Όλα είναι λαϊκισμός

Όλα είναι λαϊκισμός Facebook Twitter
Κακώς έγινε η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αντικυβερνητικά γεγονότα. Δεν είναι σωστό. Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΚΑΚΩΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ ο κόσμος με τα Τέμπη. Κακώς έγιναν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Κακώς έγινε η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αντικυβερνητικά γεγονότα. Δεν είναι σωστό. Είναι αχαριστία, είναι cringe, είναι λαϊκισμός. Η αμφισβήτηση είναι λαϊκισμός. Η διαμαρτυρία είναι λαϊκισμός. Η επίκληση του θυμικού είναι λαϊκισμός. Τα μνημόσυνα είναι λαϊκισμός. Η αντιπολίτευση είναι λαϊκισμός (ευτυχώς, όλα βαίνουν καλώς: το ΠΑΣΟΚ έκανε μια μεγαλοπρεπή στροφή 360 μοιρών και ο ΣΥΡΙΖΑ πνίγηκε στις τοξικές του αναθυμιάσεις).

Το τραγούδι που σκάρωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι λαϊκισμός και πολύ κακώς δεν το έστειλε προηγουμένως για έγκριση σε κάποια αρμόδια κριτική επιτροπή. Εδώ που τα λέμε, όλα τα τραγούδια διαμαρτυρίας είναι λαϊκισμός. Πάρτε για παράδειγμα το τραγούδι του Θεοδωράκη για τον Σωτήρη Πέτρουλα: «Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα / Αηδόνι και λιοντάρι, βουνό και ξαστεριά / Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε / Τα γαλάζια μάτια σου μας καλούνε». Μα είναι τέχνη αυτό; Είναι σοβαροί στίχοι αυτοί; Ίου. Πούρος λαϊκισμός…

Όπως κάποιοι αριστεριστές ή αριστερίζοντες (από millennial και κάτω) μπορεί να χαρακτηρίζουν «φασίστα» όποιον απλά τους τη σπάει, συχνά για μη πολιτικούς λόγους, έτσι και ο όρος «λαϊκισμός» έχει καταντήσει καραμέλα, ξόρκι και μπαμπούλας που μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε αντίληψη δεν υπακούει σε μια όλο και πιο περιορισμένη και αυταρχική νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Λες και υπάρχει πιο χυδαίος και πιο φασίζων λαϊκισμός από την τηλεόραση του Λιάγκα, τη ρητορική του Πορτοσάλτε (ο οποίος χθες αναφερόμενος στα εσωτερικά πάθη του ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε ότι «οι αριστεροί ξέρουν να παίρνουν λαιμό, κανονικό λαιμό») τον αγοραίο κυνισμό του  Άδωνι Γεωργιάδη ή τις πρωτοφανούς προκλητικότητας, τοξικότητας και εμπάθειας αναρτήσεις της κυρίας Βάνας Νικολαϊδου-Κυριανίδου, η οποία παραμένει στη θέση της Προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη «πολιτισμένη» χώρα θα της είχαν τουλάχιστον γίνει αυστηρότατες συστάσεις, αν δεν είχε καρατομηθεί (μεταφορικώς).  

Όπως κάποιοι αριστεριστές ή αριστερίζοντες (από millennial και κάτω) μπορεί να χαρακτηρίζουν «φασίστα» όποιον απλά τους τη σπάει, συχνά για μη πολιτικούς λόγους, έτσι και ο όρος «λαϊκισμός» έχει καταντήσει καραμέλα, ξόρκι και μπαμπούλας που μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε αντίληψη δεν υπακούει σε μια όλο και πιο περιορισμένη και αυταρχική νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε προειδοποιήσει για την κατάχρηση του όρου σε μια ομιλία του το 2016, λίγους μήνες πριν παραχωρήσει την προεδρία της χώρας του στον Ντόναλντ Τραμπ:

«Ξέρετε, ο λόγος για τον οποίο έβαλα υποψηφιότητα το 2008, και ο λόγος για τον οποίο έβαλα ξανά υποψηφιότητα, και ο λόγος για τον οποίο ακόμη και όταν αποχωρήσω από αυτό το αξίωμα θα συνεχίσω να εργάζομαι υπό κάποια ιδιότητα σε δημόσιο αξίωμα είναι επειδή νοιάζομαι για τους ανθρώπους και θέλω να βεβαιωθώ ότι κάθε παιδί στην Αμερική έχει τις ίδιες ευκαιρίες που είχα εγώ... Υποθέτω ότι αυτό με κάνει "λαϊκιστή".

Κάποιος άλλος, ο οποίος δεν έχει δείξει ποτέ κανένα σεβασμό για τους εργαζόμενους, δεν έχει αγωνιστεί ποτέ για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν γίνεται ξαφνικά "λαϊκιστής" επειδή λέει κάτι αμφιλεγόμενο προκειμένου να κερδίσει ψήφους. Δεν είναι αυτό το μέτρο του λαϊκισμού… Θα συμβούλευα όλους να είναι προσεκτικοί όταν αποδίδουν σε όποιον εμφανίζεται σε μια περίοδο ανησυχίας την ετικέτα του "λαϊκιστή"».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Daily / Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Η εκδοχή του ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας ήταν μοναδική και αποκλειστική για τη συγκεκριμένη προβολή, αυτό που μένει όμως σε κάθε περίπτωση είναι η μαγνητικά χαρισματική και πάντα προσηνής προσωπικότητά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Daily / Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Με αφορμή της επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, οι εγχώριοι αυτόκλητοι θεματοφύλακες των «δυτικών αξιών» διατράνωσαν για μια ακόμη φορά τη θερμή στήριξή τους στην «ιερή αποστολή» του Ισραήλ, σύμφωνα με την ορολογία του πρωθυπουργού του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Daily / Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Όταν η παλιά του φιλική επαφή από το Saturday Night Live αποκάλυψε στον έκπληκτο Γουίλ Φέρελ ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία φυλομετάβασης, ο διάσημος κωμικός είχε την ιδέα να κάνουν μαζί ένα ταξίδι στην αμερικανική ενδοχώρα και να καταγράψουν την εμπειρία τους σ’ αυτή την ταινία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Daily / Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Ένας συρφετός υστερίας, ηθικού πανικού, κοινωνικού κανιβαλισμού, αμφίβολων μαρτυριών και βαρυσήμαντων αναλύσεων από «ειδικούς» της συμφοράς. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έξαρσης της εφηβικής βίας από τα τηλεοπτικά μέσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Daily / Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Πάνω απ’ όλα ίσως, ο σπουδαίος τραγουδοποιός και σταρ του σινεμά υπήρξε η επιτομή του «είναι και φαίνεται». Η μορφή του πιστοποιούσε την αυθεντικότητα της εμπειρίας και λειτουργούσε καθησυχαστικά, ακόμα κι όταν τα λόγια των τραγουδιών σε κάνουν να θέλεις να κατεβάσεις απνευστί μισό μπουκάλι ουίσκι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM
Τελικά, τα «πολιτισμένα» ντιμπέιτ είναι τα χειρότερα

Daily / Τελικά, τα «πολιτισμένα» debate είναι τα χειρότερα

Χαιρετίζεται από πολλούς ως εξόχως πολιτισμένο και πρωτοποριακό το debate για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην πραγματικότητα η νέα, «εκλεκτική» εκδοχή ήταν ακόμα πιο προβληματική από τις προηγούμενες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Penguin: Ένας απίστευτος Κόλιν Φάρελ σε μια υπερβατική για το είδος της σειρά

Daily / The Penguin: Ένας απίστευτος Κόλιν Φάρελ σε μια υπερβατική για το είδος της σειρά

Ο ηθοποιός είναι (ξανά) εντυπωσιακά αγνώριστος αλλά απολύτως επιβλητικός στον κεντρικό ρόλο της νέας σειράς του HBO που τοποθετείται στο σύμπαν της DC και του Batman, χωρίς όμως την παρουσία του «σκοτεινού ιππότη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς

Daily / Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς

Η Βάσω Τσαρούχα άκουσε για άλλη μια φορά χθες χυδαία υβριστικά συνθήματα εις βάρος της. Το γεγονός ότι είχε το «θράσος» να διακόψει προσωρινά τον αγώνα είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ξανά εναντίον της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Αλήστου μνήμης: Αναδρομή στα 90s, την δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο

Daily / Αλήστου μνήμης: Αναδρομή στα ’90s, τη δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο

Στη σειρά «In Vogue: The 90s» του Disney+, εμφανίζονται οι πάντες σχεδόν που διαμόρφωσαν το look εκείνης της κρίσιμης δεκαετίας, από την Άννα Γουίντουρ και την Χίλαρι Κλίντον μέχρι την Κέιτ Μος και τον Τζον Γκαλιάνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ