Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μία παρέα

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μία παρέα Facebook Twitter
Στα κοκτέιλ αυτού του νέου και μικροσκοπικού μπαρ ακολουθούν το δόγμα «bring back the classics and stay classy», χρησιμοποιώντας τα δικά τους bitters. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Πάνω στον δρόμο της Σόλωνος, στο ύψος του Κολωνακίου, στέκεται ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 1937. Υπήρξε η κατοικία του Ευριπίδη Κουτλίδη, παλιού επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης που κληροδότησε την πολύτιμη συλλογή του, η οποία αριθμεί περισσότερα από 1.400 έργα, στην Εθνική Πινακοθήκη. 

Τα παλιά κουφώματα και τα τσιμεντοπλακάκια του ζηλευτού σπιτιού έχουν διατηρηθεί, όπως και τα στοιχεία του από αφρικανικό μαόνι, π.χ. η ξύλινη σκάλα του που ενώνει τα τέσσερα επίπεδα του χώρου ο οποίος από το 2015 ζει μια δεύτερη, πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. 

Θα φύγω για λίγο από τη Σόλωνος και θα μεταφερθώ στην Μπρατισλάβα. Ήταν 2017 όταν έψαχνα ένα speakeasy μπαρ σε έναν από τους πιο κεντρικούς της δρόμους. Το στοιχείο που είχα ήταν ότι θα το βρω ανοίγοντας τα φύλλα μιας ντουλάπας και ότι μπορώ να ρωτήσω τον barista ενός highly recommended μαγαζιού με πρωινό και specialty καφέ.

Πράγματι του ζήτησα πληροφορίες, μου έδειξε τις σκάλες που οδηγούσαν στον επάνω όροφο – εκεί ήταν και η ντουλάπα.

Το Philos Athens είναι ένα σύμπλεγμα πολλών δωματίων μοιρασμένων σε τρεις ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Αυτή η σκάλα οδηγεί επίσης σε μια κρυμμένη αυλή στην οροφή. Η Μαριλένα Εμμανουήλ και ο Σωτήρης Τσαγκλής θέλουν να ανοίξουν όλα αυτά τα δωμάτια βήμα βήμα.

Ανοίγοντάς τη βρέθηκα μέσα σε ένα κοκτεϊλάδικο με παλιά έπιπλα και βαριές κουρτίνες, με δερμάτινους καναπέδες και μια μπάρα που βόλευε τις φιάλες και τα ποτήρια της σε βιβλιοθήκες, κάτω από φθαρμένα βιβλία με σκληρά εξώφυλλα. Ενθουσιάστηκα με την εναλλαγή σκηνικών, με το γεγονός ότι αυτό το μπαρ λειτουργεί μέσα σε έναν χώρο που τη μέρα είχε εντελώς άλλους ρυθμούς. 

philos athens Facebook Twitter
Mια παλιά, μεγάλη γραβατοθήκη μεταφέρθηκε στο μικρό δωμάτιο και πάνω της στηρίχτηκε όλο το μπαρ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Πίσω στην Αθήνα, στη Σόλωνος και στο προαναφερθέν κτίριο-στολίδι. Πριν από επτά χρόνια οι πόρτες του άνοιξαν, αρχικά μας υποδέχτηκε ως concept store. Διαμορφώθηκε με design έπιπλα και πολλά φυτά, με οριγκάμι κρεμασμένα από το ταβάνι του και «εικαστικές» αναφορές, έχοντας ατέλειες στους τοίχους. Ανανεώθηκε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και στην πατίνα του χρόνου που έχει μείνει να φαίνεται μέχρι σήμερα σε αρκετά σημεία του. 

Κάπως έτσι το Philos Athens άρχισε να προσφέρει πρωινό και κυριακάτικο brunch που αγαπήθηκαν. Ο χώρος του συνδέθηκε με τις πρωινές ώρες της ημέρας, δηλαδή εκείνες που το βιτρό στην οροφή του επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται σε όλο το κτίριο.

Έχοντας σταματήσει για πάνω από ενάμιση χρόνο τη λειτουργία του εξαιτίας της πανδημίας, άνοιξε ξανά πρόσφατα και ανανεώθηκε, έτσι ώστε μπορούμε να το επισκεφθούμε καθημερινά μέχρι τις 12 το βράδυ. Στην κουζίνα του, ο Σωτήρης Γιαννόπουλος (Hytra) ανέλαβε, εκτός από το πρωινό και brunch μενού, να δημιουργήσει μια κάρτα φαγητού με πολλά μεσογειακά στοιχεία και fusion επιρροές, να προσφέρει πιάτα που μπορούν να σερβιριστούν από το μεσημέρι μέχρι το κλείσιμο. 

Το Philos Athens είναι ένα σύμπλεγμα πολλών δωματίων μοιρασμένων σε τρεις ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Αυτή η σκάλα οδηγεί επίσης σε μια κρυμμένη αυλή στην οροφή. Η Μαριλένα Εμμανουήλ και ο Σωτήρης Τσαγκλής θέλουν να ανοίξουν όλα αυτά τα δωμάτια βήμα βήμα. 

Μέσα στις πρόσφατες αλλαγές που έκαναν είναι ότι μας φανέρωσαν ένα δωμάτιο που όλα αυτά τα χρόνια έγραφε στην πόρτα του «staff only» – αυτό διαβάζουμε ακόμα, περνώντας από κει τη μέρα. Ο χώρος αυτός εξακολουθεί να μην είναι προσβάσιμος σε επισκέπτες μέχρι τις πέντε το απόγευμα, που ανοίγει για να μας υποδεχτεί. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το κάποτε πριβέ δωμάτιο στον ημιώροφο του κτιρίου μετατράπηκε σε πριβέ μπαρ. «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά το φτιάξαμε για εμάς, γιατί απλώς θέλαμε να έχουμε το δικό μας μπαρ. Περνάμε όλη τη μέρα μας εδώ, γι’ αυτό διαμορφώσαμε αυτόν τον χώρο έτσι ώστε να είμαστε χαρούμενοι, είναι όλη μας η καθημερινότητα εδώ. Όμως, τελικά αποφασίσαμε να το μοιραζόμαστε και με άλλους».

Οι μέχρι τώρα πελάτες τους που το έχουν ανακαλύψει συνήθως κλείνουν όλο το μπαρ, έτσι κι αλλιώς είναι εξαθέσιο, δεν υπάρχει σκαμπό παραπάνω. 

Πριν από μερικά χρόνια η Μαριλένα Εμμανουήλ είχε αγοράσει μια παλιά, μεγάλη γραβατοθήκη προκειμένου να βάζει σε αυτήν διάφορα πράγματα προς πώληση. Τη μετέφερε στο μικρό δωμάτιο και πάνω της στηρίχτηκε όλο το μπαρ.

Στη μέση του χώρου η αντανάκλαση του καθρέφτη μάς κάνει να μοιάζουμε με πρωταγωνιστές στην πολυδιάστατη φαντασία του M.C. Escher. Τα κρεμασμένα ζωγραφικά έργα του χώρου έχουν την υπογραφή της Μάρως Μιχαλακάκου. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Προσωπικός σας bartender εκεί θα είναι ο Πάνος Μπούμπουλης που έχει να σας σερβίρει premium ετικέτες, όποιο κι αν είναι το ποτό που προτιμάτε.

Στα κοκτέιλ αυτού του νέου και μικροσκοπικού μπαρ ακολουθούν το δόγμα «bring back the classics and stay classy», χρησιμοποιώντας τα δικά τους bitters, ενώ θα σας φτιάξουν και κάποιο signature, προσαρμοσμένο στις γεύσεις σας. Απλώς δεν υπάρχει κατάλογος για να διαβάσετε και να επιλέξετε, οπότε εμπιστευτείτε τον ειδικό. 

Στο καινούργιο καλά κρυμμένο μπαρ της πόλης η Λένα Πλάτωνος μπερδεύεται με τον Λέοναρντ Κοέν, ο indie ήχος παντρεύεται με την ιαπωνική τζαζ. Όμως το κομμάτι της μουσικής διαμορφώνεται και με βάση τους επισκέπτες.

«Επειδή παίζουμε και αλλάζουμε τη μουσική από το κινητό μου, πολλές φορές οι πελάτες το παίρνουν και επιλέγουν εκείνοι τι θα ακούσουμε». Τις Κυριακές όλα τα παραπάνω συμβαίνουν από τις 12 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. 

Η Αθήνα έχει πλέον ένα κομψό speakeasy μπαρ που χωράει μόνο μια παρέα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σόλωνος 32, Κολωνάκι, 210 3619163




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Γεύση / Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Κρασί χωρίς σταφύλι, νομαδικές ζυθοποιήσεις, προζυμένια ψωμιά: Στα Κάτω Πετράλωνα, σε έναν εντυπωσιακό και άκρως βιομηχανικό χώρο, τρία σημαντικά ονόματα της bar σκηνής θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα που θα εξελιχθεί ακολουθώντας τη «μέθοδο της αναρχίας». Εμείς θα τρώμε και θα πίνουμε όσα ωραία θα προκύψουν από αυτήν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.