Τροχαία στην Ελλάδα: «Δεν θέλουμε καλούς οδηγούς, αλλά καλούς ανθρώπους»

Γιατί αυξάνονται τα τροχαία στην Ελλάδα - Ιαβέρης: «Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική παιδεία» Facebook Twitter
Τα τελευταία 60 χρόνια, 600.000 άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα είτε έμειναν ανάπηροι. Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ στα τροχαία καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο 5μηνο του 2023 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι και τον Ιαβέρη να καταθέτει την άποψή του για τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 σημειώθηκαν 5.342 τροχαία στην Ελλάδα, τη στιγμή που το 2022 είχαν σημειωθεί 4.975 (αύξηση κατά 7,4% φέτος) και το 2021 4.430 (αύξηση κατά 20,6% φέτος). Σημειώνεται εδώ πως το 2020 είχε παρατηρηθεί πτώση σε όλους τους δείκτες αναφορικά με τα τροχαία, με τους ειδικούς όμως να την αποδίδουν στα lockdown, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανάλογη με την αύξηση των τροχαίων είναι και η αύξηση σε νεκρούς και τραυματίες καθώς, ενώ το 2021 είχαν καταγραφεί το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 251 νεκροί, 247 βαριά τραυματίες και 4.893 ελαφριά τραυματίες, το 2023 ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων.

«Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική παιδεία. Όχι την παιδεία στα σχολεία, όπου τα παιδιά λαμβάνουν την εκπαίδευση για το επάγγελμα που θα κάνουν στο μέλλον, αλλά την παιδεία από τα σπίτια. Αν δεν υπάρχει παιδεία από το σπίτι, αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες να γίνει κανείς εγκληματίας. Αυτό είσαι αν δεν σε νοιάζει πώς οδηγάς στον δρόμο».

Ενδεικτικά, φέτος 281 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα (αύξηση κατά 11,95% σε σχέση με το 2021), 279 τραυματίστηκαν βαριά (12,95% πάνω από το 2021) και 5.934 τραυματίστηκαν ελαφρά (αύξηση κατά 21,27%).

Τροχαία – Ιαβέρης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣΤΑΤ

Το ίδιο μπορούμε να συμπεράνουμε και αν βάλουμε κάτω τα στοιχεία μόνον αναφορικά με τον μήνα Ιούνιο, όπου και πάλι, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποτυπώνεται η αύξηση στα τροχαία σε σχέση με το 2021.

Έτσι, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 984 τροχαία, με 49 νεκρούς και 1.189 τραυματίες, το 2023 παρατηρείται να ανεβαίνουν ραγδαία όλοι οι δείκτες. Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φέτος τον Ιούνιο σημειώθηκαν 1.028 τροχαία (αύξηση κατά 4,47%), σκοτώθηκαν 62 άτομα (αύξηση κατά 26,53%) και τραυματίστηκαν άλλοι 1.228 άνθρωποι (αύξηση κατά 3,28%).

Τροχαία – Ιαβέρης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣΤΑΤ
Τροχαία – Ιαβέρης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣΤΑΤ

Ιαβέρης για τροχαία: «Δεν θέλουμε καλούς οδηγούς αλλά καλούς ανθρώπους»

Λόγω της σημαντικής αυτής αύξησης στα τροχαία, η LiFO επικοινώνησε με τον πρώην οδηγό αγώνων αυτοκινήτων, Αναστάσιο Μαρκουίζο, γνωστό και ως Ιαβέρη, και τον ρωτήσαμε την άποψή του σχετικά με το γιατί το φαινόμενο γίνεται ολοένα και χειρότερο στους ελληνικούς δρόμους.

«Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική παιδεία. Όχι την παιδεία στα σχολεία, όπου τα παιδιά λαμβάνουν την εκπαίδευση για το επάγγελμα που θα κάνουν στο μέλλον, αλλά την παιδεία από τα σπίτια. Αν δεν υπάρχει παιδεία από το σπίτι, αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες να γίνει κανείς εγκληματίας. Αυτό είσαι αν δεν σε νοιάζει πώς οδηγάς στον δρόμο», σημείωσε ο Ιαβέρης, με τον λόγο του να είναι, όπως πάντα, χειμαρρώδης.

Μάλιστα, ο θρυλικός οδηγός αγώνων αυτοκινήτων έκανε λόγο για γενοκτονία που σημειώνεται στους δρόμους της Ελλάδας. «Τα τελευταία 60 χρόνια, 600.000 άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα είτε έμειναν ανάπηροι. Επίσης, 2 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίστηκαν και 1 εκατομμύριο δεν γεννήθηκαν ποτέ, αφού κυρίως σκοτώνονται νέα παιδιά. Μιλάμε για μια πραγματική γενοκτονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, ο Ιαβέρης σημείωσε πως «δεν θέλουμε καλούς οδηγούς αλλά καλούς ανθρώπους. Όλα είναι, ουσιαστικά, θέμα αυτοεκτίμησης. Αυτός που είναι ταπεινός και καλός άνθρωπος καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι για την οικογένειά του και πόσο τραγικό θα είναι για αυτούς αν τον χάσουν.

Από την άλλη, αυτός που είναι ο "τσαμπουκάς των δρόμων" δεν κάθεται να σκεφτεί αυτά τα πράγματα, αλλά τον νοιάζει να περάσει τον μπροστινό του και να κάνει σφήνες στον δρόμο. Δεν καταλαβαίνει όμως ότι είναι ένα όπλο έτοιμο να πυροβολήσει και πως μπορεί να γίνει η αιτία να πενθήσουν είτε η δική του οικογένεια είτε άλλες».

«Κάμερες και πρόστιμα για να μειωθούν τα τροχαία»

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας είναι «ο γονιός να θάβει το παιδί του. Μετά από τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει θέληση για ζωή. Έχω ζήσει τέτοιες περιπτώσεις και γνωρίζω καλά σε ποια ψυχολογία βρίσκεται ο γονέας μετά από μια τέτοια τραγωδία στο σπίτι του».

«Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι δεν ξέρουν να οδηγούν. Ένας οδηγός αγώνων με περγαμηνές κινείται με απόλυτο σεβασμό στον δρόμο, προσεκτικά και με χαμηλή ταχύτητα. Δεν υπάρχουν οδηγοί αγώνων που να βγαίνουν στον δρόμο και να κάνουν αγριάδες και τσαμπουκάδες. Το πρωί που φεύγουμε από το σπίτι μας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το απόγευμα θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω, να ανοίξει η πόρτα και να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τα πάρουμε αγκαλιά».

Ο Ιαβέρης μας λέει ακόμα ποιο θεωρεί ότι είναι το σημάδι στους ελληνικούς δρόμους ότι δεν υπάρχει οδηγική παιδεία: «Όλα φαίνονται όταν ανάβει το πορτοκαλί φανάρι. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που μόλις βλέπουν πορτοκαλί, αντί να σταματήσουν, πατούν γκάζι. Και το πορτοκαλί γίνεται κόκκινο και το τροχαίο είναι προ των πυλών».

Μάλιστα, σε ερώτηση αν συμφωνεί να μπουν κάμερες στα φανάρια έτσι ώστε να τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, απάντησε: «Και βέβαια. Εδώ θα σας πω και μια ιστορία που γνωρίζω. Σε ένα φανάρι στο Κορωπί είχε τοποθετηθεί μια κάμερα ως πείραμα, για να δουν οι υπεύθυνοι πόσα αμάξια περνούσαν με κόκκινο. Ε, μέσα σε μία ημέρα μόνο καταγράφηκαν 800 παραβιάσεις. Αν τοποθετηθούν κάμερες και πιστώνονται στους παραβάτες πρόστιμα, ας πούμε 1.000 ευρώ την πρώτη φορά, που να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αν το ξανακάνουν, ο Έλληνας θα σταματήσει να περνάει με κόκκινο, γιατί πάνω απ’ όλα τα άλλα αγαπάει τα λεφτά του».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/05-Αλκοόλ και οδήγηση, έννοιες ασύμβατες

Συνομιλούμε Υπεύθυνα / Αλκοόλ και οδήγηση, έννοιες ασύμβατες

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τις φράσεις, «ένα ποτηράκι είναι, δεν πειράζει», «είμαι καλά, δεν με πιάνει το ποτό», «δεν γίνονται αλκοτέστ, δεν θα με πιάσουν»; Στο επεισόδιο που ακολουθεί μιλούν στον Γιάννη Πανταζόπουλο πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ασφαλής οδήγηση και θα εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τροχαίων ατυχημάτων, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα γιατί είναι τόσο σημαντικό, όταν οδηγούμε, να μην πίνουμε καθόλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ