Σε ζεστή ατμόσφαιρα και με πρωταγωνιστές τους δημιουργούς και τους ήρωες των ταινιών τους απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2024 τα βραβεία του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Fischer, πιστή στον «τίτλο» της ως η πιο σινεφίλ μπίρα στην πόλη, βρέθηκε για ακόμη μια φορά εκεί ως χορηγός των Βραβείων Κοινού για 15η χρονιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 20.000 θεατές να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους ταινίες και κάνοντας κάθε στιγμή αξέχαστη για τους λάτρεις του σινεμά.
Τους δημοσιογράφους και το κοινό καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον προσφάτως εκλιπόντα Γιάννη Μπουτάρη.
«Πνεύμα σπινθηροβόλο, προοδευτικό και άοκνο, ο Γιάννης Μπουτάρης καθόρισε όσο ελάχιστοι την κοινωνική, την πολιτική, την πολιτισμική και την επιχειρηματική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Πρωτοπόρος στους τομείς της οινοποιίας και της οινολογίας, έθεσε κάποια στιγμή στη ζωή του έναν δύσκολο στόχο: να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων αυτής της πόλης. Και το παράξενο είναι ότι τα κατάφερε, έστω και για λίγο. Έζησε τη ζωή του στο έπακρο, στα όρια, στο φουλ και δεν ήταν ποτέ στο περίπου. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν πάντα στο ακριβώς. Είχαμε την τύχη και την ευλογία να τον ζήσουμε, να τον έχουμε μαζί μας ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μας βοήθησε, μας υποστήριξε, ακούγαμε τις πάντα σοφές συμβουλές του, πορευτήκαμε μαζί του και τον αγαπήσαμε. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ψηφιδωτό με ψηφίδες πανέμορφες αλλά και σκοτεινές, και ο Γιάννης Μπουτάρης δεν φοβήθηκε ποτέ να τις φωτίσει με αγάπη και ενσυναίσθηση, να αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία όλων μας. Τον θυμόμαστε πάντα στις αίθουσες του Φεστιβάλ, στις τελετές, στις εκδηλώσεις μας. Ένα φωτεινό πνεύμα, ένα καθάριο βλέμμα, μια ατρόμητη φωνή. Σε τιμούμε κυρ-Γιάννη, σε θαυμάζουμε, σε κουβαλάμε πάντα μέσα μας. Σ' ευχαριστούμε για όλα!», ήταν μερικά από τα συγκινητικά λόγια που εκφώνησε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, θρυλική παραγωγός και σκηνοθέτις του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, Σάρα Ντράιβερ, απένειμε το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος», που παρεμπιπτόντως είναι από τους αγαπημένους της σκηνοθέτες, στην ταινία «Καλές γιορτές» του Σκάνταρ Κόπτι, «για τη λεπτομερή και επιμελημένη ύφανση διαφορετικών αφηγήσεων και οπτικών που φέρνουν στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα των δυναμικών και σχετίζονται με τις έννοιες του έθνους, του κοινωνικού φύλου και των τάξεων, οι οποίες διαιρούν τις κοινωνίες, αλλά και το καθρέφτισμα του μέλλοντος στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας».
Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Αργυρός Αλέξανδρος» δόθηκε στο δράμα «Η Τζούλι μένει σιωπηλή» του Βέλγου Λεονάρντο βαν Ντάιλ (μια πανέμορφη φιλμοκατασκευή, σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής), ενώ για τις ερμηνείες τους τιμήθηκαν ο Μαχμούντ Μπάκρι για την ταινία «Σε μια άγνωστη γη» του Μάχντι Φλάιφελ και η Ζοάνα Σάντος για την ταινία «Σε πτώση» της Λάουρα Καρέιρα.
Στο διαγωνιστικό τμήμα «Meet the Neighbors+», ο Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος για την καλύτερη ταινία κατέληξε στο «Βιτόρια» των Αλεσάντρο Κασίγκολι και Κέισι Κάουφμαν, μια αναπάντεχη και πρωτότυπη προσέγγιση στο λεπτό θέμα της υιοθεσίας, ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος στο «Ευχαριστούμε για τη συναλλαγή σας» της Λάιλα Αμπάς.
Στο επίσης διαγωνιστικό πρόγραμμα του Film Forward ξεχώρισε και κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο η «Οικουμενική Γλώσσα» του Μάθιου Ράνκιν, «μια εξαιρετική ταινία με μια ιδέα που συνδυάζει χρόνους, τόπους και πολιτισμούς, δοσμένη με πολύ ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα και αίσθηση του χιούμορ». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε, υπενθυμίζοντας την ανθρώπινη ικανότητα για τρυφερότητα σε έναν βάναυσο κόσμο.
Σε παρόμοιο τόνο, ο Νόαζ Ντέσε παρέλαβε τον Αργυρό Αλέξανδρο για την ταινία «Xoftex», «μια συμφωνία του χάους και της έντονης καθημερινής ζωής των μεταναστών στη ζούγκλα ενός προσφυγικού καταυλισμού», και επισήμανε τη σάτιρα και το χιούμορ ως αντίδοτα στην απανθρωπιά.
Πολλοί από τους νικητές χειροκροτήθηκαν θερμά από τους θεατές που παρευρέθηκαν και στην επίσημη τελετή λήξης το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου στην αίθουσα Ολύμπιον. Οικοδεσπότης ήταν ο Αντίνοος Αλμπάνης και η βραδιά ξεκίνησε υπό τους ήχους του «My Way», με τη φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη να δεσπόζει στη μεγάλη οθόνη, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών.
Για την απονομή των βραβείων κοινού Fischer ανέβηκε στη σκηνή η Πηνελόπη Ζαούδη, Marketing Manager της Fischer, ο Λάζαρος Βογιατζόγλου, υπεύθυνος χορηγιών Βορείου Ελλάδος, και η Βάσω Καψιώχα, Junior Brand Manager της Fischer.
Όπως ανέφερε η κ. Ζαούδη: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μάς φιλοξένησε φέτος στην 65η διοργάνωσή του και η μπίρα Fischer ήταν φυσικά εκεί για να συνοδεύσει την πόλη σε αυτήν τη μοναδική γιορτή. Με γνώμονα την αυθεντική εμπειρία που η ίδια η μπίρα μας πρεσβεύει χιλιάδες θεατές περιηγήθηκαν σε 250 ταινίες, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στις πιο ιστορικές αίθουσες της πόλης. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι οι εμπειρίες που προσφέρει μέσα από τις ιστορίες του αλλά και τη δυνατότητα που δίνει στο κοινό να επιλέξει τις ταινίες που άγγιξαν την ψυχή του. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η μπίρα Fischer έδωσε για ακόμη μία χρονιά φωνή στους θεατές. Μάλιστα, περισσότεροι από 20.000 θεατές συμμετείχαν, ψήφισαν και ανέδειξαν τις ταινίες που τους συγκίνησαν, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το σινεμά είναι μια εμπειρία συλλογική, που αξίζει να μοιραζόμαστε».
Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, απένειμε πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών:
Βραβείο Κοινού Fischer - Διεθνές Διαγωνιστικό:
Σε μια άγνωστη γη, του Μάχντι Φλάιφελ
Βραβείο Κοινού Fischer - Meet the Neighbors+:
Ο Μοϊκανός, του Φρεντερίκ Φαρουτσί
Βραβείο Κοινού Fischer - Film Forward:
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού, του Κωστή Χαραμουντάνη
Βραβείο Κοινού Fischer - Επίσημο Πρόγραμμα:
Φως Οδηγός, των Κέλι Ο’Σάλιβαν & Άλεξ Τόμσον
Βραβείο Κοινού Fischer «Μιχάλης Κακογιάννης»:
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου: Wishbone, της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
Το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου είναι η ελληνική ταινία που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία στις επιμέρους κατηγορίες, ενώ το «Arcadia» του Γιωργου Ζώη τιμήθηκε από τη διεθνή κριτική επιτροπή.
Την ταινία «The End», ένα μιούζικαλ για το τέλος του κόσμου, που έριξε και την αυλαία του Φεστιβάλ, προλόγισε ο σκηνοθέτης της, ο δις υποψήφιος για Όσκαρ Τζόσουα Οπενχάιμερ, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης για τη δυσεύρετη στις μέρες μας ευγένεια με την οποία τον αγκάλιασε, εξήρε την αφοσίωση των πρωταγωνιστών του, ειδικά της Τίλντα Σουίντον και του Μάικλ Σάνον, και ως Αμερικανός (αν και διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη) απολογήθηκε με τον τρόπο του για τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη χώρα καταγωγής του, και παρότρυνε το κοινό σε ένα θαρραλέο και ελπιδοφόρο βλέμμα για ένα καλύτερο μέλλον.