Οι αδερφοί Κόεν με τη νέα τους δουλειά κλείνουν το μάτι σε 5 κλασικές ταινίες

Οι αδερφοί Κόεν με τη νέα τους δουλειά κλείνουν το μάτι σε 5 κλασικές ταινίες Facebook Twitter
1

Οι αδερφοί Κόεν με τη νέα τους δουλειά κλείνουν το μάτι σε 5 κλασικές ταινίες Facebook Twitter
Oι αδελφοί Κοέν


Η Capitol Pictures ξανανοίγει τις πύλες της για τα τυχερά μας μάτια, 25 χρόνια μετά το Μπάρτον Φινκ, μόνο που αυτή τη φορά είναι το επίκεντρο της νέας ταινίας των αδερφών Κοέν και όχι ένα μικρό στοιχείο της. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παραπέμπει απευθείας στην MGM, σύμφωνα με το όνομα του πρωταγωνιστή της, καθώς ο Έντι Μάνιξ (Τζος Μπρόλιν) ήταν αληθινό και προεξέχον εργαλείο των χρυσών χρόνων της εταιρείας, δουλεύοντας ως fixer (υπεύθυνος για να μη βγαίνουν τα άπλυτα των αστέρων του στη φόρα), παραγωγός -φτάνοντας μέχρι- και αντιπρόεδρός της.

O πρωταγωνιστικός ρόλος είναι και ο μόνος μέσα στην ταινία που βασίζεται τόσο εμφανώς σε συγκεκριμένο αληθινό πρόσωπο. Στις συνεντεύξεις προώθησης του "Χαίρε, Καίσαρ!", όποτε η κουβέντα έφθανε στις αναφορές, οι Κοέν άφηναν τεχνηέντως να αιωρείται μια δημιουργική ασάφεια.

«Μπορεί να αναφερόμαστε σ' αυτόν, μπορεί και όχι» ήταν η συνηθισμένη απάντηση σε ερωτήσεις για την πηγή έμπνευσης των φανταστικών χαρακτήρων και ταινιών που παρουσιάζουν, «δεν είμαστε τόσο καλοί στην έρευνα», πρόσθεταν. Βλέποντας το φιλμ τους, όμως, κάποιος καταλαβαίνει πως και τις απαραίτητες γνώσεις διέθεταν και καλή έρευνα έχουν κάνει. Όλο αυτό το υπαινικτικό παιχνίδι βοηθά για να μην ταυτιστεί το έργο τους με συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα, αλλά με την έννοια Παλαιό Χόλιγουντ, το οποίο (τιμώντας και αυτοί την ιστορία του μέσου) αντιμετωπίζουν με υπέρ το δέον σεβασμό σε σχέση με το πως προσεγγίζουν συνήθως το αντικείμενο της κάθε ταινίας τους. Υπαινικτικά λοιπόν, φαίνεται να μας κλείνουν το μάτι για τις παρακάτω κλασικές ταινίες.


Μπεν Χουρ (1959)


Το "Χαίρε, Καίσαρ!" είναι η βασική φανταστική ταινία του φιλμ, στα γυρίσματα της οποίας απαγάγεται ο πρωταγωνιστής της – απολαυστικός ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Είναι μια ιστορία, η  οποία αναφέρεται στον Χριστό, χωρίς όμως να τον έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, αντιθέτως εστιάζει στην επιρροή που έχει πάνω σε έναν επιφανή Ρωμαίο (πρώτη αναφορά). Μαθαίνουμε πως έχει ξαναγίνει στην εποχή του βωβού σινεμά, πως έχει μια σκηνή σε αρματοδρομία που μοιάζει να μην είναι πιστευτή. Επιπρόσθετα, το πρώτο Μπεν Χουρ του 1925 είχε τον υπότιτλο A Tale of the Christ, τον ίδιο ακριβώς που έχει δηλαδή και το "Χαίρε, Καίσαρ!".

 

 

Δημόσιος Πειρασμός (1952)

 

Το εντυπωσιακό χορευτικό νούμερο, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Σκάρλετ Γιοχάνσον ως γοργόνα είναι εμπνευσμένο από τη μαγική χορογραφία του Μπάσμπι Μπέρκλεϊ από αυτό το φιλμ, με σταρ την Έσθερ Γουίλιαμς. Το σκάνδαλο της προσωπικής ζωής της Γιοχάνσον που προσπαθεί να κουκουλώσει το στούντιο, συνέβη σε άλλην ηθοποιό (τη Λορέτα Γιανγκ), όμως την ακούμε να αναφέρεται σε συζύγους του παρελθόντος ως παράσιτα, χαρακτηρισμό που έδωσε η Γιάνγκ στον δεύτερο από τους τέσσερις συζύγους της.


Βίρα τις Άγκυρες (1945) / Τρία Κορίτσια και Τρεις Ναύτες (1949)

 

Ο χαρακτήρας και το χορευτικό του Τσάνινγκ Τέιτουμ βασίζεται κυρίως στον Τζιν Κέλυ, ενώ αντίστοιχα χορευτικά βρίσκουμε και στα 2 αυτά φιλμ που πρωταγωνίστησε με τον Φρανκ Σινάτρα. Το χορευτικό των Κοέν έχει μια διακριτική αύρα ομοερωτισμού, με την παρουσία σε ένα μπαρ, ναυτών που γκρινιάζουν πως δε θα δουν γυναίκα για μήνες για να αρχίσουν αργότερα να διασκεδάζουν μόνοι τους, που δεν είναι όμως καθόλου προσβλητική, αφού το αντικείμενο της σάτιρας δεν είναι κάποιος ηθοποιός, αλλά τα αντίστοιχα χορευτικά με τη συγκεκριμένη αύρα, που προσπαθούσαν να αποκρύψουν όσο γίνονταν – άλλες εποχές, άλλα κοινωνικά ήθη.

 



 

Δεσμώτης του Ιλίγγου (1958)


Μάλλον η πιο «κουφή» αναφορά της ταινίας. Η Βερόνικα Οσόριο υποδύεται την Καρλότα Βάλντες, μια λατινοαμερικάνα σταρ του Χόλιγουντ που παραπέμπει ευθέως στην Κάρμεν Μιράντα. Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στο όνομα που επιλέχθηκε. Η Καρλότα Βάλντες είναι η γυναίκα με την οποία φαίνεται να έχει ψύχωση ο χαρακτήρας της Κιμ Νόβακ στο Vertigo, καθώς επισκέπτεται τον τάφο της και, κυρίως, κοιτά εμμονικά το πορτραίτο της, ενώ μαθαίνουμε για την τραγική ζωή της και την πιθανότητα το πνεύμα της να έχει κυριεύσει τη Νόβακ. Ο χαρακτήρας της Βάλντες εδώ δεν φαίνεται να σχετίζεται με κάτι από όλα αυτά, το όνομά της πάντως δε παρουσιάζεται κάπου αλλού στην κινηματογραφική ιστορία, οπότε το συμπέρασμα είναι μάλλον πως οι Κοέν μας κάνουν μια άνευ σημασίας πλάκα – το κάνουν συχνά άλλωστε.



 

 

Info

Το "Χαίρε, Καίσαρ!" κυκλοφορεί από τις 18 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την UIP.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ