Η επιστροφή της χύτρας ταχύτητος

Facebook Twitter
0

εικόνα: Modernis Cuisine


Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό και πότε, αλλά κάποτε, όλες οι νοικοκυρές έφτιαχναν φακές και φασολάδα στην χύτρα ταχύτητος, και μετά όλες οι χύτρες βρέθηκαν σε πατάρια, αχρησιμοποίητες.


Η φήμη που τις ακολουθούσε ήταν ότι «χαλάνε το φαγητό» και ο χρόνος που κερδίζεται χάρη σ’ αυτές είναι κάπως κλεμμένος, σαν να μην τον έχει κερδίσει κανείς, λες και πρόκειται περί τεμπελιάς. Ίσως έφταιγαν και τα φαγητά που γινόταν στις χύτρες, ίσως αν οι Έλληνες έφτιαχναν ριζότο και κονφί σκόρδου δεν θα τις εγκατέλειπαν τόσο εύκολα.


Ο παροπλισμός τους όμως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο: το ίδιο έγινε παγκοσμίως. Μετά την κατάκτηση όλων των νοικοκυριών στις δεκαετίες μετά το 1950 όπου η παρουσία της χύτρας ήταν αυτονόητη, ήρθε η παρακμή της.


Ένας λόγος ήταν ίσως ότι είναι τρομαχτική η αρχή λειτουργίας τους. Όλοι έχουν ακούσει από μια ιστορία καταστροφής, με ένα καπάκι που εκσφενδονίζεται και φακές στο ταβάνι. Ίσως παλιότερα να ήταν και πιο επικίνδυνες, αλλά πλέον δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.


Όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά έχουν πρωτοφανή πλεονεκτήματα: καθώς αυξάνεται η πίεση μέσα στο σκεύος, τα υλικά μαγειρεύονται μέσα σε μία σάουνα και τα αρώματα και οι χυμοί τους εκκρίνονται. Παράλληλα, σε υψηλές θερμοκρασίες πραγματοποιείται η αντίδραση Maillard, η οποία παράγει τις περίπλοκες γεύσεις. Με τη σωστή χρήση οι χύτρες ταχύτητας δίνουν καλύτερη γεύση, πάρα πολύ γρήγορα.


Φαίνεται ότι αυτό το (πρώην) αγαπητό σκεύος κάνει την επανεμφάνισή του, χάρη στους τόμους περί μαγειρικής επιστήμης που άλλαξαν τα πάντα για πάντα, Modernist Cuisine. Μέσα σ’ αυτά τα βιβλία υπάρχει η τεχνική και η σοφία όλης της σύγχρονης μαγειρικής, προκαλώντας τον σεβασμό των καλύτερων για την ποιότητα και την ακρίβεια του οδηγού που είναι κάτι σαν Βίβλος.


Ο οδηγός αυτός έχει απενοχοποιήσει πλήρως τις χύτρες ταχύτητος προτρέποντας τον κόσμο να τις κατεβάσει από το πατάρι, να τις ξεσκονίσει και να μαγειρέψει πράγματα που πριν δεν φανταζόταν, όπως το ριζότο. Το ριζότο; Κι όμως!


Από το Modernist Cuisine

"Λατρεύουμε τις χύτρες ταχύτητος για διάφορους λόγους: οικονομία, αποτελεσματικότητα και δημιουργικότητα. Η χύτρα ταχύτητος είναι οικονομική γιατί απαιτεί λιγότερα υλικά: ας πούμε, μπορείς να φτιάξεις ζωμό με το 1/8 του κρέατος που απαιτείται με κανονική κατσαρόλα. Ο χρόνος μειώνεται κατά ¾. Και μπορείς να εκμεταλλευτείς τις υψηλές θερμοκρασίες για να πετύχεις αποτελέσματα που δεν είναι εφικτά με άλλη μέθοδο. Η συνταγή για σούπα καρότο, ας πούμε, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης οι σπόροι και τα σκληρότερα κομμάτια κρέατος γίνονται πιο τρυφερά πιο γρήγορα."

 

Στο βίντεο, συνταγή για κονφί σκόρδου, από το Modernist Cuisine.



Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.