Οι δουλειές του Ηλία Πιστόπουλου γίνονται παγκοσμίως viral στο TikTok

Οι δουλειές του Ηλία Πιστόπουλου γίνονται παγκοσμίως viral στο TikTok Facebook Twitter
Oι θεατές είχαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους 7 αστέρες του Παναθηναϊκού, σε μια μοναδική διαδραστική εμπειρία.
0

Τις άπειρες ώρες που περνάμε σκρολάροντας στο TikTok, βλέπουμε ανθρώπους να δοκιμάζουν φίλτρα που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά, λένε τη μοίρα, μας δείχνουν μέχρι πού να κόψουμε τα μαλλιά μας, ποια χρωματική παλέτα μας ταιριάζει περισσότερο, ενώ υπάρχουν ακόμα και ειδικά effects που αναγνωρίζουν το πρόσωπο των κατοικίδιών μας.

Με τη βοήθειά τους φτιάχνουμε χαριτωμένα, έξυπνα, αστεία βιντεάκια, που δημιουργούν μανίες και κύματα virality παγκόσμια και εγχώρια.

Γιατί ο κόσμος τα αγαπάει τόσο άραγε; Ίσως γιατί κάθε ένα από αυτά τα effects είναι μια βάση για δημιουργικό storytelling, κάθε ένα σου δίνει τη δυνατότητα να αφηγηθείς μια ιστορία με μοναδικό τρόπο. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε την απλή ανθρώπινη περιέργεια, που μας κάνει, ας πούμε, να θέλουμε να δούμε με ποιο διάσημο πρόσωπο μοιάζουμε. Αυτή η περιέργεια είναι που συχνά μας κινητοποιεί να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα φίλτρα και τα effects.

Όλα αυτά μου τα εξήγησε ο Ηλίας Πιστόπουλος, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς effects επαυξημένης πραγματικότητας παγκοσμίως. Το πιο επιτυχημένο από τα effects του είναι το «Maxwell in the Sky». Η επιτυχία του κράτησε πάνω από τρεις μήνες, συγκέντρωσε περισσότερα από 300.000 βίντεο από χρήστες παγκοσμίως και ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο προβολές, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στις μέρες μας, καθώς το viral περιεχόμενο συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 72 ώρες.

Το 2022 είχα την τύχη να με προσκαλέσει το TikTok ως beta tester στο νέο του πρόγραμμα, το Effect House, όπου μπορείς να δημιουργείς effects για την πλατφόρμα. Ήμουν στους πρώτους 200 παγκοσμίως και ο μοναδικός Έλληνας, με τον ρόλο να αναφέρω και να επιλύω bugs, καθώς και να βοηθάω νέους δημιουργούς.

«Δημιουργώ effects που εστιάζουν στη διάδραση του χρήστη μεταξύ φυσικού και digital περιβάλλοντος. Αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται Augmented Reality (AR) Experience, καθώς συνδέει τον πραγματικό κόσμο με digital στοιχεία, δημιουργώντας μια επαυξημένη εμπειρία για τον χρήστη», λέει.

Οι δουλειές του Ηλία Πιστόπουλου γίνονται παγκοσμίως viral στο TikTok Facebook Twitter
O Ηλίας Πιστόπουλος, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς effects επαυξημένης πραγματικότητας παγκοσμίως.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εκεί;

«Το 2022 είχα την τύχη να με προσκαλέσει το TikTok ως beta tester στο νέο του πρόγραμμα, το Effect House, όπου μπορείς να δημιουργείς effects για την πλατφόρμα. Ήμουν στους πρώτους 200 παγκοσμίως και ο μοναδικός Έλληνας, με τον ρόλο να αναφέρω και να επιλύω bugs, καθώς και να βοηθάω νέους δημιουργούς. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες διάλεξαν τους 60 καλύτερους, και ήμουν ένας από αυτούς, αποκτώντας έτσι τον τίτλο του ambassador. Αυτό μου έδωσε απευθείας πρόσβαση και επικοινωνία με την ομάδα του Effect House, καθώς και με όλους τους ambassadors από διαφορετικές ηπείρους.

Ο καθένας έχει τη δική του εμπειρία και υπάρχει συνεχής ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο γνώσης και συνεργασίας. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το Effect House με τίμησε με τον τίτλο “Pioneer of Effect House”, κάτι που με γεμίζει υπερηφάνεια για τη συνεχή συνεισφορά μου στην ομάδα».

@doitfam New Effect!✨ “Maxwell In The Sky” #maxwellthecat #maxwellthecarryablecat #maxwellinthesky #effecthouse #maxwell #roblox #gmod #doitfam #dingusthecat #foryoupage #fyp ♬ original sound - Ciarán

Λίγες εβδομάδες πριν, ο Ηλίας μαζί με την ομάδα του The Newtons Laboratory δημιούργησε για το 6ο Τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ένα AR Experience το οποίο έκανε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στο Καλλιμάρμαρο να μείνουν με ανοιχτό το στόμα. Μέσω αυτού, οι θεατές είχαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους 7 αστέρες του Παναθηναϊκού, σε μια μοναδική διαδραστική εμπειρία την οποία έζησαν πάνω από 40.000 φίλαθλοι στο εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Με τη βοήθεια του γυροσκοπίου του κινητού τηλεφώνου, ανοίγοντας το effect από την κάμερα του TikTok και στρέφοντας τη συσκευή προς τον ουρανό, ο χρήστης είχε τη δυνατότητα να ανακαλύψει το παναθηναϊκό σύμπαν. Το AR Εxperience ήταν ένα από τα highlights του αγώνα που συζητήθηκαν στα διεθνή μέσα».

@doitfam Αν περάσεις απο το Καλλιμάρμαρο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις! ☘️✨🏀 #panathinaikos #pao #paobc #augmentedreality #athens #panathenaicstadium #doitfam ♬ som original - XereKuda Do Grau🥶

Πάμε να πιάσουμε την ιστορία του Ηλία από την αρχή: «Η τεχνολογία ήταν πάντα κομμάτι της ζωής μου, από πολύ μικρή ηλικία. Ένα από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα δώρα ήταν ένα DIY κιτ ραδιοφώνου. Από εκεί ξεκίνησε η αγάπη μου για το να λύνω και να δένω πράγματα. Με τρέλανε η ιδέα ότι αυτό που δημιουργώ τώρα μπορεί να έχει εφαρμογή. Καθώς μεγάλωνα, ο κόσμος των περιοδικών με γοήτευσε, αφού οι γονείς μου είχαν περίπτερο.

Έτσι, κάθε μήνα είχα την ευκαιρία να διαβάζω όλα τα περιοδικά που αφορούσαν την τεχνολογία, με έμφαση στην κινητή τηλεφωνία και τους υπολογιστές. Αυτό μου γέννησε την επιθυμία και το πάθος να αναζητώ συνεχώς την καινοτομία και να παρακολουθώ κάθε νέα εξέλιξη στην τεχνολογία. Μήνα με τον μήνα, έβλεπα πόσο ραγδαία εξελίσσονταν τα πάντα σε αυτόν τον τομέα, κάτι που με ώθησε να παραμένω πάντα σε εγρήγορση και να ενημερώνομαι για κάθε νέα τάση».

Ο Ηλίας τελείωσε, όπως και πολλά παιδιά στην Ελλάδα, μια σχολή που δεν του άρεσε τόσο. Πήγε απλά και μόνο για το πτυχίο. Έτσι, λοιπόν, έγινε Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Ωστόσο, από την εφηβεία του ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη γραφιστική. «Κάπου στα 16, οι γονείς μου έφεραν έναν υπολογιστή στο σπίτι. Δεν ασχολήθηκα με το gaming, είχα ήδη στο μυαλό μου ένα πλάνο. Έτσι, αντί να παίζω παιχνίδια, στράφηκα στο MySpace και άρχισα να ασχολούμαι με τα design layouts των καλλιτεχνών στα προφίλ τους.

Οι δουλειές του Ηλία Πιστόπουλου γίνονται παγκοσμίως viral στο TikTok Facebook Twitter
Μέσα στους πρώτους έξι μήνες διάλεξαν τους 60 καλύτερους, και ήμουν ένας από αυτούς, αποκτώντας έτσι τον τίτλο του ambassador.

Αυτό ήταν το ερέθισμα που με οδήγησε να ανακαλύψω τον κόσμο του design. Ερωτεύτηκα το graphic design. Όταν πια έγινα φοιτητής, το έψαξα περισσότερο και έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου ως freelancer graphic designer. Οι πρώτοι μου πελάτες ήταν από την Αμερική. Ασχολιόμουν κυρίως με μουσικά πρότζεκτ. Η γραφιστική με βοήθησε να σπουδάσω εκτός Αθήνας και να στηρίξω τη φοιτητική μου ζωή».

«Είμαι απόλυτα geek, με όλη τη σημασία της λέξης. Περνάω μέρες και νύχτες μπροστά στον υπολογιστή για να πετύχω το αποτέλεσμα που έχω στο μυαλό μου, για να εξελίξω αυτά που κάνω, για να πάω ένα βήμα παρακάτω», μου λέει. Αυτό δεν είναι ουρανοκατέβατο βέβαια. Η επιμονή και η φιλοπεριέργεια προέρχονται από το σπίτι του.

«Οι γονείς μου έκαναν τα πάντα για να με στηρίξουν, βοηθώντας με να βρω τον δρόμο και τον σκοπό μου στη ζωή. Η μητέρα μου, που είναι ρωσικής καταγωγής, προέρχεται από έναν λαό με μεγάλη πειθαρχία, κάτι που φρόντισε να μου μεταδώσει από νωρίς, μεγαλώνοντάς με μέχρι τα 7 μου χρόνια στη Ρωσία. Στη συνέχεια, στην Ελλάδα, με έμαθε να μην τα παρατάω ποτέ, όποια δυσκολία κι αν αντιμετώπιζα.

@doitfam Augmented Reality experience! @Martin Garrix at @Primer Music Festival 😱 #greece #augmentedreality #primermusicfestival #doitfam ♬ Animals - Radio Edit - Martin Garrix

Από μικρός είχα στο μυαλό μου ότι η εξέλιξη δεν έχει ταβάνι. Καθώς μεγάλωνα, πολύ κοντινοί μου άνθρωποι έγιναν κομμάτι της κινητήριας δύναμής μου, ενθαρρύνοντάς με να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Για εμένα, η δημιουργία effects είναι μορφή αυτοέκφρασης και το μέσο που με βοηθά να αντιμετωπίζω τις καθημερινές προκλήσεις με πιο δημιουργικό τρόπο. Μέσω της τέχνης και της τεχνολογίας, βρίσκω νέες προσεγγίσεις και λύσεις, πράγμα που με κάνει να βλέπω τον κόσμο με διαφορετική ματιά».

Tik Tok: @doitfam
Instagram: @doitfam

Youtube: FAM

Linkedin: Ilias Pistopoulos

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Design / Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel αξιοποίησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών, εστιάζοντας στην εμπειρία της φιλοξενίας μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ