«Ρε συ, το ξέχασα», «Σόρι, έτρεχα και ξεχάστηκα» είναι δυο φράσεις που ακούγονται συχνά, για να μην πούμε καθημερινά το τελευταίο διάστημα. Μη σκας, δεν σε εγκαταλείπει η μνήμη σου… απλά δεν τρως αυτά που πρέπει.
Εντάξει… δεν είμαστε και ρομπότ για να τα θυμόμαστε όλα, αλλά όταν συνειδητοποιείς ότι οι πιο πολλές απαντήσεις σου μέσα στη μέρα είναι «το ξέχασα», τότε όντως κάτι παίζει με τη μνήμη σου. Όχι όμως κάτι που δεν λύνεται. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σχεδόν για τους περισσότερους είναι εκτός από ραγδαίοι, χαοτικοί. Χίλιες νέες πληροφορίες, σκέφτεσαι διαρκώς τι έκανες, τι δεν έκανες, τι σου είπαν και τι κατάλαβες –αν πραγματικά το κατάλαβες–, για να έρθει το τέλος της ημέρας και να μη θυμάσαι ούτε το ένα τρίτο από τα μισά. Οριακά ούτε τι έφαγες το μεσημέρι.
Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα ερχόταν η ώρα που θα σου έλεγαν πως επιβάλλεται ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά; Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία επιδρούν στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη.
Έλα όμως που το μυστικό είναι στις τροφές που καταναλώνεις (ή μάλλον, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, σε αυτές που δεν καταναλώνεις). Αν είναι οι σωστές ή τουλάχιστον συμπεριλαμβάνεις στα γεύματά σου κάποιες από αυτές, η κατάσταση σώζεται. Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη μιλά στη LiFO και μας εξηγεί ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και για ποιους λόγους.
Oι 6 τροφές που θα «γυμνάσουν» τη μνήμη σου
Ξεκινάμε με τα βασικά. Τα καρύδια, που αποτελούν εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων, όπως το α-λινολενικό οξύ και τα ω-3 λιπαρά. Δράση τους είναι η καταστολή των φλεγμονών και του στρες που επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών ως σνακ συνδέεται με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Η κ. Κρούστη τονίζει, μάλιστα, πως δεν είναι τυχαίο ότι το εσωτερικό τους θυμίζει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Συνεχίζουμε με τη μαύρη σοκολάτα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα ερχόταν η ώρα που θα σου έλεγαν πως επιβάλλεται ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά; Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία επιδρούν στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη. Επίσης, η μικρή ποσότητα καφεΐνης που εμπεριέχεται στο κακάο μάς βοηθάει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι. ΥΓ.: Όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα τόσο το καλύτερο!
Άλλη μία από τις «σωτήριες» για τη μνήμη τροφές είναι τα αυγά. Η εβδομαδιαία σύσταση κυμαίνεται στα 6 με 8 ολόκληρα αυγά και καλό θα ήταν να αρχίσουμε να την εκμεταλλευόμαστε. Τα αυγά περιέχουν χολίνη, πρόδρομο μόριο ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση και τη μνήμη.
Έπειτα περνάμε στη βιταμίνη C. Κάποια από τα οφέλη της είναι η βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης, αλλά και της ταχύτητας λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, μειώνει το άγχος, βοηθώντας μας να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα και με ψυχραιμία. Αν καταναλώνεις καθημερινά εσπεριδοειδή, πιπεριές, φράουλες, σίγουρα θα δεις τη διαφορά.
Πλησιάζοντας προς το τέλος, ένας ακόμη τρόπος για την «ενδυνάμωση» της μνήμης μας είναι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τα ω-3 λιπαρά για τη δημιουργία εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων. Ευτυχώς για εμάς, η εβδομαδιαία κατανάλωση ω-3 λιπαρών από λιπαρά ψαριών, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, συμβάλλει ενεργά στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στη μάθηση αλλά και στην προστασία του εγκεφάλου από άνοια και Αλτσχάιμερ.
Τέλος, κλείνουμε με τον υδατάνθρακα. Αυτό το αρκετά παρεξηγημένο μακροθρεπτικό συστατικό, όπως σημειώνει η διατροφολόγος, έρχεται για να πάρει την εκδίκησή του, καθώς είναι το μοναδικό που διαπερνά αμέσως τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προσφέρει ενέργεια στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει. Προτιμήστε καθημερινά σνακ που να περιέχουν φρούτα, δημητριακά ολικής, ψωμί ολικής και μέλι.