Ο γάτος που με διάλεξε

Ο γάτος που με διάλεξε Facebook Twitter
Ήταν ο πρώτος γάτος που με διάλεξε. Αυτός έκανε την καλή πράξη, δίνοντας μου τόσο πολλή αγάπη, όχι εγώ. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΤΟ POST ΣΤΟ Facebook έλεγε: «Ευχαριστούμε πολύ τον/την αγαπημένο/-η κουκουλοφόρο της γειτονιάς μας που δεν μας ξεχνά και τακτικά αφήνει τα δωράκια του! Αγοράκι περίπου 3,5 μηνών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, ας μας στείλει μήνυμα».

Aπό κάτω ήταν η φωτογραφία του. Αυτός που τον είχε παρατήσει στην είσοδο του κτηνιατρείου τον είχε βάλει μέσα σε ένα άσπρο και κίτρινο κουτί στερεοφωνικού. Τώρα που ξανακοιτάω τη φωτογραφία βλέπω πως είχε χαρακώσει με μαχαίρι το κουτί για να παίρνει αέρα το γατί. 

«Θα πάω να τον δω», μου είχε πει ο Θ. Είχε πάει στο κτηνιατρείο ένα Σάββατο μεσημέρι, λίγο μεθυσμένος μετά από ένα μεσημέρι σε μια ταβέρνα. Ο γάτος είχε ανοίξει τα πόδια του για να τον χαϊδέψει στην κοιλιά.

Αυτό ήταν. «Δεν ξέρω», μου είπε κάπως ενοχικά όταν γύρισε το απόγευμα στο σπίτι, «είναι κάπως ασχημούλης, σαν να έχει μούσι». «Σου κάνει καρδιά να τον αφήσεις εκεί τώρα που του χάιδεψες και την κοιλιά;» του είπα. Ήξερα ήδη την απάντηση.

Το πρώτο καλοκαίρι που γυρίσαμε από τις διακοπές η γάτα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ήθελε τον χώρο της, είχε μεταμορφωθεί σε σκύλο. Ήθελε να είναι μαζί μας κάθε λεπτό, έκλαιγε κάθε φορά που κλείναμε την πόρτα για να πάμε στο μπάνιο.

Αποφασίσαμε να ψάξουμε για δεύτερη γάτα μετά από ένα καλοκαίρι που η Σούζα είχε μείνει μόνη της καιρό. Τι κι αν είχε ανθρώπινη παρέα όσο λείπαμε; Ήταν σχεδόν ενός και ερωτευμένη με τον Θ. Κοιμόταν πάνω του, τριβόταν στα πόδια του, του έγλειφε τη μύτη. Εμένα με έβλεπε περίπου σαν μαξιλάρι στον καναπέ, κάτι που πατούσε για να φτάσει πιο κοντά στο αντικείμενο του πόθου της.

Το πρώτο καλοκαίρι που γυρίσαμε από τις διακοπές η γάτα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ήθελε τον χώρο της, είχε μεταμορφωθεί σε σκύλο. Ήθελε να είναι μαζί μας κάθε λεπτό, έκλαιγε κάθε φορά που κλείναμε την πόρτα για να πάμε στο μπάνιο. Αποφασίσαμε να της βρούμε παρέα.

Ο γάτος που με διάλεξε Facebook Twitter
«Σου κάνει καρδιά να τον αφήσεις εκεί τώρα που του χάιδεψες και την κοιλιά;» του είπα. Ήξερα ήδη την απάντηση.

Ο γάτος ήρθε σπίτι το ίδιο απόγευμα. Δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς του είχε συμβεί τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. Τον βγάλαμε Ρεγγάκη («Ψάξατε για να βρείτε το χειρότερο όνομα που υπάρχει;» με ρώτησε σαρκαστικά μια φίλη. «Πώς ήθελες να τον πούμε; Ορφέα; Αριστόδημο; Καλιγούλα;» της απάντησα) γιατί παρά την αποπαρασίτωση μύριζε σαν ρέγγα παστή για μέρες. Νιαούριζε ακατάπαυστα, μας κόλλησε μύκητες και η Σούζα δεν ήθελε να τον δει μπροστά της.

Πέντε χρόνια μετά, ο γάτος παραμένει φοβικός. Φοβάται τους αγνώστους, το πιστολάκι των μαλλιών, τη σκούπα και το φαράσι, τα μπουμπουνητά, τον γιο μου, που είναι 2,5 ετών και περνάει φάση βάρβαρης τρυφερότητας με τσιρίδες. Πρόκειται πιθανώς για τον μοναδικό γάτο παγκοσμίως που φοβάται ακόμα και τις κατσαρίδες.

Πρόπερσι το καλοκαίρι, κάποια στιγμή θεώρησα πως ήταν κυνηγός. Τον βρήκα 20 λεπτά αργότερα μαρμαρωμένο από την τρομάρα του, σκαρφαλωμένο πάνω στο καζανάκι, την ώρα που η Σούζα έγλειφε θριαμβευτικά τις πατούσες της πάνω από το πτώμα της κατσαρίδας. Κατέβηκε από κει μόνο όταν τον πήρα αγκαλιά.

Όταν έμεινα έγκυος ο γάτος κόλλησε πάνω μου σαν την αμοιβάδα, σαν να ήθελε να με προστατεύσει. Κοιμόμουν εξαντλημένη ώρες ατέλειωτες, με το κεφάλι του Ρεγγάκη στην κοιλιά μου, που μεγάλωνε μήνα τον μήνα  μοιάζοντας με τείχος. Όταν ξυπνούσα περπατούσε γύρω-γύρω, σκαρφάλωνε στο στέρνο μου και με κοιτούσε στα μάτια. Συχνά αναρωτιόμουν αν μπορούσε να καταλάβει τι σκέφτομαι. 

Νόμιζα ότι είχα μεγαλώσει με γάτες και ότι η υιοθεσία του Ρεγγάκη ήταν κάποια καλή πράξη. Στην πραγματικότητα, ήταν ο πρώτος γάτος που με διάλεξε. Αυτός έκανε την καλή πράξη, δίνοντας μου τόσο πολλή αγάπη, όχι εγώ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Βασιλική Σιούτη / Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Η Γερμανία πιέζει εδώ και καιρό την Ελλάδα να αυξήσει τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μην αποτελούν παράγοντα έλξης τα δικά της υψηλότερα επιδόματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μην εγκλωβιζόμαστε σε τοτέμ, σύμβολα και ταμπού άλλων δεκαετιών»

Συνέντευξη / «Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο ανοιχτό, ελεύθερο, ψηφιακό, που θα λειτουργεί με ασφάλεια και κανόνες»

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τα πολυετή εκπαιδευτικά προβλήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Βασιλική Σιούτη / Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Οι μέρες της απόλυτης ησυχίας τελειώνουν και για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από την οργανωμένη παρέμβαση των έντεκα βουλευτών της, με την οποία αμφισβητούν την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Οπτική Γωνία / Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στη LiFO για τις συνέπειες της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη δημοκρατία αλλά και για το τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Οπτική Γωνία / Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης; Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Οπτική Γωνία / Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

Λοξή Ματιά / Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

«Δεν υπάρχει κανένας επαρκής κοινωνικός λόγος να υπάρξει ένα iPhone 16 στη θέση του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όλα πρέπει να δείχνουν πως η απόλαυση του χρήστη θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό για το οποίο δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να υπάρξει να πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί και να γιορταστεί»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Οπτική Γωνία / Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, έναν χρόνο μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για τα λάθη και τις αστοχίες που του κόστισαν μια δεύτερη θητεία, για το έργο του δημάρχου Χάρη Δούκα αλλά και τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν με θέρμη τον Κασσελάκη ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι ανεπαρκής και πολύ lifestyle, ενώ συμπεριφέρονται σαν να ήταν κάποια φυσική καταστροφή που έπληξε το κόμμα τους, παραβλέποντας ότι τους τον έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ήταν επιλογή τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ