H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
H Ιμάνυ στις 15 Ιουνίου θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

0

Οι όπερες και τα κλασικά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών με δύο εμβληματικές όπερες του Ρομαντισμού. Ανεβάζει το αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι και μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες όλων των εποχών, το Μαντάμα Μπαττερφλάι (για 5 παραστάσεις, στις 31 Μαΐου και στις 2-4 και 7 Ιουνίου, στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σπουδαίος Αργεντινός Ούγκο ντε Άνα σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Ο τραγικός έρωτας της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν με έναν Αμερικανό αξιωματικό που έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά το 1904 στο Μιλάνο μεταφέρεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης με ένα διεθνές καστ που αποτελείται από τους Τσέλια Κοστέα, Σάε Κιουνγκ Ριμ, Ελένα Κασσιάν, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρη Πακσόγλου, Διονύση Σούρμπη κ.ά. Για τον Ιούλιο, σειρά έχει ο Βέρντι και το Τροβατόρε. Δυο αδέρφια που δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους ερωτεύονται την ίδια γυναίκα και ο διάσημος Ιταλός συνθέτης δημιουργεί το 1853 μια όπερα-ορόσημο για το κίνημα του Ρομαντισμού. Θεωρείται η κατεξοχήν όπερα τραγουδιστών, όπου οι φωνές εξέχουν, και γι' αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σειρά από κορυφαίους ερμηνευτές παγκοσμίως, όπως οι Πιέρο Πρέττι, Βάλτερ Φρακκάρο, Τσέλια Κοστέα, Γελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός, Τάσος Αποστόλου. Στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Ο Τροβαδούρος. Φωτο: Μ. Σταφυλίδου

Τον δολοφονικό κουρέα που θερίζει στους δρόμους του βικτωριανού Λονδίνου του 19ου αιώνα ζωντανεύουν η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου σε μία από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών. Το Sweeney Todd είναι ένα από τα πιο σημαντικά μιούζικαλ που συνέθεσε και έγραψε ο ζωντανός θρύλος του Μπρόντγουεϊ Στίβεν Σοντχάιμ. Ο Σοντχάιμ πάντρεψε τη μαύρη κωμωδία με το μιούζικαλ και σάρωσε τα βραβεία Τόνι όταν το μιούζικαλ ανέβηκε για πρώτη φορά, το 1979, ενώ κέρδισε το νεότερο κοινό με την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον το 2007. Στην Αθήνα ανεβαίνει με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και κλασικούς τραγουδιστές αλλά και 35μελή ορχήστρα. Για μία μόνο παράσταση, στις 29 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Sweeney Todd

Στις 17 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Βρανού, προσκαλεί τον διεθνή σολίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, πριν ξεκινήσει τη μεγάλη διετή παγκόσμια περιοδεία του, και συμπράττουν στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του Σ. Ραχμάνινοφ. Στην ίδια ενότητα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει τη Δωδεκανησιακή σουίτα αρ. 1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παιχτεί η Συμφωνία αρ. 5 σε μι ελάσσονα, έργο 64 του Τσαϊκόφσκι.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Φιλαρμονική της Θεσσαλονίκης


Στις 21 Ιουνίου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής για να ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο έργα του Μπαχ, του Νίνο Ρότα και του Μοντέστ Μουσόργκσκι. Όλα αυτά υπό τις οδηγίες του Αναστάσιου Συμεωνίδη, που είναι ο νέος της καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ τους συνοδεύει ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου.


Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση που αφηγείται το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παίξει ζωντανά στις 5 Ιουνίου τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, παράλληλα με την προβολή της ταινίας. Η μουσική διεύθυνση έχει ανατεθεί στον Γερμανό αρχιμουσικό Γενς Τρέστερ.


Στις 6 και 7 Ιουλίου ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης για δύο μοναδικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Την πρώτη ημέρα θα ερμηνεύσουν το έργο Ο θρύλος της αόρατης πολιτείας του Κιτέζ και στη συνέχεια το Παραλλαγές ροκοκό του Τσαϊκόφσκι με τη συνοδεία του Ισπανού τσελίστα Πάμπλο Φερράντες. Τη δεύτερη ημέρα μαζί τους θα είναι ο Ρώσος πιανίστας Ντένις Ματσούεφ για τις ανάγκες του Κονσέρτου για πιάνο αρ. 3 του Ραχμάνινοφ, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μουσική από το μπαλέτο Πετρούσκα του Στραβίνσκι.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης.


Στις 15 Ιουλίου οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία πραγματικά ξεχωριστή βραδιά: μία από τις πιο σπουδαίες πιανίστες των τελευταίων χρόνων, η Μάρτα Άργκεριχ, θα συμπράξει στη σκηνή με την αγαπημένη της μαθήτρια, την Ελληνίδα Θεοδοσία Ντόκου, για να ερμηνεύσουν το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ αλλά και το Καρναβάλι των ζώων του Καμίγ Σαιν-Σανς, με αφήγηση από τη Γαλλίδα ηθοποιό και κόρη της Άργκεριχ, Ανν Ντυτουά. Θα ακουστούν επίσης έργα των Μιγιώ και Ραβέλ.

Η παράδοση

Φέτος όμως το Φεστιβάλ Αθηνών τιμάει και την παράδοση, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 28 Ιουνίου στο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου. Στις «Μουσικές της Κρήτης» θα ανέβουν πάνω στη σκηνή εξήντα μουσικοί και τραγουδιστές και είκοσι χορευτές και θα φέρουν μαζί τους όλο τον μουσικό πλούτο και την κληρονομιά του νησιού με ιδιωματικούς σκοπούς και τραγούδια, νανουρίσματα, μαντινάδες της νύφης, λύρες, βιολιά, ακόμη και αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, σε μία από τις πιο συγκινητικές και αξέχαστες βραδιές του καλοκαιριού.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Μουσικές της Κρήτης


Στις 3 Ιουλίου η βυζαντινή μουσική αντικρίζει την οθωμανική μουσική σε ένα απροσδόκητο ηχητικό πάντρεμα. Τα δύο αυτά είδη θα ενώσουν δύο όργανα, η λύρα των Ελλήνων της Πόλης και το νέι των δερβίσηδων. Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» του Κωνσταντίνου Αγγελίδη που μελετά την ψαλτική παράδοση συναντιέται με ένα σύνολο Τούρκων τραγουδιστών, ενώ στη σκηνή θα πρωτοστατούν ο Kudsi Ergüner, περίφημος δεξιοτέχνης του νέι και πρεσβευτής της Ουνέσκο για την τέχνη, και ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.


Δύο μέρες πριν, την 1η Ιουλίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 180 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του, το 1837, και διοργανώνει μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στο Ηρώδειο με κείμενα, ήχους και με όλη τη μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν στα Προπύλαια τα χρόνια αυτά, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης της Αθήνας για περίπου δύο αιώνες.


Τα 20 χρόνια μελέτης των ήχων της Μεσογείου κλείνει και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Γι' αυτόν το λόγο στις 30 Ιουνίου προσκαλεί στη σκηνή του Ηρωδείου σημαντικούς μουσικούς και σχήματα, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, οι Encardia, o Θοδωρής Κοτονιάς, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρίνα Σάττι, σε ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά, στέλνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας.


Το Φεστιβάλ δεν ξεχνά το ελληνικό τραγούδι, με εμφανίσεις σπουδαίων Ελλήνων συνθετών και ερμηνευτών. Στις 13 Ιουνίου ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει μερικές από τις πιο πετυχημένες συνθέσεις του που πέρασαν από γενιά σε γενιά σε μια μεγάλη συναυλία που έχει τίτλο «Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω». Τα πιο ωραία τραγούδια που έχει γράψει θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Μαρία Φαραντούρη


Στις 22 Ιουνίου η σκηνή ανήκει στη Μαρία Φαραντούρη σε μια συνάντηση «Πέρα από τα σύνορα». Ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου έγραψε ένα πρωτότυπο έργο αποκλειστικά για τη φωνή της, ενώ μαζί με την Kαταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ θα ερμηνεύσουν ισπανικά και καταλανικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Το κονσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά από τη μεγάλη γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM.


Στις 9 Ιουλίου το «Όλα σε θυμίζουν...» είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Μανώλη Ρασούλη, με συμμετοχές από τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Μπάμπη Στόκα κ.ά.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Η Ελένη Βιτάλη συμμετέχει στο αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη

Τα ξένα

Τέλος, από το πρόγραμμα δεν θα λείψουν οι μεγάλες ξένες συναυλίες, με τις εμφανίσεις της Ιμάνυ στις 15 Ιουνίου, του Ιταλού πιανίστα Λουντοβίκο Εϊνάουντι στις 20 Ιουνίου, του Γάλλου συνθέτη Γιαν Τιέρσεν στις 13 Ιουλίου και του σπουδαίου Βιμ Μέρτενς στις 30 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Λουντοβίκο Εϊνάουντι. Φωτο: Ray Tarantino

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

Θέατρο / Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

O διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, λίγο πριν από την έναρξη του πρώτου φεστιβάλ που φέρει πλήρως την υπογραφή του, μιλάει στη LiFO για το στοίχημα που αισιοδοξεί να κερδίσει
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT