Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Η Εύα Σανίδα είναι μια γυναίκα 30 ετών που λίγο καιρό πριν πήρε μια φαινομενικά πολύ περίεργη απόφαση: να εγκαταλείψει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, μεταξύ των οποίων μοίραζε τον χρόνο της τα τελευταία χρόνια, και να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του πατέρα της.
0

Η Εύα Σανίδα είναι μια γυναίκα 30 ετών που λίγο καιρό πριν πήρε μια φαινομενικά πολύ περίεργη απόφαση: να εγκαταλείψει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, μεταξύ των οποίων μοίραζε τον χρόνο της τα τελευταία χρόνια, και να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του πατέρα της.

Εκεί, στα 1.060 υψόμετρο στη Βόρεια Πίνδο, στο Δοτσικό Γρεβενών, ανέλαβε το καφενείο του χωριού και έγινε μία από τους έξι μόνιμους κατοίκους του. Σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό –στο συγκεκριμένο χωριό ο μεγάλος δημιουργός, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, πραγματοποίησε τα περισσότερα γυρίσματα για την ταινία του «Ο Μεγαλέξανδρος»– η Εύα ζει με τους δικούς της όρους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν το θελήσει θα πάρει το αυτοκίνητο και θα πάει σε μια συναυλία – όταν μιλήσαμε ήταν στη Θεσσαλονίκη για το φεστιβάλ Reworks. Ή, πέρα από την κλασική λειτουργία του καφενείου, με καφέ, τσίπουρο κ.λπ., θα διοργανώσει και ένα τέκνο πάρτι και μάλιστα αρκετά επιτυχημένο.

Τα θετικά της ζωής εδώ είναι ότι το χωριό με έχει ηρεμήσει ως άνθρωπο, δεν υπάρχει άγχος, οι ρυθμοί είναι χαλαροί, όπως και ο κόσμος. Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι έξι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί πλέον έχω τη δική μου επιχείρηση και ζω σε ένα τόσο όμορφο μέρος στη φύση.

Ακολουθεί η συζήτηση μαζί της:

«Το Δοτσικό είναι ένα ορεινό χωριό στα 1.060 μέτρα στη Βόρεια Πίνδο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, το οποίο διαθέτει εκπληκτική θέα και φυσική ομορφιά. Διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, με σπίτια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο, ενώ οι γειτονιές του με τα καλντερίμια προσφέρουν μια αυθεντική αίσθηση της ελληνικής υπαίθρου.    

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό της Ελασσόνας, τον Ευαγγελισμό, αλλά όλα μου τα καλοκαίρια από μικρό παιδί τα περνούσα στο Δοτσικό, το χωριό του πατέρα μου. Σπούδασα στη Θεσσαλονίκη πέντε χρόνια τεχνικός δομικών έργων και μετά εργαζόμουν στη Σαντορίνη σεζόν για έξι χρόνια.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Το Δοτσικό είναι ένα ορεινό χωριό στα 1.060 μέτρα στη Βόρεια Πίνδο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Την απόφαση να γυρίσω και να ανοίξω το καφενείο του χωριού την πήρα εντελώς αυθόρμητα. Στην ουσία ήταν μια πρόταση του πατέρα μου, που απλώς μου έδωσε την αφορμή. Σκεφτόμουν καιρό τι να κάνω, καθώς ούτε η ζωή στη Θεσσαλονίκη με κάλυπτε, ούτε στη Σαντορίνη. Οπότε, λοιπόν, όταν με πήρε μια μέρα τηλέφωνο ο πατέρας μου και μου είπε ότι νοικιάζεται το καφενείο στο χωριό, μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω.

Είμαι πάνω από έναν χρόνο εδώ και νιώθω δικαιωμένη για την επιλογή μου. Έχω αρκετά σχέδια για το μέλλον. Για παράδειγμα, πριν από λίγες εβδομάδες διοργάνωσα ένα τέκνο πάρτι στο καφενείο και η συμμετοχή ήταν συγκινητική. Ήρθε πολύς κόσμος από Γρεβενά, Θεσσαλονίκη…

Οι φίλοι μου δεν το περίμεναν, αλλά έχω λάβει πολύ μεγάλη στήριξη και βοήθεια, τους αρέσει να με επισκέπτονται και να χαλαρώνουν όταν νιώθουν πιεσμένοι από την πόλη. Βέβαια και εγώ δεν έχω ρίξει μαύρη πέτρα πίσω μου, όταν υπάρχει μια καλή αφορμή, π.χ. μια συναυλία, και μπορώ θα πάω στη Θεσσαλονίκη, θα περάσω καλά 1-2 μέρες και θα επιστρέψω στην ηρεμία μου.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το τοξωτό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι χτισμένο το 1804.

Το καφενείο μου είναι μικρό, ζεστό και φιλόξενο. Όταν έρχεται κόσμος τον χειμώνα, γίνονται όλοι μια παρέα. Είναι χτισμένο από πέτρα και ξύλο και λειτουργεί από το 1959 ως ψιλικατζίδικο-καφέ, οπότε εγώ είμαι η συνέχεια αυτού. Στο καφενείο σερβίρω καφέ, που μπορεί κάποιος να τον συνοδεύσει με γλυκό του κουταλιού, τσίπουρο με μεζέ, κρασί κ.λπ.

Δεν έχω μετανιώσει για την απόφαση καθόλου. Τα θετικά της ζωής εδώ είναι ότι το χωριό με έχει ηρεμήσει ως άνθρωπο, δεν υπάρχει άγχος, οι ρυθμοί είναι χαλαροί, όπως και ο κόσμος. Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι έξι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί πλέον έχω τη δική μου επιχείρηση και ζω σε ένα τόσο όμορφο μέρος στη φύση.

Υπάρχουν φυσικά και αρνητικά· για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ για προμήθειες και πρέπει να πηγαίνω στα Γρεβενά για όλες τις δουλειές.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Την απόφαση να γυρίσω και να ανοίξω το καφενείο του χωριού την πήρα εντελώς αυθόρμητα.

Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος είναι ο κύριος που είχε πριν από εμένα το καφενείο, ο Γιάννης Τσότσας, ο οποίος όλα τα χρόνια κρατούσε ζωντανό το χωριό και τον χειμώνα. Μεγάλο μου στήριγμα είναι επίσης και ο Άρης Αβέλλας, που μένει στην κοντινή Σαμαρίνα και έχει την ταβέρνα του χωριού. Επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον όταν κλείνουμε τα μαγαζιά μας και τα λέμε.

Ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το τοξωτό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι χτισμένο το 1804, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Επίσης πρέπει να αναφέρω πως στο Δοτσικό έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου “Ο Μεγαλέξανδρος”, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ιστορία του χωριού. Το χωριό είναι χτισμένο κοντά σε πευκόδασος, όπου μπορεί κάποιος να αναζωογονηθεί κάνοντας μικρούς ή μεγάλους περιπάτους σε πολύ ωραίες τοποθεσίες, όπως το Μελίσσι, μια μικρογραφία των Μετεώρων, το Βαένι, όπου υπάρχει καταρράκτης με βάθρα, και το σημείο Ογλάς, όπου μπορείς να δεις απολιθωμένα όστρακα.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στις Αγλίστρες, ένα βουνό μόνο με χώμα.

Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στις Αγλίστρες, ένα βουνό μόνο με χώμα. Εκεί πήγαινα μικρή για παιχνίδι και την έχω κρατήσει ακόμα τη συνήθεια. Εκεί καθαρίζουν όλα.

Ο χειμώνας για εμένα είναι πιο προσωπικός, έχω περισσότερο χρόνο να κινηθώ, να επισκεφτώ φίλους. Μια βασική μου ασχολία, πέρα φυσικά από το μαγαζί, είναι τα μανιτάρια· η περιοχή έχει πολλά είδη μανιταριών, διαβάζω και συλλέγω μανιτάρια. Επίσης σχετικά κοντά βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και το επισκέπτομαι όταν χιονίζει.

Αγαπημένη μου συνήθεια το καλοκαίρι είναι να πηγαίνω στους καταρράκτες για μπάνιο και να απολαμβάνω την ομορφιά που χαρίζει η φύση και –όπως το λέω εγώ– το τζακούζι του βουνού. Αυτή είναι η εποχή όμως που έχουμε την περισσότερη δουλειά, καθώς το χωριό γεμίζει από κατοίκους, οπότε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος.

Δεν θα άλλαζα κάτι στο χωριό, νιώθω λες και ζω σε μια άλλη εποχή».

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Δεν θα άλλαζα κάτι στο χωριό, νιώθω λες και ζω σε μια άλλη εποχή.

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι Ζαγορίου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Δεμάτι Ζαγορίου να ξαναπάρει ζωή»

Ο Αντώνης Αρβανίτης και η σύντροφός του Χριστίνα Παπακυρίτση περνούν πλέον μεγάλα διαστήματα σε ένα χωριό της Πίνδου που έχει μόλις άλλους 4 μόνιμους κατοίκους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ