Knave: Για ποτό στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
O Δημήτρης Μπούκουρης και ο ​​Βαγγέλης Θανάσης είναι κολλητοί φίλοι από τα δεκαπέντε τους χρόνια. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Τα έχουμε ξαναπεί: Αν υπάρχει μια πολύ ζωντανή καινούργια πιάτσα εξόδου αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια, αυτή είναι η Ασκληπιού, εκεί που βγαίνουν όλοι. Η Ασκληπιού είναι ο δρόμος των μπαρ, έχει μέρη που μετράνε χρόνια παραμονής εκεί και πιο πρόσφατες αφίξεις που προσέλκυσαν νέες φουρνιές στη βραδινή βάρδια, κόσμο που επιλέγει σταθερά τον δρόμο για την έξοδό του. Οι αφίξεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εκεί έχουν αναδειχθεί σε places to be, για διαφορετικούς λόγους.

Στα πρώτα νούμερα του δρόμου λειτουργούσε κάποτε ο Ρινόκερως, το μπαρ που είχε το δικό του κοινό χάρη στον indie rock χαρακτήρα που του είχε δώσει ο Βασίλης Δουβίτσας με τους δισκοθέτες που επέλεγε και τις δικές του μουσικές εμμονές. Το μπαρ, που απευθυνόταν σε όσους αρέσκονταν να απολαμβάνουν το ποτό τους καθισμένοι ψηλά, ήταν και το αφτεράδικο του δρόμου.

Καθώς ήταν ένα μπαρ που είχε για ναυαρχίδα του την καλή του μουσική, βλέπαμε τον DJ με το που μπαίναμε στο μαγαζί, δεν ήταν άβολα κρυμμένος στο βάθος, αλλά στην αρχή της ωραίας μακριάς μπάρας.

Το όνομα που έδωσαν στο μπαρ τους έχει πολλές σημασίες, εκείνοι κρατάνε αυτή του απατεώνα και του αλήτη «με την πιο ρομαντική τους έννοια. Είμαστε αυτοί που μένουμε στο περιθώριο από επιλογή, μακριά από τα πράγματα που δεν μας αρέσουν. Αυτό όμως που μας αρέσει είναι ο κύκλος και η συντροφικότητα που δημιουργεί ένα μπαρ», όπως λένε.

Εκεί στέκεται και τώρα που το μαγαζί άλλαξε χέρια και πέρασε σε κάποιους που έχτισαν τη φιλία τους πάνω στις κοινές τους μουσικές αναφορές. Έτσι κατά κάποιο τρόπο ένα κομμάτι που έχτισε ο Ρινόκερως συνεχίζει μέχρι σήμερα. Εκτός από τη χαρακτηριστική του μπάρα, στον χώρο του αριθμού 22 που διαμόρφωσε και ανανέωσε ο Θάνος Τσουνάκας υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία ως φόρος τιμής στο παρελθόν του μπαρ – σας αφήνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Στον χώρο του αριθμού 22 που διαμόρφωσε και ανανέωσε ο Θάνος Τσουνάκας υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία ως φόρος τιμής στο παρελθόν του μπαρ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ποιοι βρίσκονται όμως πλέον στο τιμόνι του; O ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης είναι κολλητοί φίλοι από τα δεκαπέντε τους χρόνια, όταν άρχισαν να παίζουν μαζί μουσική, κάτι που συνεχίζουν να κάνουν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, όταν μεγάλωσαν λίγο ξεκίνησαν να δουλεύουν για να βγάζουν το χαρτζιλίκι τους ως βοηθοί, ο ένας στο σέρβις και ο άλλος στο μπαρ, στο Theory Bar & More που άλλαξε την έξοδο του Χαλανδρίου όταν άνοιξε το 2013.

Εκεί γνώρισαν τον έναν εκ τον δημιουργό του, τον Λέλο Γεωργόπουλο, που αν ξέρετε έστω και λίγα για την αθηναϊκή μπαρ σκηνή θα τον γνωρίζετε αφού βρίσκεται πίσω από επιτυχημένα εγχειρήματά της όπως το πολυβραβευμένο The Clumsies και το Frater & Soror, στην ομάδα των οποίων βρέθηκαν και ο Βαγγέλης με τον Δημήτρη. Μετά από χρόνια συνεργασίας οι τρεις τους αποφάσισαν να συνεργαστούν και να στήσουν κάτι νέο και αυτό είναι το Knave.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Η τοιχογραφία του Dreyk the Pirate με τους χαρακτηριστικούς ναύτες του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Στον χώρο τους θα συναντήσετε μια τοιχογραφία του Dreyk the Pirate με τους χαρακτηριστικούς ναύτες του να μαλώνουν πάνω από μια παρτίδα χαρτιά. Εκείνος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση βγάζει έναν βαλέ από την κάλτσα του.

Το όνομα που έδωσαν στο μπαρ τους έχει πολλές σημασίες, εκείνοι κρατάνε αυτή του απατεώνα και του αλήτη «με την πιο ρομαντική τους έννοια. Είμαστε αυτοί που μένουμε στο περιθώριο από επιλογή, μακριά από τα πράγματα που δεν μας αρέσουν. Αυτό όμως που μας αρέσει είναι ο κύκλος και η συντροφικότητα που δημιουργεί ένα μπαρ», λένε.

Επίσης, knave σημαίνει και βαλές.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Πατάνε σε κλασικές συνταγές τις οποίες εμπλουτίζουν με τα δικά τους πολύ ενδιαφέροντα twists. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Χαλάνε τους κανόνες με δημιουργικό τρόπο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Φαίνεται πως στον δικό τους κύκλο αντιστοιχεί ένα μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα, που μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, που τολμά να έχει έντονα χρώματα, που οι άνθρωποι πίσω από την μπάρα του ξέρουν από perfect serve.

Ο κατάλογός τους δεν θα σας ταλαιπωρήσει με ακατανόητες περιγραφές, τα ποτά τους είναι στη λογική «απλά αλλά όχι απλοϊκά». Πατάνε σε κλασικές συνταγές τις οποίες εμπλουτίζουν με τα δικά τους πολύ ενδιαφέροντα twists, χαλάνε τους κανόνες με δημιουργικό τρόπο.

Στο (φαινομενικά) πολύ εύκολο τζιν τόνικ συνδυάζουν το London dry gin με ξηρό βερμούτ, αποξηραμένα βερίκοκα εμποτισμένα με bitter και φυσικά, καλής ποιότητας τόνικ. Αν αυτό είναι το ποτό σας, ζητήστε σίγουρα ένα «GNTI?».

To boulevardier εκεί το λένε «Boulevaryeah» και έχει και μεσκάλ ενώ στο «Fidel» με τα δύο ρούμια έχουν προσθέσει και λευκή τεκίλα – να το επιλέξετε αν σας αρέσει η pina colada, του δίνουν τη γεύση της με καρύδα με φύλλα παντάν.

Είστε από αυτούς που ψάχνουν κάτι πράσινο στο ποτήρι σας –στο Knave λένε ότι υπάρχετε, πως είστε μια κατηγορία από μόνοι σας– ίσως κάτι με αγγούρι και τζίντζερ; Παραγγείλτε το «Greencoat» που έχει βότκα, έχει πίσκο, αχλάδι εμποτισμένο με βανίλια που του δίνει γλύκα, έχει λάιμ και φυσικά, αγγούρι και τζίντζερ.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Αν νοσταλγείτε παραγκωνισμένο για χρόνια pornstar, τότε για εσάς είναι το «Britney». Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Αν πάλι είστε της μαργαρίτας, δοκιμάστε το «Μui Bien» που είναι μια πολύ νόστιμη παραλλαγή της με τεκίλα μαγειρεμένη με πιπέρι σετσουάν και μαύρο αλάτι στο ποτήρι. Αν νοσταλγείτε παραγκωνισμένο για χρόνια pornstar, τότε για εσάς είναι το «Britney». Δροσιστικό, γλυκόξινο και εύκολο είναι το Gypsy mule ενώ το «Spritz my Ass» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού Aperol με περγαμόντο και raspberry.

Σε αντίθεση με άλλα στέκια της Ασκληπιού, το Knave ανοίγει από το πρωί σερβίροντας specialty καφέ – ο Δημήτρης Μπούκουρης έχει βρεθεί σε διαγωνισμούς και έχει διακρίσεις σε αυτό το κομμάτι. Σύντομα θα έχουν και κάποιες επιλογές σε bar food, σαλάτες, σάντουιτς και burger. Όσο για τη μουσική που θα ακούσουμε στο Knave, θα παίζει από RnB, soul μέχρι λίγο old - school house.

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων Facebook Twitter
Το όνομα που έδωσαν στο μπαρ τους έχει πολλές σημασίες, εκείνοι κρατάνε αυτή του απατεώνα και του αλήτη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ασκληπίου 22, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Πέτρος Ξανθόπουλος ξανανοίγει τον Αρχάγγελο που ξενυχτούσε την Αθήνα

Urban Culture / Ο Πέτρος Ξανθόπουλος ξανανοίγει τον Αρχάγγελο που ξενυχτούσε την Αθήνα

Στο after στέκι που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει και «ιατρείο ψυχών», εκεί όπου η μισή Αθήνα έχει τραγουδήσει Δημήτρη Μητροπάνο και Τζένη Βάνου και ας μην ήταν στα «ακούσματά» τους, ο άνθρωπος που εργάστηκε επί δώδεκα χρόνια πίσω από την μπάρα του αποφάσισε να συνεχίσει την ιστορία που έγραψε στη νύχτα της πόλης ο Σωτήρης Λαφαζάνης, ο οποίος χάθηκε αιφνίδια πριν από μερικούς μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM