Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου Facebook Twitter
O Vangelis, το 1976... GETTY
0

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2023 στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, πενήντα επτά χρόνια από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, θα ακούσουμε την τελευταία, ακυκλοφόρητη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis), ένα μουσικό έργο-αφιέρωμα στο σύμπαν και την εξερεύνησή του. Το σύμπαν τον γοήτευε από τα παιδικά του χρόνια, τα μεγάλα άγνωστα μυστήρια που κρύβει καθορίζουν τη δημιουργία του μοναδικού ήχου που ακούμε σήμερα στα έργα του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκάλεσαν «μελωδό του σύμπαντος», ενώ από το 1995 ο αστεροειδής 6354 φέρει το όνομά του: Vangelis.

Η μουσική του αποτελεί οργανικό μέρος της ταινίας με τίτλο «Είμαστε αστρόσκονη» και υπότιτλο «Αφιέρωμα στη μουσική και στο σύμπαν του Vangelis», της οποίας το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την αφήγηση έκανε ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, ένας επιστήμονας που πίστευε βαθιά και συνέβαλε όσο κανένας άλλος στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης για το σύμπαν, επιχειρώντας επί δεκαετίες να δώσει απαντήσεις σε έναν αινιγματικό και άγνωστο, όπως είχε δηλώσει, κατά το 95% κόσμο.

Η θέληση για ζωή που είχε ο πατέρας μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Γι’ αυτό και αυτή η δουλειά συμβολίζει τόσο πολλά πράγματα για όλους μας, κυρίως το πάθος και την αγάπη δυο ανθρώπων για το μυστήριο του σύμπαντος, αυτόν τον γοητευτικό, άγνωστο κόσμο.

Ένα κύκνειο άσμα που σφραγίζει μια μακρά φιλία

Το έργο αυτό, κύκνειο άσμα και των δυο ανδρών, έρχεται σήμερα να επισφραγίσει τη μακρά φιλία τους, που χρονολογείται στις αρχές του 2000. Ο Παπαθανασίου έβλεπε στο Ευγενίδειο Πλανητάριο την ελληνική εκδοχή των μεγάλων ερευνητικών κέντρων που ασχολούνται με το άγνωστο το οποίο μας περιβάλλει. Η εξωστρέφεια του Σιμόπουλου τους έφερε κοντά και συζητούσαν για πολλά χρόνια τη δημιουργία μιας παράστασης από κοινού, κάτι που άρχισαν να υλοποιούν πιο συστηματικά από τα τέλη του 2019.

Ο γεννημένος το 1943 Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2022, στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών. Τρεις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, πεθαίνει στην Αθήνα ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος μέχρι μία μέρα πριν από τον θάνατό του δούλευε την ταινία, έχοντας καταφέρει να ολοκληρώσει ακόμα και το τελικό μοντάζ.

Λίγο μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο Ευάγγελος Καλαφάτης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος και στενός φίλος του, καθώς και διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής του, ενημέρωσε το ίδρυμα ότι η μουσική για την ταινία υπάρχει και βάσει της διαθήκης του συνθέτη θα κληροδοτηθεί σε αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταινία που σχεδίαζαν με τον Διονύση Σιμόπουλο.

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με αδημοσίευτη, ακυκλοφόρητη μουσική του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο Facebook Twitter
Κάποτε, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, είχε πει στον πατέρα μου «έχεις κάνει μια ταινία πριν από είκοσι χρόνια που ποτέ δεν την ξεπέρασα. Θέλω να μου φτιάξεις την “Κοσμική Οδύσσεια 2”». Αυτός ήταν ο τίτλος εργασίας με τον οποίο δούλεψαν με τον Βαγγέλη.

Το χρονικό της δημιουργίας της ταινίας

Συναντώ τον σκηνοθέτη, παραγωγό και συνεργάτη του Ιδρύματος Ευγενίδου Παναγιώτη Σιμόπουλο, που δέχεται να μου μιλήσει για το χρονικό της δημιουργίας της ταινίας και της φιλίας του πατέρα του με τον Παπαθανασίου.

«Η συνεργασία και η φιλία τους χρονολογείται από το 2006», λέει, «όταν το ίδρυμα τίμησε τον κ. Παπαθανασίου και είχαμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις. Είναι σε πολλούς γνωστό ότι υπάρχει και ένα επτάλεπτο βίντεο με ήδη δημοσιευμένη μουσική του Βαγγέλη για τα πενήντα χρόνια του ιδρύματος.

σιμοπουλος
Παναγιώτης Σιμόπουλος

Ο πατέρας μου και ο Βαγγέλης έγιναν πολύ φίλοι και υπήρχε η σκέψη να κάνουν μαζί μια συνεργασία, μια ταινία με το θέμα που γοήτευε και τους δυο. Το 2020 αυτή η ιδέα ενεργοποιήθηκε και άρχισαν να συζητούν, ανταλλάσσοντας σε πολύωρα τηλεφωνήματα ιδέες για το πρότζεκτ που σχεδίαζαν, ενώ ο καθένας από τη μεριά του δούλευε τα κομμάτια του, ο ένας της μουσικής και ο άλλος του σεναρίου, της εικόνας και της αφήγησης.

Αυτό χτιζόταν∙ ο πατέρας μου ήταν ήδη άρρωστος τότε, αλλά δούλευε συστηματικά και εντατικά, θέλοντας αυτό να είναι αυτό το τελευταίο έργο που θα παρέδιδε, μια ανασκόπηση της δουλειάς του».

— Εσείς είχατε γνωρίσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου;
Φυσικά, ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, πολύ απλός. Μια φορά μάς είχε καλέσει στο σπίτι του, μαγείρευε, θυμάμαι, καταπληκτικά. Ένιωθα δέος γιατί είχα έναν άνθρωπο αυτού του μεγέθους μπροστά μου και ήταν τόσο λιτός ‒ ακόμα και το Όσκαρ το είχε ανάμεσα σε βιβλία, σε μια κρυφή βιβλιοθήκη. Μια άλλη φορά, ήμουν εκεί και το χάζευα και έλεγε γελώντας «είδες το άγαλμα;». Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός που δεν τον ένοιαζαν αυτού του είδους οι επιδείξεις, τον ενδιέφερε μόνο η τέχνη του.

Το Μάιο του 2022, εντελώς ξαφνικά, πέθανε. Όταν πήρε ο πατέρας μου τον κ. Καλαφάτη για να συλλυπηθεί, εκείνος του είπε ότι υπήρχε η μουσική, τα μουσικά θέματα για την ταινία, και ότι ο Βαγγέλης περίμενε να τους τα παρουσιάσει όταν ο πατέρας μου θα παρουσίαζε όλη την εικόνα που εμείς δουλεύαμε εν τω μεταξύ εδώ. Δεν πρόλαβε.

— Είναι μια δύσκολη ερώτηση που θέλω να σας κάνω, αν μου επιτρέπετε. Σε τι φάση ήταν η υγεία του πατέρα σας τότε;
Ήταν άσχημα. Ήταν δύσκολα και το γνωρίζαμε, είχε λίγους μήνες ζωής μπροστά του. Ωστόσο αυτό το έργο, η ολοκλήρωσή του, του έδωσε μια δεύτερη πνοή, δύναμη… Ξέρετε, το μεγαλείο της ψυχής του πατέρα μου δεν περιγράφεται. Η θέλησή του για ζωή μάς ξεπέρασε όλους. Αυτή ήταν άλλωστε η ιστορία του και το έργο αυτό είναι η παρακαταθήκη του.

Ας πάμε, ωστόσο, στα γεγονότα. Μου είπε «πάμε δυνατά, να το τελειώσουμε προτού πεθάνω» και αρχίσαμε να το υλοποιούμε και οπτικά, ώστε να στείλουμε την εικόνα στους στενούς συνεργάτες του Βαγγέλη, Philippe Colonna και Frederick Rousseau, οι οποίοι ανέλαβαν την παραγωγή και τη μείξη της μουσικής, καθώς ο ίδιος ο Vangelis είχε ολοκληρώσει ήδη τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την εκτέλεσή της.

— Έχω μάθει ότι ο πατέρας σας δούλευε και μέσα στο νοσοκομείο…
Έλεγε διαρκώς «έχω δουλειά να κάνω», ήμασταν δίπλα-δίπλα σε εικοσιτετράωρη βάση, είχαμε συνδέσει σε μια οθόνη το λάπτοπ και έβλεπε κάθε μοντάζ που του έφερνα, ενώ κρατούσε σημειώσεις. Ο πατέρας μου πέθανε την Κυριακή 7 Αυγούστου. Την Παρασκευή 5 Αυγούστου μού είπε «νομίζω, είμαστε έτοιμοι».

Κάποτε, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, είχε πει στον πατέρα μου «έχεις κάνει μια ταινία πριν από είκοσι χρόνια που ποτέ δεν την ξεπέρασα. Θέλω να μου φτιάξεις την “Κοσμική Οδύσσεια 2”». Αυτός ήταν ο τίτλος εργασίας με τον οποίο δούλεψαν με τον Βαγγέλη. Κάποια στιγμή είπα στον πατέρα μου «πρέπει να βγάλουμε έναν τίτλο γι’ αυτό το έργο». Ένας τίτλος που μου άρεσε πάντα είναι το «Είμαστε αστρόσκονη» και συμφώνησε, γιατί αυτό είναι έργο που συμπυκνώνει όλη τη δουλειά του πατέρα μου.

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με αδημοσίευτη, ακυκλοφόρητη μουσική του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο Facebook Twitter
Κάποια στιγμή είπα στον πατέρα μου «πρέπει να βγάλουμε έναν τίτλο γι’ αυτό το έργο». Ένας τίτλος που μου άρεσε πάντα είναι το «Είμαστε αστρόσκονη» και συμφώνησε, γιατί αυτό είναι έργο που συμπυκνώνει όλη τη δουλειά του πατέρα μου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Στην ταινία ακούγεται η φωνή του πατέρα σας, έτσι δεν είναι;
Επέμενα να κάνει και το σπικάζ, αν και ο ίδιος δίσταζε, δεν του άρεσε πολύ η φωνή του. Τυχαία, εκείνη την περίοδο, ο Τάσος Κατσάρης, μόνιμος εξωτερικός συνεργάτης του Πλανηταρίου, που στη συγκεκριμένη ταινία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και τη μείξη του ήχου, μου είχε δώσει κάποιες ηχογραφήσεις του πατέρα μου, σαν πρωτόλεια podcasts, μια σειρά που λεγόταν «Στα μονοπάτια των άστρων», παραγωγής του Ευγενίδειου, που παιζόταν σαν ένθετο καθημερινό πεντάλεπτο στο ραδιόφωνο. Ήταν 180 θέματα με καθαρή τη φωνή του. Και πάνω στο σενάριο που έγραψε ο πατέρας μου και την εικόνα που είχαμε ήδη στείλει στη Γαλλία για επεξεργασία από τους συνεργάτες του Βαγγέλη βάλαμε και τα αντίστοιχα κομμάτια της φωνής του, σαν λεζάντες ‒ δεν θέλαμε να κάνουμε ένα σπικάζ σαν να πρόκειται για εκπαιδευτική ταινία. Η φωνή του, αν και ο ίδιος είχε αντιρρήσεις, λειτούργησε περίφημα, γιατί κανένας δεν μπορεί να πει τα κείμενα καλύτερα από τον συγγραφέα. Εδώ πρόκειται και για επιστήμη, αυτός που μιλά εννοεί όσα λέει, ξέρει τι θέλει να πει και με ποιον τρόπο.

— Πώς συνεχίσατε την παραγωγή μετά τον θάνατο του πατέρα σας;
Η θέληση για ζωή που είχε ο πατέρας μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Γι’ αυτό και αυτή η δουλειά συμβολίζει τόσο πολλά πράγματα για όλους μας, κυρίως το πάθος και την αγάπη δυο ανθρώπων για το μυστήριο του σύμπαντος, αυτόν τον γοητευτικό, άγνωστο κόσμο. Ο πατέρας μου, όπως και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, άφησε πίσω του το έργο ολοκληρωμένο.

Ο κ. Καλαφάτης, όταν ήρθε στην κηδεία του πατέρα μου, με ενθάρρυνε και μου είπε «έχουμε δουλειά να κάνουμε» και με τις οδηγίες του Βαγγέλη Παπαθανασίου και του πατέρα μου, και με πολλές συναντήσεις διαδικτυακές με τους Γάλλους συνεργάτες του, «δώσαμε τα χέρια» και στρωθήκαμε στη δουλειά να ολοκληρώσουμε την ταινία και τεχνικά. Την διεύθυνση παραγωγής όλο αυτό το διάστημα έτρεχε ο Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Οπότε συνδέθηκαν οι μουσικές ενότητες που είχε γράψει ο συνθέτης κι εμείς προσθέταμε τα σπικάζ, σε συνεργασία με τον Αλέξη Δεληβοριά, αστρονόμο του Πλανηταρίου, που στην ταινία έχει τον ρόλο του επιστημονικού συνεργάτη.

— Τι θα δούμε σε αυτή την ταινία; 
Θα ήθελα να αναφέρω, αν μου επιτρέπετε, με δυο λόγια και τους συντελεστές της εικόνας της ταινίας που έχει δημιουργηθεί από τους συμπαραγωγούς συνεργάτες του Πλανηταρίου από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και από την Ευρώπη. Με τους συνεργάτες αυτούς το Πλανητάριο έχει ανοιχτή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια κι έτσι καταφέρνει να έχει στην διάθεσή του τις πιο σύγχρονες και εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις που κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Η ταινία έχει διάρκεια 40 λεπτά και χωρίζεται σε δέκα ενότητες, δέκα κεφάλαια. Είναι μια παρακαταθήκη της ιστορίας και του έργου του Διονύση Σιμόπουλου και της μουσικής διαδρομής του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Οι τίτλοι των δέκα ενοτήτων έχουν αντληθεί κατά το πλείστον από παλιές παραστάσεις του Πλανηταρίου και τα κεφάλαια αφορούν την αστρονομία, τη διαστημική εξερεύνηση, τη σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν, ζητήματα κοσμικής θεωρίας, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο έχει δώσει και τον τίτλο στην ταινία, «Είμαστε Αστρόσκονη». Δεν είναι ένα μονοθεματικό έργο αλλά μια ταινία που αφορά τη γνωριμία μας με το σύμπαν, ένα πολύπτυχο, μια ολιστική θεώρηση της σχέσης μας με αυτόν τον μυστηριακό και άγνωστο κόσμο, επιστέγασμα μιας μακράς φιλίας δυο ανθρώπων που τους ένωσε η αγάπη για το σύμπαν και το Διάστημα και εργάστηκαν σε όλη τους τη ζωή για να μας εμφυσήσουν αυτό το ενδιαφέρον, που με το έργο τους έφτασε και τα δικά μας χέρια σήμερα.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Μουσική / Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Ο Στίλπων Νέστωρ μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάζουν αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο «The Second Cloud Commission» και αποτελεί το απόγειο μιας δημιουργικής πορείας στο σύγχρονο ροκ που διανύει τέσσερις δεκαετίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα μιας βαθιάς φιλίας, αυτής των Γιόζεφ Γιόακιμ και Γιοχάνες Μπραμς, που στηρίχτηκε στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τη χημεία αυτών των δύο μουσικών, αφήνοντας ένα μοναδικό ενθύμιο, το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα που υπογράφει -ποιος άλλος;- o Γιοχάνες Μπραμς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Συναυλία Μαλερ

Μουσική / Ένας έξοχος Μάλερ του Κουρεντζή στο Μέγαρο

Ο Κουρεντζής βημάτισε αργά πάνω στο λεπτό σκοινί που συνδέει το υπαρκτό και του μαγικό, του εδώ και του επέκεινα, και με αδρές κινήσεις δεν παρουσίασε απλώς το Adagietto αλλά εξήγησε στον ακροατή κάθε του συλλαβή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμένομενη συνεργασία τους

Πολιτισμός / Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής από τις 5 Δεκεμβρίου στο Vox σε μια θεατροποιημένη παράσταση με κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου τα οποία θα παρουσιάζει o ίδιος έχοντας τον ρόλο του αφηγητή
LIFO NEWSROOM