Θα χάσει ο Κέισι Άφλεκ το Όσκαρ εξαιτίας αυτής της παλιάς κατηγορίας για σεξουαλική παρενόχληση;

Θα χάσει ο Κέισι Άφλεκ το Όσκαρ εξαιτίας αυτής της παλιάς κατηγορίας για σεξουαλική παρενόχληση; Facebook Twitter
2

Ο μικρός και λιγότερο διάσημος αδερφός του Μπεν Άφλεκ δίνει φέτος μια αξέχαστη ερμηνεία στο «Manchester by the Sea» του Κένεθ Λόνεργκαν. Ο Κέισι Άφλεκ, που εδώ και χρόνια ξεδίπλωνε το ταλέντο του σε μικρού προφίλ παραγωγές όπως το «Gerry» του Γκας Βαν Σαντ και το «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς» του Άντριου Ντόμινικ, μένοντας πάντα στη σκιά του έτερου Άφλεκ, είναι σαρωτικός στον ρόλο του χτυπημένου από τη μοίρα Λι Τσάντλερ. Με χαμηλούς τόνους, καίριες σιωπές και βλέμματα πλάθει έναν χαρακτήρα που θα θυμόμαστε με το όνομά του, σε έναν ρόλο που δεν συγκαταλέγεται στους αβανταδόρικους, κατά «συνταγογράφηση» οσκαρικούς (διαβάστε περισσότερα στην κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου), ωστόσο από την πρεμιέρα της ταινίας στο περσινό Σάντανς και την αρχή της οσκαρικής της κούρσας μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, το όνομά του ακουγόταν δυνατά για το φετινό Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Η ενδιάμεση συγκομιδή ενός σωρού βραβείων (BAFTA, Χρυσή Σφαίρα κ.λπ.) οδηγούσε κατευθείαν στη σκηνή του Dolby Theatre.

Κι όμως, όπως πολύ συχνά έχει συμβεί και στο παρελθόν του θεσμού, κάτι «φρέναρε» τη φόρα του. Τις τελευταίες ημέρες, τα προγνωστικά δίνουν μάλλον προβάδισμα στον Ντένζελ Γουόσινγκτον για το «Fences», ειδικά μετά τη νίκη του στα SAG Awards, τα υψηλού πρεστίζ βραβεία του Αμερικανικού Σωματείου των Ηθοποιών. Η ταινία του ήδη βραβευμένου με 2 Όσκαρ Γουόσινγκτον (Β' Ανδρικού για το «Glory» του 1989 και Α' Ανδρικού για τη «Μέρα Εκπαίδευσης» του 2001), την οποία έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος, έχει 4 υποψηφιότητες, έχει «κλειδώσει» τον Β' Γυναικείο για τη Βαϊόλα Ντέιβις και, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει φέτος το νταμπλ στους ρόλους, εξυψώνοντας τον Γουόσινγκτον στο πάνθεον των ελάχιστων ηθοποιών που έχουν στην κατοχή τους 3 χρυσά αγαλματίδια (σε αυτούς ανήκουν ονόματα όπως η Μέριλ Στριπ, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και ο Τζακ Νίκολσον, από τους εν ενεργεία συναδέλφους του). Τι συνέβη στο μεταξύ; Μια ιστορία από το παρελθόν του ηθοποιού ήρθε ξανά στο προσκήνιο και άρχισε να αναπαράγεται από όλα τα μίντια, αμέσως μετά την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων τον Ιανουάριο.

Το 2010, δυο γυναίκες που είχαν δουλέψει στο πειραματικό φιλμ του Άφλεκ, «I'm Still Here», κατέθεσαν αγωγή εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. Η μία από αυτές ισχυρίστηκε ότι ο ηθοποιός είχε βρεθεί στο κρεβάτι της, χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ αυτή κοιμόταν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο Άφλεκ πίεσε την άλλη γυναίκα να μείνει στο δωμάτιό του και «της άρπαξε βίαια το χέρι, προσπαθώντας να την αναγκάσει να μείνει», όταν εκείνη αρνήθηκε. 

Θα χάσει ο Κέισι Άφλεκ το Όσκαρ εξαιτίας αυτής της παλιάς κατηγορίας για σεξουαλική παρενόχληση; Facebook Twitter
Ο Κέισι Άφλεκ ως Λι Τσάντλερ στο «Manchester by the Sea»

Οι δύο γυναίκες μήνυσαν τον Άφλεκ ζητώντας 2 εκατομμύρια δολάρια η μία και 2,25 η άλλη για τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά τελικά υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός και στις δύο περιπτώσεις για αδιευκρίνιστο ποσό. Ο ίδιος ο Άφλεκ έκτοτε έχει αρνηθεί επανειλημμένα όλες τις κατηγορίες. Αρχικά είχε απειλήσει να ανταπαντήσει με μηνύσεις, πράγμα που τελικά δεν έγινε αφού ακολούθησε ο συμβιβασμός. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Variety δήλωσε, αναφορικά με αυτή την ιστορία: «Ο κόσμος λέει ό,τι θέλει. Κάποιες φορές δεν έχει σημασία πώς αντιδράς. Υποθέτω πως θεωρούν ότι αν είσαι διάσημος, δεν υπάρχει πρόβλημα να λένε ό,τι θέλουν. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει γιατί όλοι έχουν οικογένεια και προσωπική ζωή».

Το διαδίκτυο και τα social media όμως δεν φαίνονται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Πολλοί δημοσιογράφοι όπως ο Νέιτ Σίλβερ, αρχισυντάκτης του FiveThirtyEight, η Αντζέλικα Τζέιντ, συνεργάτις των New York Times και του New York Magazine, και ο κριτικός κινηματογράφου του Rolling Stone Πίτερ Τράβερς εκφράστηκαν ανοιχτά στο Twitter εναντίον του ηθοποιού. Εν ολίγοις υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά του θα του χαρίσει μεγαλύτερη δύναμη, επιρροή στο Χόλιγουντ και περισσότερα χρήματα και θεωρούν ότι η δύναμη σε άνδρες που έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση γυναικών διαιωνίζει τον σεξισμό στην κινηματογραφική βιομηχανία. Παράλληλα θεωρούν ότι είναι υποκριτική κίνηση, από την πλευρά της Ακαδημίας, να προωθεί ζητήματα διαφορετικότητας (ειδικά μετά το περσινό σκάνδαλο των #OscarsSoWhite) και ταυτόχρονα να χαρίζει υποψηφιότητες σε περιπτώσεις όπως αυτή του Άφλεκ. Η ηθοποιός Κόνστανς Γου συμπληρώνει, σε σχετικές της αναρτήσεις στο Twitter: «(Ο Άφλεκ) διαγωνίζεται για ένα βραβείο που τιμά μια τέχνη της οποίας το νόημα σχετίζεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι νεαρές γυναίκες είναι άνθρωποι», προσθέτοντας μάλιστα ότι τη συμβούλεψαν «να μη σχολιάσει το ζήτημα για το καλό της καριέρας της».

Ο ίδιος ο Άφλεκ, κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του για τη Χρυσή Σφαίρα που του απονεμήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου σχολίασε τον «θόρυβο» που συνοδεύει τη φήμη και πολλοί θεώρησαν ότι ήταν έμμεση αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Παρότι μπορεί να νομίζω ότι εγώ έχω τον έλεγχο του σπιτιού μου, είναι τα παιδιά μου που επιτρέπουν να το κάνω (σ.σ. την υποκριτική), γιατί έχουν τη δύναμη να κρατούν μακριά όλο τον θόρυβο που συχνά περιβάλλει τα δημόσια πρόσωπα». Μάλιστα, σχολιάστηκε και το γεγονός ότι η περσινή νικήτρια του Όσκαρ και της Χρυσής Σφαίρας Α' Γυναικείου Ρόλου, Μπρι Λάρσον, που απένειμε το βραβείο στον Άφλεκ, δεν τον αγκάλιασε ούτε καν προέβη σε συγχαρητήρια χειραψία.

Η υπόθεση διχάζει, όπως είναι αναμενόμενο, και μάλιστα είναι η δεύτερη σχετική περίπτωση για φέτος στο Χόλιγουντ. Η ταινία «Birth of a Nation» του Νέιτ Πάρκερ είχε επίσης ξεκινήσει θριαμβικά την πορεία της από το περσινό Σάντανς και όλοι τότε μιλούσαν για το απόλυτο πρώιμο φαβορί των επόμενων Όσκαρ, όμως η δημοσιοποίηση μιας παρόμοιας ιστορίας από το παρελθόν του σκηνοθέτη/πρωταγωνιστή (το 1999 είχε κατηγορηθεί για βιασμό αλλά αθωώθηκε) έκανε τόσο μεγάλο ντόρο που η ταινία δεν ακούστηκε ξανά για κανένα από τα φετινά βραβεία.

Παρόλ' αυτά, η Ακαδημία έχει μακρά ιστορία υποψηφίων που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες, με πιο γνωστούς τον Ρομάν Πολάνσκι που έχει καταδικαστεί για τον βιασμό μιας 13χρονης (κι έκτοτε είναι φυγόδικος στις ΗΠΑ) και τον Γούντι Άλεν που επίσης έχει κατηγορηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης. Και οι δύο έχουν βραβευθεί με Όσκαρ. Πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση του Άφλεκ είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην παράδοση της Ακαδημίας να αγνοεί τέτοια περιστατικά στη ζωή των καλλιτεχνών, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι φέτος δίνει «συγχωροχάρτι» και στον Μελ Γκίμπσον, που θεωρούνταν καμένο χαρτί για το Χόλιγουντ μετά τις αντισημιτικές του δηλώσεις το 2006 και την κακοποίηση της πρώην συντρόφου του το 2011. Ο Γκίμπσον είναι φέτος υποψήφιος για τη Σκηνοθεσία του «Αντιρρησία Συνείδησης».

Με πληροφορίες από Time και Entertainment Weekly

Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

Oscars News
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οθόνες / 40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του «Νευρομάντη» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, τα βασικά στοιχεία της cyberpunk λογοτεχνίας – η τεχνοφεουδαρχία, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ακραία ανισότητα – αντικατοπτρίζονται στον σημερινό κόσμο.
THE LIFO TEAM
CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM
PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ήταν καλή η ερμηνεία του; Αντάξια Όσκαρ ή/και ένός σκασμού βραβείων; Καλύτερη από των υποψήφιων αντιπάλων του, σύμφωνα με την - όσο αντικειμενική γίνεται - γνώμη της Επιτροπής;Τότε πρέπει να πάρει το Όσκαρ, και ας πει ο καθένας ό,τι θέλει για όλα τα υπόλοιπα.Φυσικά και η βία και ο σεξισμός είναι καταδικαστέα, αλλά κανείς δε γνωρίζει τι έγινε στην πραγματικότητα - αν έγινε ο,τιδήποτε - και φυσικά το γεγονός ότι δεν προχώρησε η υπόθεση σε επίσημη εκδίκαση δε βοηθά στο να σχηματίσει κανείς γνώμη.Αν, από την άλλη, τα κυκλώματα του Χόλυγουντ έχουν γνώση πραγματικών περιστατικών από τον Άφλεκ και υπάρχουν εξακριβωμένα προηγούμενα εντός του χώρου, ας του κάνει σαμποτάζ εξαρχής και σκόπιμα σε οποιοδήποτε εγχείρημά του. Πολύ στοχευμένο και σε κατάλληλη χρονική στιγμή φαίνεται όλο αυτό...Από την άλλη, το Χόλυγουντ, η χλιδή, η δημοσιότητα και το όλο "ξέφρενο" και αδιανόητο για τους κοινούς θνητούς λαϊφστάιλ του, αποτελούν ιδανικό φυτώριο για εκβιασμούς και παιχνιδάκια που αποσκοπούν σε οικονομικό κέρδος και δημοσιότητα.Και για να σταματήσει αυτή η καραμέλα με τα λευκά η μη Όσκαρ - όποιος έχει αντικειμενικά καλή ερμηνεία άξια βραβείου, να το πάρει με δόξες και τιμές, είτε είναι άσπρος, μαύρος, κίτρινος ή στρουμφάκι, δε νοούνται τέτοιοι διαχωρισμοί - αλλά να μην το πάρει μόνο και μόνο λόγω χρώματος, ως "πολυπολιτισμική γλάστρα".Μήπως ο χώρος που θα έπρεπε να ξεκινήσει να μετράει ευκαιρίες και χρώματα το Χόλυγουδ, είναι το στάδιο της παραγωγής και του κάστινγκ; Να δοθούν ευκαιρίες αντικειμενικά σε όλους; Πόσους ρόλους ηρώων που έχουν γραφτεί ως μη-λευκοι, μη-δυτικοί, έχουμε δει να έχουν μεταποιηθεί στα μέτρα του επιλεγμένου λευκού πρωταγωνιστή...; Με πιο πρόσφατο το Ghost in the shell.Και πόσοι 'μη-λευκοι' ρόλοι γράφονται γενικά;
Όπως και στις προεκλογικές εκστρατείες,οι υποκριτές(και αντίπαλοι,πιθανώς...)θυμούνται ξαφνικά μία ομιχλώδη υπόθεση προ αρκετών χρόνων και,εντελώς τυχαία,την δημοσιεύουν λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ψήφο!Τι συμπτώσεις βρε παιδί μου!Κι αυτή η Μπρι Λάρσον; Αφού είναι τόσο ιδεολόγος ενάντια στα σεξουαλικά αδικήματα,γιατί δέχθηκε το όσκαρ πέρσι από την ίδια ακαδημία που το έδωσε και στον Πολάνσκι; Γιατί δεν επέστρεψε το βραβείο της με συνοδευτική επιστολή διαμαρτυρίας,όταν έμαθε πως είναι υποψήφιος ο Άφλεκ;Καλώς ή κακώς,οι καλλιτέχνες απαλλάσσονται ατύπως,και πιθανόν αδίκως,διότι κρίνουμε πως η ποιότητα της προσφοράς τους είναι μεγαλύτερη από τα επιμέρους ελαττώματα,όσο εγκληματικά κι αν είναι αυτά.Πάρτε για παράδειγμα την Ριιφενσταλ:ακόμη διδάσκεται στις σχολές,παρότι εξύμνυσε τον ναζισμό.Εμείς,όμως,δεν επικροτούμε την ιδεολογία της,αλλά την τεχνική της μελετάμε και ακολουθούμε,όσοι την ακολουθούνε.