Τιγρέ: Το νέο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
To Τιγρέ ήρθε για να συζητηθεί, χωρίς να προσπαθήσει υπερβολικά γι’ αυτό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Για όσους κινούνται στο κέντρο και βγαίνουν στα Εξάρχεια, οι πιάτσες εξόδου είναι γνωστές, οι τελευταίες πιο ζωντανές είναι αυτές της Ασκληπιού, της Μαυρομιχάλη και της Καλλιδρομίου, που ξανάνιωσε. Πρόκειται για δρόμους στους οποίους τα βράδια, ακόμα και μεσοβδόμαδα, δεν υπάρχει σκαμπό διαθέσιμο από μία ώρα και μετά.

Όσο ανηφορίζουμε, βέβαια, με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρας, οι μπάρες όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτό μειώνονται. Αλλά να που κάποιοι ερωτεύτηκαν την πρόσοψη ενός μαγαζιού και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ολοήμερο στέκι μακριά από τις περατζάδες, στα ψηλά των Εξαρχείων.

Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ, τους το έβγαλε το χρώμα, έχει και κάτι το καλτ. Η μπλε τέντα τους και το κόκκινο λόγκο τους προκαλούν μια χρωματική αντίθεση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, το less is a bore βρίσκει την εφαρμογή του στην όψη αυτής της νέας άφιξης.

Οι τρεις τους έχουν ταξιδέψει πολύ, έχουν βγει και έχουν διασκεδάσει άλλο τόσο, «την έχουμε ζήσει την εστίαση, γι’ αυτό θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα μας εκπροσωπεί, που θα μας άρεσε να το επισκεφθούμε και να το κάνουμε στέκι μας, ακόμα και αν δεν ήταν δικό μας. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας ήταν, πάνω απ’ όλα, να διαμορφώσουμε έναν ζεστό χώρο», θα μου πει ο Μιχάλης, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τα χειροποίητα παγωτά Morris Brown.

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Το Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ξεκίνησαν να στήνουν τον χώρο τους με αναφορές από ένα ταξίδι τους στη Βηρυτό που τους είχε συγκινήσει, στη συνέχεια τού έβαλαν στοιχεία από τα '90s της εφηβείας και των πρώτων τους εξόδων, με πιο χαρακτηριστικά τα σκαμπό του μπαρ, που έψαξαν πολύ για να τα βρουν, αλλά άξιζε τον κόπο. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, η Ιωάννα έδωσε μορφή στον χώρο με τα ξύλινα καθίσματα που σχεδίασαν και θυμίζουν κάτι μεταξύ diner και pub – η μπάρα είναι από εμφανές μπετόν, το οποίο καλούπωσαν για να προκύψει ο ακατέργαστος όγκος που θα συναντήσετε.

Σκόρπισαν μέσα σε αυτόν διάφορα δικά τους memorabilia, από τα οποία, σύμφωνα με τον Μιχάλη, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας είναι o Ciao, η μασκότ του Μουντιάλ του ‘90 που  διεξήχθη στην Ιταλία – αναζητήστε το κοιτώντας ψηλά. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στον αριθμό 98 της Μαυρομιχάλη, ο Λευτέρης Μαθιουδάκης, η Ιωάννα Βολάκη και ο Μιχάλης Σίας άφησαν ανέγγιχτη την έντονα κίτρινη σιδεριά που περιβάλλει το πρώτο τους κοινό εγχείρημα, το οποίο βάφτισαν Τιγρέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δεν είναι ένα καφέ που τραβάει μέχρι να νυχτώσει ούτε ένα μπαρ που ανοίγει λίγο νωρίτερα για να προλάβει τα after work drinks. Tο Τιγρέ δείχνει να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο έχουν φροντίσει να υπάρχει ισορροπημένη ροή από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πώς; Δουλεύουν με specialty καφέ της Cafeistas, με ένα african blend, ένα χαρμάνι με γεύση ώριμων φρούτων και επίγευση ξηρών καρπών και έναν guest μονοποικιλιακό που αυτή την περίοδο είναι από τη Βραζιλία – ο ειδικός του καφέ από την ομάδα είναι ο Λευτέρης που εργαζόταν για χρόνια στο καφεκοπτείο του Λουμίδη στην Κηφισιά.

Για πρωινό δεν επέλεξαν να κάνουν ούτε croque madame ούτε κάτι με αβοκάντο, τηγανίζουν αυγά ή τα κάνουν βραστά και τα σερβίρουν με γραβιέρα, νούμπουλο φουμικάδο Κέρκυρας, προζυμένιο ψωμί, βούτυρο και μέλι, έχουν και ένα μπριός με τηνιακό τυρί, κόπα, ρόκα και ντοματίνια, γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα και μέλι. Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η –επίσης αρχιτέκτονας με αγάπη για το φαγητό– Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη.

Για παράδειγμα, οι μπρουσκέτες που έχουν κάνει σε προζυμένιο ψωμί, η μία με λιωμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας, μορταδέλα και φρέσκο πιπέρι, η άλλη με το ίδιο τυρί, με μανιτάρι και φρέσκα μυρωδικά, είναι ό,τι πρέπει μεζέδες για να παίζουν στη σέντρα ενός τραπεζιού στο οποίο πίνουμε μπίρες ή μοιραζόμαστε ένα κρασί.

Ετοιμάζουν σούπα ημέρας, μια σαλάτα πλιγούρι με σουσάμι, αμύγδαλο, ραπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτα και μυρωδικά, scones με σαλάτα ρόκα, θα βγάλουν τραχανά με λουκάνικο Κυθήρων και φέτα, ενώ το ίδιο λουκάνικο από το αγαπημένο τους νησί το χρησιμοποιούν και για να προσφέρουν ένα προσεγμένο χοτ ντογκ με χειροποίητη μουστάρδα, κρεμμύδι τουρσί και σαλάτα ζυμωμένο λάχανο. Και επειδή τους αρέσει τόσο το συγκεκριμένο νησί, θα σερβίρουν και το παραδοσιακό του λικέρ, τη φατουράδα. 

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στο σφιχτό μενού που έχει διαμορφώσει η Μαρία Πρασσά βρίσκουμε ιδέες απλές και νόστιμες, όλες τους βγάζουν κάτι το σπιτικό, θα μπορούσε να μας τις έχει ετοιμάσει ένας φίλος μας σε μια επίσκεψη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις και έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul.

Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή, στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε, προσθέστε το στον χάρτη σας. Όσο για τα ποτά που θα πιείτε εκεί, τον κατάλογο με τα μόλις τέσσερα και χωρίς πολλές φιοριτούρες κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης, προσφέροντας συνταγές όπως ένα Daquiri με ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και panda.

Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni – στο Τιγρέ θα σας φτιάξουν και όλα τα κλασικά, εκτός από Bloody Mary. Στα απλά ποτά, οι ετικέτες τους είναι μετρημένες και καλές.

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, οι τρεις τους έχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις κι έτσι στο μαγαζί ακούμε punk και dark wave, electro, και reggae μερικές φορές, τα Σάββατα γκρουβάρουν με funk και soul. Εσείς που ψάχνετε χαλαρά μερή στα οποία όμως μπορεί και να χορέψετε προσθέστε το στον χάρτη σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εσείς που αγαπάτε το κρασί δεν θα απογοητευτείτε, έχουν αρκετό από αυτό, δώδεκα προτάσεις, αφού ως πελάτες έχουν συνειδητοποίησει πως αν ήθελαν να πιουν ένα ωραίο κρασί, θα έπρεπε να επισκεφθούν αναγκαστικά κάποιο wine bar, ακόμα και αν το περιβάλλον που γύρευαν εκείνη την ώρα ήταν ενός «απλού» μπαρ – όσοι αγαπάτε τα φυσικά κρασιά, μπορείτε να πιείτε Τετράμυθο εκεί.

Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Είναι ένα μέρος που εύκολα μπορεί να γίνει ολοήμερο στέκι, χωρίς να προσπαθεί υπερβολικά γι’ αυτό.

Μαυρομιχάλη 98, Eξάρχεια, 210 3631232

Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΚΥΡΙΑΚΗ Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Αν είναι ο Δημήτρης στο μπαρ, να θυμάστε ότι είναι πολύ δυνατός στο Old Fashioned και στο Negroni. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Τιγρέ: Το νέο και ανεπιτήδευτα ωραίο, ολοήμερο στέκι των Εξαρχείων Facebook Twitter
Το Τιγρέ μπορεί να σας κρατήσει με τις ώρες, μπορείτε να διαβάσετε εκεί, να πάτε με μια παρέα και να φύγετε με άλλη, να ξεκινήσετε πίνοντας καφέ, να τσιμπήσετε κάτι και να περάσετε στα ποτά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Για ποτό στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν ένα μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα και απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
35’ με την Αγάπη Μιχελή

Γεύση / H Αγάπη Μιχελή μαγειρεύει παράλληλα στη Λόντζα των Εξαρχείων και στην Πρεσβεία της Δανίας

Η νεαρή σεφ μαγειρεύει άψογη φασολάδα στην talk of the town κουζίνα της Λόντζας της Γειτονιάς, ενώ παράλληλα καλείται να στήσει πιάτα υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων ως executive chef της Πρεσβείας της Δανίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM