Η υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη εγκαινιάζει στις 18 Ιανουαρίου το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διευθύνοντας ένα δεκαεξαμελές σύνολο εγχόρδων σε μια ιδιότυπη συναυλία με τον τίτλο «Dare to dance / Try nοt to dance», η οποία περιλαμβάνει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση έργα των Γιασούσι Ακουτάγκαουα, Έντβαρντ Γκριγκ, Βόιτσεκ Κίλαρ, Ουίλιαμ Λόιντ Ουέμπερ και Πιοτρ Τσαϊκόφσκι.
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Βόλγα μέχρι την Ιαπωνία και από τη Νορβηγία μέχρι τα Καρπάθια Όρη. Η Σερενάτα για έγχορδα, έργο 48 (1880) του Τσαϊκόφσκι συνομιλεί με τη Σουίτα Χόλμπεργκ (1884) του Έντβαρντ Γκριγκ και τη Σερενάτα για έγχορδα (1939) του Ουίλιαμ Λόιντ Ουέμπερ, ενώ οι ιαπωνικοί παραδοσιακοί ρυθμοί του έργου «Τρίπτυχο» (1953) του Γιασούσι Ακουτάγκαουα συναντούν τους έντονους ρυθμούς του έργου «Οράβα» (1986) του Πολωνού Βόιτσεχ Κίλαρ, που είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη περιοχή των Καρπαθίων.
Στις 19 Ιανουαρίου το πιανιστικό ντούο P4 2 των Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη παρουσιάζει ένα μουσικό πορτρέτο με τίτλο «You don’t know my place / Η μουσική του Τζούλιους Ίστμαν», ερμηνεύοντας τα εμβληματικά έργα για δύο πιάνα «Κακός νέγρος» και «Γκέι αντάρτης» του πρωτοποριακού Αφροαμερικανού συνθέτη Τζούλιους Ίστμαν. Το πρώτο αντιμετωπίζει με οξύτητα τον ρατσισμό, ενώ το δεύτερο αποτελεί μια δυναμική δήλωση για τη σεξουαλική ταυτότητα. Μέσα από αυτά τα έργα, ο Ήστμαν προκαλεί τις καθιερωμένες αντιλήψεις και αναδεικνύει τη δύναμη της μουσικής ως μέσου κοινωνικής κριτικής και έκφρασης.
Το πιανιστικό ντούο P4 2 των Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη παρουσιάζει ένα μουσικό πορτρέτο με τίτλο «You don’t know my place / Η μουσική του Τζούλιους Ήστμαν», ερμηνεύοντας τα εμβληματικά έργα για δύο πιάνα «Κακός νέγρος» και «Γκέι αντάρτης» του πρωτοποριακού Αφροαμερικανού συνθέτη Τζούλιους Ίστμαν.
Από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου μια νέα παραγωγή της θρυλικής οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!» επιστρέφει έναν αιώνα μετά την πρώτη της παρουσίαση στο αθηναϊκό κοινό. Σε αυτήν ξεδιπλώνεται όλη η αστική θεματολογία του δημιουργού του «Βαφτιστικού», ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο, μια διασκευή της φαρσοκωμωδίας «Οικιακές χαρές» του Μορίς Ενεκέν (1894), διανθισμένη με δεκαπέντε μουσικά νούμερα. Η αποκατάσταση της ενορχήστρωσης είναι του Γιάννη Μπελώνη, η μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και η σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη. Παίζουν οι Δημήτρης Σιγαλός, Βαγγέλης Μανιάτης, Τζούλια Σουγλάκου, Χρύσα Μαλιαμάνη, Νικόλας Μαραζιώτης, Μαρισία Παπαλεξίου και Αντώνης Κυριακάκης.
Εθνική Λυρική Σκηνή - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Είκοσι επτά χρόνια μετά την πρώτη της παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβαίνει ξανά η εμβληματική όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Η δύναμη του πεπρωμένου», από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Πάολο Καρινιάνι και η σκηνοθεσία της Ροδούλας Γαϊτάνου, ενώ στο πρωταγωνιστικό τρίο με τις μεγάλες φωνητικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις θα δούμε τρεις διεθνώς καταξιωμένους μονωδούς: την υψίφωνο Τσέλια Κοστέα, τον κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά και τον διακεκριμένο Αργεντινό τενόρο Μαρσέλο Πουέντε, γνωστό στο ελληνικό κοινό από τον «Αντρέα Σενιέ» και τον «Ντον Κάρλο».
Από τις 14 έως τις 23 Φεβρουαρίου το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα παράσταση χορού για τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία Καγιετάνο Σότο και σε συνεργασία με τον Ντάριο Σούσα. To μουσικό σενάριο της χορογραφίας περιλαμβάνει διάσημες συνθέσεις, χορωδιακές και ορχηστρικές, του Τσαϊκόφσκι, όπως ο ύμνος αρ. 6 από την «Εσπερινή Λειτουργία / Αγρυπνία, έργο 52», το εκπληκτικό φινάλε της Παθητικής Συμφωνίας, η αριστουργηματική ελεγεία από τη σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48, η διάσημη «Πολωνέζα» από την Γ’ Πράξη της όπερας «Ευγένιος Ονιέγκιν», η καντσονέτα από το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35, και το Σκέρτσο από τη 2η («Μικρή Ρωσική») Συμφωνία.
Ολυμπία Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει τo μουσικό θρίλερ «Σουίνι Τοντ: Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» σε μουσική και στίχους του θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου Stephen Sondheim και κείμενο του Hugh Wheeler. Η σκηνοθεσία και η μουσική διεύθυνση είναι του Γιώργου Πέτρου και ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός, Σία Κοσκινά, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Γιάννης Φίλιας, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Ναλμπάντης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Γιάννης Σελητσανιώτης και Μπάμπης Βελισσάριος. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Στις 19 Φεβρουαρίου η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη συναυλία «Τραγικές Ηρωίδες» με θέμα το ερωτικό πάθος και τη γυναικεία ψυχή. Συμπράττουν σπουδαίοι Έλληνες σολίστ υπό τη διεύθυνση του Νικόλα Βασιλείου. Το πρόγραμμα συνδυάζει μουσική και αφήγηση και είναι αφιερωμένο σε γυναικείες μορφές του αρχαίου δράματος και της μυθολογίας. Πρόκειται για ιστορίες που ενέπνευσαν κορυφαίους συνθέτες όπως ο Arvo Pärt, ο Benjamin Britten, ο Gustav Holst, ο Karol Szymanowski, ο Vincent d’Indy και ο Camille Saint-Saëns να μιλήσουν για την ανθρώπινη ύπαρξη και την τραγική φύση του έρωτα. Σολίστ είναι οι Φανή Αντωνέλου, Μαρία Κατσούρα και Έλενα Μαραγκού και στην απαγγελία η Μάρθα Τομπουλίδου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στις 27 Ιανουαρίου, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Σοφία Κυανίδου, γνωστή για την αφοσίωσή της στα Lieder, και ο Δημήτρης Γιάκας παρουσιάζουν τον εμβληματικό κύκλο του Franz Schubert «Winterreise» σε ποίηση Wilhelm Müller. Κατά γενική ομολογία η κορυφαία μουσική σύνθεση του Müller στον τομέα των Lieder, την οποία συνέθεσε γνωρίζοντας πως θα έφευγε σύντομα από τη ζωή. Αυτό νοηματοδοτεί διαφορετικά την ακρόαση του κύκλου, ο οποίος σπανίως παρουσιάζεται από γυναικείες φωνές. Με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Στις 9 Φεβρουαρίου ο σούπερ σταρ της όπερας και αγαπημένος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν ερμηνεύει έργα των Πουτσίνι, Μπελίνι, Μπιζέ, Λέχαρ και άλλων σε μουσική διεύθυνση του Jochen Rieder. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μέρος του κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές».
Στις 16 Φεβρουαρίου η Μαρία Φαραντούρη και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμηνεύουν υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη το εμβληματικό «Canto General» (αποσπάσματα) του Πάμπλο Νερούδα στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για δεκαπενταμελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο του Χιλιανού νομπελίστα αποτελεί μια ποιητική κοσμογονία της Λατινικής Αμερικής που η μελοποίηση του Έλληνα συνθέτη μεταμόρφωσε σε ένα σύγχρονο κλασικό έργο εξαιρετικής δύναμης. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ακούγονται τραγούδια του συνθέτη σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.
Στις 19 Φεβρουαρίου η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το πρόγραμμα «Συμφωνικές Ροκ Μεταμορφώσεις». Ο ζωντανός θρύλος της σύγχρονης μουσικής και του μινιμαλισμού Φίλιπ Γκλας συνομιλεί με τις progressive rock ιδέες του Ντέιβιντ Μπόουι και του Μπράιαν Ίνο που σημάδεψαν τη σκηνή της ροκ μουσικής του 20ού αιώνα. Εμπνευσμένος από τις σουίτες του Μπαχ, o Τζον Λορντ, θρυλικός οργανίστας του συγκροτήματος των Deep Purple, έγραψε ένα από τα ωραιότερα crossover έργα στην ιστορία της μουσικής, την εντυπωσιακή «Sarabande», που ακροβατεί μεταξύ της ομώνυμης, αργής και λυρικής φόρμας της μπαρόκ σουίτας και του δυναμισμού του rock groove της δεκαετίας του ’70. Σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, που για χάρη της βραδιάς εκτελεί και χάμοντ.
Στις 28 Φεβρουαρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο του Έτους Σοστακόβιτς, καθώς φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την εκδημία του μέγιστου συνθέτη του 20ού αιώνα που μπόλιασε τον μοντερνισμό της εποχής του με ατόφιο συναίσθημα αλλά και κλασική καθαρότητα, ο σπουδαίος βιολιστής Βάντιμ Ρέπιν ερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.1 σε λα ελάσσονα, έργο 77/99, και ο αγαπητός στο αθηναϊκό κοινό Πολωνός αρχιμουσικός Μιχάλ Νεστερόβιτς διευθύνει την πληθωρική Δεύτερη Συμφωνία σε μι ελάσσονα του Ραχμάνινοφ.