Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι (σχεδόν) δωρεάν

Facebook Twitter
0

Διαβάζοντας το υπέροχο κείμενο του Μιχάλη Μιχαήλ όπου περιγράφει τα χειμωνιάτικα φαγητά θυμήθηκα την μεγάλη αγάπη του χειμώνα, την ταπεινή κρεμμυδόσουπα.

Οι καημένες οι σούπες, λίγοι τις παίρνουν στα σοβαρά. Και ποιός δίνει σημασία στα ακόμη πιο ταπεινά κρεμμύδια; Οι σούπες είναι το πιο αρχαίο φαγητό του ανθρώπου αλλά εμείς οι μοντέρνοι τις έχουμε ταυτίσει με φαγητό για αρρώστιες ή για φτωχούς ή –αν είναι δυνατόν! – με φαγητό που δεν χορταίνει, ενώ έχουμε τη δική μας μοναδική φασολάδα, που όλοι ξέρουμε πόσο χορταστική και παρηγορητική είναι. Άλλοι νομίζουν ότι είναι εύκολο φαγητό άρα παρακατιανό, καλό για αρχή, αλλά όχι με αρκετό εκτόπισμα για να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι αδικία! Οι σούπες είναι η βάση αυτού που ξέρουμε τώρα ως σύγχρονη μαγειρική. Όλες οι σάλτσες από μία σούπα ξεκίνησαν, όλα τα πιάτα είναι ας πούμε αποδομημένες σούπες. Υπάρχουν εύκολες, αλλά υπάρχουν και άλλες που θέλουν ώρες μέχρι να ξετυλιχτούν οι γεύσεις, άλλες που θέλουν ακόμα και μέρες, μέχρι να ετοιμαστεί ο δυνατός ζωμός που θα κάνει το σύνολο ακαταμάχητο (και εύπεπτο, και πολύπλοκο, και βαθύ).

Λουλούδι κρεμμυδιού

Και το καημένο το κρεμμύδι! Το έχουμε καταδικάσει σε ρόλο κομπάρσου και του έχουμε δώσει και άσεμνες φήμες. Οι παλιοί νόμιζαν ότι το ωμό κρεμμύδι κάνει κακό στην υγεία, τώρα έχει τη ταμπέλα της «βαρύτητας», άσε που επιβαρύνει και την κρινένια μας ανάσα. Τι ειρωνεία, όταν η καταγωγή του κρεμμυδιού είναι ακριβώς από κει: από τον κρίνο.

Μια συνταγή που τα αντιμετωπίζει ως λαχανικό, και όχι σαν αξεσουάρ που σοτάρεται στην αρχή στα γρήγορα και μετά εξαφανίζεται μισοκαμμένο είναι αυτή του Jamie Oliver που έχω δει εδώ και χρόνια και ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Πριν τη διαβάσετε όμως, θέλω να σας πω το εξής: ακόμα κι όταν σοτάρετε το κρεμμύδι στην αρχή, μην του αλλάζετε τα φώτα στα γρήγορα γιατί καίγεται και πικρίζει. Βάλτε ένα ποτηράκι κρασί για να χαλαρώσετε, βάλτε μουσική, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, και κάντε υπομονή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα ανακατεύοντάς το συνέχεια, ακόμα κι αν χρειαστεί μισή ώρα. Σας φαίνεται πολύ; Εμένα μου φαίνονται υπερβολικές όλες αυτές οι συνταγές των «30 λεπτών». Από την επίπληξη εξαιρούνται μόνο οι μαμάδες με μικρά παιδιά. Εσείς, κορίτσια, είσαστε ηρωίδες. Κάντε όσο γρήγορα χρειάζεται και όποιος πει ότι δεν είναι ωραίο το φαγητό, ας το φτιάξει μόνος του.

Η βάση της κρεμμυδόσουπας είναι το καραμελωμένο κρεμμύδι. Ακούγεται εύκολο και πραγματικά είναι, αλλά θέλει υπομονή. Υπομονή δεν υπάρχει αυτή την εποχή αλλά πιστεύω ότι πρέπει να τη βρούμε, ακόμα και με το ζόρι. Η μαγειρική απαιτεί συγκέντρωση και μεθοδικότητα και το καραμέλωμα είναι η διαδικασία που θα σας φτάσει στο ζεν. Αρχικά πρέπει να κόψετε πολλά (πολλά!) κρεμμύδια, ίσως κι ένα κιλό, σε φέτες. Μην βιάζεστε και κόψετε κανένα χέρι. Προσπαθήστε να είναι όλες οι φέτες ίδιες, κι αν δεν τα καταφέρνετε στην αρχή, δεν πειράζει. Η χαρά που θα πάρετε όταν συνηθίσει το χέρι όσο βελτιώνεται η κίνηση θα είναι πολύ μεγάλη. Βάλτε μεγάλη βαριά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια, αλάτι και σκεπάστε για λίγο. Θα αρχίσουν να βγάζουν υγρό. Όταν μαλακώσουν από τον ατμό τους, αρχίζει η δουλειά: το ανακάτεμα. Ο στόχος είναι να μην καούν καθόλου, αλλά να γίνουν διάφανα, μετά να λιώσουν, και στο τέλος –εκεί θέλει πιο εντατικό ανακάτεμα! να πάρουν καφετί χρώμα. Ακούγεται μεγάλος μπελάς, ναι. Αλλά η γλυκιά γεύση που προκύπτει, χωρίς ίχνος αψάδας όταν πετύχει, είναι τόσο συγκλονιστική που θα χοροπηδάτε από ευτυχία.

Όταν γίνει αυτό το ευτυχές γεγονός, πρέπει να προσθέσετε τον καλύτερο ζωμό που μπορείτε να βρείτε. Δε θα σας πω να φτιάξετε μόνοι σας, ξέρω ότι υπάρχουν και όρια. Προσθέστε θυμάρι, δάφνη και μαϊντανό δεμένα σε ματσάκι, ώστε να μπορείτε αν το βγάλετε μετά. Συνεχίστε για λίγο το βράσιμο αλλά με καπάκι, για να μην φύγει η γεύση. Δοκιμάστε τι γίνεται από αλάτι και πιπέρι. Εδώ μερικοί βάζουν και σέρι, άλλοι κονιάκ, άλλοι τίποτα. Σχεδόν τελειώσαμε.

Η απογείωση γίνεται στη συνέχεια: ελπίζω να έχετε ατομικά πήλινα ή σουπιερίτσες. Βάλτε τη σούπα. Από πάνω φρυγανισμένο ψωμί έτσι ώστε να τη σκεπάζει, και από πάνω μπόλικη γραβιέρα. Βάλτε αυτό το όνειρο στο γκριλ. Όποιος τη φάει, θα σας ερωτευτεί αμέσως.

"Η υπέροχη σάλτσα", του Jehan Georges Vibert, 1890

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT