Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ» Facebook Twitter
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 - αρχές του ’70 η προσθήκη αλατιού ή λάιμ σε μια Paloma θεωρούνταν κάτι το σικ.
0



ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ ΞΕΡΩ
στην Αθήνα που να έχει την τεκίλα για ποτό του· ή σε σφηνάκια την καταναλώνουν ή σε κοκτέιλ. Πρόκειται για ένα παρεξηγημένο απόσταγμα που, αν είχαμε δώσει λίγο μεγαλύτερη βάση στην τρόπο παραγωγής του, θα το εκτιμούσαμε όπως του αξίζει. «Αν καταλαβαίνεις το κρασί και την εξέλιξη του αμπελιού, κάπως κοντά είναι και η διαδικασία παραγωγής της αγαύης», θα μου πει ένας ειδικός του είδους. Από κοκτέιλ με τεκίλα, λοιπόν, αυτό που ξέραμε μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν η Μαργαρίτα. Μέχρι που εμφανίστηκε η Paloma, και της έκλεψε τη δόξα.

Πρόκειται για ένα απλό, πολύ εύκολο στην εκτέλεσή του ποτό, δεν χρειάζεται καν σέικερ. Αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι ένα σύνθετο κοκτέιλ, δεν μπορεί να κρυφτεί, πρέπει καθένα από τα μετρημένα συστατικά του να είναι άψογο.

Τα βασικά συστατικά αυτού του longdrink είναι δύο, η τεκίλα και η σόδα με γκρέιπφρουτ, μετά θέλει και λάιμ, αλάτι και, φυσικά, πάγο. Η ιστορία της Paloma είναι κάπως θολή. Σε αντίθεση με πολλά κλασικά κοκτέιλ, τα οποία προϋπήρχαν της Ποτοαπαγόρευσης, η Paloma φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε όταν κυκλοφόρησε το Squirt στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Διαβάζω ότι αυτό το ανθρακούχο αναψυκτικό με γεύση γκρέιπφρουτ βγήκε στην αγορά το 1938 και γύρω στο 1950 άρχισε να διαφημίζεται ως ιδανικό για να συνδυαστεί με τεκίλα, αν και το Μεξικό δεν άρχισε να εισάγει τη σόδα μέχρι το 1955. Ο Στέλιος Παπαδόπουλος του βραβευμένου Barro Negro (Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15) ξεδιαλύνει το μυστήριο. «Πριν εμφανιστεί στην αγορά η πρώτη γκρέιπφρουτ σόδα, στα δικά τους καφενεία, στις cantinas, έπιναν Cantarito (το σερβίρουν πια και στο μπαρ της Παπαρρηγοπούλου). Παραδοσιακά, πρόκειται για ένα πήλινο δοχείο μέσα στο οποίο έβαζαν τεκίλα, ένα blend από διάφορα εσπεριδοειδή –το Μεξικό, άλλωστε, έχει πολύ μεγάλη γκάμα από αυτά– και αλάτι. Όταν, όμως, εμφανίστηκε η σόδα με τη γεύση γκρέιπφρουτ, οι Μεξικανοί άρχισαν να απογεμίζουν με αυτήν το Cantarito. Σιγά σιγά ξεκίνησαν να αφαιρούν τα φρέσκα εσπεριδοειδή από το ποτό, αφήνοντας μόνο το λάιμ, που του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, και το αλάτι». Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Paloma.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 - αρχές του ’70 η προσθήκη αλατιού ή λάιμ σε μια Paloma θεωρούνταν κάτι το σικ.

Δεν είναι σαφές πώς και πότε η Paloma πήρε το όνομά της, που στα ισπανικά σημαίνει «περιστέρι». Κάποιοι λένε ότι μπορεί εκείνοι που την πρωτοανέφεραν να μπερδεύτηκαν και να την έγραψαν έτσι αντί για «pomelo», που σημαίνει «γκρέιπφρουτ», καθώς η ορθογραφία των δύο λέξεων είναι παρόμοια. Ο cocktail historian Ντέιβιντ Γουόντριτς έκανε την πρώτη αναφορά στην Paloma όταν τη συνάντησε στο μενού ενός μεξικάνικου εστιατορίου στην Καλιφόρνια το 1999. Το 2000 γίνεται αναφορά για το ποτό στο βιβλίο Cowboy Cocktails ως «La Paloma» και ως «το εθνικό ποτό της Γουαδαλαχάρα».

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 - αρχές του ’70 η προσθήκη αλατιού ή λάιμ σε μια Paloma θεωρούνταν κάτι το σικ. Το αναψυκτικό Squirt χρησιμοποιούνταν στην πραγματικότητα περισσότερο από την ανώτερη τάξη, ενώ μια φθηνότερη σόδα, η Pato Pascual, ήταν πιο συνηθισμένη στους χαμηλότερους οικονομικούς κύκλους. Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η τεκίλα από 100% μπλε αγαύη δεν είχε κερδίσει αρκετά τον Αμερικανό καταναλωτή ως μοντέρνο αλκοολούχο ποτό. Αντ’ αυτού, η φθηνότερη εκδοχή της, η «mixto», η οποία περιέχει τουλάχιστον 51% αλκοόλ αγαύης αναμεμειγμένο με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ήταν δημοφιλής στις φοιτητικές αδελφότητες.

Στο Μεξικό, η Paloma έγινε δημοφιλής από το La Capilla, ένα κάποτε κακόφημο μπαρ όπου έχουν δει τον δημιουργό του, Javier Delgado Corona, να ανακατεύει μια γύρα ποτά με ένα χασαπομάχαιρο. Αυτό το μπαρ ανήκει πια στα πιο ιστορικά του κόσμου, έχει μπει στη λίστα των World’s 50 Best Bars και είναι σίγουρα η Μέκκα των tequila lovers, μια και εκεί ανακαλύφθηκε και το Βatanga, που είναι ουσιαστικά ένα Cuba Libre, αλλά με τεκίλα, αντί για ρούμι και αλάτι στο χείλος το ποτηριού. Στα δικά μας όμως, η Paloma είναι και ένα πολύ ελληνικό ποτό. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ποτέ φάση, τα τελευταία χρόνια έγινε, και έχει δρόμο ακόμα. Όλα ξεκίνησαν όταν το 2014 ο Γιώργος Μπάγκος αποφάσισε να φτιάξει και να εμφιαλώσει τη δική του σόδα με γκρέιπφρουτ προκειμένου να σερβίρει με αυτό το μεξικάνικο κοκτέιλ στο μπαρ όπου εργαζόταν τότε. Και όταν λίγο αργότερα, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των Ελλήνων Three Cents, άρχισε να φτιάχνει premium αναψυκτικά και να παρουσιάζει στα ντόπια μπαρ την Pink Grapefruit Soda, η μεξικάνικη Paloma αναβίωσε και το trend της εξαπλώθηκε.

Η εφεύρεση της Pink Grapefruit Soda από τους Three Cents συμπίπτει με το hype της εγχώριας μπαρ σκηνής που πήρε αναγνωρισιμότητα και βγήκε προς τα έξω με αφορμή το Athens Bar Show. Οι bartenders από μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου επισκέπτονται την Αθήνα και από το 2019 παραγγέλνουν στο Barro Negro μια Paloma, κι άλλη μία. «Όπως είπε και ο Giorgio Bargiani από το The Connaught Bar (σ.σ. που έχει αναδειχθεί δύο φορές το καλύτερο μπαρ του κόσμου), “αυτό δεν είναι bar show, Athens Paloma Show θα έπρεπε να λέγεται”. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα μπαρ να θέλουν να έχουν αυτό το ποτό γιατί είναι εύκολο, δροσιστικό, νόστιμο και κουλ», κατά τον Στέλιο Παπαδόπουλο. Μήπως η Paloma είναι το νέο gin & tonic; Μάλλον ναι.

Στο κοκτέιλ μπαρ Viajante 87 στο Notting Hill γαρνίρουν την Paloma με ένα μείγμα 80/20 αλάτι και ιαπωνικό shichimi togarashi. Στο Chica & the Don στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιούν tajin, ένα μεξικάνικο μείγμα μπαχαρικών με λάιμ, πιπεριές τσίλι και αλάτι. Στην αθηναϊκή «πρεσβεία» της, στο Barro Negro του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καβακλή, που είναι και το μοναδικό που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην τεκίλα και στο μεσκάλ στην πόλη, προσφέρουν αυτό το κλασικό κοκτέιλ στην πιο απλή και προσεγμένη εκδοχή του, χωρίς πολλά-πολλά, με όλα της τα συστατικά μελετημένα. Το highball ποτήρι τους είναι πάντα παγωμένο, όπως και το αναψυκτικό τους, ο πάγος τους είναι ο ποιοτικότερος και δεν λιώνει, η λευκή τεκίλα τους είναι προφανώς πολύ καλή, έχει λάιμ, αλλά γαρνίρεται με μια φέτα γκρέιπφρουτ, το αλάτι στο χείλος του ποτηριού μπαίνει με μέτρο, τόσο ώστε να δώσει ισορροπία στο ποτό, δεν σερβίρουν Paloma «παστή». Έχει το τέλειο ανθρακικό και την ιδανική οξύτητα που σπάει τη γλύκα, και φεύγει πράγματι περισσότερο από τη Μαργαρίτα, το επιβεβαίωσα. 

Σε ποια άλλα μπαρ πίνουμε ωραία Paloma, κλασική και παραλλαγμένη; Σε αυτά που ξέρουμε ότι χρησιμοποιούν καλά υλικά και ξέρουν να τα ισορροπούν, αυτό είναι που χρειάζεται στα πιο απλά ποτά. Σίγουρα, λοιπόν, την παραγγέλνουμε στο Spoiled (Μεγ. Αλεξάνδρου 18, Δάφνη), στο Line Athens (Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα), στο Walk In (Μαυρομιχάλη 56, Αθήνα), στη Στέπα (Ασκληπιού 61α, Εξάρχεια), στο Lulu (Ιπποκράτους 57, Εξάρχεια), στο Felicita (Μεγάλου Βασιλείου 40, Κεραμεικός), στο Bar in Front of the Bar (Πετράκη 1, Σύνταγμα), στο The 7 Jokers (Βουλής 7, Σύνταγμα) και στo Nazaré Surf Bar (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Στέπα της Ασκληπιου για κεφτεδάκια σχάρας και πειραγμένη paloma

Γεύση / Στη «Στέπα» της Ασκληπιού για κεφτεδάκια σχάρας και πειραγμένη paloma

Σε μία από τις πιο χοτ πιάτσες εξόδου του κέντρου μόλις έκανε την εμφάνιση της μια νέα άφιξη σε ένα πολύ αβανταδόρικο σημείο, που με το ποτό και το φαγητό της θα μας κρατάει εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Λοκάλι απέδειξε ότι τα κεφτεδάκια και οι τηγανητές μπάμιες πάνε άψογα με ένα perfect gin tonic

Γεύση / Στο Λοκάλι τα κεφτεδάκια και οι τηγανητές μπάμιες πάνε άψογα με ένα gin tonic

Η «ελληνική pub» που ξαναζωντάνεψε ένα σημείο του Ψυρρή με σινεφίλ ιστορία βρίσκεται στην καλύτερή της φάση και σερβίρει ντόπιους μεζέδες επιπέδου με την υπογραφή του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και του Ανέστη Ποιμενίδη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ