Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Το ζαχαροπλαστείο Rio στέκεται περιποιημένο και λάμπει στην ίδια γωνία από το 1981. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ένεκα των ημερών, πέρασαν διάφορα τσουρέκια από το γραφείο μας, μοντέρνα και κλασικά, πιο λιτά και πιο πληθωρικά. Ένα από αυτά πηγαίναμε κάθε λίγο και το τσιμπούσαμε και το εξαφανίσαμε σε χρόνο dt. Ήταν ένα πολίτικο που φτιάχνεται εδώ και σαράντα τρία χρόνια με τον ίδιο τρόπο. Ένας παλιός μάστορας πέρασε τη συνταγή του σε δύο νέους και εκείνοι τη συνεχίζουν. 

Στην περιοχή κοντά στη θάλασσα όπου εγκαταστάθηκαν οι Πολίτες οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο, το ζαχαροπλαστείο Rio στέκεται περιποιημένο και λάμπει στην ίδια γωνία από το 1981. Ο Απόστολος Παναγιωτίδης που το πρωτοάνοιξε μπήκε έφηβος σε μεγάλα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης, σε μαγαζιά κοσμικά, όπως το Baylan από το 1923, που διασώζεται μέχρι σήμερα και στο οποίο έδινε ραντεβού ο κόσμος πριν πάει θέατρο και σινεμά.

Στο εργαστήριό του γνώρισε Γάλλους, Ιταλούς και Γερμανούς που μοιράζονταν τις συνταγές τους. Ερχόμενος εδώ το ’74, βρέθηκε στον Παπασπύρου των Αμπελοκήπων, εργάστηκε σε μερικά ακόμα ζαχαροπλαστεία, μέχρι που έκανε το βήμα να ανοίξει το δικό του μαζί με συνεταίρους και να του δώσει το όνομα ενός κωνσταντινουπολίτικου, για να έχει ένα σημείο αναφοράς στον τόπο του.  

Πολίτικο τσουρέκι βαφτίζουν πια τα πάντα, όμως το δικό μας γίνεται με την κλασική συνταγή, θέλει τεχνική, εμπειρία και καλά υλικά, αγνό βούτυρο και μαστίχα από τη Χίο, μαχλέπι και την αγάπη του ζαχαροπλάστη για να φτιάξει κάτι που απαιτεί τόσο κόπο. Η συνταγή είναι μία, αν έχει δηλαδή ένα τσουρέκι πορτοκάλι, δεν το λες πολίτικο.

Έπειτα στο μαγαζί μπήκε και η αδελφή του, εκείνος είχε αναλάβει το εργαστήριο και εκείνη την πώληση. Και πριν από είκοσι χρόνια ο Στέφανος Πουσκούλογλου έπιασε εκεί την πρώτη του δουλειά, αφού τελείωσε με τα θεωρητικά της ζαχαροπλαστικής. Κρατάει και η δική του οικογένεια από την Πόλη, υπήρχε λοιπόν μια σύνδεση στη νοοτροπία του μεγαλύτερου και του νεότερου ζαχαροπλάστη.

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Το σιρόπι τους είναι ελαφρύ, διακριτικό, σωστό, η σαντιγί δική τους, σπιτική. Δεν είναι γλυκό που επιλέγω συνήθως, αλλά εκεί το κάνουν φοβερό, δεν το ξεχνάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και ενώ ο κ. Απόστολος είχε σταματήσει αυτήν τη βαριά δουλειά εδώ και δέκα-δώδεκα χρόνια, ο μαθητής ανέλαβε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε ο δάσκαλός του. Μαζί του είναι πια και ο αδελφός του, Γιώργος, που είναι επίσης ζαχαροπλάστης, πολύπειρος μάλιστα, και η σύζυγός του, η Αντιγόνη, που ξέρει πια τους πελάτες, ποιοι είναι οι παλιοί Πολίτες, ποιοι οδηγούν από τον Άγιο Στέφανο μέχρι εκεί για να προμηθευτούν το τσουρέκι τους, ποια γιαγιά το στέλνει στην εγγονή της στο Λονδίνο, «κάτι τέτοια είναι που μας κάνουν να νιώθουμε ότι αξίζει ο κόπος μας», θα μου πει. 

Πρόκειται λοιπόν για μια οικογενειακή επιχείρηση που πέρασε σε μια άλλη οικογένεια, η οποία συνεχίζει μια τέχνη δύσκολη. Οι μέρες του Rio δεν μόνο αυτές του Πάσχα, φημίζονται και για την πολίτικη βασιλόπιτά τους που βγαίνει όλο τον χρόνο εκτός από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν δηλαδή έχει μεγάλη ζήτηση το πολίτικο τσουρέκι τους, που επίσης βγαίνει όλο τον χρόνο, εκτός από την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς. Έχουν τους φανατικούς τους και τα δυο, φτιάχνονται από την ίδια ζύμη και πλάθονται με διαφορετικό τρόπο, έτσι που το τσουρέκι αφρατεύει και από πάνω του ρίχνουν φιλέ αμύγδαλο, ενώ η βασιλόπιτα είναι πιο μεστή, σφιχτή και έχει μαυροκούκι. 

«Πολίτικο τσουρέκι βαφτίζουν πια τα πάντα, όμως το δικό μας γίνεται με την κλασική συνταγή, θέλει τεχνική, εμπειρία και καλά υλικά, αγνό βούτυρο και μαστίχα από τη Χίο, μαχλέπι και την αγάπη του ζαχαροπλάστη για να φτιάξει κάτι που απαιτεί τόσο κόπο. Η συνταγή είναι μία, αν έχει δηλαδή ένα τσουρέκι πορτοκάλι, δεν το λες πολίτικο. Και έχει πολύ μεγάλη προετοιμασία, θέλει πολλά πλασίματα και φουσκώματα, απαιτεί υπομονή, τόσο χρονοβόρο το να κάνεις ένα χειροποίητο τσουρέκι που ούτε άπειρες ποσότητες μπορούμε να βγάλουμε, ούτε στοκάρουμε».  

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
«Πολίτικο τσουρέκι βαφτίζουν πια τα πάντα, όμως το δικό μας γίνεται με την κλασική συνταγή, θέλει τεχνική, εμπειρία και καλά υλικά, αγνό βούτυρο και μαστίχα από τη Χίο, μαχλέπι και την αγάπη του ζαχαροπλάστη για να φτιάξει κάτι που απαιτεί τόσο κόπο». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ας υποθέσουμε ότι φτάσατε μέχρι εκεί και δεν πετύχατε τσουρέκι, δεν χάλασε ο κόσμος, σίγουρα δεν οδηγήσατε άδικα. Ένα άλλο γλυκό-ναυαρχίδα τους είναι ο μπαμπάς και τα μπαμπαδάκια, που ο Απόστολος Παναγιωτίδης έμαθε να φτιάχνει σε άλλο μεγάλο κωνσταντινουπολίτικο ζαχαροπλαστείο, στο Pelit. Το σιρόπι τους είναι ελαφρύ, διακριτικό, σωστό, η σαντιγί δική τους, σπιτική. Δεν είναι γλυκό που επιλέγω συνήθως, αλλά εκεί το κάνουν φοβερό, δεν το ξεχνάς. Κάνουν ωραία εκλεράκια και σεκέρ παρέ, κορμό πυραμίδα με στρώσεις χειροποίητου μπισκότου και ανάμεσα γκανάς μαύρης σοκολάτας.

Να πάρετε σίγουρα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασανάκια» που πια τα φτιάχνουν λίγοι, που η ζύμη τους είναι κάτι μεταξύ μαλακού κουλουριού και τσουρεκιού και γεμίζονται με σοκολάτα, καρύδι και σταφίδες. Αν βρεθείτε εκεί Σάββατο, ξεφουρνίζουν πολίτικους ατσμάδες, αφράτα ψωμάκια, κάτι μεταξύ τσουρεκιού και μπριος, που από πάνω έχουν μαυροκούκι και εξαντλούνται πάντα νωρίς. 

Φοβερά είναι και τα μπατόν σαλέ, τα αλμυρά τους βουτήματα, τα γιαγλίδικα, τα σιμίτια, τα τσατάλια που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο γραφείο, τα έφαγα στον δρόμο. Να πάρετε ένα κουτί και να βάλετε λίγα από διάφορα, πρόκειται για κουλουράκια βουτυράτα, πεντανόστιμα και δυσεύρετα πια. 

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο  Facebook Twitter
Σεκέρ παρέ, κορμόw πυραμίδα με στρώσεις χειροποίητου μπισκότου και ανάμεσα γκανάς μαύρης σοκολάτας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο, 210 9831892

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM