Αρχαιολόγοι στην Τουρκία λένε ότι ανακάλυψαν ένα αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει μια βιβλική φιγούρα σε μάχη κατά του διαβόλου.
Το σπάνιο φυλαχτό βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα.
Η Αδριανούπολη κατοικείτο από, τουλάχιστον, τον 1ο αιώνα π.Χ. ως τον 8ο αιώνα μ.Χ.. Έλαβε την ονομασία της από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό στη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ.. Όταν ο Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α΄ (347-395) του Βυζαντίου ενοποίησε τμήματα της Παφλαγονίας και της Βιθυνίας εντός νέας επαρχίας υπό την ονομασία Ονωριάς, η Αδριανούπολη έγινε γνωστή ως Αδριανούπολη Ονωριάδος. Η πόλη είναι γνωστή ως γενέτειρα των Αγίων Αλύπιου του Στυλίτη και Στυλιανού Παφλαγονίας.
Οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης πραγματοποιούνται εκεί από το 2003, με πάνω από δώδεκα κτίρια που έχουν ανακαλυφθεί και πολλά τεράστια ψηφιδωτά που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Το μενταγιόν, κατασκευασμένο από μπρούντζο, δείχνει τον βασιλιά Σολομώντα, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Καραμπούκ της Τουρκίας. Ο ηγεμόνας φαίνεται να καβαλά ένα άλογο και να κρατά ένα δόρυ ενώ νικά τον διάβολο, σύμφωνα με τον Δρ Ερσίν Τσελίκμπας, αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο.
«Η απεικόνιση του Προφήτη (κατά το Ισλάμ ο Σολομών είναι προφήτης του Αλλάχ) Σολομώντα σε αυτό το περιδέραιο μας εξέπληξε και αποκάλυψε τη σημασία του αντικειμένου για την αρχαιολογία της Ανατολίας», είπε ο Τσελίκμπας.
Η φράση «Ο Κύριός μας νίκησε το κακό» είναι γραμμένη στη μία πλευρά του φυλαχτού και τα ονόματα τεσσάρων βιβλικών αγγέλων Ουριήλ, Γαβριήλ, Μιχαήλ και Ραφαήλ, είναι γραμμένα στην άλλη πλευρά [σ.σ. βέβαια για λόγους προπαγάνδας ο Τσελίκμπας λέει ότι τα ονόματα των αρχαγγέλων που αναγράφονται είναι τα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ισραφίλ και Αζραήλ, όπου τα δύο τελευταία είναι ονόματα αρχαγγέλων κατά το Ισλάμ. Αδιαφορεί για το γεγονός πως τον πέμπτο αιώνα δεν υπήρχε Ισλάμ]. Το μενταγιόν θα είχε χρησιμοποιηθεί ως γούρι για προστασία από το κακό ή τον κίνδυνο, είπε ο Τσελίκμπας στο LiveScience.
Πρόσθεσε ότι το φυλαχτό σχετίζεται με τη στρατιωτική φύση της πόλης, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες ανασκαφές είχαν «προσδιορίσει την ύπαρξη μονάδας ιππικού» στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας. Αυτό είναι το πρώτο μενταγιόν αυτού του είδους που βρέθηκε στη Μικρά Ασία, είπε ο Τσελίκμπας, αν και ένα παρόμοιο κομμάτι βρέθηκε κάποτε στην Ιερουσαλήμ.