ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών; Facebook Twitter
Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και τη σταθεροποίηση ή αν θα μπουν σε μια νέα φάση διχασμού και απομονωτισμού; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Ποιο είναι το διακύβευμα των αμερικάνικων εκλογών;
Τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, στον κόσμο μας, το διακύβευμα είναι κοινό: αν θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και τη σταθεροποίηση ή αν θα μπουν σε μια νέα φάση διχασμού και απομονωτισμού. Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενίσχυσης των θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών ή θα κυριαρχήσουν τα πρόσωπα, οι εξωθεσμικές διαδικασίες και η υποτίμηση της πολιτικής και της δημοκρατίας;

Οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και η αστάθεια σε έναν ανισόπεδο πολυπολικό κόσμο δοκιμάζουν τις αντοχές της Δύσης. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία σταθεροποίησης και ασφάλειας.

— Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θεωρούνται από τις πιο κρίσιμες. Ποιοι είναι οι λόγοι κατά τη γνώμη σας;
Είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και η αστάθεια σε έναν ανισόπεδο πολυπολικό κόσμο δοκιμάζουν τις αντοχές της Δύσης. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία σταθεροποίησης και ασφάλειας. Στις ίδιες τις ΗΠΑ μπορούμε, δυστυχώς, να μιλήσουμε για δύο ή και τρεις παράλληλες κοινωνίες με έντονες διαιρέσεις. Η προσπάθεια που ξεκίνησε η διακυβέρνηση Μπάιντεν να μειώσει την πόλωση και να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ειρήνης δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω και των παγκόσμιων κρίσεων. Η συνέχιση, λοιπόν, ή η εγκατάλειψη αυτής της διαδικασίας είναι μια κρίσιμη καμπή θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά για τις ΗΠΑ.

cover
Τριαντάφυλλος Καρατράντος, 
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ

— Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ;
Στο εσωτερικό της χώρας όξυνση και κανονικοποίηση της πόλωσης, υποχώρηση των θεσμών, ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας και κυρίως μια έντονη κρίση εμπιστοσύνης. Σε διεθνές επίπεδο θα υποχωρήσει η έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο, στους κανόνες, στην πολυμερή διπλωματία και στη λειτουργία των φιλελεύθερων θεσμών έναντι της εξωθεσμικής διπλωματίας, της αντίληψης του ισχυρού και των προσωπικών επαφών. Μια πιθανή νίκη Τραμπ θα επηρεάσει σημαντικά και τον σχεδιασμό ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε., καθιστώντας επιτακτικότερη τη διαδικασία Στρατηγικής Αυτονομίας. Αρνητικές θα είναι πιθανότατα οι εξελίξεις και στα μέτωπα των δύο πολέμων, κυρίως σε αυτό της Ουκρανίας.

— Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία;
Οι ΗΠΑ λειτουργούν βάσει των πάγιων και διαρκών συμφερόντων τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ακόμα και την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ είχε αρχίσει η διαδικασία ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, άρα δεν πρέπει να περιμένουμε ένα θεαματικό πισωγύρισμα που θα αλλάξει τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η αντίληψη του Τραμπ για το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες σίγουρα δεν ευνοεί χώρες που επενδύουν στη διατήρηση του status quo, όπως η Ελλάδα, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες σε χώρες με αναθεωρητική και παρεμβατική πολιτική, όπως η Τουρκία. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί και από τον τρόπο και τον βαθμό που μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ θα έχει επιπτώσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Ε.Ε. αλλά και με το ΝΑΤΟ, για το οποίο ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών έχει τελείως διαφορετικές θέσεις από αυτές της Κάμαλα Χάρις και των δημοκρατικών.

— Πώς επηρεάζει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τις αμερικανικές εκλογές;
Χωρίς τα δύο κόμματα και οι υποψήφιοι Πρόεδροι να έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η διασφάλιση του κράτους του Ισραήλ αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τις ΗΠΑ στην περιοχή, υπάρχουν διαφοροποιήσεις που επηρεάζουν τη στάση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου και η αδυναμία των ΗΠΑ να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη κατάπαυση πυρός σωρεύουν αρνητική κριτική στη διακυβέρνηση Μπάιντεν και γενικότερα στους δημοκρατικούς. Επίσης, πρέπει να σταθούμε στα fake news και στις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν υποστηρικτές του Τραμπ για τη δήθεν στάση της Χάρις έναντι του Ισραήλ αλλά και του Παλαιστινιακού. Τέλος, πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί και το ιδιαιτέρως ισχυρό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίντα

Πολιτισμός / Τι συνέβη με την αποχώρηση της Λίντας Καπετανέα από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του θεσμού, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάτι που της ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας σε ένα σύντομο τηλεφώνημα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Συρία: Πώς μεταφράζεται για την υπόλοιπη περιοχή η αναζωπύρωση του πολέμου

Ανάλυση / Συρία: Πώς μεταφράζεται για την υπόλοιπη περιοχή η αναζωπύρωση του πολέμου

Η αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών που έχει καταλάβει το Χαλέπι και απειλεί άλλα εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια περαιτέρω αποδυνάμωση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν, αλλά και να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας και αστάθειας
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ανάλυση / Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα είχε κατηγορηθεί ποτέ αν δεν είχε αυτό το όνομα και ότι κάθε πατέρας θα έκανε το ίδιο - Αυτή η πράξη επικυρώνει τη νοοτροπία του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Διεθνή / Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία και οι καταιγιστικές εξελίξεις αν ηττηθεί η Ουκρανία. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Οπτική Γωνία / Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Στο νέο biopic με την Αντζελίνα Τζολί η μητέρα της νεαρής Μαρίας Κάλλας την εξαναγκάζει σε συνευρέσεις με Γερμανούς ναζί στην κατοχική Αθήνα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Ακροβατώντας / Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Εκείνοι που στήριξαν τον Κασσελάκη και τον άφηναν για έναν χρόνο να αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα του κόμματός τους είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να τον ρίξουν από την προεδρία όταν διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Βασιλική Σιούτη / Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Με το πολιτικό τοπίο να βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και την κινητικότητα να συνεχίζεται, η κεντρική πολιτική μάχη που θα δοθεί αυτές τις ημέρες αφορά την οικονομία και είναι για τον προϋπολογισμό του 2025
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ