Η τοπογραφία των συναισθημάτων

Η τοπογραφία των συναισθημάτων Facebook Twitter
8

Χαρά, λύπη, θυμός, ευτυχία. Ως ανθρώπινα όντα, βιώνουμε μια παλέττα συναισθημάτων που, πολύ συχνά, μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε "γαργαλητό στο στομάχι", "μούδιασμα", "πίεση στον αυχένα", "κοκκίνισμα" ή "ευεξία από την κορφή ως τα νύχια".

Μια ομάδα Φινλανδών επιστημόνων, αποπειράθηκε να χαρτογραφήσει με περισσότερη ακρίβεια, τον βιολογικό αντίκτυπο κάθε συναισθήματος στο ανθρώπινο σώμα, στην μελέτη με τίτλο Bodily maps of emotions, που εκδόθηκε πρόσφατα.

Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 773 ανθρώπων από τη Φινλανδία και την Ταϊβαν, όπου κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, ιστορίες και λέξεις που προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εντοπίσουν τα σημεία του σώματος που ένιώθαν περισσότερο ή λιγότερο δραστήρια σε κάθε ερέθισμα, σημειώνοντάς τα σε ένα ομοίωμα ανθρώπινου σώματος.

Στη φωτογραφία, απεικονίζονται με μαύρο χρώμα, που αλλάζει σε κόκκινο και κίτρινο, τα σημεία του σώματος με έντονη δραστηριότητα, ενώ με γαλάζιο και μπλέ, τα σημεία που η δραστηριότητα απουσιάζει, για κάθε ένα από τα συναισθήματα της έρευνας.

Οι επιστήμονες αν και έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως την καταγωγή ή τις πολιτισμικές επιρροές που ίσως να έπαιζαν ρόλο στον αντίκτυπο που έχουν τα συναισθήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα ευρήματα της έρευνας, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των σωματικών αντιδράσεων έχει μια παγκοσμιότητα, έναν κανόνα, που δεν επηρρεάζεται από την καταγωγή.

[via]

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ