Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος... Facebook Twitter
Έχω επισκεφθεί αμπελώνες στις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος), το νότιο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Αττική και την Πελοπόννησο. Αυτές είναι οι περιοχές των οποίων τις οινικές διαδρομές περιγράφω στο βιβλίο μου και ταξιδιωτικό οδηγό που θα εκδοθεί στα ολλανδικά.
2

Αρκετοί πιστεύουν ότι οι οινοχόοι είναι σερβιτόροι με γνώσεις κρασιού και ότι οι σύμβουλοι οίνου είναι απλώς πωλητές. Κι αν είναι έτσι, όλη τη δουλειά, από την ώρα που το κρασί θα φύγει από το κτήμα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας, ποιοι την κάνουν;

Πρόσφατα γνωρίσαμε τη Vicky Corbeels από το Βέλγιο, που περιπλανιόταν για εβδομάδες με το ποδήλατό της στα ελληνικά αμπελοτόπια. Είχαν προηγηθεί η Γαλλία, η Ισπανία, η Χιλή και η Νότια Αφρική. Έχει κάνει σπουδές Βιοχημείας, Τεχνολογίας κρασιού και οινοχόου, μιλάει 6 γλώσσες και τώρα μαθαίνει ελληνικά. Είναι επίσης απόφοιτη του τμήματος Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών. Αν και νέα, η εργασιακή της εμπειρία σε όλη την «αλυσίδα» του κρασιού είναι μεγάλη. Μέσα από το βιβλίο που ετοιμάζει επιθυμεί να μοιραστεί με άλλους ταξιδιώτες την αγάπη της για το ελληνικό κρασί και τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Γνωρίστε τη Vicky μέσα από μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί της λίγο πριν επιστρέψει στην πατρίδα της.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

— Τι σας ώθησε να εργαστείτε για την ανάδειξη του ελληνικού terroir;

Η ζήτηση των ελληνικών οίνων πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ως επαγγελματίας του οίνου (σομελιέ, οινικός σύμβουλος και συγγραφέας βιβλίων για το κρασί) δεν είχα βρεθεί ποτέ σε γευσιγνωσίες, ούτε είχα παρακολουθήσει σεμινάρια για το ελληνικό κρασί. Κατά τύχη, σε δύο διαφορετικές περιστάσεις δοκίμασα τα κρασιά του Σιγάλα και κάποια αγιωργίτικα. Αμέσως κατέστη σαφές πως επρόκειτο για κρασιά πολύ διαφορετικά από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να δοκιμάζουμε στο Βέλγιο, παρ' ότι στη μικρή μας χώρα έχουμε την τύχη να έχουμε πρόσβαση σε γεύσεις απ' όλο τον κόσμο − όχι όμως σε ελληνικά κρασιά, ή τουλάχιστον όχι σε αρκετά. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη γνωρίζουν ούτε οι Έλληνες της διασποράς στο Βέλγιο τα ίδια τους τα διαμάντια. Η απουσία διαθέσιμων πληροφοριών, είτε στο Διαδίκτυο είτε σε εξειδικευμένα βιβλία για το κρασί, με έκανε να θέλω να τα ανακαλύψω μόνη μου μέσα από επαφές με Έλληνες οινοποιούς και ταξιδεύοντας σε ελληνικούς αμπελώνες. Ως τώρα, μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή, έχω επισκεφθεί περίπου 100 οινοποιούς και οινοποιεία.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά αυξάνεται. Οι μη Έλληνες εισαγωγείς οίνου συχνά μου ζητούν να τους βρω ένα ελληνικό οινοποιείο που να μην έχει εξαγάγει τα κρασιά του στο Βέλγιο.

— Από στους αμπελώνες που επισκεφθήκατε, ποια ζώνη τράβηξε την προσοχή σας και γιατί;

Προς το παρόν, έχω επισκεφθεί τις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος), το νότιο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Αττική και την Πελοπόννησο. Αυτές είναι οι περιοχές των οποίων τις οινικές διαδρομές περιγράφω στο βιβλίο μου και ταξιδιωτικό οδηγό που θα εκδοθεί στα ολλανδικά. Μου τράβηξαν την προσοχή λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, μολονότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα σταφύλια, στην αμπελουργία, στην οινοποιία και στους επαγγελματικούς συλλόγους. Εργάστηκα λίγο και στη Βόρεια Ελλάδα (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Θεσσαλονίκη, Επανoμή). Αλλά τις περιοχές αυτές θα τις εξερευνήσω περαιτέρω αργότερα, αφού εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο.

— Κατά την άποψή σας, ποιες ελληνικές ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και γιατί;

Θα ακουστεί σαν να προσπαθώ να αποφύγω την ερώτηση, αλλά πραγματικά όλες οι ποικιλίες είναι ενδιαφέρουσες. Όσο περισσότερα μαθαίνω (και υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθω!), τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι η πραγματική μετα-αναλυτική πρακτική (ποιες ποικιλίες καλλιεργούνται σε τι έδαφος, για ποιο είδος κρασιού προορίζονται κ.λπ.) μόλις ξεκινά. Ο τεράστιος όγκος ξεχασμένων παλαιών ποικιλιών, η αργή, αλλά ασταμάτητη πλέον αναγέννηση των «χαμένων» οινοποιητικών πρακτικών, η σύγχρονη προσέγγιση για την παραγωγή ρετσίνας, όλα αυτά είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά και θεωρώ πως είναι μεγάλη μου τιμή που τα παρακολουθώ από τόσο κοντά.

— Ποια είναι η θέση των ελληνικών οίνων στη δυτική Ευρώπη;

Χα... Ας το προσεγγίσουμε από τρεις πλευρές. Καταρχάς, τα ελληνικά κρασιά υφίστανται τα δεινά της κακής φήμης που τα συνόδευε πριν από 30 χρόνια. Οι ταβέρνες στις τουριστικές περιοχές πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για το ότι σερβίρουν πάρα πολύ κακό κρασί σε «αδαείς» τουρίστες. Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα των πληροφοριών για τα ελληνικά κρασιά, που δεν διαχέονται επαρκώς στη δυτική Ευρώπη. Δεν υπάρχει τμήμα παγκόσμιας προώθησης των ελληνικών οίνων κι έτσι συχνά η διαφήμισή τους επαφίεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών, όπως εγώ, που γράφουν, προτείνουν και υποδεικνύουν μακροπρόθεσμα προγράμματα προώθησης για να περάσει το μήνυμα. Εδώ, οφείλω να είμαι ειλικρινής και να πω πως ακόμα και οι ίδιοι οι οινοποιοί δεν έχουν ιδέα τι μήνυμα θέλουν να περάσουν. Συνεπώς, μεγάλο τμήμα δυνητικών πελατών παραμένει σε άγνοια. Το τρίτο, και πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά αυξάνεται. Οι μη Έλληνες εισαγωγείς οίνου συχνά μου ζητούν να τους βρω ένα ελληνικό οινοποιείο που να μην έχει εξαγάγει τα κρασιά του στο Βέλγιο. Λειτουργώ κάπως σαν «προξενήτρα» μεταξύ οινοποιών και εισαγωγέων. Οι σομελιέ, επίσης, εκδηλώνουν ενδιαφέρον και είναι οι άνθρωποι-κλειδιά που καθορίζουν τις τάσεις, τι θεωρείται καινοτόμο στον κόσμο του κρασιού.

— Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το βιβλίο που γράφετε;

Θέλω να μοιραστώ την αγάπη και τις γνώσεις μου για το ελληνικό κρασί και τον ελληνικό τρόπο ζωής εν γένει με ένα μεγάλο κοινό ταξιδιωτών. Η αρχική μου ιδέα ήταν να γράψω ένα βιβλίο στα αγγλικά, αλλά δεν ήταν δυνατόν σε πρώτη φάση. Στα ταξίδια μου τα τελευταία δύο χρόνια ανακάλυψα επίσης πως οι ελληνικοί δρόμοι είναι δύσκολοι (εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων η οδική σήμανση είναι μόνο στα ελληνικά, για παράδειγμα) και πως οι διευθύνσεις περιγράφονται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Το βιβλίο μου θέλω να είναι ο ιδανικός οδηγός τσέπης με συντεταγμένες GPS και εντυπωσιακές περιγραφές, ώστε να μπορεί κάποιος μέσω αυτού να ανακαλύψει το πανέμορφο και αέναα μεταβαλλόμενο τοπίο της Ελλάδας − γιατί παντού ανακαλύπτει κανείς κρυμμένα οινοποιεία. Η σήμανση μπορεί να μην είναι σαφής, αλλά η φιλοξενία και οι εμπειρίες είναι αξέχαστες. Με το βιβλίο μου θέλω να διευκολύνω αυτές τις συναντήσεις.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο σε πολλά από αυτά που γράφει. Υπάρχει πρώτα δυσπιστία, αλλά τα καλά προϊόντα πάντα βρίσκουν χώρο στα ράφια καλών μαγαζιών. Η αγορά του Βελγίου και του Λουξεμβούργου είναι αρκετά κορεσμένη. Τα ελληνικά άσπρα κρασιά είναι γενικά ακριβά σε σχέση με τα κόκκινα, των οποίων οι τιμές μπορούν να είναι ανταγωνιστικές (άν προστεθεί και ο φόρος για τα συσκευασμένα = πάνω από 1 ευρώ ανά λίτρο + 21% ΦΠΑ). Ακόμη δεν υπάρχει διαβάθμιση των millésime ώστε να υπάρχει και το ενδιαφέρον για εμπορική παλαίωση από κάβες και καλά εστιατώρια.
Μήπως η …(τι να γράψω) …αγορανομία θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτό το:«..Καταρχάς, τα ελληνικά κρασιά υφίστανται τα δεινά της κακής φήμης που τα συνόδευε πριν από 30 χρόνια. Οι ταβέρνες στις τουριστικές περιοχές πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για το ότι σερβίρουν πάρα πολύ κακό κρασί σε «αδαείς» τουρίστες..»;Είπαμε «ναι στο ελεύθερο εμπόριο» αλλά μέχρι κάποιο σημείο. Σωστά;