Παγωμένο κινέζικο τσάι «μπόμπα» στο Share Wish
Tο παγωμένο milk tea ξεκίνησε από την Ταϊβάν και φέρεται να δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 σε ένα κατάστημα τσαγιού με την ονομασία Chen Shui Tang. Ο ιδιοκτήτης του πουλούσε τσάι oolong, μέχρι που σκέφτηκε να αλλάξει τον τρόπο που οι Κινέζοι κατανάλωναν το τσάι και με λίγη επιρροή από τον ιαπωνικό τρόπο κατανάλωσης κρύων ποτών το ανακάτεψε με γάλα και πάγο σε ένα σέικερ για κοκτέιλ. Μόλις τα κρύα του ποτά άρχισαν να γνωρίζουν επιτυχία, πειραματίστηκε κι άλλο, ρίχνοντας «πέρλες» ταπιόκας στο τσάι που πίνεται και τρώγεται ταυτόχρονα και έγινε γνωστό και ως «μπόμπα». Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το προϊόν του γνώρισε τεράστια επιτυχία και εξαπλώθηκε στον κόσμο. Στο Share Wish του κέντρου θα βρείτε δεκάδες συνδυασμούς σε τσάι, οι περισσότερες από τις οποίες είναι φρουτώδεις με γάλα, ενώ μπορεί να έχουν και γιαούρτι ή τυρί. Αυτή είναι η νέα εμμονή της πόλης.
Περικλέους 24, Σύνταγμα, 210 3221526
Γρανίτα «σπρώξε - γλείψε» από το Κόκκιον
Στην περιοχή του Ψυρρή, στο παγωτατζίδικο του Βασίλη Παπαματθαίου που χρησιμοποιεί για τις συνταγές παγωτού που προσφέρει μόνο επιλεγμένες πρώτες ύλες με ονομασία προέλευσης απ’ όλο τον κόσμο, η ιδέα για τη γρανίτα ήρθε από την Calippo που βρίσκαμε ως παιδιά στα ψυγεία των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Οι γρανίτες στο Κόκκιον βαφτίστηκαν «σπρώξε-γλείψε» γιατί έτσι τις λέγαμε όλοι όταν ήμασταν μικροί και φτιάχνονται συνήθως από φράουλες, βατόμουρα και passion fruit. Κατά καιρούς προσθέτουν κι άλλες γεύσεις, ανάλογα με την πρώτη ύλη που έχουν στα χέρια τους. Περιέχουν 90% φρούτο και καθόλου έτοιμα μείγματα, όπως και κανένα από τα παγωτά που βρίσκουμε εκεί. Κυρίως μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια – αυτός ήταν και ο στόχος.
Πρωτογένους 2, Ψυρρή
Σορμπέ ασμάρα από το Feyrouz
Στη γλυκιά εκδοχή του Feyrouz, που χαρίζει άρωμα Ανατολής στη συμβολή της οδού Καρόρη με τη μικροσκοπική Αγάθωνος, μια λεβαντίνικη γευστική παράδοση εκφράστηκε σε ένα παγωτό σορμπέ φέτος το καλοκαίρι με τη βοήθεια του Django Gelato. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Κιλτσικσής, «η ιδέα των σερμπετιών είναι πολύ παλιά, η περιποίηση του ξένου με ηδύποτα βασισμένα σε φρούτα και μπαχαρικά είναι ένα θρησκευτικό έθιμο. Εμείς βάζουμε στο παιχνίδι και τα ελληνικά βότανα, έτσι η ασμάρα μας έχει τσάι του βουνού, λουίζα και χαμομήλι συνδυασμένα με αχλάδι ή πεπόνι, ιβίσκο και μαστίχα». Αυτό το παγωτό και θα σας δροσίσει και θα σας εντυπωσιάσει με την ιδιαίτερη γεύση του.
Καρόρη 23 & Aγάθωνος, Μοναστηράκι, 213 0318060
Pandan - Cotta από το Tuk Τuk thai street food
Στο μικροσκοπικό και δημοφιλές ταϊλανδέζικο του Κουκακίου για επιδόρπιο σερβίρουν μια πανακότα από γάλα καρύδας αρωματισμένη με pandan –το αρωματικό φύλλο που χρησιμοποιούν στην Ασία για να αρωματίζουν και να δίνουν χρώμα στα γλυκά– και φρέσκο μάνγκο, μια παραλλαγή που έκανε ο geek της ταϊλανδέζικης κουζίνας Μπάμπης Ασκερίδης, θέλοντας να φτιάξει κάτι ανάμεσα σε πανακότα και στο κλασικό ζελέ της χώρας που έχει επισκεφθεί δεκάδες φορές και στην οποία εκπαιδεύτηκε στη μαγειρική. Αν μπορώ να πω ότι έχω ένα μόνο αγαπημένο εξωτικό γλυκό, είναι αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Βεΐκου 40, Κουκάκι, 211 4051947
Παγωτό γαλακτομπούρεκο από το Spoild
Τοποθετημένο σε ένα από τα πιο τουριστικά και πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Αθήνας, το Spoild, που προσφέρει gelato με βελούδινη υφή, ήθελε να έχει μια ιδιαίτερη γεύση αλλά και κάτι το παραδοσιακό. Το γαλακτομπούρεκο –που τελευταία καταλαβαίνω ότι είναι από τα γλυκά που ή τα λατρεύεις ή δεν τα αντέχεις– είναι η ελληνική γεύση που επέλεξαν και προσπάθησαν να μεταφέρουν σε ένα παγωτό. Έτσι έριξαν στη μηχανή τους παγωτό κρέμα με κομμάτια φρέσκου γαλακτομπούρεκου και αφού τα ανέμειξαν, στόλισαν το αποτέλεσμα με ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο, έριξαν και μπόλικη κανέλα. Αν, λοιπόν, ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν αυτό το γλυκό, αν το λαχταράτε συχνά-πυκνά, πρέπει να αναζητήσετε και αυτή την πιο καλοκαιρινή και δροσιστική εκδοχή του.
Βουλής 5, Σύνταγμα, 210 3210115
Παγωτό μουστάρδα από την Τούλα
Είναι μάλλον το πιο γνωστό παράξενο και δροσιστικό της Αθήνας. Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου ξεκινάει το 1920, στη συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 η οικογένεια Καραντινάκη εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι, φέρνοντας μαζί της τα πιο ωραία γευστικά και αυθεντικά πολίτικα γλυκά, τσουρέκια και σιροπιαστά, καζάν ντιπί, ταούκ κιοκσού και πολίτικο καϊμάκι. Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, η Τούλα είναι διάσημη για μία από τις πιο πρωτότυπες και διαχρονικές γεύσεις παγωτού που βρίσκουμε στην Αθήνα, το παγωτό μουστάρδα, που βαφτίστηκε έτσι λόγω του χρώματός του. Φτιάχνεται με περισσότερα από σαράντα συστατικά, μεταξύ των οποίων το σινάπι –εξού και το όνομα–, τα καραμελωμένα αμύγδαλα, η καραμέλα, το θυμαρίσιο μέλι, το ανθόνερο και το πρόβειο βιολογικό γάλα. Έχει σίγουρα γεύση που διαφέρει και κάνει εντύπωση.
Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, 210 7218255
Παγωτό για σκύλους από το Μαραμπού
Η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου μας έχουν δείξει ότι αγαπούν τους πειραματισμούς, αφού κατά περιόδους έχουν φτιάξει πολύ ιδιαίτερα και νόστιμα παγωτά, όπως αυτό με τη γεύση ρυζόγαλο, καθώς και μια συνταγή με μαύρη μπίρα από μικρή ελληνική ζυθοποιία. Πρόσφατα ετοίμασαν και ένα σορμπέ με βιολογικά σμέουρα και wasabi – γενικά δεν τους λείπει η φαντασία.
Μια ιδέα που είχαν πρόσφατα ήταν να δημιουργήσουν ένα παγωτό ξυλάκι που απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό. «Παρατηρούσαμε ότι στο Παγκράτι κυκλοφορούν πάρα πολλά σκυλιά που θέλουν κι εκείνα τη λιχουδιά τους. Αποφασίσαμε λοιπόν να το ψάξουμε λίγο, συμβουλευτήκαμε ειδικούς και διαβάσαμε. Ξέραμε ότι δεν κάνει να τρώνε ζάχαρη, έτσι φτιάξαμε ένα παγωτό ξυλάκι το οποίο προορίζεται για κατανάλωση επί τόπου, μια και δεν έχει κάποια συσκευασία. Περιέχει μονάχα φρέσκια μπανάνα και φιστικοβούτυρο. Μας διαβεβαίωσαν ότι και τα δύο συστατικά ενδείκνυνται και η γεύση τους αρέσει πολύ στα σκυλιά».
Αρχελάου 17, Παγκράτι, 210 7247037
Παγωτό σύκο με τσίπουρο από τον Ασημακόπουλο
Με παράδοση 107 ετών, το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Αθήνας είναι ξακουστό για το παγωτό του, το οποίο κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις. Μία από αυτές είναι το παγωτό σύκο με τσίπουρο που έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα παγωτό με δύο χαρακτηριστικά ελληνικά υλικά με παραδοσιακές ρίζες, μια γεύση που ταιριάζει στη φιλοσοφία του ζαχαροπλαστείου. Το πείραμα πέτυχε και πλέον η συγκεκριμένη γεύση βρίσκεται ανάμεσα στις κλασικές, έχοντας τους δικούς της θαυμαστές που την αναζητούν κάθε φορά που μπαίνουμε στη σεζόν του παγωτού», λέει ο Βασίλης Ασημακόπουλος.
Το παγωτό σύκο με τσίπουρο φτιάχνεται με φρέσκο αγελαδινό γάλα, όπως και όλα τα παγωτά του ζαχαροπλαστείου. Αποξηραμένα σύκα Κύμης μουλιάζουν στο εργαστήριό του σε τσίπουρο με γλυκάνισο, κανέλα και γαρίφαλο. Έπειτα, τα αρωματισμένα σύκα προστίθενται στο αγελαδινό παγωτό, μαζί με σπασμένο καρύδι, και είναι έτοιμο.
Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 3610092
Παγωτίνια χωρίς ζάχαρη και γλουτένη από το Yum Guilt Free
Όπως όλα του τα γλυκά, τα παγωτά του Yum Guilt Free είναι φτιαγμένα με τις καλύτερες φρέσκιες πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά και γλουτένη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με γάλα αμυγδάλου και κρέμα καρύδας. Tα ξυλάκια μαύρης σοκολάτας με κρέμα φουντούκι που φτιάχνονται με κρέμα από φουντούκια, κρέμα καρύδας και ζάχαρη καρύδας και τα βουτάνε στη σοκολάτα, είναι γεύση που βασίζεται και στο δημοφιλές γλυκό του που είναι το τρουφάκι φουντούκι. Τα ξυλάκια με γέμιση φιστικοβούτυρο, ταχίνι και μέλι βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα περιέχουν αλείμματα φτιαγμένα από 100% ξηρούς καρπούς χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαιο.
Βρίσκουμε και ξυλάκια με κρέμα από φρέσκιες φράουλες με κρέμα καρύδας και μέλι βουτηγμένα σε λίγη λευκή σοκολάτα, παγωτίνια με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, κρέμα καρύδας και μέλι βουτηγμένα σε λευκή σοκολάτα και περασμένα σε τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, μικρές στρογγυλές μπουκίτσες παγωτό βανίλια και σοκολάτα με κρέμα καρύδας, γάλα αμυγδάλου, μέλι και ζάχαρη καρύδας περασμένα σε μαύρη σοκολάτα.
Αυτά είναι τα πιο αθώα κεράσματα του φετινού καλοκαιριού, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το Yum Guilt Free εμφανίζει συνέχεια καινούργια προϊόντα και νέες γεύσεις.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374
Τiki και τροπική τάρτα από το In Love Again
Συγκεντρώνοντας όλες τις μεγάλες αγάπες της hip Αθήνας, αυτό το νέο μπουτίκ ζαχαροπλαστείο του κέντρου σερβίρει και specialty καφέ, ενώ λειτουργεί και ως φυτοπωλείο. «Αποστάζοντας» το αρωματικό και γευστικό προφίλ των κοκτέιλ του πολυβραβευμένου Baba au Rum, το In Love Again έχει δημιουργήσει μια βιτρίνα με γλυκά που βασίζονται σε κλασικές συνταγές, αλλά έχουν πολύ ενδιαφέροντα twists.
H Τiki Τropical τάρτα έχει σαφείς αναφορές στα tiki cocktails όπως το Zombie και το Mai Tai. Η pastry chef Φάνια Ανδρεάδη ψήνει καθημερινά στην κουζίνα τραγανά μπισκότα βουτύρου και βανίλιας και τους προσθέτει απαλή καραμέλα με μπανάνα και passion fruit, κρέμα μάνγκο και φρέσκια σαντιγί αρωματισμένη με λάιμ και λεμονόχορτο.
Κλειτίου 3, Μοναστηράκι, 210 3242627
Παγωτό ανθότυρο με Aperol από το Le Greche
«Την εποχή που μαθήτευα στην Puglia, δίπλα στον δάσκαλό μου Francesco Palmieri, φτιάχναμε ένα παγωτό από ιταλική ρικότα, το οποίο είχε μέσα φρουί γλασέ και σταγόνες μαύρης σοκολάτας, μια γεύση κοντινή στη γέμιση του cannolo siciliano. O Francesco ήταν πολύ περήφανος για τη ρικότα που χρησιμοποιούσε, χωρίς να έχει δοκιμάσει, βέβαια, ποτέ το ελληνικό ανθότυρο, το οποίο προσωπικά θεωρούσα πολύ ανώτερο. “Καλά, περίμενε και θα δεις”, σκέφτηκα τότε από μέσα μου», όπως μου είπε η δημιουργός του Le Greche Εύη Παπαδοπούλου για την αγαπημένη της γεύση παγωτού, που κατά την ίδια αντιπροσωπεύει καλύτερα όλα αυτά που συμβολίζει η gelateria της, έξω από την οποία σχηματίζονται ουρές.
«Όταν λοιπόν ξεκίνησα το δικό μου εγχείρημα στην Αθήνα, θέλησα να αναδείξω με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πρώτη ύλη, έτσι διάλεξα ένα πλούσιο κρητικό ανθότυρο από αιγοπρόβειο γάλα, το αρωμάτισα με ξύσμα λεμονιού, έψησα ένα αέρινο, αληθινό παντεσπάνι που στη συνέχεια έβρεξα με το γλυκόπικρο Aperol χωρίς τσιγκουνιές, και αντί για τα μπανάλ φρουί γλασέ, έφτιαξα ένα σπιτικό περγαμόντο και το έβαλα κι αυτό μέσα. Το αποτέλεσμα είναι για μένα ο ορισμός της ρουστίκ γαστρονομίας, αυτό δηλαδή που είναι το Le Greche». Εκτός του ότι έχει ωραία ιστορία, είναι μία από τις πιο κλασικές και δημοφιλείς γεύσεις του, δοκιμάστε το.
Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, 216 7006458 / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, 2130 416299 / Λεωφ. Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, 210 0101617
Φραπέ με παγωτό από το Epik Gelato
Στην πιο ρετρό gelateria της Αθήνας, μαζί με το παγωτό τους, φτιάχνουν και καφέ. Τον χειμώνα, λοιπόν, έψηναν ελληνικό καφέ στη χόβολη με διάφορα χαρμάνια από τη Βόρεια Ελλάδα. Tώρα όμως που ζέστανε ο καιρός, σκέφτηκαν να τον αλλάξουν με μια old school και πολύ ελληνική «ευρεσιτεχνία», φραπέ με παγωτό και σαντιγί που είναι χειροποίητη δική τους. Μπορείτε να επιλέξετε όποια γεύση παγωτό σας κάνει το κλικ – θα σας προτείνουν την κρέμα που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα της Μονής Τιμίου Σταυρού, να τους ακούσετε. Χτυπάνε τον καφέ μέχρι να κάνει πολύ αφρό, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με κοκτέιλ παγωτού και καφέ χωρίς αλκοόλ. Θα σας το σερβίρουν με ένα μακρύ κουτάλι, αφού δεν είναι για να το πιείτε αλλά για να το φάτε.
Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, 210 6464105
Gelato μέσα σε μπριός από το Oggi
Το αέρινο ιταλικό παγωτό μέσα σε μαλακό και άγλυκο ψωμάκι μπριός είναι μια λιχουδιά που στη Σικελία καταναλώνεται ακόμα και για πρωινό. Δύο είναι οι θεωρίες για το πώς πήρε το σχήμα του το σισιλιάνικο μπριός. Η μία το θέλει να πρωτοφτιάχτηκε στην Κατάνια προς τιμήν της πολιούχου της πόλης Αγίας Αγαθής, η οποία βασανίστηκε ως οσιομάρτυρας και της έκοψαν τον μαστό. Η άλλη θέλει το «brioche col tuppo» να φέρνει στον χαμηλό σινιόν κότσο που έκαναν στα μαλλιά τους οι γυναίκες της περιοχής. Πάντως, το μπριός το έφεραν οι Monzu, οι γάλλοι μάγειρες που βρέθηκαν στη Σικελία μεταξύ δέκατου όγδοου και δέκατου ένατου αιώνα.
Σε κάθε περίπτωση, τα μπριός στο Oggi του Συντάγματος, που ξέρει από ιταλικό gelato, παράγονται καθημερινά στο αρτοποιείο του και είναι πάντα φρέσκα και αφράτα. Μας το προτείνουν με δύο τρόπους: είτε με τις γρανίτες siciliana από φρέσκα φρούτα εποχής σερβιρισμένες σε ποτήρι, με το μπριός σε ένα πιατάκι για να το βουτάμε στη γρανίτα (δοκιμάστε τη γεύση λεμόνι), είτε ως σάντουιτς γεμιστό με τις γεύσεις της επιλογής σας. Για σίγουρη επιτυχία δοκιμάστε τον συνδυασμό σοκολάτα gianduja και παγωτό φιστίκι.
Βουλής 17, Σύνταγμα, 210 3246995
Vacherins από το Οurse
Aν δεν έχετε οδηγήσει ακόμα μέχρι τη Γλυφάδα για να δοκιμάσετε τα γλυκά που ετοιμάζει ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, η νέα σειρά γλυκών Vacherins είναι μια πολύ καλή και δροσιστική αφορμή. Πρόκειται για άκρως καλοκαιρινά επιδόρπια, αφού το κύριο συστατικό τους είναι το παγωτό για το οποίο το Ourse φημίζεται. Σε ένα εκ των κορυφαίων new age ζαχαροπλαστείων της Αθήνας αυτό το λεπτό και αιθέριο κλασικό γλυκό με τις γαλλικές ρίζες έχει εμπλουτιστεί και κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις: η μία έχει παγωτό από πραγματική βανίλια Μαδαγασκάρης –που δεν την τσιγκουνεύονται κι αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα–, σορμπέ φράουλα και τραγανές μαρέγκες. Το άλλο vacherin είναι πολύ δροσερό και ντελικάτο με σορμπέ μάνγκο, σορμπέ λάιμ και καρύδα, τραγανό μπισκότο καρύδας και φρέσκο ανανά. Φτιάχνουν και ένα ακόμα με παγωτό σοκολάτας γάλακτος, καραμελωμένα κεράσια και τραγανό crumble σοκολάτας, με τη γλυκιά γεύση του παγωτού να συνδυάζεται ιδανικά με τη γλυκόξινη του κερασιού.
Μυστρά 39, Γλυφάδα, 212 1067019
Παγωτό αβοκάντο από το Fatto a mano
Ο δημιουργός του Fatto a mano Γιάννης Νύκταρης βρέθηκε κάποια στιγμή σε μια παρέα με γονείς που αντάλλασσαν ιδέες για υγιεινές συνταγές σνακ για τα παιδιά τους – οι περισσότερες από αυτές είχαν ως συστατικό τους το αβοκάντο. Αμέσως κατάλαβε ότι το αβοκάντο έχει αμέτρητες θρεπτικές ιδιότητες και χρήσεις αλλά και πως δεν είναι αγαπητό σε όλους, έτσι βρήκε τον τρόπο να κάνει να το δοκιμάσουν ακόμα κι εκείνοι που δεν το θα το επέλεγαν ποτέ. Πήρε αβοκάντο από τα Χανιά της Κρήτης, πρόσθεσε μια πλούσια κρέμα και βανίλια Μαδαγασκάρης και έφτιαξε ένα παγωτό με απαλή υφή και ένα ελαφρύ πρασινωπό χρώμα που κεντρίζει το βλέμμα.
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, 210 5777407 / Ζησιμοπούλου 86, Παλαιό Φάληρο, 210 9431995
Mochi από το Bon Bon Fait Maison
Τι πάει να πει mochi; Eίναι ιαπωνικά κεκάκια-μπάλες ρυζιού με κολλώδη υφή που παραδοσιακά γεμίζονταν με γλυκιά πάστα από κόκκινα φασόλια – τη δεκαετία του ’80 δημιουργήθηκε το mochi με γέμιση παγωτό και στα ’20s προκάλεσε φρενίτιδα στα social media. Εκτός του ότι έχει θητεύσει δίπλα στον κορυφαίο Pierre Hermé για πάνω από μια δεκαετία, ο δημιουργός και pastry chef του Bon Bon Fait Maison, Κρίτων Πουλής, βρέθηκε κάποια στιγμή στο Κιότο και δοκίμασε αρκετά από αυτά. Στο δικό του ζαχαροπλαστείο επανερμηνεύει τα mochi στην παγωμένη εκδοχή τους, προσφέροντας χειροποίητες δροσιστικές μπουκιές που διατίθενται σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις: fior di latte, σορμπέ φράουλα, φιστίκι και σοκολάτα 66%. Η κολλώδης υφή της πάστας ρυζιού ισορροπεί ιδανικά με τη μαλακή αίσθηση του παγωτού, και είναι και gluten free.
Πετράκη 30, Σύνταγμα, 210 3318703 / Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210 4117999
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.