Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
0

H Εθνική Πινακοθήκη, στο Λονδίνο, παρουσιάζει το έργο του Francesco Pesellino, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει έναν παραγνωρισμένο σπουδαίο καλλιτέχνη της Αναγέννησης, που υπήρξε περιζήτητος στη διάρκεια της ζωής του με παραγγελίες από την οικογένεια των Μεδίκων της Φλωρεντίας και για συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες της ιταλικής Αναγέννησης.

Ενώ το ταλέντο του Pesellino ήταν εξαιρετικά περιζήτητο και αναγνωρισμένο, ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία 35 ετών και η δυσκολία να ταυτοποιηθούν τα έργα του είχε σαν αποτέλεσμα να αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει την προσωπικότητα και το εύρος των επιτευγμάτων του Ιταλού ζωγράφου φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια μοναδική οπτική αφήγηση μέσα από παράξενα, εξωτικά αλλά και πιο οικεία ζώα, βιβλικές σκηνές και μεγαλειώδεις ουρανούς, όταν δημιουργούσε ακόμα και έργα μικρής κλίμακας με θαυμάσια περίπλοκες ιστορίες με τελετουργική μεγαλοπρέπεια και εξαιρετική λεπτομέρεια.

Γεννημένος το 1422 ως Francesco di Stefano, ο Pesellino ήταν γιος ζωγράφου και ανατράφηκε από τον παππού του Pesello, επίσης ικανό ζωγράφο, ο οποίος πιθανότατα πυροδότησε το πάθος του νεαρού καλλιτέχνη για την τέχνη. Παρά τον πρόωρο θάνατο του Pesellino, η κληρονομιά του στον κόσμο της τέχνης είναι αδιαμφισβήτητη, με τους χρονογράφους και τους ιστορικούς να σημειώνουν το εξαιρετικό ταλέντο του, ιδίως στη ζωγραφική των "cose picole" ή μικρών πραγμάτων. φινιρισμένα έργα για οικιακούς εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών πινάκων για ιδιωτική λατρευτική χρήση και κοσμικών θεμάτων για έπιπλα όπως σεντούκια γάμου. Ο Pesellino πέθανε από πανούκλα στη Φλωρεντία το 1457 σε ηλικία 35 ετών.

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
Η «Αγία Τράπεζα της Αγίας Τριάδας», έργο που έμεινε ανολοκλήρωτο με τον θάνατο του Pesellino το 1457 από πανούκλα, ολοκληρώθηκε το 1460 από τον Filippo Lippi και το εργαστήριό του.

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη είναι σαν να του δίνει το δικαίωμα που του αναλογεί σχεδόν έξι αιώνες μετά τον θάνατό του να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους και στην ιστορία της τέχνης.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς της τέχνης, το στυλ του «πρόλαβε τις εξελίξεις των μεταγενέστερων Φλωρεντινών ζωγράφων», ενώ σύμφωνα με τον συγγραφέα και ιστορικό Τζόρτζιο Βαζάρι ζωγράφισε έναν αριθμό πινάκων, που σήμερα έχουν χαθεί, και ήταν σε περίοπτη θέση στο Palazzo Medici και στην Casa Vecchia των Μεδίκων. Ο Βαζάρι έναν αιώνα μετά το θάνατό του, τον συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο του αν και μόνο με μια σελίδα γιατί το ταλέντο του ξεχώριζε και θα είχε κάνει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα «αν ο θάνατος δεν τον είχε σταματήσει τόσο πρόωρα».

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
«Ο βασιλιάς Μελχιόρ ταξιδεύει προς τους Αγίους Τόπους». © Sterling and Francine Clark Art Institute, Williamstown, Massachusetts, USA

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου κατέχει το αριστουργηματικό έργο, την Αγία Τράπεζα της Αγίας Τριάδας, που παραγγέλθηκε το 1455 από την Αδελφότητα των Ιερέων στην Πιστόια και τις «Ιστορίες του Δαβίδ». Η Αγία Τράπεζα, έργο που έμεινε ανολοκλήρωτο με τον θάνατο του Pesellino το 1457 από πανούκλα, ολοκληρώθηκε το 1460 από τον Filippo Lippi και το εργαστήριό του, το οποίο ζωγράφισε την βάση και το μέτωπο του τέμπλου. Ο κύριος πίνακας απεικονίζει την Αγία Τριάδα ως «Θρόνο του Ελέους», με τον Θεό Πατέρα να στηρίζει τον Εσταυρωμένο Χριστό στην αγκαλιά του. Η Τριάδα πλαισιώνεται από τέσσερις όρθιους αγίους: Μάμας, Ιάκωβος, Ζήνωνας και Ιερώνυμος. Η Αγία Τράπεζα διατηρεί τέσσερα από τα αρχικά πάνελ της predella, ενώ το υπόλοιπο πέμπτο βρίσκεται σήμερα στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το μέτωπο του τέμπλου, που απεικονίζει την Παναγία του Ελέους, βρισκόταν παλαιότερα στην Gemäldegalerie του Βερολίνου και καταστράφηκε το 1945.

Η παραγγελία αυτή είναι ασυνήθιστα καλά τεκμηριωμένη. Τα έγγραφα παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας ανάθεσης και της ολοκλήρωσης και παράδοσης του πίνακα. Λένε επίσης πώς μετά το θάνατο του Pesellino το 1457, η χήρα του ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με τον συνέταιρο του Pesellino για το κόστος του ημιτελούς έργου. Σώζονται επίσης ορισμένα προπαρασκευαστικά σχέδια για τον πίνακα. Ο βωμός κόπηκε αργότερα σε έξι μέρη, πιθανώς τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Από την υφολογική σύγκριση με το τέμπλο, ορισμένοι πίνακες έχουν ταυτοποιηθεί ως πίνακες του Pesellino. 

Ο Τζόναθαν Τζόουνς γράφει στον Γκάρντιαν ότι μπορεί η έκθεση να γεμίζει μόνο μια αίθουσα, αλλά «σφύζει από ζωή, όπου τα τολμηρά, ριζοσπαστικά χρώματα ανθίζουν». 

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
Η ιστορία που αφηγείται στον πίνακά του «Ο θρίαμβος του Δαυίδ» ο Pesellino γίνεται μια ιστορία ιπποσύνης, σαν κόμικ που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από την αναγεννησιακή Φλωρεντία.

Μέσα από τα έργα του γεννιέται ξανά ένα σύμπαν από τη Φλωρεντία του 15ου αιώνα, με τα κλασικά θέματα, τυπικά για έναν Φλωρεντινό καλλιτέχνη στις αρχές και τα μέσα του 1400, από το ταξίδι των Μάγων μέχρι τον Ευαγγελισμό. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το χρώμα, τα μπλε, κόκκινα και χρυσά του που συλλαμβάνουν την ομορφιά και την αντανάκλαση του φωτός. Ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι στον πίνακά του «Ο βασιλιάς Μελχιόρ ταξιδεύει προς τους Αγίους Τόπους», ένας αυγουστιάτικος ουρανός ξεδιπλώνεται με στρώματα ροζ χρώματος πάνω στον γαλάζιο ουρανό, κάτι που θεωρεί την παλαιότερη ζωγραφική της λεπτότητας της αυγής, πολύ πριν την βενετσιάνικη αναγέννηση.

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη είναι σαν να του δίνει το δικαίωμα που του αναλογεί σχεδόν έξι αιώνες μετά τον θάνατό του να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους και στην ιστορία της τέχνης. Γιατί μέσα από τις σκηνές και τα χρώματα που χρησιμοποιεί ξεπηδούν τέλεια ζωγραφισμένα σε κάθε λεπτομέρεια κόκκινα καπέλα, ροζ φορεσιές, ανοιχτόχρωμα λουλούδια και σκύλοι που τα μυρίζουν, απειλητικοί ορίζοντες στους οποίους υψώνονται μοναχικά δέντρα, με την ποίηση των χρωμάτων να είναι κυρίαρχη. Η «ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ» που αφηγείται στον πίνακά του ο Pesellino γίνεται μια ιστορία ιπποσύνης, σαν κόμικ που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από την αναγεννησιακή Φλωρεντία. Ο Δαβίδ, που θεωρήθηκε ως το σύμβολο αυτής της μικρής δημοκρατίας της πόλης που αψηφούσε τους εχθρούς της κλίμακας του Γολιάθ, όπως το Μιλάνο και ο Πάπας, φιλοτεχνήθηκε ηρωικά από τους Ντονατέλο, Βερόκιο και Μικελάντζελο. 

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
Η Μαντόνα και το παιδί με έξι Αγίους, 1440

Η Εθνική Πινακοθήκη δικαίως έθεσε αυτή τη ιστορία και τον «Θρίαμβο του Δαβίδ» στο επίκεντρο της έκθεσής της. Πρόκειται για αριστουργήματα. 

Μια φανταστική πομπή διασχίζει ένα τοπίο της Τοσκάνης στο «Θρίαμβο του Δαβίδ» διάσπαρτο με λόφους και περιφραγμένες πόλεις. Όπως και στην «Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ», ολόκληρη η σκηνή είναι γεμάτη δραστηριότητα, παίζουν τρομπέτες, οι ευγενείς είναι ντυμένοι υπερβολικά και ο Δαβίδ στέκεται περήφανος, κρατώντας το κεφάλι του Γολιάθ από τα μαλλιά.

Όπως τόσα πολλά αριστουργήματα της Φλωρεντινής Αναγέννησης, πιθανώς κατασκευάστηκε για την οικογένεια Μέντιτσι, τους πλούσιους τραπεζίτες που έγιναν ανεπίσημοι κυβερνήτες αυτής της λεγόμενης δημοκρατίας. Παρήγγειλαν πολλές εικόνες του Δαβίδ για να δείξουν τον δημοκρατικό τους ζήλο, ακόμη και όταν διέφθειραν την κυβέρνηση της πόλης. Οι πίνακες του Pesellino πιστεύεται ότι διακοσμούσαν σεντούκια στο παλάτι των Μεδίκων. Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, τσιτάχ και αρκούδες, μεγαλειώδεις ουρανοί - οι ομορφιές και τα θαύματα που ζωγράφισε ο Pesellino ήταν κάποτε μέρος της καθημερινής ζωής σε μια πόλη όπου ακόμα και τα κεφαλάρια των κρεβατιών ήταν καλλιτεχνικά θαύματα. Το πλαίσιό τους έχει χαθεί, αλλά η χαρά παραμένει.

«Pesellino: Ένας Αναγεννησιακός Δάσκαλος αποκαλύπτεται» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 10 Μαρτίου.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συγκλονιστικοί πίνακες "Ποίηση" του Τιτσιάνο για πρώτη φορά όλοι μαζί από τον 16ο αιώνα

Εικαστικά / Οι συγκλονιστικοί πίνακες «Ποίηση» του Τιτσιάνο για πρώτη φορά όλοι μαζί από τον 16ο αιώνα

Ο ερωτισμός και η δύναμη που αποπνέουν οι πίνακες του Τιτσιάνο τον δείχνουν να προσεγγίζει την ανθρώπινη φιγούρα με ένα απαλό περίγραμμα, σχεδόν ιμπρεσιονιστικά, επηρεάζοντας γενιές ολόκληρες επόμενων ζωγράφων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT