Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο

Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο Facebook Twitter
1

Οι ψηλοί -άνδρες και γυναίκες- έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τους κοντούς, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ του ύψους και της νόσου.

Ερευνητές στη Σουηδία, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος για τις γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο κάθε είδους αυξάνεται κατά 18% για κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους (από το μέσο όρο), ενώ για τους άνδρες ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 11%.

Η Δρ Emelie Benyi του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνδέεται το ύψος και ο καρκίνος. «Ένας λόγος είναι ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων στο σώμα τους, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να μετατραπούν σε καρκινικά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα άτομα αυτά έχουν υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας, η οποία έχει παλαιότερα συνδεθεί με τον καρκίνο»

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα για 5,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1938 και 1991, με ύψος που κυμαίνεται από 1 μέτρο έως και 2.25 μέτρα.

Αξιολογώντας τις επιπτώσεις του ύψους στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, βρήκαν ότι ήταν ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος (30% για κάθε 10 εκατοστά επιπλέον ύψους). Έχει επίσης παρατηρηθεί αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, στις ψηλότερες γυναίκες.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη, και θα δημοσιευθούν σύντομα λεπτομερώς σε ιατρικές επιθεωρήσεις.

«Αυτή η παρατήρηση έχει γίνει και σε προηγούμενες μελέτες, και γνωρίζαμε ήδη ότι οι καρκίνοι του μαστού και του προστάτη μπορεί να σχετίζονται με το ύψος» εξηγεί ο καθηγητής Mel Greaves του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

«Αν θέλαμε να δώσουμε μια βιολογική εξήγηση, θα λέγαμε ότι έχει να κάνει με την αυξητική ορμόνη, τόνισε ο Greaves. Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με γενετικό νανισμό είχαν πολύ λίγες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Η αυξητική ορμόνη είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη όγκων».

Οι ειδικοί ωστόσο έσπευσαν να καθησυχάσουν τους ψηλούς. «Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος και επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των ευρημάτων στον κίνδυνο καρκίνου για κάθε άτομο ξεχωριστά», είπε η δρ Emelie Benyi.

Και πρόσθεσε πως οι παρατηρούμενες αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που επιφέρει το κάπνισμα και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια