Γιατί ο δεύτερος γύρος στη Θεσσαλονίκη έχει πολιτικό ενδιαφέρον

Γιατί ο δεύτερος γύρος στη Θεσσαλονίκη έχει πολιτικό ενδιαφέρον Facebook Twitter
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος της πόλης και νικητής των προηγούμενων εκλογών, είναι η σημερινή επίσημη υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC
0

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ και ο Στέλιος Αγγελούδης είναι οι πρωταγωνιστές σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις που θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή, καθώς είναι οι δύο υποψήφιοι για τον δήμο της Θεσσαλονίκης που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλάξει χέρια, βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου και όσων μεσολάβησαν.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος της πόλης και νικητής των προηγούμενων εκλογών, είναι η σημερινή επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ. Στις προηγούμενες εκλογές, όμως, ήταν ο «αντάρτης» της κεντροδεξιάς, που προερχόταν από το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπουτάρη, απέναντι στον Νίκο Ταχιάο που είχε το χρίσμα της ΝΔ. Σήμερα ο Ταχιάος είναι μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο Ζέρβας από «αντάρτης» έχει γίνει ο αγαπημένος της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να τον στηρίξει. Πλην όμως τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά για τον νυν δήμαρχο και τα προγνωστικά μοιάζει να είναι εναντίον του. Αν χάσει τον δήμο, θα είναι μια σημαντική απώλεια και για το κυβερνών κόμμα. 

Ας σημειωθεί ότι αυτήν τη φορά από τη ΝΔ είχε ανακοινώσει ότι θα κατέβαινε υποψήφιος δήμαρχος και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Ορφανός, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.Πριν από έναν χρόνο είχε βγει στα τοπικά μέσα, λέγοντας ότι η διοίκηση του Ζέρβα δεν τα πήγαινε καλά και ότι δεν τον ενδιέφερε αν η ΝΔ θα στήριζε Ζέρβα ή όχι, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης και Ν. Ταχιάος που απέτυχαν να εκλεγούν.

Απέναντί στον Κωνσταντίνο Ζέρβα την Κυριακή θα είναι ο Στέλιος Αγγελούδης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου, από τον οποίο όμως λέγεται ότι έχει αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Απέναντί στον κ. Ζέρβα την Κυριακή θα είναι ο Στέλιος Αγγελούδης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου, από τον οποίο όμως λέγεται ότι έχει αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Γιατί ο δεύτερος γύρος στη Θεσσαλονίκη έχει πολιτικό ενδιαφέρον Facebook Twitter
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ψηφίζει για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Τι έκανε τόσο καλά ο Αγγελούδης και κατάφερε να πλησιάσει τόσο πολύ, και να απειλήσει, τον Ζέρβα; Στα πολιτικά κέντρα της  Θεσσαλονίκης το αποτέλεσμα δεν ερμηνεύεται τόσο ως επιτυχία του Αγγελούδη όσο ως αποτυχία του Ζέρβα. «Ο Ζέρβας καταψηφίστηκε», λένε, «καθώς η θητεία του απογοήτευσε ακόμα και πρώην υποστηρικτές του». Πολιτικός αναλυτής αναφέρει ότι εδώ και δύο χρόνια το συμπέρασμα που προέκυπτε από τις δημοσκοπήσεις ήταν «οποιονδήποτε εκτός από τον Ζέρβα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο». 

Ο Αγγελούδης, παρότι παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κατέβηκε ως ανεξάρτητος και έκανε μεθοδική δουλειά βάσης, προετοιμάζοντας την αυτοδιοικητική υποψηφιότητά του. Έκανε συμμαχίες όπου είχε τη δυνατότητα και επέλεξε προσεκτικά τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του, περιλαμβάνοντας όλες τις πολιτικές τάσεις, για να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, όπως και έγινε.

Επίσης, όπως αναφέρει κεντροαριστερός πολιτικός παράγοντας της πόλης: «Ο Αγγελούδης δεν τα έβαλε με κανέναν όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έριξε λάσπη, ούτε επιτέθηκε στους συνυποψηφίους του και στο ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Πέγκα, που θα είχε ανάγκη την επόμενη μέρα. Επίσης, οι αριστερές δυνάμεις δεν έκαναν το σφάλμα να κατεβάσουν κάποια υποψηφιότητα σαν της Νοτοπούλου, αλλά στήριξαν τον Πέγκα, που είναι πιο συναινετικός». 

Ο Σπύρος Πέγκας είναι κι αυτός μέλος του ΠΑΣΟΚ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και είχε γίνει αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε και αυτός ως ανεξάρτητος και στηρίχθηκε από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, είχε δύο υποψηφίους οι οποίοι κατέβηκαν αμφότεροι ως ανεξάρτητοι. Ο Αγγελούδης απευθύνθηκε και σε κεντροδεξιούς, ενώ ο Πέγκας και σε αριστερούς, καθώς στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το επίσημο ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, δεν θέλησε να δώσει χρίσμα και στήριξε και τις δύο υποψηφιότητες. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι οι παλαιότεροι στήριξαν Αγγελούδη και οι νεότεροι Πέγκα. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι οι δύο υποψήφιοι-μέλη του ΠΑΣΟΚ πήραν σημαντικά ποσοστά που δεν έχουν καμία σχέση με τα μικρά ποσοστά που πήρε το κόμμα τους στις εθνικές εκλογές. Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι ο Ζέρβας με 27,33%, ο Αγγελούδης με 25,7% και ο Πέγκας 20% ήρθαν πολύ κοντά. 

Γιατί ο δεύτερος γύρος στη Θεσσαλονίκη έχει πολιτικό ενδιαφέρον Facebook Twitter
Ο Πέγκας, στον δεύτερο γύρο, επέλεξε να κρατήσει μια πιο αυτοδιοικητική στάση, δεν τοποθετήθηκε, υποστηρίζοντας ανοιχτά τον Αγγελούδη. Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Ο Πέγκας στον δεύτερο γύρο επέλεξε να κρατήσει μια πιο αυτοδιοικητική στάση, δεν τοποθετήθηκε, υποστηρίζοντας ανοιχτά τον Αγγελούδη, αλλά μίλησε για ψήφο κατά συνείδηση. Άφησε όμως τον Γιάννη Μπουτάρη, που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιό του, να υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Αγγελούδη.

Ο Μπουτάρης, όπως λένε στη Θεσσαλονίκη, νιώθει προδομένος από τη θητεία του Ζέρβα, καθώς το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έγινε δήμαρχος ήταν να ξηλώσει όλες τις εμβληματικές παρεμβάσεις του. «Για παράδειγμα, σταμάτησε την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και διέκοψε την προσπάθεια που έκανε για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας» (πρόκειται για το σημείο όπου οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει τους Εβραίους και τους είχαν βάλει στα βαγόνια της ναζιστικής κόλασης)

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος,κατηγόρησε πρόσφατα τον Ζέρβα ότι τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα. Εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του προς τον Στέλιο Αγγελούδη για τη δεύτερη Κυριακή, δηλώνοντας πως τον ξέρει πολλά χρόνια, τον εκτιμά και «είναι σίγουρα καλύτερος από τον Ζέρβα».

Στήριξη στον Στέλιο Αγγελούδη ανακοίνωσε και ο υποψήφιος Δρόσος Τσαβλής που πήρε 5,29%, ενώ ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος, που ήταν υποψήφιος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη - Μακεδονία» και έλαβε 4,61%, στηρίζει τον νυν δήμαρχο. Ο Ζέρβας φέρεται να ζήτησε και τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συναντήθηκε την Τετάρτη σε καφέ του κέντρου της πόλης, φροντίζοντας να δημοσιοποιηθεί η συνάντησή τους. 

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Θεσσαλονίκη θα είναι αναμφίβολα από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM