ΚΙΝΗΣΗ

Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι στην Τουρκία λένε ότι ανακάλυψαν ένα αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει μια βιβλική φιγούρα σε μάχη κατά του διαβόλου. 

Το σπάνιο φυλαχτό βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα. 

Η Αδριανούπολη κατοικείτο από, τουλάχιστον, τον 1ο αιώνα π.Χ. ως τον 8ο αιώνα μ.Χ.. Έλαβε την ονομασία της από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό στη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ.. Όταν ο Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α΄ (347-395) του Βυζαντίου ενοποίησε τμήματα της Παφλαγονίας και της Βιθυνίας εντός νέας επαρχίας υπό την ονομασία Ονωριάς, η Αδριανούπολη έγινε γνωστή ως Αδριανούπολη Ονωριάδος. Η πόλη είναι γνωστή ως γενέτειρα των Αγίων Αλύπιου του Στυλίτη και Στυλιανού Παφλαγονίας.

Οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης πραγματοποιούνται εκεί από το 2003, με πάνω από δώδεκα κτίρια που έχουν ανακαλυφθεί και  πολλά τεράστια ψηφιδωτά που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. 

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας Facebook Twitter

Το μενταγιόν, κατασκευασμένο από μπρούντζο, δείχνει τον βασιλιά Σολομώντα, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Καραμπούκ της Τουρκίας. Ο ηγεμόνας φαίνεται να καβαλά ένα άλογο και να κρατά ένα δόρυ ενώ νικά τον διάβολο, σύμφωνα με τον Δρ Ερσίν Τσελίκμπας, αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο.

«Η απεικόνιση του Προφήτη (κατά το Ισλάμ ο Σολομών είναι προφήτης του Αλλάχ) Σολομώντα σε αυτό το περιδέραιο μας εξέπληξε και αποκάλυψε τη σημασία του αντικειμένου για την αρχαιολογία της Ανατολίας», είπε ο Τσελίκμπας. 

Η φράση «Ο Κύριός μας νίκησε το κακό» είναι γραμμένη στη μία πλευρά του φυλαχτού και τα ονόματα τεσσάρων βιβλικών αγγέλων Ουριήλ, Γαβριήλ, Μιχαήλ και Ραφαήλ, είναι γραμμένα στην άλλη πλευρά [σ.σ. βέβαια για λόγους προπαγάνδας ο Τσελίκμπας λέει ότι τα ονόματα των αρχαγγέλων που αναγράφονται είναι τα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ισραφίλ και Αζραήλ, όπου τα δύο τελευταία είναι ονόματα αρχαγγέλων κατά το Ισλάμ. Αδιαφορεί για το γεγονός πως τον πέμπτο αιώνα δεν υπήρχε Ισλάμ]. Το μενταγιόν θα είχε χρησιμοποιηθεί ως γούρι για προστασία από το κακό ή τον κίνδυνο, είπε ο Τσελίκμπας στο LiveScience. 

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας Facebook Twitter

Πρόσθεσε ότι το φυλαχτό σχετίζεται με τη στρατιωτική φύση της πόλης, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες ανασκαφές είχαν «προσδιορίσει την ύπαρξη μονάδας ιππικού» στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας. Αυτό είναι το πρώτο μενταγιόν αυτού του είδους που βρέθηκε στη Μικρά Ασία, είπε ο Τσελίκμπας, αν και ένα παρόμοιο κομμάτι βρέθηκε κάποτε στην Ιερουσαλήμ.  

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM