Μια συγκλονιστική εγκατάσταση για τις δολοφονικές επιδρομές στο Πακιστάν

Μια συγκλονιστική εγκατάσταση για τις δολοφονικές επιδρομές στο Πακιστάν Facebook Twitter
0
Μια συγκλονιστική εγκατάσταση για τις δολοφονικές επιδρομές στο Πακιστάν Facebook Twitter

Στην μεταξύ τους αργκό, οι χειριστές των drones αναφέρονται στις εκτελέσεις από αέρος σαν ‘bug splats’. Βλέποντας από τις οθόνες τους τα θύματα, το μόνο που διακρίνεται είναι θαμπές κουκίδες που κινούνται. Όταν τα βλήματα των drones βρουν το στόχο κανείς τους δεν θα δει το πρόσωπο του ανθρώπου που μόλις σκότωσε. Για αυτούς είναι σαν εξολοθρεύουν έντομα.

Μια ομάδα καλλιτεχνών αποφάσισε να δημιουργήσει μια πελώρια θεματική εγκατάσταση στην πολύπαθη περιοχή Khyber Pukhtoonkhwa του Πακιστάν. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που έχει δεχθεί τις περισσότερες τυφλές επιδρομές από drones και που ανάμεσα στα θύματά τους υπήρξαν και πολλά αθώα παιδιά.

Μια συγκλονιστική εγκατάσταση για τις δολοφονικές επιδρομές στο Πακιστάν Facebook Twitter

Το ασπρόμαυρο πορτρέτο ενός παιδιού απλώθηκε δίπλα από ένα μικρό καταυλισμό ο οποίος βρίσκεται στην διαδρομή που χρησιμοποιούν τα αυτόματα ρομποτικά αεροσκάφη. Σκοπός του να υπενθυμίζει συνεχώς στους χειριστές πως οι κουκίδες στα ραντάρ και τα μόνιτορ είναι άνθρωποι.

Το όνομα του παιδιού που ποζάρει στον μουσαμά που απλώθηκε δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά λέγεται πως πρόκειται για ένα ορφανό παιδί του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή. Το πόστερ είναι τόσο μεγάλο ώστε να είναι ορατό και να έχει παρουσία σε κάθε online χάρτη και να είναι εμφανές μέρος του τοπίου με την ελπίδα πως ίσως συγκινήσει και δημιουργήσει προβληματισμό.

Μια συγκλονιστική εγκατάσταση για τις δολοφονικές επιδρομές στο Πακιστάν Facebook Twitter

Υπολογίζεται πως στην περιοχή 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε 380 επιδρομές drones. 200 από τα θύματα ήταν παιδιά.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ