Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
3
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Ο 48χρονος Alejandro Aravena, ο οποίος φέτος είναι επιμελητής της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει την τελευταία δεκαετία με τα έργα του. Ο Alejandro Aravena κατάφερε να πάρει χαμηλού κόστους πρότζεκτς κοινωνικής στέγασης και με τη συμμετοχή των κατοίκων να δημιουργήσει μια νέα τάση. Η επιλογή του για το φετινό βραβείο Pritzker που συνήθως απονέμεται σε μεγαλεπήβολα έργα πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς σχολιάζεται θετικά από τον Guardian.

Ένας Χιλιανός αρχιτέκτονας που έχει εστιάσει την καριέρα του στο σχεδιασμό και την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών χαμηλού κόστους και στην ανακατασκευή πόλεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Pritzker, της υψηλότερης διάκρισης στον κόσμο, στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Ο 48χρονος αρχιτέκτονας Alejandro Aravena από το Σαντιάγο, τιμήθηκε με το φημισμένο βραβείο σε μία εποχή που οι Χιλιανοί αρχιτέκτονες έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για την κατασκευή χαρακτηριστικών, ιδιαίτερων κτιρίων με χρήση ντόπιων υλικών. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες όπως ο Pedro Alonso και ο Hugo Palmarola, o οποίος βραβεύθηκε με τον «Ασημένιο Λέοντα» στην 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Το κέντρο καινοτομίας στο Universidad Católica στο Σαντιάγο

Το έργο του Aravena «προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους, μετριάζει τις επιπτώσεις που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και δημιουργεί ένα φιλόξενο δημόσιο χώρο», υποστηρίζει με δήλωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Hyatt (που είναι και ο σπόνσορας του βραβείου) Tom Pritzker και προσθέτει: «Καινοτόμος και οραματιστής, δείχνει πως η αρχιτεκτονική στην καλύτερη εκδοχή της μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Αν και δεν συγκαταλέγεται στις διάσημες, αρχιτεκτονικές φίρμες, το όνομα του είναι γνωστό στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Είναι ο επιμελητής της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Pritzker.

Η εταιρεία «Elemental» του Aravena που έχει επίσης έδρα στο Σαντιάγο, έγινε γνωστή για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών καθώς και για τη συμμετοχή της σε ένα κατασκευαστικό πρότζεκτ με τίτλο «το ήμισυ ενός καλού σπιτιού». Το πρότζεκτ αυτό επιτρέπει στους κατοίκους μίας κοινότητας να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους σπιτιού τους μόνοι τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους βιοτικό επίπεδο και δίνοντας τους τον τελευταίο λόγο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι μεζονέτες στο Iquique της Χιλής, ολοκληρώθηκαν με βασικό σκελετό από μπετόν, πλήρη κουζίνα, μπάνιο και οροφή, επιτρέποντας στις οικογένειες να καλύψουν τα κενά, και να σφραγίσουν με τη δική τους ταυτότητα τα σπίτια τους συνεχίζοντας τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο που διαφορετικό από τα έως τότε κλασικά μπλοκ κοινωνικής στέγασης που η αξία των ακινήτων έχει έκτοτε αυξηθεί πέντε φορές, ενώ το μοντέλο έγινε πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε στη Χιλή και το Μεξικό σε πρότζεκτς με τη συμμετοχή 2.500 επιπλέον σπιτιών.

«Μετατρέπουμε την έλλειψη πόρων στην αρχή της συμμετοχικότητας. Ας κάνουμε εμείς το πιο δύσκολο κομμάτι και ας αφήσουμε τις οικογένειες να αναλάβουν τα υπόλοιπα με τα δικά τους μέσα», λέει ο Aravena.

Το γραφείο του ανέπτυξε για πρώτη φορά το καινοτόμο πρότζεκτ στη βόρεια Χιλή το 2003, χτίζοντας κατοικίες για 100 οικογένειες, με μπάτζετ μόλις 7.500 δολαρίων σε κρατικές επιδοτήσεις για αγορά γης και στέγαση, ανά οικογένεια. Για έμπνευση, μελέτησε τις φαβέλες και τα σπίτια των μεγάλων παραγκουπόλεων και συνεργάστηκε με τις οικογένειες για να χτίσει μικρότερα σπίτια που θα μπορούσαν αργότερα να επεκταθούν.

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Ένα από τα διαμερίσματα του Iquique όπως παραδόθηκε, και μετά την εγκατάσταση μιας οικογένειας

Το 2010 εφάρμοσε την ίδια τακτική, αμέσως μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν στη Χιλή, όταν και δόθηκε στην «Elementa» ένα διάστημα 100 ημερών για να καταλήξει σε ένα μεγάλο σχέδιο για την πόλη Κονστιτουσιόν – συμπεριλαμβανομένων των υποδόμων, των δημόσιων χώρων και των κτιρίων – και να συνεργαστεί απευθείας με τους κατοίκους της πόλης για το πως το σχέδιο αυτό θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Ζητήσαμε από την κοινότητα να μην σκεφτεί την απάντηση στο πρόβλημα, αλλά ποιο ήταν το ερώτημα», λέει ο Aravena. Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν το πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις βροχοπτώσεις, οπότε η φίρμα αποφάσισε να σχεδιάσει ένα δάσος που θα μπορούσε να αποτρέψει τις πλημμύρες».

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Συγκρότημα διαμερισμάτων κοινωνικής στέγασης στο Μεξικό
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι εγκαταστάσεις της ιατρικής σχολής στο Universidad Católica του Σαντιάγο
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Το Universidad Católica στο Σαντιάγο
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι εγκαταστάσεις της φοιτητικής εστίας στο πανεπιστήμιο St Edward’s στο Τέξας
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι “Siamese Towers” που στεγάζουν αίθουσες και γραφεία στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο
Design
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ