Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει  Facebook Twitter
Τι ακριβώς να γιορτάσει κανείς, πέρα από τα απολύτως προφανή (ότι δεν έχουμε χούντα και ότι συνέβησαν μέσα σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια πράγματα αναπόφευκτα για ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος); Φωτ.: Αριστοτέλης Σαρηκώστας/ΑΠΕ
0


ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ
κανείς το αντανακλαστικό cringe που κατακλύζει τους «νεότερους» – τους κάτω από σαράντα, αν όχι τους κάτω από πενήντα – καθώς παρακολουθούν τους διαρκείς εορτασμούς και τα ατέλειωτα αφιερώματα για την απέθαντη σαν τα βαμπίρ Μεταπολίτευση, που μοιάζει αιώνια αλλά ξέρουμε ότι μόλις συμπλήρωσε τα πενήντα της, παρότι εμφανίζει εδώ και δεκαετίες όλα τα συμπτώματα κρίσης ενός μέσου μεσήλικα. Ο πενηντάρης όμως, όπως έλεγε κι ο Ζαμπέτας πριν ακόμα όχι μόνο από τη Μεταπολίτευση αλλά κι από τη Χούντα, είναι ένας νέος της εποχής, συνεπώς έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο όρος.

Είναι καθηλωτική η διαπίστωση ότι μας χωρίζει από το 1974 σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την επίσημη έναρξη της Μεταπολίτευσης. Όρος που πάντως είχε εισαχθεί στο κοινό λεξιλόγιο από την ίδια την Χούντα μετά το δημοψήφισμα που είχε διενεργήσει το καλοκαίρι του 1973, καταργώντας την μοναρχία και εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της «Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», με προσωρινό πρόεδρο τον ίδιο τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Ίσως ήταν καταραμένος ο όρος εξαρχής. 

Είναι σα να υπάρχει μια μυστική συμφωνία που απαγορεύει την απόσυρση τέτοιων ένδοξων και συμβολικών όρων, κι ας μυρίζουν πλέον ναφθαλίνη, μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο. 

Τι ακριβώς να γιορτάσει κανείς, πέρα από τα απολύτως προφανή (ότι δεν έχουμε χούντα και ότι συνέβησαν μέσα σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια πράγματα αναπόφευκτα για ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος); Το γεγονός ότι πλέον κάθε γενιά ζορίζεται γεωμετρικά περισσότερο από την προηγούμενη και ότι οι νέοι δεν μπορούν όχι να αγοράσουν, αλλά ούτε να νοικιάσουν σπίτι, όπως έκαναν οι (μικρομεσαίοι) γονείς τους; Την ψαλίδα των ανισοτήτων που όχι μόνο ανοίγει διαρκώς, αλλά κοντεύει να σχηματίσει γωνία 180 μοιρών; Την πρωτοφανή διαπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας με τα κυρίαρχα ΜΜΕ; Την στροφή στον συνωμοσιολογικό υπερσυντηρισμό, στη σκληρή ψέκα και στη μαύρη, δήθεν «αντισυστημική», αντίδραση; (την ώρα που τα γράφω αυτά βλέπω ότι τόσο οι οπαδοί της ΑΕΚ στην Opap Arena, στον αγώνα για τα προκριματικά του Conference League, όσο και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στο ματς για τα προκριματικά του Champions League, έχουν υψώσει μεγαλοπρεπή πανό συμπαράστασης στη Μονή Εσφιγμένου) Το γεγονός ότι πολλές από τις εργασιακές και πολιτικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης έχουν γίνει καπνός;     .

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Και όχι μόνο μ’ αυτόν. Άκουσα τον Νίκο Ανδρουλάκη στο διάγγελμά του για την περίσταση, να κάνει λόγο όχι μόνο για μια «Νέα Μεταπολίτευση», αλλά και για μια «Νέα Αλλαγή». Είναι σα να υπάρχει μια μυστική συμφωνία που απαγορεύει την απόσυρση τέτοιων ένδοξων και συμβολικών όρων, κι ας μυρίζουν πλέον ναφθαλίνη, μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΡΙΤΗ 11/10-Μεταπολίτευση σημαίνει ταυτότητες

Βιβλία και Συγγραφείς / Μεταπολίτευση σημαίνει ταυτότητες

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στον Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, για την κουλτούρα της μεταπολίτευσης, με αφορμή το βιβλίο του «Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση. Η κουλτούρα της μεταπολίτευσης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ζωής Μπέλλα-Αρμάου και Γιάννη Στάμου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μεταπολίτευση

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Κοινωνία της Μεταπολίτευσης: Μια ιστορία αέναης περιδίνησης

Σχεδόν μισό αιώνα από τη μετάβαση στη δημοκρατία, είναι άξιο απορίας τι συνέβη με την κοινωνία που σμιλεύτηκε από αυτά τα υλικά της ωριμότερης δημοκρατίας που ζήσαμε ποτέ από την ανεξαρτησία του κράτους και μετά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Daily / Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Παρότι στο παρελθόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Ισραήλ, στο νέο του βιβλίο, ο επιφανής καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος Πίτερ Μπέιναρτ επιχειρεί να αναμετρηθεί ως Εβραίος με τη γενοκτονία στη Γάζα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ένα κοινωνικό γεγονός

Daily / Τέμπη: Ένα κοινωνικό γεγονός

Το τραύμα είναι βαρύ, η πληγή βαθιά, οι ενδείξεις συγκάλυψης χαστούκι στο πρόσωπο, ο κυνισμός των αρχών γροθιά στο στομάχι. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που τόσοι άνθρωποι που δεν βγαίνουν τακτικά «στον δρόμο» αποφάσισαν να δηλώσουν τη φυσική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Daily / Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Οι συντριπτικές αποκαλύψεις για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων εκ μέρους του διάσημου συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος συχνά εμφανιζόταν ως «φεμινιστής», αποδεικνύουν ότι οι χαρισματικοί άνθρωποι, αλλά και τα «power couples», πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Daily / Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Η πιο σημαντική, η πιο καίρια φωτογραφία που συνδέθηκε με τον Ολιβιέρο Τοσκάνι και τις αμφιλεγόμενες διαφημιστικές πρακτικές του –η θρησκευτική σχεδόν εικόνα του λιπόσαρκου ασθενή του AIDS στο νεκροκρέβατό του– δεν ήταν δική του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ