ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Τα παγωτίνια της Αθήνας: Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα

0

Στο Epik gelato

Στη ρετρό gelateria της πλατείας Μαβίλη, που, απ’ όταν άνοιξε, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας με τις ιδέες της, συναντήσαμε ξανά ένα ξεχασμένο παγωτό, το κασάτο. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για το όνομά του είναι ότι βγαίνει από το «Qashatah» που στα αραβικά σημαίνει «μπολ», το σκεύος μέσα στο οποίο φτιαχνόταν μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Το παγωτό που συνήθως περιείχε μπόλικα φρουί γλασέ έμπαινε σε στρογγυλές φόρμες μέχρι να παγώσει κάτω από στρώματα πάγου και αλατιού. Όταν πια είχαν περάσει αρκετές ώρες, η στρογγυλή παγωτόμπαλα κοβόταν σε φέτες έτοιμες για σερβίρισμα.

Επίσης, cassata είναι ένα παραδοσιακό σικελικό επιδόρπιο, ένα στρογγυλό παντεσπάνι γεμάτο ρικότα αναμεμειγμένη με λικέρ, κομματάκια σοκολάτας και ζαχαρωμένα φρούτα, που παγώνει και διακοσμείται με ζαχαρωμένα φρούτα και αμυγδαλόπαστα.

Στο Epik gelato η Αθήνα απολαμβάνει ξανά το κασάτο παγωτό σε δύο εκδοχές, σε μια μπουκιά με φιστίκι και φράουλα, μαρμελάδα φράουλα και παντεσπάνι σοκολάτας και μια με βανίλια και σοκολάτα, μαυροκέρασο και φιστίκι Αιγίνης. Εκεί βρίσκουμε και σάντουιτς παγωτού, όπως αυτό με το παγωτό φουντούκι, πραλίνα bitter, μπισκότο σοκολάτας, επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, κροκάν αμυγδάλου, και το στρογγυλό, που φτιάχνεται με μπισκότα βρόμης με μελάσα, παγωτό καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης. Προτείνω να τα δοκιμάσετε όλα.

Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, 210 6464105

Στον Ασημακόπουλο

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Το 1915 φτιάχτηκε το γαλακτοπωλείο στον χωματόδρομο που ήταν τότε η Χαριλάου Τρικούπη ‒ στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται το σημερινό ζαχαροπλαστείο. Ο Ηρακλής, ο Δημήτρης, ο Βασίλης και ο Νίκος, τα αδέλφια Ασημακόπουλοι, είχαν κατέβει με τα πόδια στην Αθήνα από το Διχώρι της ορεινής Φωκίδας που έβγαζε γαλατάδες.

Το 1940 έφτιαξαν βουστάσιο στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα προκειμένου να παράγουν το δικό τους γάλα, με το οποίο παρασκεύαζαν τα προϊόντα του καταστήματος τους, ενώ προμήθευαν κι άλλους γαλατάδες.

Όσο προχωρούσε η αστικοποίηση, τα αδέλφια άρχισαν να παίρνουν το γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, καθημερινά απευθείας από επιλεγμένους κτηνοτρόφους στο Μαρκόπουλου, στα Σπάτων και στον Κουβαρά, κάτι που η τέταρτη γενιά συνεχίζει έως και σήμερα. To 1947 τα αδέλφια πρωτοστατούν στην ίδρυση συνεταιριστικού εργοστασίου παραγωγής παγωτού υπό την επωνυμία ΒΕΓΑ και διανέμουν παγωτά με τροχήλατα ψυγειάκια με πάγο στο κέντρο.

Ο Ασημακόπουλος με τη μακρά ιστορία φημίζεται, μεταξύ άλλων, για το παγωτό του, που φτιάχνεται με φρέσκο αγελαδινό γάλα, αλλά και για τις ποιοτικές σοκολάτες με τις οποίες δουλεύει τα γλυκά του, πράγμα που σημαίνει ότι τα παγωτίνια του με την bitter επικάλυψη, τη γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα είναι το κάτι άλλο. Εκεί μπορείτε (και πρέπει) να γεμίσετε το κουτί με «λίγο απ’ όλα», αφού θα βρείτε κλασικά χωνάκια αλλά και τα ιδιαίτερα σιροπιαστά σαραγλάκια γεμιστά με παγωτό με πραγματική μαστίχα Χίου. Έχει και μικρά ξυλάκια παγωτό με αλατισμένη καραμέλα, bitter 70% και τραγανές επικαλύψεις λευκής σοκολάτας με φιστίκι, passion fruit και φρούτα του δάσους.

Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 3610092

Στον Βάρσο

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Άλλο ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ο Βάρσος, που πρωτοάνοιξε το 1892 ως κατάστημα παραγωγής γάλακτος στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, προσφέρει σήμερα στην Κηφισιά τα κλασικά παγωτίνια που αγαπούν όλοι και τα φτιάχνει πάνω από τριάντα χρόνια τώρα. Σε χωνάκια αλλά και σε μικρές στρογγυλές μπουκίτσες θα βρείτε παγωτίνια κρέμα, σοκολάτα, φιστίκι και μόκα. Όλες οι γεύσεις παγωτού φτιάχνονται με εγχώριο φρέσκο αγελαδινό γάλα, εκτός από το καϊμάκι, που γίνεται με φρέσκο πρόβειο γάλα.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472

Στη Μέλισσα

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Το ζαχαροπλαστείο των δυτικών προαστίων είναι ακόμα ένα από αυτά τα παλιά της πόλης που ξεκίνησαν ως γαλακτοπωλεία, εξελίχθηκαν και παρακολούθησαν τις εξελίξεις, διατηρώντας όμως την ποιότητα και τη φήμη τους. Στη Μέλισσα, που την ξέρει όλη η Αθήνα, χρησιμοποιούν βιολογικές πρώτες ύλες, πειραματίζονται με νέες γεύσεις και πρωτοποριακές συνταγές και ξέρουν από υψηλή ζαχαροπλαστική. Με γέμιση βανίλια από φρέσκο βιολογικό γάλα και μαύρη ζάχαρη, τα παγωτίνια στη Μέλισσα έχουν επικάλυψη από εκλεκτή σοκολάτα Valrhona.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055

Στον Στάμου

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στα γαλακτοπωλεία που συναντάμε σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας από το 1964 τα παγωτά φτιάχνονται μόνο με φρέσκο πρόβειο γάλα, χωρίς κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή φυτικά λιπαρά. Τα παγωτά-σάντουιτς μοιάζουν με σπιτικά, βρίσκουμε ένα με τραγανό μπισκότο digestive, παγωτό κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας και άλλο ένα με μπισκότο Oreo, παγωτό cookies και σοκολατένια επικάλυψη. Αν και είναι απλά, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακαταμάχητα, και εθιστικά. Έχει και σαραγλάκια με τραγανό σιροπιασμένο φύλλο και γεμιστά με το δικό τους παγωτό καϊμάκι.

Μπορείτε να βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς κατάστημα στο www.stamou.gr, καθώς και στις πλατφόρμες διανομής φαγητού.

Στο Le Greche

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

To Melba έχει μπισκότα κανέλας, παγωτό κρέμα και ανθόγαλα, κομπόστα ροδάκινο και μαρμελάδα φρούτα του δάσους. Το Mina γίνεται με μαλακό brownie, παγωτό μαύρης σοκολάτας, ανθόγαλα και μαρμελάδα φρούτα του δάσους. Το Cheesecake φτιάχνεται με μπισκότα speculoos, παγωτό τυρί κρέμα και σορμπέ από φρούτα του δάσους.

Για το Petit Beurre χρησιμοποιούν τα ομώνυμα μπισκότα, παγωτό ανθόγαλα, παγωτό και κρέμα gianduja. Το Βrownie έχει παγωτό cookies and cream με γεμιστά μπισκότα Παπαδοπούλου και ανθόγαλα, ενώ το Caramello αποτελείται από μπισκότα ολικής άλεσης, παγωτό αλμυρή καραμέλα, ανθόγαλα και σιρόπι αλμυρής καραμέλας.

Τα gelato sandwiches ενός εκ των κορυφαίων προορισμών για παγωτό στην Αθήνα έχουν εξαιρετικές πρώτες ύλες, αλλά αυτό που τα κάνει ακαταμάχητα είναι ο συνδυασμός γεύσεων που διαθέτει καθένα από αυτά. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κολλήσετε με αυτά φέτος το καλοκαίρι.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, 216 7006458 / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, 213 0416299 / Λεωφ. Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, 210 0101617

Στο Yum Guilt Free

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Αυτό το εναλλακτικό ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας ξεκίνησε ως ιδέα της Λίζας Βαβούρη, η οποία αγαπά τα γλυκά και τη σοκολάτα, αλλά καθόλου τη ζάχαρη. Στόχος της ήταν να φτιάξει νόστιμες, λαχταριστές συνταγές μόνο με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα, μέλι και σκούρα σοκολάτα. Έτσι, τα δικά της παγωτίνια είναι gluten free και δεν περιέχουν ζάχαρη.

Tα ξυλάκια μαύρης σοκολάτας φτιάχνονται με κρέμα από φουντούκια, κρέμα καρύδας και ζάχαρη καρύδας και έχουν επικάλυψη σοκολάτα ‒ είναι μια γεύση που βασίζεται στο δημοφιλές γλυκό του Yum Guilt Free, το τρουφάκι φουντούκι. Άλλη επιλογή είναι τα ξυλάκια με γέμιση φιστικοβούτυρο, ταχίνι και μέλι, βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα, που περιέχουν αλείμματα φτιαγμένα από 100% ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαιο.

Βρίσκουμε και ξυλάκια με κρέμα από φρέσκες φράουλες, από φιστίκι Αιγίνης, βουτηγμένα σε λευκή σοκολάτα και περασμένα από τριμμένο φιστίκι, μπουκίτσες παγωτό βανίλια και σοκολάτα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Όσο αυστηροί κι αν είστε με τη διατροφή σας, σίγουρα μπορείτε να φάτε παραπάνω από ένα από αυτά τα ξυλάκια.

Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374

Στο Φύσις

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Το παγωτό τους φτιάχνεται με βιολογικό αγελαδινό ή φρέσκο κατσικίσιο γάλα, με καστανή ζάχαρη, γάλα καρύδας, γνήσια σοκολάτα, βιολογικά φρούτα και φυσικά αρώματα. Επιλέγουν τη «θερμή» μέθοδο παρασκευής, που μπορεί είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με την ψυχρή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό που έχει ωριμάσει φυσικά. Σε ξυλάκια και χωνάκια, τα παγωτίνια του ζαχαροπλαστείου είναι κλασικά και πολύ νόστιμα.

Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, 211 4069267

Στο Zuccherino

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, το παγωτό του φτιάχνεται με ελληνικό φρέσκο γάλα και τα παγωτίνια του κυκλοφορούν σε χωνάκια, ξυλάκια αλλά και τραγανά πουράκια. Μερικές από τις γεύσεις που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες στα Zuccherino για τα καλοκαιρινά σας κεράσματα είναι: κρέμα, σοκολάτα, snickers, cookies, ferrero, cheesecake φράουλα αλλά και κρέμα 0%.

Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, 210 9845238, 210 9830869 / Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π. Φάληρο, 210 9830049 / 2ας Μαΐου 12, πλατεία Ν. Σμύρνης, 210 9357590 / Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, 210 3213015

Στο Fresh

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Aν θέλετε να ξεφύγετε από τα κλασικά, αν ετοιμάζετε ένα πάρτι σε ταράτσα και ψάχνετε γλυκό, στα ζαχαροπλαστεία fresh θα βρείτε μια διαφορετική δροσιστική πρόταση σε ξυλάκι, γρανίτες με γεύση all time classic cocktails. Θα βρείτε Daiquiri φράουλας με ξύσμα από λάιμ και λευκό ρούμι, Mojito με χυμό και ξύσμα λάιμ, φρέσκο δυόσμο, λευκό ρούμι και τεκίλα, Pina Colada με ανανά, καρύδα, χυμό λάιμ και λευκό ρούμι, Zombie με μάνγκο, passion fruit, λάιμ και λευκό ρούμι, Margarita με λάιμ, τεκίλα και αλάτι και Espresso Martini με καφέ εσπρέσο και βότκα. Στην υγεία σας.

Μπορείτε να βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς κατάστημα στο www.freshpatisserie.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT