H αϋπνία μεθάει

H αϋπνία μεθάει Facebook Twitter
1

Η σύγχυση που βιώνουμε τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημα – ένα φαινόμενο που ονομάζεται επίσης confusion arousal – μελετήθηκε για πρώτη φορά σε έναν γενικό πληθυσμό ενηλίκων, και σύμφωνα με μια δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Neurology, αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά κοινή.

Σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με περισσότερα από 19.000 άτομα, το περίπου 15% ανέφερε κάποιου είδους επεισόδιο κατά το τελευταίο έτος και το 8% ανέφερε ότι συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οι περισσότερες από τις ιστορίες ήταν αρκετά αστείες, είπε ο ψυχίατρος Dr. Maurice M. Ohayon του πανεπιστημίου Στάνφορντ κι επικεφαλής της έρευνας. Ένας άντρας μπέρδεψε το ξυπνητήρι του για τηλέφωνο και κρατώντας του, έκανε μια συνομιλία δύο λεπτών. Μια γυναίκα ξύπνησε μέσα στη νύχτα και δεν μπορούσε να βρει το μπάνιο στο ίδιο της το σπίτι. Άλλα κοινά παραδείγματα είναι τα πρωινά με αίσθηση του επείγοντος, πριν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σαββατοκύριακο, ή όταν ξυπνάμε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και για λίγο δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, και ειδικά αν αυτό συμβαίνει σπάνια, δεν είναι σημάδι ανησυχίας. Αλλά για τους ανθρώπους που το βιώνουν μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο, θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου. Θα μπορούσε να είναι και σημάδι στέρησης ύπνου – αυτό το φαινόμενο είναι συχνό σε άτομα που δηλώνουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη μέρα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υπερβολικό ύπνο, αφού παρουσιάζεται και σε άτομα που δήλωσαν ότι κοιμούνται περισσότερο από εννιά ώρες τη μέρα.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή τη σύγχυση, κάποιες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα δίνουν κάποια στοιχεία: το ξαφνικό ξύπνημα ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό που επιτρέπει στα ζώα (άρα, πιθανότατα, και στους ανθρώπους) να αντιδρούν άμεσα σε πιθανές απειλές. Για τον μισοκοιμισμένο μας εγκέφαλο το ξαφνικό ξύπνημα σηματοδοτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια