Σπίλμπεργκ: «Όχι στην "αναθεώρηση", όχι στην λογοκρισία»

Σπίλμπεργκ: «Όχι στην "αναθεώρηση", όχι στην λογοκρισία» Facebook Twitter
«Καμία ταινία δεν θα πρέπει να αναθεωρείται με βάση το πρίσμα υπό το οποίο τώρα, είτε εκούσια είτε αναγκαστικά, την κοιτάζουμε», δήλωσε o διάσημος σκηνοθέτης. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0



Ο ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ
, ένας από τους πιο ισχυρούς δημιουργούς και παράγοντες του Χόλιγουντ, τοποθετήθηκε στην μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνονται αλλαγές εκ των υστέρων σε βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές προκειμένου να γίνουν τα έργα πιο εύπεπτα στις σύγχρονες ευαισθησίες, αποκαλώντας χωρίς περιστροφές τις αναθεωρήσεις αυτές «λογοκρισία».

Η συζήτηση που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στην αφαίρεση από τους εκδότες επίμαχων αναφορών στη φυλή και τη σωματική εμφάνιση των χαρακτήρων σε πασίγνωστα έργα αποθανόντων συγγραφέων όπως ο Ρόαλντ Νταλ, η Άγκαθα Κρίστι και η Ούρσουλα Λε Γκουίν. Τέτοιου είδους επεμβάσεις όμως δεν περιορίζονται στη λογοτεχνία. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει και σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σπίλμπεργκ, οι οποίοι έχουν επίσης προβεί σε αναθεωρήσεις δημοσιευμένων έργων τους.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι πλατφόρμες streaming έχουν αφαιρέσει το γυμνό, όπως έκανε το Disney+ «απαλείφοντας» τα οπίσθια της Ντάριλ Χάνα στην ταινία “Splash”, ή τα τσιγάρα από παλαιότερες ταινίες, ακόμα και από τις αφίσες τους.

Ο Σπίλμπεργκ είχε δηλώσει από το 2011 ήδη ότι μετάνιωσε που αντικατέστησε με γουόκι-τόκι τα όπλα των ομοσπονδιακών πρακτόρων στην 20η επετειακή έκδοση της ταινίας "E.T." και αργότερα τα επανέφερε για την 30ή επετειακή έκδοση. Και την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο ενός φόρουμ δημιουργών που διοργάνωσε το περιοδικό Time, ο σκηνοθέτης προχώρησε ακόμη περισσότερο την σκέψη του πάνω στο ζήτημα, καταδικάζοντας συλλήβδην όλες τις αλλαγές αυτού του είδους στα έργα τέχνης.

«Καμία ταινία δεν θα πρέπει να αναθεωρείται με βάση το πρίσμα υπό το οποίο τώρα, είτε εκούσια είτε αναγκαστικά, την κοιτάζουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι ταινίες του παρελθόντος λειτουργούν ως «ένας οδοδείκτης για το πού βρισκόμασταν και πώς ήταν ο κόσμος όταν τις κάναμε».

Σπίλμπεργκ: «Όχι στην ‘αναθεώρηση’, όχι στην λογοκρισία» Facebook Twitter
Τα όπλα των ομοσπονδιακών στην πρωτότυπη σκηνή από το E.T. είχαν αντικατασταθεί από γουόκι-τόκι στην 20η επετειακή έκδοση της ταινίας.

«Για μένα είναι κάτι ιερό και απαραβίαστο», συνέχισε. «Είναι η ιστορία μας, είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους λογοκρισία».

Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι πλατφόρμες streaming έχουν αφαιρέσει το γυμνό, όπως έκανε το Disney+ «απαλείφοντας» τα οπίσθια της Ντάριλ Χάνα στην ταινία “Splash”, ή τα τσιγάρα από παλαιότερες ταινίες, ακόμα και από τις αφίσες τους, όπως έκανε το HBO Max από την αφίσα της ταινίας “McCabe and Mrs. Miller” αφαιρώντας το πουράκι από το χέρι του Γουόρεν Μπίτι.

Σε κάποιες περιπτώσεις φορές, έχουν προβεί οι ίδιοι οι δημιουργοί σε μεταγενέστερες επεξεργασίες, όπως έκανε ο Τζορτζ Λούκας στη σκηνή ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ του Χαν Σόλο και του Γκρίντο στην πρώτη ταινία του «Πολέμου των Άστρων». Το 2020, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Τίνα Φέι, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία τέσσερα επεισόδια της κωμικής σειράς "30 Rock" όπου χαρακτήρες εμφανίζονταν με blackface, και πέρσι, η Beyoncé αναγκάστηκε να προσαρμόσει αναλόγως   κάποιους στίχους από το άλμπουμ της "Renaissance" που είχαν θεωρηθεί ότι συνιστούν διάκριση εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Καθώς η ψυχαγωγία καταναλώνεται όλο και περισσότερο ψηφιακά, οι παραγωγοί μπορούν ευκολότερα να τροποποιούν το περιεχόμενο, γεγονός που μερικές φορές αφαιρεί από τους θεατές τη δυνατότητα να δουν την πρωτότυπη μορφή του έργου.  

Το 2019, το Netflix διέγραψε μια «σκληρή» σκηνή από τον πρώτο κύκλο της σειράς "13 Reasons Why", δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της. Παρότι κυκλοφορούν τα DVD της σειράς χωρίς καμία επέμβαση, οι περισσότεροι θεατές είναι συνδρομητές του Netflix που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρωτότυπο.

«Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό με τα ψηφιακά έργα είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να ξαναγραφτεί η ιστορία», δήλωσε σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο Aaron Perzanowski, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με ειδίκευση σε ζητήματα ψηφιακής ιδιοκτησίας.

«Μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις για τις επεξεργασίες και τις αναθεωρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε, «από την άποψη όμως της διατήρησης του ιστορικού πλαισίου, πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική τάση».

Πηγή: The New York Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι: Ένα νέο βιβλίο για το χρονικό καταστροφής μιας γυναίκας

Οθόνες / Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι: Ένα νέο βιβλίο για το χρονικό καταστροφής μιας γυναίκας

Η δημοσιογράφος Βανέσα Σνάιντερ, εξαδέλφη της πρωταγωνίστριας Μαρίας Σνάιντερ, αποκαλύπτει το πώς η περιβόητη «σκηνή βιασμού» της ταινίας ισοπέδωσε τον ψυχισμό και τη φήμη της ηθοποιού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ