Knave: Για ποτό στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
O Δημήτρης Μπούκουρης και ο ​​Βαγγέλης Θανάσης είναι κολλητοί φίλοι από τα δεκαπέντε τους χρόνια. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Τα έχουμε ξαναπεί: Αν υπάρχει μια πολύ ζωντανή καινούργια πιάτσα εξόδου αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια, αυτή είναι η Ασκληπιού, εκεί που βγαίνουν όλοι. Η Ασκληπιού είναι ο δρόμος των μπαρ, έχει μέρη που μετράνε χρόνια παραμονής εκεί και πιο πρόσφατες αφίξεις που προσέλκυσαν νέες φουρνιές στη βραδινή βάρδια, κόσμο που επιλέγει σταθερά τον δρόμο για την έξοδό του. Οι αφίξεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εκεί έχουν αναδειχθεί σε places to be, για διαφορετικούς λόγους.

Στα πρώτα νούμερα του δρόμου λειτουργούσε κάποτε ο Ρινόκερως, το μπαρ που είχε το δικό του κοινό χάρη στον indie rock χαρακτήρα που του είχε δώσει ο Βασίλης Δουβίτσας με τους δισκοθέτες που επέλεγε και τις δικές του μουσικές εμμονές. Το μπαρ, που απευθυνόταν σε όσους αρέσκονταν να απολαμβάνουν το ποτό τους καθισμένοι ψηλά, ήταν και το αφτεράδικο του δρόμου.

Καθώς ήταν ένα μπαρ που είχε για ναυαρχίδα του την καλή του μουσική, βλέπαμε τον DJ με το που μπαίναμε στο μαγαζί, δεν ήταν άβολα κρυμμένος στο βάθος, αλλά στην αρχή της ωραίας μακριάς μπάρας.

Το όνομα που έδωσαν στο μπαρ τους έχει πολλές σημασίες, εκείνοι κρατάνε αυτή του απατεώνα και του αλήτη «με την πιο ρομαντική τους έννοια. Είμαστε αυτοί που μένουμε στο περιθώριο από επιλογή, μακριά από τα πράγματα που δεν μας αρέσουν. Αυτό όμως που μας αρέσει είναι ο κύκλος και η συντροφικότητα που δημιουργεί ένα μπαρ», όπως λένε.

Εκεί στέκεται και τώρα που το μαγαζί άλλαξε χέρια και πέρασε σε κάποιους που έχτισαν τη φιλία τους πάνω στις κοινές τους μουσικές αναφορές. Έτσι κατά κάποιο τρόπο ένα κομμάτι που έχτισε ο Ρινόκερως συνεχίζει μέχρι σήμερα. Εκτός από τη χαρακτηριστική του μπάρα, στον χώρο του αριθμού 22 που διαμόρφωσε και ανανέωσε ο Θάνος Τσουνάκας υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία ως φόρος τιμής στο παρελθόν του μπαρ – σας αφήνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στον χώρο του αριθμού 22 που διαμόρφωσε και ανανέωσε ο Θάνος Τσουνάκας υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία ως φόρος τιμής στο παρελθόν του μπαρ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ποιοι βρίσκονται όμως πλέον στο τιμόνι του; O ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης είναι κολλητοί φίλοι από τα δεκαπέντε τους χρόνια, όταν άρχισαν να παίζουν μαζί μουσική, κάτι που συνεχίζουν να κάνουν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, όταν μεγάλωσαν λίγο ξεκίνησαν να δουλεύουν για να βγάζουν το χαρτζιλίκι τους ως βοηθοί, ο ένας στο σέρβις και ο άλλος στο μπαρ, στο Theory Bar & More που άλλαξε την έξοδο του Χαλανδρίου όταν άνοιξε το 2013.

Εκεί γνώρισαν τον έναν εκ τον δημιουργό του, τον Λέλο Γεωργόπουλο, που αν ξέρετε έστω και λίγα για την αθηναϊκή μπαρ σκηνή θα τον γνωρίζετε αφού βρίσκεται πίσω από επιτυχημένα εγχειρήματά της όπως το πολυβραβευμένο The Clumsies και το Frater & Soror, στην ομάδα των οποίων βρέθηκαν και ο Βαγγέλης με τον Δημήτρη. Μετά από χρόνια συνεργασίας οι τρεις τους αποφάσισαν να συνεργαστούν και να στήσουν κάτι νέο και αυτό είναι το Knave.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Η τοιχογραφία του Dreyk the Pirate με τους χαρακτηριστικούς ναύτες του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Στον χώρο τους θα συναντήσετε μια τοιχογραφία του Dreyk the Pirate με τους χαρακτηριστικούς ναύτες του να μαλώνουν πάνω από μια παρτίδα χαρτιά. Εκείνος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση βγάζει έναν βαλέ από την κάλτσα του.

Το όνομα που έδωσαν στο μπαρ τους έχει πολλές σημασίες, εκείνοι κρατάνε αυτή του απατεώνα και του αλήτη «με την πιο ρομαντική τους έννοια. Είμαστε αυτοί που μένουμε στο περιθώριο από επιλογή, μακριά από τα πράγματα που δεν μας αρέσουν. Αυτό όμως που μας αρέσει είναι ο κύκλος και η συντροφικότητα που δημιουργεί ένα μπαρ», λένε.

Επίσης, knave σημαίνει και βαλές.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Πατάνε σε κλασικές συνταγές τις οποίες εμπλουτίζουν με τα δικά τους πολύ ενδιαφέροντα twists. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Χαλάνε τους κανόνες με δημιουργικό τρόπο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Φαίνεται πως στον δικό τους κύκλο αντιστοιχεί ένα μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα, που μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, που τολμά να έχει έντονα χρώματα, που οι άνθρωποι πίσω από την μπάρα του ξέρουν από perfect serve.

Ο κατάλογός τους δεν θα σας ταλαιπωρήσει με ακατανόητες περιγραφές, τα ποτά τους είναι στη λογική «απλά αλλά όχι απλοϊκά». Πατάνε σε κλασικές συνταγές τις οποίες εμπλουτίζουν με τα δικά τους πολύ ενδιαφέροντα twists, χαλάνε τους κανόνες με δημιουργικό τρόπο.

Στο (φαινομενικά) πολύ εύκολο τζιν τόνικ συνδυάζουν το London dry gin με ξηρό βερμούτ, αποξηραμένα βερίκοκα εμποτισμένα με bitter και φυσικά, καλής ποιότητας τόνικ. Αν αυτό είναι το ποτό σας, ζητήστε σίγουρα ένα «GNTI?».

To boulevardier εκεί το λένε «Boulevaryeah» και έχει και μεσκάλ ενώ στο «Fidel» με τα δύο ρούμια έχουν προσθέσει και λευκή τεκίλα – να το επιλέξετε αν σας αρέσει η pina colada, του δίνουν τη γεύση της με καρύδα με φύλλα παντάν.

Είστε από αυτούς που ψάχνουν κάτι πράσινο στο ποτήρι σας –στο Knave λένε ότι υπάρχετε, πως είστε μια κατηγορία από μόνοι σας– ίσως κάτι με αγγούρι και τζίντζερ; Παραγγείλτε το «Greencoat» που έχει βότκα, έχει πίσκο, αχλάδι εμποτισμένο με βανίλια που του δίνει γλύκα, έχει λάιμ και φυσικά, αγγούρι και τζίντζερ.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Αν νοσταλγείτε παραγκωνισμένο για χρόνια pornstar, τότε για εσάς είναι το «Britney». Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Αν πάλι είστε της μαργαρίτας, δοκιμάστε το «Μui Bien» που είναι μια πολύ νόστιμη παραλλαγή της με τεκίλα μαγειρεμένη με πιπέρι σετσουάν και μαύρο αλάτι στο ποτήρι. Αν νοσταλγείτε παραγκωνισμένο για χρόνια pornstar, τότε για εσάς είναι το «Britney». Δροσιστικό, γλυκόξινο και εύκολο είναι το Gypsy mule ενώ το «Spritz my Ass» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού Aperol με περγαμόντο και raspberry.

Σε αντίθεση με άλλα στέκια της Ασκληπιού, το Knave ανοίγει από το πρωί σερβίροντας specialty καφέ – ο Δημήτρης Μπούκουρης έχει βρεθεί σε διαγωνισμούς και έχει διακρίσεις σε αυτό το κομμάτι. Σύντομα θα έχουν και κάποιες επιλογές σε bar food, σαλάτες, σάντουιτς και burger. Όσο για τη μουσική που θα ακούσουμε στο Knave, θα παίζει από RnB, soul μέχρι λίγο old - school house.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Το όνομα που έδωσαν στο μπαρ τους έχει πολλές σημασίες, εκείνοι κρατάνε αυτή του απατεώνα και του αλήτη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ασκληπίου 22, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Πέτρος Ξανθόπουλος ξανανοίγει τον Αρχάγγελο που ξενυχτούσε την Αθήνα

Urban Culture / Ο Πέτρος Ξανθόπουλος ξανανοίγει τον Αρχάγγελο που ξενυχτούσε την Αθήνα

Στο after στέκι που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει και «ιατρείο ψυχών», εκεί όπου η μισή Αθήνα έχει τραγουδήσει Δημήτρη Μητροπάνο και Τζένη Βάνου και ας μην ήταν στα «ακούσματά» τους, ο άνθρωπος που εργάστηκε επί δώδεκα χρόνια πίσω από την μπάρα του αποφάσισε να συνεχίσει την ιστορία που έγραψε στη νύχτα της πόλης ο Σωτήρης Λαφαζάνης, ο οποίος χάθηκε αιφνίδια πριν από μερικούς μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ