Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Προτιμούμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια και προσέχουμε, όταν τα ξεφλουδίζουμε, να μην παίρνουμε πολύ από το λευκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και το φρούτο.
0

Λεμονοπίπερο

Αυτή η σκόνη με αλάτι, πιπέρι και φλούδες λεμονιού είναι ένα εξαίσιο άρτυμα για πολλά φαγητά, από τη διακόσμηση στην ταραμοσαλάτα ή μαζί με τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο στις βραστές πατάτες, στο ψητό κουνουπίδι, στο κοτόπουλο στον φούρνο και σε όποιο άλλο φαγητό μπορεί να χρειάζεται λίγη ένταση, λίγο ξινό σε στερεή μορφή. Γίνεται πανεύκολα και διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο, έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να το βάλετε σε μύλο για μπαχαρικά.

Οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι ή πορτοκάλι) γενικά χρειάζεται να στεγνώσουν καλά πριν τις αναμείξουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (μπλεντεράκι) με τα υπόλοιπα συστατικά. Προτιμούμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια και προσέχουμε, όταν τα ξεφλουδίζουμε, να μην παίρνουμε πολύ από το λευκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και το φρούτο.

Για το λεμονοπίπερο, απλώστε τις φλούδες σε λαδόκολλα μέσα σε ρηχό ταψί και βάλτε τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη ρύθμιση με αέρα για μισή-μία ώρα (ανάλογα με το πόσο λεπτές ή μικρές είναι οι φλούδες σας) μέχρι να ξεραθούν τελείως, χωρίς να μαυρίσουν.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν τις αφήσετε για 3-4 μέρες πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας στο καλοριφέρ ή σε κάποιο ευήλιο μέρος μέχρι να ξεραθούν τελείως, να σπάνε όταν τις λυγίζετε. Αναμείξτε μετά τις φλούδες στον επεξεργαστή για 1-2 λεπτά στο φουλ, προσθέστε λίγα μαύρα πιπέρια και νιφάδες θαλασσινού αλατιού και χτυπήστε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το λεμονοπίπερο είναι έτοιμο!

Η ιταλική γκρεμολάτα

CHECK Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα από ελαιόλαδο, μαϊντανό, σκόρδο και λεμονόφλουδα που κλασικά σερβίρεται δίπλα στο οσομπούκο.

Οι Ιταλοί αγαπούν το λεμόνι όσο κι εμείς και το χρησιμοποιούν πολύ στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική τους. Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα με ελαιόλαδο, μαϊντανό, σκόρδο και λεμονόφλουδα που κλασικά σερβίρεται δίπλα στο οσομπούκο. Μπορεί να σερβιριστεί όμως και δίπλα σε ψητά καλαμάρια, βραστές γαρίδες και ψαρικά, ψητά κρεατικά, πατατοσαλάτες και ομελέτες ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί για ένα απίθανο ορεκτικό!

Για ένα ματσάκι μαϊντανό, καλά πλυμένο και στεγνωμένο σε πετσέτα κουζίνας, θα χρησιμοποιήσουμε 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τη φλούδα (ωμή, κομμένη σε λωρίδες) από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι (ή και τσίλι) και αφού τα περάσουμε από τον επεξεργαστή για 2-3 λεπτά, θα τα βάλουμε σε μπολ ή βαζάκι, συμπληρώνοντας με ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί η αρωματική γκρεμολάτα. Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Λεμονοζάχαρη για ακόμα πιο λεμονάτα κέικ και γλυκά

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Όλη η πολύτιμη εσάνς, το άρωμα που υπάρχει στη φλούδα και όχι στον χυμό των εσπεριδοειδών, θα αναμειχθεί με τη ζάχαρη, ενισχύοντας γευστικά ακόμα και το πιο απλό κέικ σας.

Αν πάντα προσθέτετε ξύσμα λεμονιού στα κέικ σας, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο μυρωδάτο όσο θα θέλατε, δοκιμάστε την επόμενη φορά να αναμείξετε στον επεξεργαστή τροφίμων τη δόση της ζάχαρης (συνήθως 2-3 φλιτζάνια τσαγιού) που προτείνει η συνταγή με τη λεμονόφλουδα από ένα ακέρωτο λεμόνι (και πορτοκάλι, αν σας αρέσει). Όλη η πολύτιμη εσάνς, το άρωμα που υπάρχει στη φλούδα και όχι στον χυμό των εσπεριδοειδών θα αναμειχθεί με τη ζάχαρη, ενισχύοντας γευστικά ακόμα και το πιο απλό κέικ σας.

Ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο για 1.002 χρήσεις

CHECK Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 2-3 μέρες μετά την παραγωγή του.

Σε ένα καθαρό βάζο βάλτε την επιθυμητή ποσότητα ελαιόλαδου (ας πούμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού), 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, 1 πιπερίτσα τσίλι κομμένη στη μέση, 4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού και τα κοτσάνια από άνηθο, μαϊντανό και, αν σας βρίσκονται, λίγα φυλλαράκια δυόσμο.

Η φλούδα από ένα ολόκληρο λεμόνι, ένα φύλλο δάφνη, ένα κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή φρέσκο φασκόμηλο επίσης θα αφήσουν το γευστικό τους αποτύπωμα σε αυτό το φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και 2-3 μέρες αφού το φτιάξετε.

Το καλοκαίρι τα «καπάκια» από τις πράσινες πιπεριές (που πολλές φορές πετάμε όταν φτιάχνουμε χωριάτικη) αλλά και λίγη φλούδα από νεράντζι τον χειμώνα επίσης προσθέτουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά σε αυτό ελαιόλαδο. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πατατοσαλάτες, ψάρι στον φούρνο (και στο μαγείρεμα και μετά) για να φτιάξετε μια νοστιμότερη μαγιονέζα, σε βραστό ή ψητό κουνουπίδι, σκορδαλιές και ντιπ, λαδολέμονο για βραστές γαρίδες, αρνάκι στον φούρνο και γενικά όπου χρειάζεται ένα σπιτικά και φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Η εξαιρετική μακαρονάδα με το πολύ ξύσμα λεμονιού και τα σπαράγγια

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Μια σούπερ-μυρωδάτη και φινετσάτη μακαρονάδα.

Με τα ανοιξιάτικα σπαράγγια προ των πυλών και το ξύσμα ενός ολόκληρου λεμονιού ετοιμάζουμε μια σούπερ-μυρωδάτη και φινετσάτη μακαρονάδα (η συνταγή είναι από το βιβλίο της Catherine Phipps, «Citrus», και η τεχνική της μοιάζει με της καρμπονάρα, δηλαδή έχει μια κρεμώδη σος χωρίς κρέμα αλλά με κρόκους και χυμό λεμονιού!)

Υλικά
250 γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι
300 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια (χρησιμοποιούμε το κοτσάνι μέχρι εκεί που, όταν το λυγίζουμε, σπάει εύκολα), πλυμένα και στεγνά
Ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Ο χυμός και το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
4 κρόκοι (προτιμότερο από βιολογικά αυγά)
50 γρ. σκληρό νόστιμο τυρί, όπως παρμεζάνα ή πεκορίνο
Αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Κρατάμε ένα φλιτζάνι νερό από τα τελευταία λεπτά της βράσης.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν η επιφάνειά του καίει καλά βάζουμε τα στεγνά σπαράγγια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καψαλίζοντάς τα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε διαγώνια στη μέση.

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε το ξύσμα το λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τους κρόκους και κουταλιά-κουταλιά το νερό της βράσης, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες, ελαφρύ μείγμα.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα κομμένα σπαράγγια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τυρί σε φλούδες.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ