ώρες έρευνας, καθώς η ελληνική αγορά δεν ήταν πάντα έτοιμη για τις απαιτήσεις μας. Η δουλειά που χρειάστηκε για την υλοποίηση όλων αυτών των επιλογών ήταν μεγάλη και δύσκολη. Αλλά το αποτέλεσμα μας ανταμείβει και μας κάνει περήφανους».