Στα ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης
Είμαι σχεδόν βέβαιη πως όλο και κάποιο από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες - σταθερές αξίες για την Αθήνα θα έχετε αναγάγει στο καλύτερό σας.
Γλυκατζήδες καθώς είμαστε στο γραφείο, πριν από μερικές μέρες πέτυχα στην κουζίνα μας μια συζήτηση στην οποία, δικαίως, αποθέωναν τις τραγανές δίπλες που κάνουν οι Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82, 210 3610092) με το μυρωδάτο μέλι από τη Λευκάδα, σαν αυτό που χρησιμοποιούν στα επίσης ωραία και τόσο-όσο μελωμένα μελομακάρονά τους, που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό.
Στο ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων με ιστορία από το 1915 η αλήθεια είναι πως και τους κουραμπιέδες τους με το φρέσκο δικό τους βούτυρο αξίζει να προμηθευτείτε, και τον κορμό φιστίκι με τα φραμπουάζ, και τα δεντράκια από ποιοτική σοκολάτα που σμιλεύουν σε ποικιλία γεύσεων, και τη νόστιμη φογάτσα που βγάζουν, το «κερκυραϊκό πανετόνε», όπως το αποκαλούν.
Άλλα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, που φημίζονται για τη δουλειά τους γενικά αλλά και για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τους, είναι ο Βάρσος της Κηφισιάς (Κασσαβέτη 5, 210 8012472) που μεταξύ όλων των άλλων προσφέρει και τις σήμα κατατεθέν μαρέγκες του και τη σπιτική του σαντιγί για να φτιάξουμε στο σπίτι την πάβλοβα του γιορτινού τραπεζιού, τα πολίτικα Πελίτ της πλατείας Αμερικής (Σπάρτης 8, 210 8659914), Πετέκ της πλατείας Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου 81, 210 8223955), η Ριβιέρα του Παλαιού Φαλήρου (Τρίτωνος 119, 210 9826670) και το Lido του Παγκρατίου (Χρεμωνίδου 35, 210 7516898) με τα ασυναγώνιστα τσουρέκια, ο φούρνος του Ρεμούνδου στην Κυψέλη (Κυψέλης 37, 210 8215808) και το Μητροπολιτικόν στο Σύνταγμα (Βουλής 39, 210 3240654) που ξεφουρνίζει όλο τον χρόνο μελομακάρονα σαν το Rita’s Cookies στην Κοκκινιά (Δομοκού 40Α, 210 4912323), το οποίο ετοιμάζει κουραμπιέδες όλο τον χρόνο από γαλλικό βούτυρο, μόνο που δεν τους ρίχνει ζάχαρη άχνη, όταν οι μέρες δεν είναι γιορτινές.
Είναι και η Στάνη στην Ομόνοια (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, 210 5233637), που τους κάνει με πρόβειο βούτυρο, η Μέλισσα του Περιστερίου, που χρησιμοποιεί βιολογικό αλεύρι (Εθνάρχου Μακαρίου 43, 210 5711055), το Desiré του Κολωνακίου (Δημοκρίτου 6, 210 3632333), το Pastry Family (Ριζάρη 19, 210 7210987) στο Παγκράτι, που κάνει τα μελομακάρονα μικροσκοπικά με μέλι από τα Κύθηρα.
Βέβαια, τα κλασικά αθηναϊκά μελομακάρονα-μπουκίτσες στα οποία εγώ ορκίζομαι είναι αυτά του φούρνου Λυκαβηττός. Τραγάνα, με σωστό, μετρημένο μέλωμα, καταναλώνονται σαν πατατάκια.
Στα πιο καινούργια, που είναι πλέον κλασικά
Ανάμεσα στους μάστορες και στις μαστόρισσες που γνώρισαν επιτυχία με τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις τους περνώντας πια στη σφαίρα του κλασικού είναι η Ρένα Οροκλού του Choc Ο’Rock στον Χολαργό (Βουτσινά 105, 211 0122512), που κάνει τους χαρακτηριστικούς κουραμπιέδες με τον κουρκουμά, ζυμωμένους με φρέσκο βούτυρο γάλακτος και μπαχαρικά, είναι σίγουρα και το ζαχαροπλαστείο Φύσις (λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, 211 406926) που κάνει παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες με τα καλύτερα υλικά ‒τα βγάζει και gluten free‒, έχει κορμούς με και χωρίς ζάχαρη, πολύ νόστιμες βασιλόπιτες σε διάφορες εκδοχές, και vegan.
Merry Veganmas
Vegan μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας και ωμοφαγικούς κορμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης προμηθεύεστε άφοβα από το Yum Guilty Free (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374), ενώ στην ίδια περιοχή μπορείτε να δοκιμάσετε και τα μελομακάρονα που δίνει η Γη (Γρ. Λαμπράκη 69, 210 9648512) από spelt και αλεύρι δίκοκκο, ζάχαρη ντεμεράρα και σιρόπι αγαύης. Με το δικό του αγνό αμυγδαλοβούτυρο, με καρύδια, βρόμη, μέλι, πορτοκάλι και σησαμέλαιο το Wild Souls (Βουλής 36, 210 3231438) είναι ο ιδανικός προορισμός στο κέντρο για εσάς που προτιμάτε τα μελομακάρονά σας vegan.
Ας δούμε όμως τι έχουν ετοιμάσει και οι πιο καινούργιοι της αγοράς που έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να δείξουν φέτος τα Χριστούγεννα. Το πρώτο vegan bakery της πόλης, το Holy Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078 / Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3212756), γέμισε το τσουρέκι με το οποίο μας συστήθηκε με πραλίνα σοκολάτας, το βούτηξε κιόλας σε σοκολάτα, έφτιαξε ακόμα ένα με κρέμα κάστανο για γέμιση και σοκολάτα αμυγδάλου για επικάλυψη μαζί με χριστουγεννιάτικα μπισκότα βρόμης με μπαχαρικά σε διάφορα σχέδια και βιεννέζικο στρούντελ.
Νέοι και κορυφαίοι pastry chefs = Κομψά Χριστούγεννα
Αν κατοικείτε στο Ψυχικό ή σας βγάζει ο δρόμος σας προς τα κει, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε έναν από τους κομψούς και με εκλεκτές πρώτες ύλες κορμούς του Dimitris Economides (λεωφ. Κηφισίας 340, 210 6755000) και τα σοκολατένια του μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας από κουβερτούρα με 70% κακάο Βενεζουέλας του Γάλλου σοκολατοποιού Nicolas Berger.
Προς Γλυφάδα μεριά, στο Ourse (Μυστρά 39, 212 1067019), ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του έχουν ετοιμάσει έναν limited edition κορμό, στον οποίο η πλούσια βανίλια Μαδαγασκάρης συνδυάζεται με καραμελωμένα φουντούκια, προσφέροντας ένα πλούσιο σε γεύση και αρώματα bûche de Noël που θα εντυπωσιάσει. Ειδικά για την Πρωτοχρονιά η γνωστή γαλλική «βασιλόπιτα» Galette des Rois θα προσφέρεται σε δύο διαφορετικές γεύσεις, αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης. Τόσο η Galette des Rois όσο και ο κορμός διατίθενται μόνο κατόπιν παραγγελίας, φροντίστε λοιπόν να κάνετε τη δική σας εγκαίρως. Και αν αγαπάτε το εποχικό γαλλικό γλύκισμα Mont Blanc, προτείνω να το δοκιμάσετε τόσο στο Ourse όσο και στο Dimitris Economides.
Στην Αγία Παρασκευή η Κατερίνα Λιβά ή Poulette (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, 211 1114172) προσφέρει για ακόμα μία φορά τον υπέροχο signature κορμό της με bavaroise βανίλιας, κρέμα μελομακάρονου σε βάση από τραγανό μπισκότο και sablé βουτύρου.
Στο Sweet Nolan (Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, 210 3240698) του Σωτήρη Κοντιζά δεν θα μπορούσαν παρά να προσφέρουν τα μελομακάρονα αλλιώς: τα πλάθουν μικρές μπουκιές, τα σιροπιάζουνμ αλλά τους προσθέτουν και ορό γάλακτος που τους δίνει οξύτητα, τα κάνει πιο ανάλαφρα και λιγότερο λιγωτικά. Επίσης, έχουν προσθέσει γέμιση κάστανου στο αφράτο τους milk bread, έχουν ετοιμάσει ένα κολασμένο roulade με πραλίνα μελομακάρονου και κρέμα καραμελωμένης λευκής σοκολάτας που βουτιέται σε ένα μείγμα βούτυρο κακάο και ρολάρεται σε σπασμένα graham crackers. Κάνουν και mont blanc σε τάρτα, και black forest προτείνουν, που βέρο χριστουγεννιάτικο γλυκό δεν το λες, αλλά σίγουρα είναι ό,τι πρέπει για να τη μοιραστείτε έξι-εφτά άτομα.
Για να επιστρέψουμε στο αγαπημένο έδεσμα, μελομακάρονα-μπουκίτσες έχει ετοιμάσει και ο Αλέξανδρος Κόνιαρης του Φίλινγκς (Πύρρωνος 23, Παγκράτι, 210 7564760) και τρία από τα πιο αγαπημένα παγωτατζίδικα της Αθήνας, το Le Greche (Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, 216 7006458 / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, 213 0416299 / λεωφ. Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, 210 0101617) που τα διατηρεί σε γυάλινο βάζο, όπως και τους κουραμπιέδες του, το Epik Gelato (Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, 210 6464105), που διαθέτει και τα δύο, και το Django (Django, Βεΐκου 15, Κουκάκι) που φούρνισε μελομακαρόνα σε συνταγή του pastry chef Μανώλη Στήθου.
Για κρουασάν και μπαμπάδες με γεύση μελομακάρονο
Αλλά υπάρχουν και ακόμα πιο εναλλακτικές προτάσεις σε γλυκά που μυρίζουν και έχουν γεύση Χριστουγέννων. Στο In Love Again (Κλειτίου 3, Αθήνα, 210 3242627) πάντρεψαν τους μπαμπάδες με ρούμι με το μελομακάρονο, ενώ στην croissanterie του Overoll (Πραξιτέλους 27, 211 4198151 / Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι, 211 0010588) βάζουν αυτές τις μέρες στη βιτρίνα τους κρουασάν με γεύση μελομακάρονο, πασπαλισμένο με τριμμένο καρύδι και ένα με κάστανο, ρούμι και άρωμα βανίλιας.
Cookies εμπνευσμένα απ’ όσα καταναλώνουμε αυτές τις γιορτινές μέρες θα συναντήσετε στο The Cookie Spot (λεωφ. Κηφισίας 129, 210 6983637) όπως και στο Spoild (Βουλής 5, Σύνταγμα, 210 3210115). Από το Keenkies (Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278) να δοκιμάσετε τα vegan cinnamon rolls μελομακάρονο.
Στον third wave φούρνο του Κολωνακίου, στην Kora (Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, 21 03627855) έχουν ετοιμάσει ένα φανταστικό gift box το οποίο περιέχει αλατισμένα brownies, αφράτα marshmallows, milk jam κανέλας, financier, χριστουγεννιάτικα μπισκότα, macarons καρύδας και mix για ζεστή σοκολάτα. Το Betty’s Bakery (Κασσάνδρας 10, Βοτανικός, 210 3424832) ξεφουρνίζει για ακόμα μια χρονιά το best seller και πιο ταιριαστό στην εποχή ψωμί, ένα καρβέλι από προζύμι σίκαλης και αλεύρι Ζέας με χουρμά, σύκο, σταφίδες, βερίκοκο, κανέλα, γαρίφαλο.
Κάθε γειτονιά και ένα πανετόνε
Από αυτήν τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το κεφάλαιο πανετόνε, αφού η Αθήνα δείχνει έχει εθιστεί στο ιταλικό φουσκωτό κέικ. Αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ήταν εκείνος που το σύστησε στην Αθήνα, ο Σταύρος Ισκιδάκης ήταν από τους πρώτους που παιδεύτηκαν προκειμένου να βγάλουν πανετόνε τη δεκαετία του ’90.
Με συνταγή από τη Βερόνα, στον φούρνο Λυκαβηττός (Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, 210 7211348) το προσφέρουν κλασικό με σταφίδες, ζαχαρωμένο πορτοκάλι, ρούμι, κονιάκ αλλά και με σοκολάτα.
Ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες της γενιάς του και της πόλης, ο Αλέξανδρος Παυλώβ του Pavlov’s Lab (Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, 211 0124691) πιστεύει ότι οι Ισπανοί κατέχουν καλύτερα την τέχνη του πανετόνε από τους Ιταλούς που το εφηύραν. Κράτησε, λοιπόν, σημειώσεις από έναν Ισπανό ειδικό του χριστουγεννιάτικου αφράτου γλυκού για να προσφέρει πανετόνε alto με λεμόνι, πορτοκάλι, βύσσινο, φλούδα κολοκύθας γλασέ και φυσική βανίλια, ένα άλλο με σοκολάτα bitter και ρούμι και ακόμα με αρώματα εσπεριδοειδών και ένα με γέμιση πραλίνας φιστικιού Αιγίνης.
Αυτά τα Χριστούγεννα ο Μιχάλης Τυράκης εμπλουτίζει τη σειρά του πιστού στα μιλανέζικα κριτήρια παρασκευής MiTo21 με δύο ακόμα γεύσεις, θα σταθώ στην αλμυρή. Φτιάχνεται από τη ζύμη του πρώτου ζυμώματος του κλασικού πανετόνε στην οποία προσθέτει κατά το δεύτερο ζύμωμα το ΠΟΠ 24μηνης ωρίμανσης parmigiano καθώς και το πιπέρι sichuan, το οποίο χαρίζει μια φρουτώδη γεύση από εσπεριδοειδή που καθαρίζει τον ουρανίσκο. Μας προτείνει να το συνδυάσουμε με αλλαντικά ή καπνιστό σολομό, να το συνοδεύσουμε με λευκά αφρώδη αλλά και κόκκινα κρασιά. Μπείτε στη σελίδα του για να μάθετε από ποια σημεία μπορείτε να το προμηθευτείτε.
Οι δημιουργοί του Madame Fraise (λεωφόρο Υμηττού 225, Παγκράτι, 211 4186086), του πρώτου ghost ζαχαροπλαστείου της Αθήνας, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας δούλευαν επί τρία χρόνια το πανετόνε τους και πλέον έχουν βάλει στόχο να το μετατρέψουν από εποχικό γλυκό σε ένα προϊόν καθημερινό. Το Noble Panettone μπορεί, λοιπόν, να ζυμώνεται όλο τον χρόνο, τον Δεκέμβριο όμως έχει την τιμητική του. Φτιαγμένο με ιταλικό προζύμι και εξαιρετικές πρώτες ύλες, ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής αργής ωρίμανσης, κυκλοφορεί στην κλασική του εκδοχή με πορτοκάλι, λεμόνι, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης ή στην άκρως χριστουγεννιάτικη με σοκολάτα γάλακτος και κάστανο confit.
Ακόμα ένας ζαχαροπλάστης που εδρεύει στο Παγκράτι και πιστεύει ότι το πανετόνε είναι ένα γλυκό ιδανικό για όλο τον χρόνο, ο Αντώνης Σελέκος του Antonis Selekos conceptual desserts (Εριφύλης 2, 210 724 8888) προσφέρει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις και η σπέσιαλ των ημέρων έχει μαγειρεμένα πράσινα μήλα, κανέλα και tonka beans, καραμέλα και streusel μοσχοκάρυδο.
Ωραίο πανετόνε θα βρείτε και στα ζαχαροπλαστεία Παπασπύρου (Τατοΐου 100 & Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, 210 6204319 / Δημ. Βασιλείου 5, Νέο Ψυχικό, 210 6463385 / Αγίας Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, 210 6823797 / Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, 210 6424528), στους φημισμένους φούρνους Ρίζος Ελαία (Ματρόζου 12, Κουκάκι, 210 9249527) και Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 210 7777537).
To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.