Strange Fruit

Strange Fruit Facebook Twitter
0

Η συναυλία Strange Fruit, θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 17 Οκτωβρίου. Θέμα της συναυλίας είναι οι μουσικές μνήμες και τα ακούσματα που οριοθέτησαν τη Μαρίκα Κλαμπατσέα σαν μουσικό, και την οδήγησαν στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο χώρο της σύγχρονης Avant Garde. Στο Strange Fruit τονίζεται η ιδιαίτερη χροιά, ευελιξία και ερμηνευτική ικανότητα της σοπράνο φωνής της που ακροβατεί από την Όπερα στη Ροκ, το Musical η τα Spiritual που έντεχνα συνδέει μέσα στους όρους πάντα μιας πρωτοποριακής μουσικής προσέγγισης και ανασύνθεσης. Το Strange Fruit είναι ακόμη μία διαδρομή σημαντικών σταθμών στην ιστορία της μουσικής μέσα στο χρόνο.

O τίτλος της συναυλίας είναι και το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε η Billie Holiday "Strange Fruit" του συνθέτη Handler Carter ενάντια στον ρατσισμό, και που γίνεται και ο κεντρικός άξονας σε μια συναυλία που θέλει να τονίσει αλλά και να προβάλλει τη διαφορετικότητα. Η επιλογή αυτή του Strange Fruit δεν γίνεται τυχαία από τη Μαρίκα Κλαμπατσέα ̇ η μουσικός θέλησε να δώσει τον τίτλο αυτό στη συναυλία της για να τονίσει και να προβάλλει την αντίθεσή της σε κάθε είδους ρατσισμό που εκφράζεται στην Ελλάδα σήμερα.

Στη συναυλία Strange Fruit η σοπράνο ακολουθεί τις φωνές των κόντρα τενόρων Klaus Nomi, Andreas Sholl, και Elvis Presley, Jannis Joplin, Judy Garland, Mahalia Jackson, Billie Holiday, Edith Piaf και Lotte Lenya. Το κλασικό και το baroque συνυπάρχει με το σύγχρονο αυτοσχεδιασμό τα Blues ενώνονται με τα Spirituals, τα Gospels, τα Slave songs, τα τραγούδια της φυλακής, το Rock, και το Musical ή τη μουσική κινηματογράφου. Οι χροιές των φωνών του Κόντρα Τενόρου, της Σοπράνο και της Κοντράλτο, αναμιγνύονται μέσα στη διαφορετικότητα αυτή και τα ύφη και τις ερμηνείες των μουσικών έργων που τολμηρά επιλέγει. Άριες, όπως "When I am laid in the Earth" από τo έργο «Διδώ και Αινείας» και "What a power Art Thou - The "Cold Song" από την όπερα «Βασιλιάς Αρθούρος» του συνθέτη Henry Purcell. Οι φωνές των κόντρα τενόρων Klaus Nomi και Andreas Scholl σε έργα Purcell και Vivaldi, ενώνονται με τις φωνές των Spirituals, των τραγουδιών της φυλακής των Slave songs των Blues της Billie Holiday.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT