«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
Η συγκεκριμένη έκθεση, που θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, κάνει το «ντεμπούτο» της στην Αθήνα και στο Positive Hub. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη»

0

Τι κοινό έχουν ένα ζευγάρι νεαρών λεσβιών από τη Ρωσία που επιμένουν να αγαπιούνται αψηφώντας την κρατική καταστολή και την κοινωνική κατακραυγή, ένας Αμερικανός γκέι άνδρας που μετά τον θάνατο του συντρόφου του από AIDS αφοσιώθηκε στον ακτιβισμό, μια τρανς γυναίκα από το Νεπάλ που υποχρεώθηκε να παντρευτεί και να κάνει μια «κανονική» οικογένεια με βαρύ προσωπικό τίμημα, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων ανδρών από την Τυνησία που ζει σε συνθήκες ημιπαρανομίας κι ένας Ιρακινός γκέι άνδρας που ξενιτεύτηκε φοβούμενος για τη ζωή του καθώς ο ερωτικός του προσανατολισμός είχε εξοργίσει την οικογένεια και τη φυλή του;

Τι συνδέει μια τρανς γυναίκα από τη Συρία που εγκατέλειψε τη χώρα όταν ο ISIS συνέλαβε τον σύντροφό της, του οποίου έκτοτε η τύχη αγνοείται, με μια τραγική μητέρα από τη Νότιο Αφρική η κόρη της οποίας δολοφονήθηκε αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε επειδή ήταν λεσβία, πώς σχετίζεται μια θαρραλέα ακτιβίστρια υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων από την Ουγκάντα με έναν νεαρό γκέι άνδρα από το Καμερούν που εξαναγκάστηκε να υποβληθεί σε έναν εξευτελιστικό «εξορκισμό» προκειμένου να φύγει από μέσα του «το κακό πνεύμα»;

Η όλη ιδέα αποσκοπεί στην καταγραφή, την τεκμηρίωση και τη δημοσιοποίηση προσωπικών μαρτυριών επιβίωσης από την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Πρόκειται για κάποιες από τις είκοσι συγκλονιστικές ιστορίες ανθεκτικότητας, αποδοχής και αγάπης οι οποίες αποτυπώνονται στα ισάριθμα φωτογραφικά πορτρέτα της έκθεσης «Where Love Is Illegal – Exhibition in a box» που παρουσιάζεται από την 1η Ιουνίου στο Positive Hub, το κοινοτικό κέντρο της Θετικής Φωνής, στο πλαίσιο του μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας, σε επιμέλεια Μίρο Πασκάλεβ. Η συγκεκριμένη έκθεση, που θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, κάνει το «ντεμπούτο» της στην Αθήνα και στο Positive Hub.  

«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
«Σε εβδομήντα δύο χώρες οι άνθρωποι που υπάρχουν και αγαπούν διαφορετικά από την κυρίαρχη νόρμα πρέπει να το κάνουν κρυφά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η όλη ιδέα που αποσκοπεί στην καταγραφή, την τεκμηρίωση και τη δημοσιοποίηση προσωπικών μαρτυριών επιβίωσης από την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι ένα πρότζεκτ της ΜΚΟ Witness Change, η οποία εστιάζει στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω μακροπρόθεσμων έργων οπτικής αφήγησης. Ιδρυτής της είναι ο διακεκριμένος Βρετανός φωτογράφος Robin Hammond, το έργο του οποίου αφορά κατεξοχήν σε καταπιεζόμενες, μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες και άτομα.

hammond
Robin Hammond

Ο Hammond έχει τιμηθεί με δύο βραβεία από το Word Press Photo, με έξι διεθνή βραβεία Φωτογραφίας της Χρονιάς, με το Βραβείο Δημοσιογραφίας RF Kennedy, το Βραβείο Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας W. Eugene Smith, έχει επανειλημμένα βραβευθεί από τη Διεθνή Αμνηστία και έχει περιληφθεί από το περιοδικό «Foreign Policy» στους εκατό κορυφαίους σύγχρονους στοχαστές.     

«Εβδομήντα δύο χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ακόμη νομοθεσίες που καταστέλλουν και ποινικοποιούν από τις ερωτικές προτιμήσεις μέχρι την ίδια την υπόσταση των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς ή ίντερσεξ ατόμων. Σε εβδομήντα δύο χώρες οι άνθρωποι που υπάρχουν και αγαπούν διαφορετικά από την κυρίαρχη νόρμα πρέπει να το κάνουν κρυφά. Παρότι οι νόμοι ποικίλλουν ανά περίπτωση –από την κατηγορία για διάπραξη άσεμνης πράξης μέχρι τον ποινικό κολασμό του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου–, η βαναυσότητα των ποινών είναι ενδεικτική και περιλαμβάνει από πρόστιμα και κοινωνικό στιγματισμό έως φυλακίσεις, βασανιστήρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο…

Μίρο Πασκάλεβ Facebook Twitter
Ο επιμελητής της έκθεσης και μέλος της Θετικής Φωνής, Μίρο Πασκάλεβ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIF

Ωστόσο η βία, οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν περιορίζονται στις χώρες που τα καταδιώκουν και τα περιθωριοποιούν. Σε όλο τον κόσμο υποφέρουν άνθρωποι που θέλουν απλώς να ζήσουν και να αγαπήσουν ως οι εαυτοί-ές-ά τους», αναφέρει το σκεπτικό του φωτογράφου και της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ «Where Love Is Illegal».

Οι θετικές νομοθεσίες και οι συμπεριληπτικές πολιτικές από μόνες τους δεν αρκούν, χρειάζονται επίσης αλλαγές σε κοινωνικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και ήθη, γι' αυτό θα δεις και μαρτυρίες από χώρες όπου η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, ακόμα και από χώρες στις οποίες οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι ζουν πλέον ανοικτά και ελεύθερα.

«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
Τα πρόσωπα που φωτογραφίζονται για το πρότζεκτ επιλέγουν τα ίδια πώς θέλουν να ποζάρουν, τι να φορέσουν και πώς να συστηθούν, με τις προσωπικές ιστορίες και τις μαρτυρίες τους να συνοδεύουν τα πορτρέτα τους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Τα μέσα ενημέρωσης μας λένε συχνά για καταπιεστικούς νόμους, εγκλήματα και φρικαλεότητες – σπάνια όμως ο λόγος δίνεται σε εκείνους ακριβώς τους ανθρώπους που τολμούν να αγαπήσουν σε μέρη όπου ο έρωτάς τους είναι παράνομος. Εμείς στοχεύουμε να το αλλάξουμε αυτό, καθώς πιστεύουμε ότι οι ιστορίες έχουν την ικανότητα να συνδέουν ανθρώπους, να μεταμορφώνουν απόψεις, να ανοίγουν μυαλά και να αλλάζουν πολιτικές», συνεχίζει.

Τα πρόσωπα που φωτογραφίζονται για το πρότζεκτ «Where Love Is Illegal» επιλέγουν τα ίδια πώς θέλουν να ποζάρουν, τι να φορέσουν και πώς να συστηθούν, με τις προσωπικές ιστορίες και τις μαρτυρίες τους, όπως τα ίδια τις κατέγραψαν, να συνοδεύουν τα πορτρέτα τους. Μέσα από αυτό το πρότζεκτ τα απανταχού μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καλούνται να συμμετάσχουν στη διεθνή καμπάνια κατά της βίας, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και του στίγματος που «τρέχει» η Witness Change σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνεργασία με εθελοντές και ακτιβιστές.

Οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της και οι δωρεές που συγκεντρώνονται στοχεύουν στη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες απειλούνται περισσότερο. Το 2018, έχοντας ήδη ξεκινήσει το εν λόγω πρότζεκτ, ο Robin Hammond έκανε έκκληση στον ΟΗΕ να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και των εξωδικαστικών εκτελέσεων με θύματα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

H έκθεση «Where Love Is Illegal – Exhibition in a box» θα παρουσιάζεται όλο τον Ιούνιο στο Positive Hub (Πιττακή 4, Μοναστηράκι) κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 16:00-20:00 στο πλαίσιο του μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 2/6 στις 19:00.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ