Οι δημοσκοπήσεις ανησυχούν την κυβέρνηση 

Οι δημοσκοπήσεις ανησυχούν την κυβέρνηση  Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός απολογήθηκε εμμέσως για τις κυβερνητικές καθυστερήσεις, λέγοντας ότι την προηγούμενη τετραετία υπήρχαν πολλές κρίσεις, ότι στόχος σε αυτήν τη θητεία είναι να τα βάλουν με το βαθύ κράτος και ότι θα κριθεί στο τέλος της. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
0


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
να μην τα καταφέρνει στον έλεγχο της ακρίβειας, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Στουρνάρα είναι εκτεθειμένη, καθώς αυτή τεκμηριώνει ότι μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων οφείλεται στην αισχροκέρδεια και δεν είναι εξ ολοκλήρου επιβεβλημένη από τους εξωτερικούς παράγοντες. Οι νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν κι αυτές τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, με το 80% να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας (Opinion Poll), ενώ το ίδιο μεγάλο ποσοστό απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο ούτε από την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επηρεασμένο ενδεχομένως και από την πρόσφατη δολοφονία μπροστά στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα δεν είναι προβλήματα που μπορεί μια κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί, ούτε αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά τρικ. Ακόμα κι αν όλα τα ΜΜΕ σταματούσαν να αναφέρουν το πρόβλημα της ακρίβειας, αυτή δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, όταν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα πλήττονται τόσο έντονα από αυτήν. 

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια είναι επίσης ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση έχει πει πολλά και έχει κάνει λίγα. Ακόμα και η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το φθινόπωρο ότι θα επέστρεφαν σε έναν μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων (δηλαδή πολιτικών, επιχειρηματιών και άλλων) δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα και ο αριθμός όσων δέχθηκαν να γυρίσουν είναι πολύ μικρότερος. 

Η κυβέρνηση στα Τέμπη δεν χάνει από την αντιπολίτευση αλλά από τους συγγενείς των θυμάτων, που είναι αποφασισμένοι, και τους πολίτες που τους συμπαραστέκονται. Τα Τέμπη έχουν λάβει κινηματικά χαρακτηριστικά και αυτό είναι κάτι που δεν το είχαν υπολογίσει. 

Στη συνέντευξη που έδωσε εχθές στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «έχει ενταθεί η αστυνομική παρουσία στη Δυτική Αττική» και πως ο ίδιος πήρε την απόφαση για μείωση των αστυνομικών από την ασφάλεια υψηλών προσώπων. Για τους Αγίους Αναργύρους είπε ότι «έγιναν όλα λάθος», αλλά πολιτική ευθύνη Χρυσοχοΐδη δεν θεωρεί ότι υπάρχει, γιατί «κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα» και «αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος, δεν μπορεί η ευθύνη να φτάνει πάντα στην κορυφή».

Ο πρωθυπουργός απολογήθηκε εμμέσως για τις κυβερνητικές καθυστερήσεις, λέγοντας ότι την προηγούμενη τετραετία υπήρχαν πολλές κρίσεις, ότι στόχος σε αυτήν τη θητεία είναι να τα βάλουν με το βαθύ κράτος και ότι θα κριθεί στο τέλος της. 

Οι δημοσκοπήσεις ανησυχούν την κυβέρνηση  Facebook Twitter
Πηγή: Opinion Poll για Action24

Για τα Τέμπη εμφανίστηκε λιγότερο αδιάλλακτος από πριν (μάλλον οι δημοσκοπήσεις έπαιξαν ρόλο) και ανέφερε πως πάντα θα τους βαραίνει ότι δεν πρόλαβαν να έχουν έτοιμα «όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης». Για το «μπάζωμα» υποστήριξε ότι «η απόφαση να στρωθεί χαλίκι για να επιχειρήσουν τα μηχανήματα στα Τέμπη ήταν επιχειρησιακή και όχι της κυβέρνησης», αλλά όλα αυτά λέγονται μετά την αντίδραση της κοινής γνώμης, έναν χρόνο μετά. Αν η κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει τα Τέμπη με περισσότερη ευαισθησία, ίσως δεν θα αντιμετώπιζε σήμερα την καχυποψία που αντιμετωπίζει.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μετανιώσει και για την επιλογή του Δ. Μαρκόπουλου, που φαίνεται να αντιλήφθηκαν επίσης εκ των υστέρων ότι δεν ήταν ο πιο κατάλληλος για πρόεδρος της Εξεταστικής. Οι βασικές επιλογές, όπως το να μην κληθούν κάποιοι μάρτυρες που ζητούσε η αντιπολίτευση, προφανώς ήταν κεντρικές, όμως οι επιμέρους χειρισμοί, η επιθετικότητα, οι προσβολές και κάποιες εκτός τόπου και χρόνου κουβέντες εξέθεσαν την κυβέρνηση και τώρα κάποιοι ρίχνουν στον Μάκη Βορίδη την ευθύνη της κακής –και εκ του αποτελέσματος– επιλογής του.  

Η κυβέρνηση αναμετρήθηκε με τα Τέμπη και έχασε. Όλο το προηγούμενο διάστημα απαντούσε συχνά με επιθετικό τόνο ακόμα και στην εύλογη κριτική που εκφραζόταν και στην απαίτηση να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πολιτικών. Δόθηκε έτσι η εντύπωση ότι είναι απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων και όχι μαζί τους στον αγώνα τους να μάθουν όλη την αλήθεια για τα αίτια του δυστυχήματος. 

Η κυβέρνηση στα Τέμπη δεν χάνει από την αντιπολίτευση αλλά από τους συγγενείς των θυμάτων, που είναι αποφασισμένοι, και τους πολίτες που τους συμπαραστέκονται. Τα Τέμπη έχουν λάβει κινηματικά χαρακτηριστικά και αυτό είναι κάτι που δεν το είχαν υπολογίσει. 

Οι δημοσκοπήσεις ανησυχούν την κυβέρνηση  Facebook Twitter
Πηγή: Opinion Poll για Action24

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν προσπαθεί να αξιοποιήσει τα Τέμπη αντιπολιτευτικά, δεν τα καταφέρνει, καθώς οι περισσότεροι θυμούνται τη στάση της κυβέρνησής του στο Μάτι. Ούτε βήμα στους συγγενείς των θυμάτων έδιναν, ούτε δικαιοσύνη απαιτούσαν τότε. Επίσης, όπως είναι γνωστό, το έργο της τηλεδιοίκησης έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εκτός από στοιχεία εναντίον του Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχει βρει και στοιχεία εναντίον του Χρήστου Σπίρτζη

Σύμφωνα με ορισμένους, η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση είχε προβλήματα από την αρχή. Αυτό το έχει αρνηθεί όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ήταν ο υπουργός Μεταφορών (του ΠΑΣΟΚ) ο οποίος την υπέγραψε το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου

Τα Τέμπη δεν είχαν κόστος για την κυβέρνηση στις περσινές εκλογές, επειδή οι πολίτες δεν πείστηκαν ότι αν ήταν κάποιοι άλλοι στην κυβέρνηση αυτό δεν θα γινόταν. Περίμεναν, όμως, μετά από ένα τέτοιο συγκλονιστικό γεγονός, ότι η κυβέρνηση θα έφερνε τα πάνω κάτω για να αποκαλυφθούν όλες οι ευθύνες. Κι εκεί είναι που η κυβέρνηση τους απογοήτευσε.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ