Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μία παρέα

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μία παρέα Facebook Twitter
Στα κοκτέιλ αυτού του νέου και μικροσκοπικού μπαρ ακολουθούν το δόγμα «bring back the classics and stay classy», χρησιμοποιώντας τα δικά τους bitters. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Πάνω στον δρόμο της Σόλωνος, στο ύψος του Κολωνακίου, στέκεται ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 1937. Υπήρξε η κατοικία του Ευριπίδη Κουτλίδη, παλιού επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης που κληροδότησε την πολύτιμη συλλογή του, η οποία αριθμεί περισσότερα από 1.400 έργα, στην Εθνική Πινακοθήκη. 

Τα παλιά κουφώματα και τα τσιμεντοπλακάκια του ζηλευτού σπιτιού έχουν διατηρηθεί, όπως και τα στοιχεία του από αφρικανικό μαόνι, π.χ. η ξύλινη σκάλα του που ενώνει τα τέσσερα επίπεδα του χώρου ο οποίος από το 2015 ζει μια δεύτερη, πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. 

Θα φύγω για λίγο από τη Σόλωνος και θα μεταφερθώ στην Μπρατισλάβα. Ήταν 2017 όταν έψαχνα ένα speakeasy μπαρ σε έναν από τους πιο κεντρικούς της δρόμους. Το στοιχείο που είχα ήταν ότι θα το βρω ανοίγοντας τα φύλλα μιας ντουλάπας και ότι μπορώ να ρωτήσω τον barista ενός highly recommended μαγαζιού με πρωινό και specialty καφέ.

Πράγματι του ζήτησα πληροφορίες, μου έδειξε τις σκάλες που οδηγούσαν στον επάνω όροφο – εκεί ήταν και η ντουλάπα.

Το Philos Athens είναι ένα σύμπλεγμα πολλών δωματίων μοιρασμένων σε τρεις ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Αυτή η σκάλα οδηγεί επίσης σε μια κρυμμένη αυλή στην οροφή. Η Μαριλένα Εμμανουήλ και ο Σωτήρης Τσαγκλής θέλουν να ανοίξουν όλα αυτά τα δωμάτια βήμα βήμα.

Ανοίγοντάς τη βρέθηκα μέσα σε ένα κοκτεϊλάδικο με παλιά έπιπλα και βαριές κουρτίνες, με δερμάτινους καναπέδες και μια μπάρα που βόλευε τις φιάλες και τα ποτήρια της σε βιβλιοθήκες, κάτω από φθαρμένα βιβλία με σκληρά εξώφυλλα. Ενθουσιάστηκα με την εναλλαγή σκηνικών, με το γεγονός ότι αυτό το μπαρ λειτουργεί μέσα σε έναν χώρο που τη μέρα είχε εντελώς άλλους ρυθμούς. 

philos athens Facebook Twitter
Mια παλιά, μεγάλη γραβατοθήκη μεταφέρθηκε στο μικρό δωμάτιο και πάνω της στηρίχτηκε όλο το μπαρ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Πίσω στην Αθήνα, στη Σόλωνος και στο προαναφερθέν κτίριο-στολίδι. Πριν από επτά χρόνια οι πόρτες του άνοιξαν, αρχικά μας υποδέχτηκε ως concept store. Διαμορφώθηκε με design έπιπλα και πολλά φυτά, με οριγκάμι κρεμασμένα από το ταβάνι του και «εικαστικές» αναφορές, έχοντας ατέλειες στους τοίχους. Ανανεώθηκε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και στην πατίνα του χρόνου που έχει μείνει να φαίνεται μέχρι σήμερα σε αρκετά σημεία του. 

Κάπως έτσι το Philos Athens άρχισε να προσφέρει πρωινό και κυριακάτικο brunch που αγαπήθηκαν. Ο χώρος του συνδέθηκε με τις πρωινές ώρες της ημέρας, δηλαδή εκείνες που το βιτρό στην οροφή του επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται σε όλο το κτίριο.

Έχοντας σταματήσει για πάνω από ενάμιση χρόνο τη λειτουργία του εξαιτίας της πανδημίας, άνοιξε ξανά πρόσφατα και ανανεώθηκε, έτσι ώστε μπορούμε να το επισκεφθούμε καθημερινά μέχρι τις 12 το βράδυ. Στην κουζίνα του, ο Σωτήρης Γιαννόπουλος (Hytra) ανέλαβε, εκτός από το πρωινό και brunch μενού, να δημιουργήσει μια κάρτα φαγητού με πολλά μεσογειακά στοιχεία και fusion επιρροές, να προσφέρει πιάτα που μπορούν να σερβιριστούν από το μεσημέρι μέχρι το κλείσιμο. 

Το Philos Athens είναι ένα σύμπλεγμα πολλών δωματίων μοιρασμένων σε τρεις ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Αυτή η σκάλα οδηγεί επίσης σε μια κρυμμένη αυλή στην οροφή. Η Μαριλένα Εμμανουήλ και ο Σωτήρης Τσαγκλής θέλουν να ανοίξουν όλα αυτά τα δωμάτια βήμα βήμα. 

Μέσα στις πρόσφατες αλλαγές που έκαναν είναι ότι μας φανέρωσαν ένα δωμάτιο που όλα αυτά τα χρόνια έγραφε στην πόρτα του «staff only» – αυτό διαβάζουμε ακόμα, περνώντας από κει τη μέρα. Ο χώρος αυτός εξακολουθεί να μην είναι προσβάσιμος σε επισκέπτες μέχρι τις πέντε το απόγευμα, που ανοίγει για να μας υποδεχτεί. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το κάποτε πριβέ δωμάτιο στον ημιώροφο του κτιρίου μετατράπηκε σε πριβέ μπαρ. «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά το φτιάξαμε για εμάς, γιατί απλώς θέλαμε να έχουμε το δικό μας μπαρ. Περνάμε όλη τη μέρα μας εδώ, γι’ αυτό διαμορφώσαμε αυτόν τον χώρο έτσι ώστε να είμαστε χαρούμενοι, είναι όλη μας η καθημερινότητα εδώ. Όμως, τελικά αποφασίσαμε να το μοιραζόμαστε και με άλλους».

Οι μέχρι τώρα πελάτες τους που το έχουν ανακαλύψει συνήθως κλείνουν όλο το μπαρ, έτσι κι αλλιώς είναι εξαθέσιο, δεν υπάρχει σκαμπό παραπάνω. 

Πριν από μερικά χρόνια η Μαριλένα Εμμανουήλ είχε αγοράσει μια παλιά, μεγάλη γραβατοθήκη προκειμένου να βάζει σε αυτήν διάφορα πράγματα προς πώληση. Τη μετέφερε στο μικρό δωμάτιο και πάνω της στηρίχτηκε όλο το μπαρ.

Στη μέση του χώρου η αντανάκλαση του καθρέφτη μάς κάνει να μοιάζουμε με πρωταγωνιστές στην πολυδιάστατη φαντασία του M.C. Escher. Τα κρεμασμένα ζωγραφικά έργα του χώρου έχουν την υπογραφή της Μάρως Μιχαλακάκου. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Προσωπικός σας bartender εκεί θα είναι ο Πάνος Μπούμπουλης που έχει να σας σερβίρει premium ετικέτες, όποιο κι αν είναι το ποτό που προτιμάτε.

Στα κοκτέιλ αυτού του νέου και μικροσκοπικού μπαρ ακολουθούν το δόγμα «bring back the classics and stay classy», χρησιμοποιώντας τα δικά τους bitters, ενώ θα σας φτιάξουν και κάποιο signature, προσαρμοσμένο στις γεύσεις σας. Απλώς δεν υπάρχει κατάλογος για να διαβάσετε και να επιλέξετε, οπότε εμπιστευτείτε τον ειδικό. 

Στο καινούργιο καλά κρυμμένο μπαρ της πόλης η Λένα Πλάτωνος μπερδεύεται με τον Λέοναρντ Κοέν, ο indie ήχος παντρεύεται με την ιαπωνική τζαζ. Όμως το κομμάτι της μουσικής διαμορφώνεται και με βάση τους επισκέπτες.

«Επειδή παίζουμε και αλλάζουμε τη μουσική από το κινητό μου, πολλές φορές οι πελάτες το παίρνουν και επιλέγουν εκείνοι τι θα ακούσουμε». Τις Κυριακές όλα τα παραπάνω συμβαίνουν από τις 12 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σόλωνος 32, Κολωνάκι, 210 3619163




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Γεύση / Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Κρασί χωρίς σταφύλι, νομαδικές ζυθοποιήσεις, προζυμένια ψωμιά: Στα Κάτω Πετράλωνα, σε έναν εντυπωσιακό και άκρως βιομηχανικό χώρο, τρία σημαντικά ονόματα της bar σκηνής θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα που θα εξελιχθεί ακολουθώντας τη «μέθοδο της αναρχίας». Εμείς θα τρώμε και θα πίνουμε όσα ωραία θα προκύψουν από αυτήν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ