Η Σύρος είναι αρχόντισσα και πολυτραγουδισμένη και η αστική της ομορφιά λούζεται στο φως και στα νερά του Αιγαίου. Παίρνω τον δρόμο από το λιμάνι για τη Villa Selena, το αρχοντικό που φτιάχτηκε από έρωτες, στα Βαπόρια, την πιο όμορφη και από τις πιο καλοσυντηρημένες και πλούσιες γειτονιές της Ερμούπολης.
Η Κάτια Δημοπούλου, η παλιά μου διευθύντρια στο «Harper’s Bazaar», μια γυναίκα που έγραψε ιστορία όχι μόνο για την ικανότητά της αλλά και για την ευγένειά της διευθύνοντας περιοδικά, ανάμεσα σε άλλα και το «Marie Claire» και το «Τessera», ερωτεύτηκε το νησί όταν το είδε πρώτη φορά το 1985 περνώντας με ένα ιστιοπλοϊκό. Τα επόμενα χρόνια αγόρασε ένα μικρό σπίτι μέσα στην πόλη και έγινε «Συριανή». Κάθε άλλο μέρος του χάρτη έσβησε από το μυαλό της, η Σύρος έγινε δεύτερη ή μάλλον πρώτη πατρίδα της και μόνιμη κατοικία της τα επόμενα χρόνια.
Άνθρωπος βαθιά φιλόξενος, η Κάτια κοίμισε και τάισε και φρόντισε όλους τους φίλους της στο μικρό της σπίτι και με τον σύντροφό της, ψυχίατρο Κωνσταντίνο Κανελλάκη, που ερωτεύτηκε και αυτός τη Σύρο –και την Κάτια–, αποφάσισαν να σώσουν ένα παλιό αρχοντικό κάνοντάς το ξενώνα, χαρίζοντας απλόχερα τη φιλοξενία τους σε ανθρώπους που φτάνουν εδώ για να βρουν ένα μέρος διακοπών, έναν τόπο μικρών αποδράσεων, αλλιώτικο και οικείο, που μυρίζει την αλμύρα της θάλασσας, η οποία μπαίνει από τα παράθυρα, φυτά σπαρμένα σε όλους τους χώρους, σπιτική κουζίνα, αρχοντιά και γαλήνη.
Η Villa Selena πήρε το όνομά της από το φεγγάρι που με το φως του λούζει τη θάλασσα τις νύχτες της πανσελήνου και περνάει από τις γρίλιες στα δωμάτια του αρχοντικού που στέκεται απέναντι από τον παλιότερο φάρο των Κυκλάδων.
Η Villa Selena πήρε το όνομά της από το φεγγάρι που με το φως του λούζει τη θάλασσα τις νύχτες της πανσελήνου και περνάει από τις γρίλιες στα δωμάτια του αρχοντικού που στέκεται απέναντι από τον παλιότερο φάρο των Κυκλάδων. Η θέα από τον ξενώνα είναι απαράμιλλη. Για αυτήν τη θέα προφανώς διάλεξαν οι πλούσιοι πρώτοι ιδιοκτήτες γύρω στο 1830 να χτίσουν ένα από τα πρώτα νεοκλασικά στην Ερμούπολη πάνω σε έναν βράχο και απέναντι ακριβώς από τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου. Κάποια στιγμή το οίκημα εγκαταλείφθηκε, ανακαινίστηκε μερικώς από επόμενους ιδιοκτήτες, μέχρι που αγοράστηκε από την Κάτια και τον Κωνσταντίνο, οι οποίοι σκέφτηκαν ότι η διαρρύθμισή του ήταν ιδανική για ξενώνα. Το νεοκλασικό των 380 τ.μ. έχει σήμερα 5 δωμάτια και μια σουίτα, αλλά καθόλου δεν θυμίζει μια τυπική μονάδα φιλοξενίας.
Φτιάχτηκε με πολύ κόπο που μετουσιώθηκε σε χαρά και αισιοδοξία και λαμπρή ενέργεια, με πολύ προσωπικό γούστο και τρομερή προσοχή στις λεπτομέρειες. Εδώ γίνεται ένας τέλειος και επιτυχημένος «γάμος» με παλιά και καινούργια πράγματα και ιδέες και έργα φίλων και γαλάζια βελούδα και μεταξωτά και σεντόνια που αστράφτουν και λουλούδια που μοσχοβολούν σε όλα τα δωμάτια. Στο ισόγειο, η τραπεζαρία με ένα βαρύ, αστικό, ανοιχτόχρωμο τραπέζι και καρέκλες από το Kartell σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο ωραία θα ήταν εδώ και το φθινόπωρο και πόσο ιδανικό σημείο θα ήταν και για μια χειμωνιάτικη απόδραση. Στους τοίχους κεντήματα από σπίτια συριανά, κορίτσια σε βάρκες και «καλημέρες», ένας γαλάζιος καναπές από βελούδο λεπτό σαν μετάξι, κεραμικά της Λιάνας Μαρκάκη, που τα βρίσκεις σε όλο το σπίτι και στην κουζίνα, στα πιάτα του πρωινού.
Κάθε τι εδώ φτιάχτηκε sur mesure ή είναι χειροποίητο, τα σύγχρονα έπιπλα στα δωμάτια, δίπλα στις αθηναϊκές ντουλάπες, τα παλιά φωτιστικά που επιδιόρθωσαν και ζωντάνεψαν Συριανοί τεχνίτες, οι μεγάλοι νησιώτικοι καθρέφτες, τα επιβλητικά έπιπλα εισόδου που δίνουν τον τόνο του σύγχρονου και διακριτικού. Παίρνοντας τη μαρμάρινη σκάλα για το πρώτο επίπεδο, βρισκόμαστε στη μεγάλη σάλα του σπιτιού, έναν πελώριο, ψηλοτάβανο, κοινόχρηστο σήμερα χώρο, ή αλλιώς το σαλόνι του ξενώνα με τις βεράντες του στο Αιγαίο, με ορθομαρμαρώσεις στους τοίχους και διατηρημένες σαν κέντημα τις παλιές ζωγραφιστές φρίζες ολόγυρα. Εδώ συνδέονται ανεπιτήδευτα οι φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού, τα κεραμικά της Μαρίας Λιναρδάκη και τα design αντικείμενα της Kartell, με τραπεζάκια κινέζικα από κόκκινη λάκα, καναπέδες αναπαυτικούς, καρέκλες Louis Philippe και ένα πελώριο, σχεδόν σουρεαλιστικό φοινικόδεντρο από τον Οίκο.
Πηγαίνοντας προς το λιακωτό, ένας παλιός μπουφές του Σαρίδη βάφτηκε μπλε και φιλοξενεί τα βιβλία που μπορούν να δανειστούν ή να αφήσουν εκεί οι επισκέπτες. Αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν μόνο έξι δωμάτια, οι επισκέπτες είναι σαν οικογένεια, ο καθένας βρίσκει τον δικό του αγαπημένο ιδιωτικό χώρο, τη γωνιά του, πριν αρχίσει να εξερευνά την πόλη και τις θάλασσες.
Τo λιακωτό ανοίγει σε μια μεγάλη βεράντα, σκιερή, με θέα το καμπαναριό και τον τρούλο του Αγίου Νικολάου. Στον τοίχο του ένα ζωηρόχρωμο έργο του Χρήστου Μοσκοφίδη, ο οποίος επιμελήθηκε τη διακόσμηση των χώρων μαζί με την οικοδέσποινα και είναι και ο ίδιος εραστής των σαφάρι σε παλιατζίδικα και παζάρια, ενώ οι λευκές απλίκες στους τοίχους μιμούνται το σχήμα των κυκλαδικών ειδωλίων, φτιαγμένες από τον Βαλεντίνο Μαρένγκο. Η ταράτσα αξίζει για τα απογεύματα και τα βράδια, για τις νύχτες που χάνεται το μάτι στον ορίζοντα και το Αιγαίο, αλλά και για ένα ακόμα μυστικό, τα μαθήματα γιόγκα.
Η καρδιά του ξενώνα χτυπάει και στην ανοιχτή κουζίνα που κυριαρχεί στην εσωτερική αυλή. Μοιάζει με κουζίνα εξοχικού, με γλάστρες με μυρωδικά, και έχει εξοπλισμό σχεδόν επιστημονικό. Εδώ η Ζωή φροντίζει σαν μαμά κάθε φιλοξενούμενο και χατίρι δεν χαλάει. Ζυμωτά ψωμιά και κουλούρια, φρέσκα φρούτα, αυγά βραβευμένα, συριανά, κέικ και σπιτικές πίτες, τοπικές μαρμελάδες, μέλι σε κεραμικά και βάζα σχεδιασμένα από τη Χίμαιρα, τυριά ντόπια και ζαρζαβατικά ολόφρεσκα και ομελέτες με μυρωδικά και φρέσκο κολοκυθάκι που μοσχοβολάνε και pancakes της ώρας που τα παρακολουθείς να ψήνονται. Πλαστικό δεν συναντάς, τα μπουκάλια ακόμα και στα δωμάτια είναι γυάλινα, ενώ στους τοίχους των δωματίων κρέμονται τα μεγάλα μεταξωτά μαντίλια της Κάτιας σε τελάρα και έργα του Δημήτρη Αντωνίτση. Στα μαρμάρινα μπάνια, που κάποια από αυτά είναι κρυμμένα πίσω από πόρτες ντουλάπας, τα προϊόντα είναι όλα φτιαγμένα ειδικά για τη Villa Selena, από Συριανούς φαρμακοποιούς, με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, αλόη και μέλι και ελαιόλαδο και φρούτα.
Αυτό που δεν περιγράφεται εύκολα σε έναν ξενώνα σαν αυτόν είναι η αίσθηση της ηρεμίας. Στ' αλήθεια κλείνεις έναν κόσμο απέξω από την όμορφη σκαλιστή πόρτα όταν περνάς το κατώφλι, και μπαίνεις στη δροσιά, σε έναν άλλο, όπου η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία. Τα μυρωδάτα σεντόνια, ο καλός καφές που κάνεις ακόμα και στην καλή μηχανή καφέ στο δωμάτιο, οι πικεδένιες ρόμπες και τα πυκνοϋφασμένα πεσκίρια που παίρνεις μαζί σου αν θες να ρίξεις μια βουτιά ακριβώς από κάτω, στα Αστέρια, τα λουκούμια τριαντάφυλλο και οι χαλβαδόπιτες στα κεραμικά μπολ της Λιάνας Μαρκάκη, τα φανταστικά φωτιστικά στα κομοδίνα και, πέρα από τα διακοσμητικά, οι λεπτομέρειες στην κατασκευή, στα φινιρίσματα, στα παντζούρια και στα στόρια, λεπτομέρειες που φέρνουν στα μάτια μας μια πολυτέλεια απλή και απροσποίητη η οποία δείχνει ότι η καλαισθησία των οικοδεσποτών απέχει από κάθε πολυτελή επίδειξη.
Στη μεγάλη βεράντα, διακριτικά, μακριά από τα μάτια του κόσμου, νωρίς το πρωί κάνουν γιόγκα. Μπορείτε να ζητήσετε μασάζ ή γιόγκα και αν δείτε την εμπειρία σαν ένα δώρο στον εαυτό σας, τη διαμονή στη Selena σαν επίσκεψη λίγο καθαρτήρια, μην παραλείψετε να το βάλετε στο πρόγραμμα. Μία ώρα αρκεί και θα βγείτε «καινούργιοι» και μοσχομυριστοί.
Όλα είναι τόσο κομψά φτιαγμένα και τόσο καθαρά εδώ. Ένας άριστος ξενώνας, σαν ένα σπίτι μακριά από το σπίτι σας. Το προσωπικό απογειώνει την εμπειρία, είναι καλοσυνάτο, περιποιητικό και με ένα σωρό συμβουλές και μυστικά του νησιού για να σας καθοδηγήσει. Αυτό το μικρό και μοναδικό καταφύγιο ηρεμίας μην το υπολογίσετε μόνο για καλοκαιρινές διακοπές. Είναι ιδανικό για αποδράσεις στο μαλακό φθινοπωρινό φως του Αιγαίου και τη ζεστή ακόμα θάλασσα, είναι έξοχο και για τον χειμώνα γιατί συνδυάζει τη ζωή σε μια πόλη ζωντανή και «ανοιχτή» και ενδιαφέρουσα 12 μήνες τον χρόνο, όπως είναι η Ερμούπολη, με ένα αρχοντικό αστικό, με την ελαφράδα και την ιδέα του αιώνιου παραθερισμού.
Villa Selena
Βαπόρια, Ερμούπολη, Σύρος
Κρατήσεις: (+30) 2102207686