Από την Ελληνορώσων στο Οινοχώρι: Η Βασιλική και ο Φώτης μετακόμισαν σε ένα χωριό εννέα μόνιμων κατοίκων

Οινοχώρι Φωκίδας Facebook Twitter
Η Βασιλική Μπάρμπα με τον Φώτη Δουραλή φωτογραφίζονται μπροστά στον ξενώνα τους.
0


ΣΤΑ 870μ., ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ,
με θέα την επιβλητική Γκιώνα, βρίσκεται το τόσο γραφικό μα και τόσο ξεχασμένο Οινοχώρι Φωκίδας με τους εννέα μόνιμους κάτοικους. Εδώ ξεκινήσαμε με τον σύζυγό μου, Φώτη Δουραλή, αφού αφήσαμε την Αθήνα, να φτιάχνουμε τη ζωή μας στο χωριό, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του παρατημένου δημοτικού ξενώνα.

Στο χωριό μετακομίσαμε τον Οκτώβρη του περασμένου έτους. Το πώς ήρθαμε εδώ είναι μεγάλη ιστορία. Κανένας από τους δύο δεν έχει καταγωγή από εδώ, ούτε καν από τη Φωκίδα. Ο Φώτης, χρόνια ορειβάτης και φωτογράφος ορεινών τοπίων, αλλά κυρίως χρόνια ερωτευμένος με την Γκιώνα και τα Βαρδούσια, ονειρευόταν μια ζωή εδώ στη Φωκίδα, κοντά στα βουνά αυτά.

Εμένα, αντίθετα, η σχέση μου με τα βουνά άρχισε σχετικά πρόσφατα, όταν ξεκίνησα να κάνω ορειβασία και δειλά-δειλά έφτασα μέχρι την κορυφή του Κιλιμάντζαρο το '22. Ήταν μια χρονιά γεμάτη εικόνες, συζητήσεις, ερεθίσματα, όλα σχετικά με τα βουνά και τη ζωή σε αυτά. Όταν γύρισα από την Τανζανία στην Αθήνα, ήξερα ότι δεν ήθελα να μείνω άλλο στην πρωτεύουσα. Έτσι, όταν τυχαία μάθαμε για έναν παρατημένο ξενώνα σε ένα ξεχασμένο χωριό, χωρίς να το σκεφτούμε πολύ, πήραμε βαθιά ανάσα και βουτήξαμε.

Ήρθαμε εδώ χωρίς κάποιο ιδιαίτερο budget στην άκρη, νοικιάσαμε το μοναδικό σπίτι του χωριού που ήταν διαθέσιμο και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τον ξενώνα. Στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε όλα όσα αγαπάμε. Το βουνό, τη φιλοξενία, τη φύση. Να γνωρίσουμε ανθρώπους με την ίδια αγάπη και να μοιραστούμε ιστορίες, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε την ανακαίνιση του ξενώνα, που ονομάστηκε «Τα τέσσερα βουνά», από την Οίτη, τον Παρνασσό και φυσικά την Γκιώνα και τα Βαρδούσια.

Αγαπάμε το Οινοχώρι γιατί είναι ιδιαίτερο. Και η ιδιαιτερότητά του είναι η αντίφαση που το διακρίνει. Ενώ είναι σε κομβικό σημείο, κοντά σε μεγάλα χωριά και κεφαλοχώρια, όπως η Παύλιανη και η Γραβιά, εν τούτοις είναι θαμμένο στη φύση και ξεχασμένο. Αυτό το χαρακτηριστικό του αγαπήσαμε.

Με εξαίρεση τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά, όλα τα άλλα τα κάναμε κυρίως μόνοι μας, από το βάψιμο των τοίχων μέχρι την επένδυση με ξύλα και την κατασκευή επίπλων. Ήταν μια δύσκολη και επίπονη εμπειρία, δεν θα πούμε ψέματα. Και νιώθουμε τυχεροί που δίπλα μας είχαμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας να μας δίνουν κουράγιο και δύναμη. Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και στο γραφειοκρατικό κομμάτι, κι αυτό γιατί θέλαμε –και τελικά καταφέραμε– να μετατρέψουμε τον ξενώνα σε κατάλυμα στυλ καταφυγίου. Τα δωμάτια είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν ζευγάρια και οικογένειες αλλά κυρίως μεγάλες παρέες και ομάδες κάθε είδους.

Βάλαμε πολλή αγάπη και το προσεγγίσαμε με πολύ σεβασμό. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τις ιδέες και τις επιρροές που είχαμε από το ταξίδι μας στα καταφύγια των Δολομιτών, που τόσο αγαπάμε, με το τι θα θέλαμε εμείς ως ορειβάτες να συναντήσουμε σε ένα αντίστοιχο κατάλυμα. Σίγουρα έχουμε πολλά ακόμα να φτιάξουμε, αλλά κοιτώντας τον ξενώνα σήμερα νιώθουμε περηφάνια και αγάπη για όσα καταφέραμε. Ελπίζουμε οι επισκέπτες μας να νιώσουν τη ζεστασιά και τη θετική διάθεση που νιώθουμε και εμείς όταν βρισκόμαστε στους χώρους του.

Οινοχώρι Φωκίδας Facebook Twitter
Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη βόλτα του και να θαυμάσει το αναρριχητικό πεδίο του χωριού, το Ψηλό Κοτρώνι.

Στην Αθήνα μέναμε στην περιοχή Ελληνορώσων, σε μια πολυκατοικία με θέα την καθημερινά μποτιλιαρισμένη Μεσογείων. Κόρνες, φωνές και ένας μόνιμος θόρυβος αντικαταστάθηκαν από κελαηδίσματα πουλιών και τη θέα της Γκιώνας να μας συντροφεύει αδιάκοπα. Δεν έχουμε πια θέμα με το πάρκινγκ, ενώ πλέον δεν χάνουμε ώρες ακινητοποιημένοι στην κίνηση για να πάμε και να γυρίσουμε από τη δουλειά μας. Αλλά για να σου πω και την αλήθεια, όσο ευεργετική κι αν είναι αυτή η αλλαγή, μας λείπει λίγο η δυνατότητα να τα έχεις όλα δίπλα σου.

Στην Αθήνα το σούπερ μάρκετ ήταν απέναντι από το σπίτι, τώρα πρέπει να οδηγήσουμε στην καλύτερη περίπτωση 40 λεπτά. Καταλαβαίνεις πως αν ξεχάσεις κάτι… δεν πετάγεσαι να το πάρεις. Ένα επίσης αρκετά σημαντικό θέμα είναι αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ εξίσου σημαντική έλλειψη είναι αυτή των φίλων και της οικογένειας. Εδώ έχουμε ο ένας τον άλλον, τον σκύλο μας τον Gioco και φυσικά τα βουνά, στα οποία τριγυρνάμε με την πρώτη ευκαιρία. Συνήθως θα μας βρεις στις πλαγιές της Γκιώνας και στα λιβάδια των Βαρδουσίων που τόσο πολύ αγαπάμε. Στα Βαρδούσια, μάλιστα, κάναμε και Χριστούγεννα, με τη σκηνή μας, το κρασάκι μας και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μας!

Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις αγαπάμε τη ζωή εδώ. Αγαπάμε το Οινοχώρι γιατί είναι ιδιαίτερο. Και η ιδιαιτερότητά του είναι η αντίφαση που το διακρίνει. Ενώ είναι σε κομβικό σημείο, κοντά σε μεγάλα χωριά και κεφαλοχώρια, όπως η Παύλιανη και η Γραβιά, εν τούτοις είναι θαμμένο στη φύση και ξεχασμένο. Αυτό το χαρακτηριστικό του αγαπήσαμε. Το ότι μπορούμε να έχουμε όλη τη φύση δική μας. Το ίδιο απολαμβάνει και ο επισκέπτης που θα έρθει στον ξενώνα. 

Οινοχώρι Φωκίδας Facebook Twitter
Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη βόλτα του στην πηγή Κατέρω.

Μια βόλτα στο κεφαλόβρυσο του χωριού, στα 890μ. με θέα που σε γεμίζει φύση, δίνει στον επισκέπτη να καταλάβει αμέσως το μεγαλείο των βουνών που τον περιτριγυρίζουν και την τύχη που έχει να βρίσκεται ακριβώς εκεί και να τα θαυμάζει.

Εκτός από το κεφαλόβρυσο, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη βόλτα του στην πηγή Κατέρω, να θαυμάσει το αναρριχητικό πεδίο του χωριού, το Ψηλό Κοτρώνι, και τα ερείπια από το φράγκικο κάστρο, απολαμβάνοντας τη θέα προς την κοιλάδα του Πίνδου ποταμού. Με ορμητήριο το χωριό μπορεί να επισκεφτεί:

• Το χάνι της Γραβιάς

• Το παρκάκι της Παύλιανης και το iron throne

• Την Πυρά Ηρακλέους και τις καταβόθρες Οίτης

• Τον καταρράκτη και το γεφύρι της Στρώμης, περνώντας από τις Βρύζες για να θαυμάσει την Γκιώνα και τα άγρια άλογα που βόσκουν εκεί

• Το φαράγγι του Ασωπού όπου μπορεί να διασχίσει το ποτάμι

• Τους Δελφούς

• Το Καλλίδρομο και τις εποχικές λίμνες

Οινοχώρι Φωκίδας Facebook Twitter
Τον χειμώνα το χωριό μετατρέπεται σε παραμυθότοπο, ξεπηδούν εποχιακοί καταρράκτες, ενώ ο τόπος γεμίζει κυκλάμινα και μανιτάρια.

Υπάρχουν και άλλα πολλά σημεία, μιας που, όπως ανέφερα, βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και σε απόσταση μίας ώρας ή και λιγότερο οι επιλογές είναι απίστευτα πολλές. Ακόμα και το καλοκαίρι μπορείς να φτάσεις σε υπέροχες παραλίες και να απολαύσεις το μπάνιο σου, αν δεν θες να βουτήξεις στα κρύα νερά του Στρωμίτη ποταμού.

Και σε αυτό το σημείο θα μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό… Το χωριό «ανθίζει» τον χειμώνα! Από τον Νοέμβρη μέχρι τα τέλη της άνοιξης, το ρέμα της Φλεβίνας φουσκώνει, δημιουργώντας, θα λέγαμε, ένα υδάτινο πάρκο. Από την είσοδο του χωριού μέχρι την πηγή Κατέρω, η οποία κυριολεκτικά μετατρέπεται σε παραμυθότοπο, ξεπηδούν εποχιακοί καταρράκτες, ενώ ο τόπος γεμίζει κυκλάμινα και μανιτάρια. Γι’ αυτό και τον χειμώνα, όταν δεν τριγυρνάμε στα γύρω βουνά, θα μας βρεις εδώ να βγάζουμε φωτογραφίες και να παίρνουμε λίγη από τη μαγεία του τόπου.

Μιλώντας για τον τόπο αυτό δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους κατοίκους του χωριού, μόνιμους και «εποχιακούς», Οινοχωρίτες και «ξένους», όπως εμείς. Όλοι τους είναι ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί και όλοι τους μας αγκάλιασαν και μας βοήθησαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Από το να ακούσουν τα άγχη και τους φόβους μας, να μας δώσουν κουράγιο, μέχρι να μας ζυμώσουν ψωμί, να μας μαγειρέψουν και να μας ράψουν τα ρούχα. Όλοι αυτοί, με όλα τα καλά και τα κακά τους, τις παραξενιές τους και τις χαρές τους, είναι ιδιαίτεροι για μας, μιας που είναι η νέα μας οικογένεια.

Οινοχώρι Φωκίδας Facebook Twitter
Χειμώνας στο Οινοχώρι.

Ωστόσο, αν έπρεπε να αλλάξουμε κάτι, μάλλον θα αλλάζαμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίσαμε το όλο εγχείρημα. Ήμασταν και είμαστε πολύ ρομαντικοί και η ζωή στην επαρχία, όσα καλά κι αν έχει, είναι σκληρή και δύσκολη. Δεν θα αλλάζαμε την απόφασή μας να έρθουμε, αλλά θα κάναμε καλύτερη προετοιμασία.

Αν λοιπόν κάποιος σκέφτεται να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα, πρέπει να κάνει καλή έρευνα και αφού ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, τότε να προχωρήσει. Και φυσικά να πιστεύει στην ιδέα του. Για περιπτώσεις σαν τη δική μας, που δεν είχαμε καταγωγή από εδώ, δεν είχαμε έστω ένα σπίτι, ούτε καν κάποιον φίλο ντόπιο να μας ανοίξει τον δρόμο, οι δυσκολίες ήταν και είναι πολλές. Όμως όταν τις ξεπερνάς, τότε η περηφάνια και η ικανοποίηση που νιώθεις είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου έχουν πια τη δική τους πεζοπορική ομάδα, κατασκηνώνουν σε μέρη με πεντακάθαρο ουρανό ή βρίσκονται σε απρόσμενα πανηγύρια με άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Ερωτική μετανάστρια στο νησί, η Ελένη Λογοθέτη απόφασισε να αλλάξει τη ζωή της και να μετακομίσει στην Ικαρία γιατί πιστεύει πως «ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που φαντάζονται είναι εκείνοι που ρισκάρουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ένα αρχοντικό στη Σύρο με φινέτσα και ατμόσφαιρα αυθεντικής φιλοξενίας

Design / Ένα αρχοντικό στη Σύρο με φινέτσα και ατμόσφαιρα αυθεντικής φιλοξενίας

Η Villa Selena στη Σύρο συνδυάζει την αρχοντιά και την παράδοση του νησιού με τις πιο σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες και κάνει τη φιλοξενία προσωπική υπόθεση και ανεκτίμητη εμπειρία. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT