ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

«Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Δεμάτι Ζαγορίου να ξαναπάρει ζωή»

Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε και να κάνουμε αυτόν τον τόπο να ξαναπάρει ζωή. 
0

Το Δεμάτι Ανατολικού Ζαγορίου βρίσκεται στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου σε υψόμετρο 1.020 μ., απέναντι από το όρος Λάκμος ή, αλλιώς, Περιστέρι. Απέχει 37χλμ. από τα Ιωάννινα και 27χλμ. από το γραφικό Μέτσοβο μέσω Εγνατίας Οδού. Σε σύγκριση με το Κεντρικό Ζαγόρι, το Ανατολικό δεν έχει γνωρίσει την ίδια τουριστική ανάπτυξη και αυτό είναι κάτι που σε γενικές γραμμές μάς χαροποιεί. 

Το χωριό έχει 4 μόνιμους κατοίκους, χωρίς εμάς. Τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ζει στην Αμερική και τα επισκέπτονται τα καλοκαίρια. Ο καθένας έχει τον κήπο του, τον φροντίζει για να έχει να φάει. 

Τον Σεπτέμβριο του ‘22 αποφασίσαμε να μετακομίσουμε μόνιμα στην Ήπειρο από το κέντρο της Αθήνας. Η Χριστίνα (σ.σ. Παπακυρίτση) είχε κάνει ήδη το πρώτο βήμα τον Νοέμβριο του ‘21, αποφασίζοντας να παραιτηθεί από τη δουλειά της στην Αθήνα, όπου εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινκ πολυεθνικής εταιρείας, και να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών» στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας στο Μέτσοβο. Εκεί γνώρισε και τον τωρινό της συνεργάτη στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Τα Ψηλά Βουνά», τον Σωτήρη, ο οποίος είχε παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα 10 χρόνια πριν, και αποτέλεσε την αφορμή για να πάρουμε την τελική απόφαση για την πολυπόθητη μετοίκηση στην επαρχία και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα. Εγώ την επισκεπτόμουν αρκετά συχνά, καθώς δουλεύω remotely και αυτό από μόνο του μου δίνει την ευκαιρία να ζω και να ταξιδεύω όπoυ θέλω. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν γνώρισα και εγώ την Ήπειρο και τα βουνά της και ομολογώ ότι η ομορφιά τους με συνεπήρε. Έτσι η απόφαση δεν ήταν δύσκολη και για τους δυο μας. 

Θα ξεχώριζα ως ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού την υπέροχη θέα του Περιστερίου και το λευκό πέπλο από σύννεφα που σκεπάζει την κοιλάδα του Αράχθου κατά τις πρωινές ώρες από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Καθώς ούτε η Χριστίνα ούτε εγώ καταγόμαστε από την Ήπειρο, δεν είχαμε κάπου να μείνουμε στην αρχή. Έτσι, ο Σωτήρης με τη σύζυγό του, τη Θάλεια, μάς πρότειναν, μέχρι να βρούμε ένα διαμέρισμα στην πόλη, να μείνουμε στο σπίτι τους στο Δεμάτι. Μείναμε εκεί για 3 μήνες, μέχρι που βρήκαμε σπίτι στα Γιάννενα. Έκτοτε το επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τώρα νοικιάσαμε ένα μικρό σπιτάκι εκεί, όπου θα περάσουμε το καλοκαίρι μας, με την ελπίδα να βρούμε στο μέλλον κάτι μεγαλύτερο και να εγκατασταθούμε πιο μόνιμα. 

Θα ξεχώριζα ως ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού την υπέροχη θέα του Περιστερίου και το λευκό πέπλο από σύννεφα που σκεπάζει την κοιλάδα του Αράχθου κατά τις πρωινές ώρες από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Η υπέροχη θέα του Περιστερίου

Από το χωριό στα πειραματικά θερμοκήπια των Ψηλών Βουνών και από εκεί στον Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο σημείο του χωριού, από όπου αγναντεύεις το Περιστέρι και την κοιλάδα του Αράχθου. Αυτός ο περίπατος, ένα μέρος του οποίου είναι μέσα στο δάσος, κάθε φορά σου εμφανίζει κάτι καινούργιο, από βοτάνια και αγριολούλουδα μέχρι διαφορετικά είδη μανιταριών, ανάλογα με την εποχή.

Ευτυχώς στο χωριό λειτουργεί ένα καφενείο. Εκεί συναντιόμαστε με τους ντόπιους, οι οποίοι αυξάνονται τα Σαββατοκύριακα, και κάνουμε τις καθιερωμένες συζητήσεις «καφενείου», πολιτικές συζητήσεις, τα νέα μας, προβλήματα του χωριού κ.ά., παρέα με τσιπουράκι και πρόβειο τυρί από την Κική και τον Γιώργο που δουλεύουν το καφενείο. 

Σε κοντινή απόσταση είναι και το χωριό Τρίστενο, όπου ο Θανάσης διατηρεί γραφικό καφενείο με πεντανόστιμα μαγειρευτά, ντόπια κρέατα και ωραίο τσίπουρο, σε μία από τις ομορφότερες πλατείες του Ζαγορίου. 

Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Τα πειραματικά θερμοκήπια των Ψηλών Βουνών

Λίστα με τις απαραίτητες στάσεις για την επίσκεψη στην περιοχή:
• το γεφύρι του Αλή Πασά στο σημείο Μπακλάνη
• η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας
• η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου
• η κορυφή του Προφήτη Ηλία, απ’ όπου έχεις θέα σε όλο το Ανατολικό Ζαγόρι και τον Άραχθο

Τις πρώτες μέρες που μετακομίσαμε στο χωριό και μείναμε στο σπίτι του Σωτήρη και της Θάλειας, κάθε βράδυ ακούγαμε έναν θόρυβο μέσα από το ξύλινο ταβάνι. Να σημειώσω ότι παραδοσιακά υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στο ταβάνι του κάτω ορόφου και το πάτωμα του πάνω ορόφου. Κάποιες φορές ο θόρυβος ήταν τόσο έντονος, σαν να προσπαθούσε κάτι να βγει. Τελικά, μετά από τρεις μέρες που συνεχιζόταν ο ίδιος θόρυβος, ξαφνικά μετατοπίστηκε προς τις σκάλες. Έτσι, τα μάτια μας καρφώθηκαν σ’ αυτή την κατεύθυνση και με μεγάλη αγωνία περιμέναμε να δούμε τι θα εμφανιστεί. Τελικά, ξεπρόβαλε ένα πλασματάκι, που στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν ποντίκι, αλλά παρατηρώντας το καλύτερα διαπίστωσαμε ότι είχε φουντωτή ουρά. Εν τέλει αυτό το γλυκούλι πλασματάκι ήταν ένας μυωξός ή αλλιώς ποντικοσκίουρος, ο οποίος, άγνωστο πώς, είχε παγιδευτεί μεταξύ ταβανιού και πατώματος και αφού του άνοιξαμε την πόρτα έφυγε − φανταζόμαστε ανακουφισμένος. 

Δεν έχουμε βιώσει κάποιο δυσάρεστο γεγονός ή τόσο δυσάρεστο που να το θυμόμαστε. Το μόνο θέμα που υπάρχει μέχρι και σήμερα είναι η εύρεση κατοικιών που θα στεγάσουν και εμάς αλλά και άλλους ανθρώπους σαν εμάς που θα ήθελαν να μετοικίσουν στο χωριό. Γιατί σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε και να κάνουμε αυτόν τον τόπο να ξαναπάρει ζωή. 

Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι να δουλεύουμε στα θερμοκήπια
Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Ο καθένας έχει τον κήπο του, τον φροντίζει για να έχει να φάει. 

Αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι να δουλεύουμε στα θερμοκήπια και μετά να απολαμβάνουμε τον καφέ ή το τσιπουράκι μας στην αυλή, αγναντεύοντας το Περιστέρι. Αγαπημένη συνήθεια τον χειμώνα, το βράδυ, κρύο, άερας και εμείς μέσα στο σπίτι με αναμμένο τζάκι να κουβεντιάζουμε, να τρωγοπίνουμε και όταν μερακλώνουμε να ρίχνουμε και καμιά πενιά μέχρι να μας πάρει ο ύπνος στους καναπέδες. 

Αξίζει να αναφερθώ και στον παλιό οικισμό της Αγίας Παρασκευής με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Εκεί υψώνονται δύο βράχοι που θυμίζουν Μετέωρα και ενδείκνυνται για αναρρίχηση. Στην κορυφή του ενός υπάρχει η εκκλησία της Αγ. Τριάδας, με εύκολη πρόσβαση και καταπληκτική θέα.

Ως προς τους ανθρώπους, εννοείται πως ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Χρήστος, ο πρόεδρος της Κοινότητας και μανιταροκυνηγός, ο οποίος πραγματικά αγαπάει τον τόπο, ενδιαφέρεται να τον αναδείξει και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό. Ο Χρήστος μάς στήριξε και μας στηρίζει από τα πρώτα μας κιόλας βήματα στο να ζήσουμε στο χωριό, είτε πρακτικά, βάζοντας προσωπική εργασία, είτε ηθικά, κάνοντάς μας να νιώθουμε σαν στο χωριό μας, και τον ευχαριστούμε από καρδιάς. 

Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ζει στην Αμερική και τα επισκέπτονται τα καλοκαίρια.

Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι θα ήταν αρχικά να καταφέρναμε να κρατάμε το καφενείο του χωριού συνέχεια ανοιχτό, μια και τώρα ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα, και ως γνωστόν χωριό χωρίς καφενείο είναι δύσκολο να παραμείνει ζωντανό. Αυτό ελπίζουμε να επιτευχθεί σιγά σιγά με την εγκατάσταση όλο και περισσότερων στον τόπο. Επίσης θα θέλαμε να προσελκύσουμε περισσότερους νέους στο χωριό ακόμη και για επίσκεψη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και εμείς τη βιωσιμότητά μας σε αυτό. Σε μια απομονωμένη κοινωνία, είναι σημαντικό για εμάς το κομμάτι της κοινωνικοποίησης. 

Η ζωή στο βουνό και σε ένα μικρό χωριό δεν προσφέρει επ’ ουδενί τις ανέσεις της πόλης. Χρειάζεται να φροντίσεις από νωρίς για τα ξύλα σου προκειμένου να έχεις ζέστη τον χειμώνα, να οργανώσεις σωστά το νοικοκυριό σου προκειμένου να έχεις να φας και να μαγειρέψεις για κάποιες μέρες, καθώς, αν δεν προνοήσεις, δεν υπάρχει η ευκολία του delivery. Τέλος, η έλλειψη υποδομών υγείας και εκπαίδευσης είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια τόσο στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους είναι γονείς και νιώθουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κανένα από τα δύο. 

Δεμάτι Ζαγορίου Facebook Twitter
Όταν γνώρισα την Ήπειρο και τα βουνά της η ομορφιά τους με συνεπήρε.


 

Ταξίδια
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομοτηνή Αγγελική Δράκου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Κομοτηνή δεν έχει τη θάλασσα στα πόδια της, έχει όμως φανταστικούς ουρανούς»

Αν και δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα στην πόλη που γνώρισε ως φοιτήτρια, η Αγγελική Δράκου επέστρεψε ως ερωτική μετανάστρια σε αυτήν, ασχολείται με τα βιολογικά βότανα και νιώθει πιο «Κομοτηναία από τους Κομοτηναίους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οινοχώρι Φωκίδας

Γειτονιές της Ελλάδας / Από την Ελληνορώσων στο Οινοχώρι: Η Βασιλική και ο Φώτης μετακόμισαν σε ένα χωριό εννέα μόνιμων κατοίκων

Δύο ορειβάτες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Φωκίδα, αποφάσισαν να αφήσουν τη θέα της μποτιλιαρισμένης Μεσογείων γι' αυτή της Γκιώνας και να ανανεώσουν τον παρατημένο δημοτικό ξενώνα ενός τόπου ξεχασμένου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Ερωτική μετανάστρια στο νησί, η Ελένη Λογοθέτη απόφασισε να αλλάξει τη ζωή της και να μετακομίσει στην Ικαρία γιατί πιστεύει πως «ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που φαντάζονται είναι εκείνοι που ρισκάρουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Ερωτική μετανάστρια στο νησί, η Ελένη Λογοθέτη απόφασισε να αλλάξει τη ζωή της και να μετακομίσει στην Ικαρία γιατί πιστεύει πως «ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που φαντάζονται είναι εκείνοι που ρισκάρουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ