Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση

Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση Facebook Twitter
Είμαστε μια θεατρική κολεκτίβα και το όνομα μας είναι EgfKA που είναι τα αρχικά για την «Ευρωπαϊκή Συλλογικότητα για Πολιτιστικά Ζητήματα» στα γερμανικά. Είναι κάπως ειρωνικό το όνομα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Οι T/A/T είναι μέρος της θεατρικής κολεκτίβας  EgfKA  από την Γερμανία και που παρουσιάζει αυτές τις μέρες την θεατρική παράσταση «Φάτσα/Κοινά: Αθήνα» στην σκηνή του Bios, ένα έργο για την Ελληνική κρίση. Έξι Γερμανοί και μια Ελληνίδα με βάση ένα μισοτελειωμένο έργο του Μπρεχτ αφηγούνται με ένα κολάζ πολυμέσων την ιστορία πέντε ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και ξεβράζονται παράνομα στην Αθήνα του 2013, της κρίσης , των απεργιών, των καταλήψεων και των εξεγέρσεων. Βρεθήκαμε στις πρόβες της ομάδας και μιλήσαμε λίγο για το έργο λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου

— Πείτε μου λίγα πράγματα για την ομάδα. Πώς βρεθήκατε στην Αθήνα;

Είμαστε μια θεατρική κολεκτίβα και το όνομα μας είναι EgfKA που είναι τα αρχικά για την «Ευρωπαϊκή Συλλογικότητα για Πολιτιστικά Ζητήματα» στα γερμανικά. Είναι κάπως ειρωνικό το όνομα. Η ομάδα σχηματίστηκε το 2011. Μερικοί από μας πηγαίναμε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στην Αθήνα βρεθήκαμε από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών από την θεατρική σχολή. Έτσι ξεκίνησε η σχέση μας με την Ελλάδα. Πριν έρθουμε όμως συμμετείχαμε σε ένα φεστιβάλ στο Βερολίνο όπου μιλούσαν για την Ελληνική κρίση και για τον τρόπο που την πρόβαλαν τα μίντια στην Γερμανία. Είχαμε πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση έτσι προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι ενάντια σε αυτό. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια καλλιτεχνική ανταλλαγή που έρχεται με την μορφή της καλλιτεχνικής αλληλεγγύης. Βρεθήκαμε έτσι στην κατάληψη του Εμπρός και κάναμε ένα workshop. Εκείνη την περίοδο αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το έργο.

 

Ο Μπρεχτ γράφει ότι ο πόλεμος δεν αφορά τον ίδιο σαν άνθρωπο αλλά κράτη που πολεμούν για το κεφάλαιο. Δεν τον νοιάζει καθόλου η παγκόσμια τάξη. Αισθάνεται χαμένος. Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε με τι σχετίζεται σήμερα αυτή η έννοια της φυγής που περιγράφει.

— Πώς συνδέσατε την κρίση με τον Μπρεχτ;

Η ιδέα μας ήρθε πριν έρθουμε στην Αθήνα. Το φεστιβάλ στο Βερολίνο ήταν για τον Μπρεχτ. Όταν ήρθαμε στο Εμπρός σκεφτήκαμε ότι η κατάσταση που περιέγραφε ο Μπρεχτ στο Fatzer Μaterials  ήταν κάπως παρόμοια με αυτή που ζήσαμε στην Αθήνα.  To Fatsa/Κοινά δεν βασίζεται σε ένα κανονικό έργο του.  Είναι αποσπασματικό έργο. Ο Μπρεχτ δεν κατάφερε να το τελειώσει. Σε αυτό οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν  από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μπρεχτ γράφει ότι ο πόλεμος δεν αφορά τον ίδιο σαν άνθρωπο αλλά κράτη που πολεμούν για το κεφάλαιο. Δεν τον νοιάζει καθόλου η παγκόσμια τάξη. Αισθάνεται χαμένος. Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε με τι σχετίζεται σήμερα αυτή η έννοια της φυγής που περιγράφει. Η φυγή από τον πόλεμο, από ένα κράτος. Οι άνθρωποι που φεύγουν από κάπου, έρχονται στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Δεν είναι ο παράδεισος, ούτε η Ευρώπη που είχαν φανταστεί και χρειάζονται να βρουν ένα δεύτερο μέρος για να φύγουν πάλι. Δεν είναι ακριβώς πρόσφυγες αλλά πολιτικοί ακτιβιστές. Ο ένας είναι αναρχικός αλλά οι άλλοι γενικά θέλουν να ανήκουν σε μια κοινωνία.

Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Σε τι γλώσσα θα παιχτεί το έργο;

Θα είναι στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους και ορισμένα μέρη θα είναι στα ελληνικά όπως ένα βίντεο που γυρίσαμε εδώ το 2013.

— Τι ανταπόκριση περιμένετε να έχει;

Δεν ξέρουμε. Η λέξη κλειδί είναι η πρόσβαση. Συνήθως κάνουμε μια συζήτηση μετά το έργο. Την πρώτη φορά που το παίξαμε στο Μόναχο ο κόσμος ήταν πολύ θετικός. Στο Βερολίνο τα αισθήματα ήταν ανάμεικτα. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει το Αθηναϊκό κοινό. Σε κάποιους που ασχολούνται μόνο με την αισθητική του θεάτρου, ίσως δεν συμφωνήσουν με το έργο επειδή είναι έντονα πολιτικό.

—  Πώς αντιμετώπιζαν τα Γερμανικά μίντια την Ελλάδα το καλοκαίρι;

 Ήταν πολύ άσχημη η κατάσταση. Όλος ο τύπος ήταν ενάντια στην Ελλάδα. Σήμερα δεν ακούς τίποτα. Έχει ξεφουσκώσει το θέμα. Δεν γράφουν τίποτα. Τώρα έχουν την κρίση με τους πρόσφυγες. Για μας το να διαβάζουμε εφημερίδες ή να βλέπουμε τηλεόραση το καλοκαίρι ήταν πολύ άσχημο επειδή έχουμε φίλους εδώ και ξέραμε την κατάσταση. Υπήρχε όμως αλληλεγγύη από την αριστερά όταν ο Σύριζα κέρδισε της εκλογές. Ήταν ένα σύμβολο ελπίδας για την αριστερά σε όλη την Ευρώπη. Στην Γερμανία νόμιζαν στην αρχή ότι αφορούσε μόνο την Ελλάδα η κρίση αλλά τελικά αυτό που λέμε και στο έργο είναι ότι αφορά όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο ελληνική και είναι θέμα χρόνου για τις άλλες χώρες.

— Πώς βλέπετε την κατάσταση μετά την Παρασκευή;

Είναι σαν αυτό που λέει ο Γκράμσι «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει. Ο καινούργιος δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Είναι η εποχή των τεράτων». Δεν ξέρουμε τι θα αλλάξει. Δεν είμαστε σίγουροι αν θα υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή. Είναι πολύ νωρίς. Φαίνεται μόνο ότι έχουν βρει μια δικαιολογία για να κάνουν την Ευρώπη ένα μεγαλύτερο φρούριο, να κλείσουν τα σύνορα. Καλύτερα γι’ αυτούς, χειρότερα για την ανθρωπότητα.

Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση Facebook Twitter
Η λέξη κλειδί είναι η πρόσβαση. Συνήθως κάνουμε μια συζήτηση μετά το έργο. Την πρώτη φορά που το παίξαμε στο Μόναχο ο κόσμος ήταν πολύ θετικός. Στο Βερολίνο τα αισθήματα ήταν ανάμεικτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια Γερμανική κολεκτίβα ανεβάζει στο Bios ένα έργο για την Ελληνική κρίση Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Sabrina Apitz, Matthias Kelle, Dafni Sofianopoulou, Olivia Stutz, Florian Thamer, Julian Thamer, Tina Turnheim

BIOS.TESLA Main
Παραστάσεις: Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ & 8 ευρώ (φοιτητικό)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατιάνα Μπαλανίκα

Οι Αθηναίοι / Κατιάνα Μπαλανίκα: «Μέσα μου είμαι κουτάβι, γι’ αυτό και με πάταγαν όλοι»

Η ηθοποιός που αγαπήθηκε για τους κωμικούς της ρόλους έκανε μόνο δράμα στη σχολή. Θα ήθελε να ξαναπαίξει στην τηλεόραση αλλά βλέπει πως δεν θυμούνται τη γενιά της πια. Είναι ευγνώμων για τη ζωή της και την αφηγείται στη LiFO - γιατί είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιδρυμα Ωνάση: Cavafy Summer School 2024

Θέατρο / H σχέση του καβαφικού λόγου με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα

H πρόσληψη του έργου και της ζωής του ποιητή ως θέατρο και περφόρμανς, η εκμετάλλευση των στίχων του στον χώρο της διαφήμισης, του θεάματος και της πολιτικής. Όλα όσα συζητήθηκαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπάνιο οπτικό και ηχητικό ντοκουμέντο με τη σπουδαία Ελένη Παπαδάκη

Θέατρο / Μια χαμένη μπομπίνα έρχεται στο φως και μαζί της η φωνή της Ελένης Παπαδάκη

To αρχείο της, που ήταν παραπεταμένο σε μια αποθήκη, και μια μπομπίνα με ανέκδοτο υλικό έρχονται στο φως για να προσθέσουν μερικές ψηφίδες στην καλλιτεχνική διαδρομή της θρυλικής ηθοποιού. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μάριο Μπανούσι

Οι Αθηναίοι / Μάριο Μπανούσι: «Αν δεν εκτεθείς στη ζωή, δεν έχει νόημα»

Ο νεαρός σκηνοθέτης, που έχει ήδη μετρήσει διαδοχικά sold out, άρχισε να βλέπει θέατρο όταν μπήκε στη δραματική σχολή. Του αρέσει η ανθρώπινη αμηχανία, η σιωπή και η ησυχία τον γοήτευαν πάντα. Αν και δεν τα πάει καλά με τα λόγια, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Fall Preview 2024 / 15 παραστάσεις που έρχονται το φθινόπωρο

Η θεατρική σεζόν 2024-25 χαρακτηρίζεται κυρίως από τις επαναλήψεις της περσινής χρονιάς. Με μια πρώτη ματιά, τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου καταλαμβάνουν σημαντική θέση, ενώ δεν λείπουν και οι αναγνώσεις σύγχρονων έργων που έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Θέατρο / Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Τι είναι αυτό που προσελκύει τους θεατές και προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό; Μήπως η μαζική προσέλευση πολλές φορές υπονομεύει την παράσταση; Το sold-out στην Επίδαυρο είναι συχνά αμφιλεγόμενο. Πολλοί το περιφρονούν, αλλά όλοι το επιθυμούν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βίκυ Μαραγκοπούλου

Θέατρο / Η Βίκυ Μαραγκοπούλου έκανε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας case study

Η θρυλική καλλιτεχνική διευθύντρια ανέλαβε να στήσει και να τρέξει το Διεθνές Φεστιβάλ σε μια πόλη και μια χώρα χωρίς προηγούμενη παράδοση στον σύγχρονο χορό. Με τη δουλειά της έδωσε φόρα στους Έλληνες χορογράφους στο διεθνές πεδίο και σήμερα, στην πρώτη αυτοβιογραφική της συνέντευξη, αφηγείται μια πλούσια διαδρομή στον κόσμο της τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντώνης Αντύπας (1941-2024): «Το ουσιαστικό θέατρο έχει, για μένα, μια ταπεινότητα»

Απώλειες / Αντώνης Αντύπας (1941-2024): «Το ουσιαστικό θέατρο έχει, για μένα, μια ταπεινότητα»

Ο θεατρικός σκηνοθέτης που πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών είχε μιλήσει στη LiFO με αφορμή το έργο του Ευγένιου Ο’Νιλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» που σκηνοθέτησε το 2017 για το Εθνικό Θέατρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ