Έρευνα: Ένας μέσος καπνιστής χρειάζεται περίπου 30 προσπάθειες για να κόψει το τσιγάρο

Έρευνα: Ένας μέσος καπνιστής χρειάζεται περίπου 30 προσπάθειες για να κόψει το τσιγάρο Facebook Twitter
0

«Το να παρατήσεις το κάπνισμα, είναι εύκολο. Το έχω κάνει χιλιάδες φορές» είχε πει ο Μαρκ Τουέιν. Μερικοί κόβουν το τσιγάρο με την πρώτη προσπάθεια, αλλά άλλοι δεν τα καταφέρνουν ούτε έπειτα από εκατοντάδες απόπειρες. Ο μέσος καπνιστής χρειάζεται γύρω στις 30 προσπάθειες μέχρι να το κόψει για τα καλά -τουλάχιστον για ένα χρόνο- σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Τσάιτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Open», παρακολούθησαν επί μία τριετία μια αντιπροσωπευτική ομάδα 1.277 καπνιστών, που ξεκίνησαν προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι χρειάζονται λιγότερες προσπάθειες, κατά μέσο όρο έξι έως επτά. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θεωρεί ότι χρειάζονται οκτώ έως δέκα προσπάθειες, ενώ η αντίστοιχη της Αυστραλίας 12 έως 14.

Όμως οι Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί υποεκτιμούν τις δυσκολίες των καπνιστών. Η κυριότερη αιτία είναι ότι οι προηγούμενες μελέτες έγιναν μεταξύ πρώην καπνιστών μόνο και έτσι βασίζονται στο πόσες προσπάθειες χρειάσθηκαν όσοι πέτυχαν να κόψουν οριστικά το τσιγάρο. Όμως δεν παίρνουν υπόψη τους τις πολύ περισσότερες προσπάθειες των νυν καπνιστών που έχουν αποτύχει να το κόψουν έως τώρα, παρά τις πρόσκαιρες επιτυχίες τους.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η εκτίμηση για 30 προσπάθειες αποτελεί ένα στατιστικό μέσο όρο του πληθυσμού και δεν αποτελεί ένδειξη για κάθε μεμονωμένο καπνιστή. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κάθε φορά που αποτυγχάνει να το κόψει κανείς, μειώνονται οι πιθανότητές του να πετύχει την επόμενη.

Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες με την πρώτη προσπάθεια (11%), μειώνονται στη δεύτερη (5%) και ακόμη περισσότερο τις επόμενες φορές. Όλα αυτά ισχύουν για κανονικούς (καθημερινούς) καπνιστές. Για τους περιστασιακούς καπνιστές, το κόψιμο του τσιγάρου απαιτεί πολύ λιγότερες προσπάθειες.

Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας του τσιγάρου, αριθμός που αναμένεται να διπλασιασθεί στα δέκα εκατομμύρια μετά το 2030. Παρ'όλη όμως την επίγνωση των κινδύνων, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν, εν μέρει λόγω της δυσκολίας να το κόψουν.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι όντως μικρή η πιθανότητα να το κόψει κανείς κάθε φορά που προσπαθεί και εκτιμά ότι κατά μέσο όρο ένας καπνιστής κάνει μια απόπειρα το χρόνο να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο.

Όσοι επιτυγχάνουν, όντως χρειάσθηκαν κατά μέσο όρο έξι έως επτά προσπάθειες. Ο μέσος καπνιστής κόβει το τσιγάρο στην ηλικία των 45 έως 55 ετών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να προσπαθούν, πράγμα που ανεβάζει τον στατιστικό μέσο όρο στις 30 προσπάθειες για τον μέσο καπνιστή, μέχρι να το κόψει.

Μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη επιστημονή έρευνα εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM