Ντόρα Μπακοπούλου: «Εμείς, που υπηρετούμε την κλασική μουσική, παραμένουμε αθεράπευτα ρομαντικοί»

Ντόρα Μπακοπούλου: «Εμείς, που υπηρετούμε την κλασική μουσική, παραμένουμε αθεράπευτα ρομαντικοί» Facebook Twitter
Η Ντόρα Μπακοπούλου. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που εκτείνεται σε εννιά μουσικές βραδιές καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, περιλαμβάνει κορυφαίους Έλληνες και ξένους ερμηνευτές και σολίστες, και ρεπερτόριο που καλύπτει από Μπαχ, Σούμαν και Μπραμς μέχρι Θεοδωράκη και τζαζ, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας επιστρέφει στο αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού για δέκατη έκτη χρονιά.

Χειροποίητο δημιούργημα της κορυφαίας Ελληνίδας πιανίστριας Ντόρας Μπακοπούλου, που το εμπνεύστηκε, το αγαπά και συμμετέχει και η ίδια ενεργά σε αυτό, ως καλλιτεχνική διευθύντρια αλλά και ως σολίστ σε δύο από τις φετινές του συναυλίες, το φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας συνδυάζει μουσική δίπλα στο κύμα, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, υψηλό επίπεδο ερμηνειών σε κλασική, τζαζ και παραδοσιακή μουσική και φανατικό πλέον κοινό, αποτελώντας ιδανική αφορμή αποδράσεων για τους μουσικόφιλους Αθηναίους.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη, η Ντόρα Μπακοπούλου μοιράζεται με τη LiFO τον ενθουσιασμό της για τη φετινή διοργάνωση.

Επειδή ζω με τη μουσική και μέσω της μουσικής, διαλέγω έργα που διψώ ν’ ακούσω σε ανοικτούς χώρους, μέσα στη φύση. Κι αυτό μου το προσφέρει η αγαπημένη Αίγινα.

— Πώς νιώθετε που το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας έφτασε αισίως στη 16η του διοργάνωση; Πώς θα συνοψίζατε με λίγα λόγια την πολυετή πορεία του από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα;
Είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε και το κρατάμε ζωντανό 16 ολόκληρα χρόνια (μ’ ένα κενό το 2020 λόγω Covid).

Το φεστιβάλ άρχισε ουσιαστικά από μία δική μου επιθυμία-τρέλα. Ήμουν καλεσμένη στο καλοκαιρινό φεστιβάλ της Martha Argerich, στο Λουγκάνο της Ελβετίας, κι εκεί υπήρχε θαυμάσια ατμόσφαιρα με μεγάλη αδελφοσύνη κι αγάπη ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Εγώ μόλις είχα αποκτήσει ένα σπίτι στην Αίγινα (πήγαινα από μικρή στο νησί). Ονειρεύτηκα λοιπόν να μεταφέρω εκείνη την ατμόσφαιρα στην Αίγινα, δημιουργώντας ένα φεστιβάλ με κλασική μουσική.

Το ξεκίνησα με μεγάλο ενθουσιασμό. Είχα και την πολύτιμη βοήθεια των φίλων μου, Κώστα Τουρκάκη και Γιώργου Καλόφωνου, με τους οποίους βρίσκαμε (όχι χωρίς κόπο) επιχορηγήσεις. Ο δήμαρχος ήταν πολύ σκεπτικός στην αρχή, αλλά με βοήθησε με τους χώρους. Κάθε χρόνο κερδίζαμε πόντους στην ψυχολογία και στις προσδοκίες των κατοίκων αλλά και των Αθηναίων παραθεριστών. Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα με πίστη, αλλά και με βραβεία!

— Υπάρχουν στιγμές του φεστιβάλ που έχουν χαραχτεί πιο έντονα στη μνήμη σας;
Ναι, υπάρχουν και δεν είναι λίγες. Από τις πιο έντονες είναι η συναυλία στην Αύρα με τον Εduardo Hubert, τον Αργεντινό μουσικό, και τη Γεωργία Συλαίου από τη Θεσσαλονίκη να τραγουδάει, το 2006. Στο τέλος βούτηξε με το κόκκινο φόρεμά της στη θάλασσα! Τόσος ενθουσιασμός! 

Άλλη σημαντική στιγμή ήταν οι τσιγγάνοι δαίμονες, ένα σύνολο από την Ρουμανία, με τον εκπληκτικό βιολιστή Geza Hotzou Legosky, το 2007. Το κουιντέτο του Μότσαρτ για κλαρινέτο με τον μοναδικό Σπύρο Μουρίκη και τους διάσημους έγχορδους, το 2009, όπου νόμιζες ότι σταμάτησε ο χρόνος. Η ιδιοφυής Έλενα Χούντα στο κουιντέτο του Ντβόρζακ με το κουαρτέτο Anima.

Κι εν τέλει, η μυθική βραδιά στην Παχειοράχη, οικία Σέγκυ / θέατρο Ι. Μολφέση, επάνω στα βουνά, το 2017, με το μεταφυσικό κουιντέτο του Σούμπερτ για δύο βιολοντσέλα, με τους διάσημους φίλους μου του εξωτερικού, έργο πού όλοι λατρεύαμε. Υπάρχει βίντεο της μαγικής αυτής συναυλίας στο YouTube.

Επίσης μία αξέχαστη συναυλία ήταν αυτή με την Κυβέλη Καστοριάδη σε γαλλικά chansons, το 2010. Και η μεγάλη συναυλία στην Αύρα με τις χαρισματικές Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά και Σαβίνα Γιαννάτου, το 2010, όπως και η συναυλία της μοναδικής Λένας Πλάτωνος, το 2012. 

Τι να πρωτοθυμηθώ!

F. Schubert Quintet for 2 cellos (part 1) - Aegina Festival 2017

— Τι χαρακτηρίζει το φετινό πρόγραμμα; Υπάρχει κάποιο highlight που ξεχωρίζετε;
Το φετινό πρόγραμμα πιστεύω πως είναι πολύ ενδιαφέρον για τη μεγάλη ποικιλία του και τη συνύπαρξη τόσων διαφορετικών στυλ μουσικής και τόσων διαφορετικών ηλικιών ανθρώπων. Ουσιαστικά φέτος κυριαρχούν οι Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά θα έχουμε και δύο μεγάλα αστέρια της διεθνούς σκηνής καθώς και εκλεκτούς ξένους σολίστ που μένουν στην Ελλάδα. 

— Πώς επιλέξατε το ρεπερτόριο που θα ερμηνεύσετε εσείς προσωπικά φέτος;
Επειδή ζω με τη μουσική και μέσω της μουσικής, διαλέγω έργα που διψώ ν’ ακούσω σε ανοικτούς χώρους, μέσα στη φύση. Κι αυτό μου το προσφέρει η αγαπημένη Αίγινα.

Ο λόγος που διάλεξα αυτό το ρεπερτόριο είναι πως αποτελείται από μία θεσπέσια μουσική της ρομαντικής εποχής αλλά κι επειδή εμείς, που την υπηρετούμε, παραμένουμε αθεράπευτα ρομαντικοί!

Ντόρα Μπακοπούλου: «Εμείς, που υπηρετούμε την κλασική μουσική, παραμένουμε αθεράπευτα ρομαντικοί» Facebook Twitter
Συναυλίες του φεστιβάλ στην παραλία της Αύρας.

— Μπορείτε να μας περιγράψετε την παραλία της Αύρας και την Αυλή του Ναού του Σωτήρος όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες από τις συναυλίες; Τι το ιδιαίτερο έχουν για εσάς αυτά τα locations;
Στην παραλία της Αύρας διεξάγονται συναυλίες μαγικές, κάτω από τον έναστρο ουρανό, πολύ συχνά με ένα μεγάλο φεγγάρι να παρακολουθεί και το κύμα να μουρμουράει, συνοδεύοντας τη μουσική.

Η αυλή του Ναού του Σωτήρα έχει τη χάρη να είναι πολύ οικεία. Οι ακροατές είναι πολύ κοντά στους καλλιτέχνες, σε απόσταση αναπνοής. Όλο αυτό δημιουργεί μια πολύ γλυκιά ατμόσφαιρα!

Όσο, δε, για την Παχειοράχη, πέρα στο βουνό, η πανέμορφη θέα και η φιλοξενία των οικοδεσποτών σε ανταμείβουν για την απόσταση από την πόλη.

— Γιατί είναι σημαντικό να διοργανώνονται σε ετήσια βάση πολιτιστικές πρωτοβουλίες, όπως το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, στην περιφέρεια και στα νησιά;
Συνηγορούν πολλοί παράγοντες: Η ανάγκη των επισκεπτών για ανανέωση εντυπώσεων, η επιθυμία να βρεθούν χαλαρά με φίλους, η απόλαυση της μουσικής και η μετέπειτα εξόρμηση στις γραφικές ταβέρνες με τις άπειρες λιχουδιές και το δροσερό κρασί.

Ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου την Έλενα Χούντα πού δούλευε νυχθημερόν για να γίνουν όλα στην ώρα τους και σωστά και την Πόπη Μαλαπάνη, πού με μεγάλη ετοιμότητα και αίσθημα προσφοράς έφερε την οργάνωση του φετινού φεστιβάλ εις πέρας.

16o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
4-22 Αυγούστου

Περισσότερες πληροφορίες στο
site του φεστιβάλ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας εδώ >>>

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT